Ήταν Ολυμπιακός... μόνο στα χαρτιά!

Πολλά τα θέματα που πρέπει να επιλύσουν στον Ολυμπιακό. Δεν κατέβηκε ποτέ να παίξει ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (88-77), δεν είχε κίνητρο, δεν ήταν προετοιμασμένος αγωνιστικά και πνευματικά και το μπάσκετ του ήταν κάκιστο. Ευθύνες έχουν όλοι!

Ήταν Ολυμπιακός... μόνο στα χαρτιά!

Δεν έχει σημασία ότι είχε τον Παναθηναϊκό απέναντί του. Στα δικά μου τα μάτια και τους υπολογισμούς, οι δυο ομάδες έπαιξαν για το γόητρό τους, καθώς (και) ο Ολυμπιακός μόνο με θαύμα θα έμπαινε στην 8άδα, ιδίως μετά τις νίκες των Εφές και Βαλένθια. Το θέμα είναι ότι 1ον) μπήκε εντελώς απροετοίμαστος και πνευματικά και αγωνιστικά για να παίξει ένα ντέρμπι και 2ον) πόνεσαν τα μάτια του κόσμου που είδε τον Ολυμπιακό με αυτή την εικόνα.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο… αποκλεισμένος, αυτός με το 8-14 και φυσικά αυτός με περισσότερους λόγους για να γλυκάνει μια χρονιά τελειωμένη. Έχει αλλάξει προπονητή, δεν είχε τον Νέντοβιτς, δεν είχε τίποτα να χάσει. Είχε χάσει και στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό. Έπαιξε για τον εγωισμό του, για την αντίδραση, για να αποδείξουν στον Κάτας πράγματα.

Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγάλος χαμένος, τόσο γιατί έβαλε σφραγίδα στον αποκλεισμό του από την 8άδα για 3η συνεχόμενη χρονιά και η σεζόν του μην ξεχνάτε ολοκληρώνεται πρόωρα αφού δεν έχει άλλους στόχους, όσο και για το ότι δείχνει να βρίσκεται σε μια ελεύθερη πτώση κάνοντας την 5η ήττα του στα τελευταία 6 παιχνίδια του και μένοντας σε αρνητικό ρεκόρ (11-13). Δεν είχαν καν το κίνητρο να παίξουν ένα ματς με τον «αιώνιο» αντίπαλο, έδειξαν ανέτοιμοι σε όλους τους βαθμούς γι αυτό το παιχνίδι, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά και θα πρέπει να κάνουν μια μεγάλη κουβέντα.

Αν πρέπει να γίνουν «πιο σκληροί ή σκληρότεροι με κάποιους» όπως είπε ο Μπαρτζώκας να γίνει. Ο Ολυμπιακός δεν έχει το μπάτζετ και τους παίκτες να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια, αλλά φτάσαμε να κερδίζει τους πρώτους και… να χάνει από όλους τους τελευταίους «κουβαλώντας» μία νοοτροπία απαράδεκτη, λες και έχει κερδίσει τρεις σερί Ευρωλίγκες. Αυτά θέλουν ξερίζωμα…

Ψηλός μπροστά στον Σλούκα

Πάλι κακή εκκίνηση στο 1ο δεκάλεπτο και βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ από νωρίς. Η πρώτη πεντάδα δεν μπορούσε στα «ματσαρίσματα» και ο Κάτας έκανε το απλό. Έβγαζε ψηλό συνεχώς μπροστά στον Σλούκα, κάτι το αναμενόμενο και στον αντίποδα, τον Σαντ Ρος έχοντας μπροστά του στον Σλούκα. Τον στόχευσε και ξεκίνησε πολύ καλά παίρνοντας ψυχολογία.

Από κει και πέρα, ο Ολυμπιακός ήταν αναγκασμένος να παίξει με χαμηλά σχήματα, με τρία γκαρντ από τη στιγμή που έλειπαν οι Παπανικολάου και Βεζένκοφ, κάτι που ο Κάτας έδειξε ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί από την πρώτη στιγμή. Έπαιξε με ψηλά σχήματα, με τον Παπαπέτρου στο «2», συνηθίζει να βάζει τον Ουάιτ στο «3» και Μήτογλου-Παπαγιάννη στους ψηλούς. Πήρε τα ριμπάουντ, αλλά είχε κλείσει και τη ρακέτα του. Απαγόρευσε στον Ολυμπιακό να κάνει το παιχνίδι του και να πάει κοντά στο καλάθι. Δεν περνούσαν καν πάσες προς τα μέσα, αλλά έβγαζαν συνεχώς έξω για το τρίποντο (24 προσπάθειες), το οποίο ήταν χαμηλό (33.3%).

Όσες φορές έτρεξε απλοποιούσε το έργο του και πλησίαζε στο σκορ κυρίως με ατομικές ενέργειες. Δύο φάσεις θυμάμαι όλες κι όλες στα 40 λεπτά που να βγήκε ωραία συνεργασία μετά από τρεις ή τέσσερις πάσες για το καλάθι. Τα υπόλοιπα ήταν όλα βιαστικά.

Ο ΜακΚίσικ δεν είναι ο... Κάρολ

Ο Ολυμπιακός γενικότερα ήταν μπερδεμένος και εγκλωβισμένος στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, δεν είχε τρόπο αντίδρασης, δεν είχε λύσεις. Πλησίασε στους δύο με τα τρίποντα του ΜακΚίσικ και κάποιες μάχες του Μάρτιν αλλά έβλεπες πως τίποτα δεν ήταν οργανωμένο. Μπάσκετ βιασύνης και ενστίκτου, ότι θα κατάφερνε ο καθένας. Νταπα-Ντούπα τη μπάλα και γιούρια. Ούτε συνεργασίες, ούτε τίποτα. Ο ΜακΚίσικ έβγαλε ενέργεια, πήρε και πάλι πολλά σουτ- όπως του χει πει ο Σλούκας να κάνει (8 τρίποντα)- αλλά δεν είναι και ο Τζέισι Κάρολ σε ευστοχία. Ιδίως στο τέλος είχε συγκεχυμένες επιλογές όπως και ο Σλούκας άλλωστε, ο οποίος ήταν άφαντος σε όλο το ματς και πήρε γρήγορα κάποια σουτ μήπως μπουν και μείνει μέσα στο παιχνίδι ο Ολυμπιακός. Μπήκαν δύο, έφαγε τάπα στη συνέχεια και αυτό ήταν… Δεν περίμενες άλλωστε κάτι καλύτερο, είχε δείξει σε 39 λεπτά σε τι κατάσταση ήταν, στο τελευταίο θα το έσωζε;

Ευθύνες έχουν όλοι

Ευθύνες έχουν άπαντες. Και οι παίκτες, που φείδονται σκληρότητας και χαρακτήρα όπως είπε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας αλλά και ο ίδιος φυσικά για την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα, η οποία ήταν και απροετοίμαστη αγωνιστικά, όχι μόνο πνευματικά. Ο ίδιος είχε πει πως εν τη απουσία του Νέντοβιτς, οι 20 μπάλες που παίρνει θα πήγαιναν αλλού. Η κατάληξη ήταν να βάλει 15 πόντους ο Μποχωρίδης και 20 ο Σαντ Ρος; Ποιο το πλάνο του Ολυμπιακού; Δεν υπήρξε παρέμβαση ενώ και πάλι ο πάγκος ήταν «φτωχός» με παίκτες να μην ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις.

Ναι, σαφώς ο Ολυμπιακός είναι νέα ομάδα με παίκτες που προσπαθούν από το Eurocup να κάνουν την μετάβαση στην Ευρωλίγκα, με άλλους που καλούνται να γίνουν οι νέοι ηγέτες, αλλά Φεβρουάριο μήνα και μετά από ήττες-χαστούκια, θα περίμενε κανείς άλλα πράγματα. Και ποιότητα και σκληράδα. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει κίνητρο…

ΥΓ: Κάποια στατιστικά: 16 ασίστ 15 λάθη

15 επιθετικά ριμπάουντ ο Παναθηναϊκός- Πάλι καλά που πήρε μόνο 17 πόντους από 2η ευκαιρία

25 πόντους ο Ολυμπιακός από τα λάθη του Παναθηναϊκού και… έχασε