Final-Four 1999: Το «ναυάγιο» στο Μόναχο

Ο Ολυμπιακός στο τέταρτό του Final-Four γνώρισε την ήττα από τη Ζαλγκίρις για πρώτη φορά στον ημιτελικό - Κατέκτησε την 3η θέση στο τουρνουά, επικρατώντας της Μπολόνια. 

Final-Four 1999: Το «ναυάγιο» στο Μόναχο

O Oλυμπιακός τη σεζόν 1998-1999 ενίσχυσε το ρόστερ του με τον Κροάτη γκαρντ/φόργουορντ, Άριαν Κόματζετς, τον ταλαντούχο τότε φόργουορντ, Φαμπρίσιο Ουμπέρτο από την Αργεντινή, ενώ στα γκαρντ πόνταρε στην προοπτική του Άντονι Γκόλντγουάιρ. Στις μεταγραφές προσθέστε και την έλευση του Αρσέν Αντε Μενσά, ένας ρολίστας γκαρντ. Παράλληλα, το συγκρότημα του Ντούσαν Ίβκοβιτς συνέχιζε να ποντάρει στον κορμό της ομάδας, έχοντας τους Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Τζόνι Ρότζερς, Παναγιώτη Φασούλα, Δημήτρη Παπανικολάου και Ντούσαν Βούκσεβιτς.

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο Final-Four του Μονάχου πραγματοποιώντας καλή πορεία στην Ευρώπη. Απέκλεισε τη Βαρέζε στους «16» με 2-0, ενώ στη συνέχεια δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στα προημιτελικά ούτε κόντρα στη Βιλερμπάν, την οποία νίκησε μέσα-έξω. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς πόνταρε πολλά εκείνη τη σεζόν στον Ντράγκαν Τάρλατς, ο οποίος είχε εξελιχθεί στον μπροστάρη της ομάδας, αλλά από το ρόστερ έλλειπε ένας παίκτης σούπερ-σταρ που θα έκανε τη διαφορά στα δύσκολα.

Ολυμπιακός πήγε σαν φαβορί για το τρόπαιο στο Μόναχο, όντας αήττητος στην Ευρώπη εκτός Ελλάδας (μόνο από τον ΠΑΟΚ έχασε), έχοντας στον ημιτελικό απέναντι του το μεγάλο αουτσάιντρερ. Την πρωτάρα στα Final-Four Ζαλγκίρις. Συμπωματικά αυτή ήταν η 4η σερί φορά που ο Ολυμπιακός θα έπαιζε ημιτελικό με ομάδα που φορούσε πράσινα (Παναθηναικός δύο φορές, Ολίμπια Λιουμπλιάνα) και το γεγονός θεωρήθηκε καλός οιωνός. Στην πράξη όμως δεν αποδείχθηκε.

Ο Ολυμπιακός εμφάνισε αδυναμίες στην άμυνα, ήταν ομάδα που πόνταρε περισσότερο στο σετ-παιχνίδι και η ταχύτητα της Ζαλγκίρις τον... ζάλισε! Είναι χαρακτηριστικό πως οι Λιθουανοί προηγήθηκαν με 48-33 στο ημίχρονο, παίζοντας επιθετικό και γρήγορο μπάσκετ. Ο τρομερός Αμερικανός γκαρντ, Τάιους Έντι έδειχνε ασταμάτητος, με τους «πράσινους» να παίρνουν τη νίκη-πρόκριση στον τελικό με σκορ 87-71. Η πρώτη ήττα για τους Πειραιώτες σε ημιτελικό Final-Four, με το όνειρο για επιστροφή στην κορυφή να εξελίσσεται σε... ναυάγιο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: (Ντούσαν Ίβκοβιτς) Κόμαζετς 7, Γκόλντγουάιρ 7, Βούκτσεβιτς 6, Παπανικολάου 12, Αντέ Μενσά 12, Φασούλας, Τόμιτς 2, Τάρλατς 15, Ομπέρτο 2, Ρότζερς 8.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Γιόνας Καζλάουσκας) Έντνι 13, Μ. Ζουκάουσκας 7, Ε. Ζουκάουσκας 5, Στομπέργκας 10, Αντομάιτις 15, Ζίντεκ 9, Μασιούλις 2, Μασκολιούνας 4, Μπούι 19, Σεστόκας 3.

Kατέκτησε την 3η θέση στο Μόναχο

Παρά την πίκρα από την ήττα στον ημιτελικό από τη Ζαλγκίρις, με τον Ολυμπιακό να πέφτει θύμα της ομάδας-έκπληξης, η οποία στο τέλος κατέκτησε και το τρόπαιο, οι Πειραιώτες αντέδρασαν στον ημιτελικό. Βρήκαν κίνητρο, πάλεψαν και κατέκτησαν την τρίτη θέση στο Final-Four. Επικράτησαν με σκορ 74-63 κόντρα στην ιταλική Τιμ-Σίστεμ Μπολόνια, η οποία είχε χάσει από την συμπολίτισσα Βίρτους.

Αυτό ήταν και το τελευταίο Final-Four για τον σπουδαίο Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος στο τέλος της σεζόν σταμάτησε την καριέρα του, ενώ ακολούθως ολοκληρώθηκε και η συνεργασία του Ντούσαν Ίβκοβιτς με τον Ολυμπιακό. Έντεκα χρόνια μετά, όμως, ο Ντούντα θα επέστρεφε...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: (Ντούσαν Ίβκοβιτς) Κόμαζετς 13, Γκόλντγουάιρ 6, Βούκτσεβιτς 12, Παπανικολάου 9, Αντέ Μενσά 5, Φασούλας 7, Τόμιτς 3, Τάρλατς 6, Ομπέρτο 6, Ρότζερς 4.

ΤΙΜΣΙΣΤΕΜ ΜΠΟΛΟΝΙΑ: (Πετάρ Σκάνσι) Μουλαομέροβιτς 11, Γιάριτς 17, Πιλούτι 3, Φούτσκα 6, Νταμιάο 7, Καρνισόβας 14 , Μπετς 5.