Ολυμπιακός: Διπλή «αφύπνιση»

Η αγωνιστική «αφύπνιση» του Ολυμπιακού, το βήμα μπροστά από τον ηγέτη Κώστα Σλούκα, αλλά και η σταθερά ανοδική πορεία του Σάσα Βεζένκοφ - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Διπλή «αφύπνιση»

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για το δύσκολο 2020 με μία μεγάλη σε έκταση νίκη, από επιθετικής πλευράς. Οι Πειραιώτες έριξαν «100άρα» στη Μόσχα, τόνωσαν το ηθικό τους, ανύψωσαν τη ψυχολογία τους και λένε «αντίο» στο έτος με χαμόγελα. Οι "ερυθρόλευκοι" τέλειωσαν με ρεκόρ 8-8 και το οξύμωρο είναι πως μέτρησαν μόλις 3 θετικά αποτελέσματα στο ΣΕΦ και 5 μακριά από την έδρα τους! Δείγμα και της απουσίας των φιλάθλων στις εξέδρες λόγω κορονοϊού, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ομάδες να στερούνται της δυναμικής του κοινού τους. Φέτος, άλλωστε, οι γηπεδούχοι έχουν γνωρίσει τις περισσότερες πληγές από κάθε άλλη φορά στη διοργάνωση.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα βλέπουν τους εαυτούς τους να βρίσκονται στην 10η θέση της κατάταξης και είναι δεδομένο πως έχουν να κάνουν μεγάλη προσπάθεια στο μέλλον για να μπουν στα προημιτελικά. Γιατί στο κόλπο της πρόκρισης βλέπουμε πως έχουν μπει πάρα πολλές ομάδες, όπως η Ζενίτ, η Μπάγερν, αλλά και η Ζαλγκίρις, με τις Εφές και Φενέρμπαχσε μέχρι στιγμής να βλέπουν τη θέση τους να είναι εκτός πλέι-οφς. Το θεωρητικό καλό για τον Ολυμπιακό στη συνέχεια είναι πως έχει ένα σχετικά πιο βατό πρόγραμμα στη συνέχεια, με Μπάγερν εντός (8/1), Μακάμπι εκτός (12/1), Βιλερμπάν εντός (15/1) και ξανά με τους Γάλλους έξω (19/1). Σε αυτά τα τέσσερα ματς θα πρέπει να σημειώσει τουλάχιστον τρεις νίκες για να εδραιωθεί ξανά στην πρώτη οκτάδα.

Τελευταία η Χίμκι, αλλά μεγάλη νίκη...

Καμία αντίρρηση πως αυτή η νίκη δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίσει τον Ολυμπιακό, καθώς επικράτησε κόντρα σε μία ομάδα που είναι τελευταία στην κατάταξη, που είναι πάνω από μήνα χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Όμως, δεν είναι μικρό πράγμα να ρίχνεις 105 πόντους σε ματς εκτός έδρας, με κονσέρτο για πολυβόλα στα τρίποντα, ελέγχοντας σε απόλυτο βαθμό τον ρυθμό στο δεύτερο μέρος. H Xίμκι διαθέτει μεγάλο μπάτζετ και αρκετούς παίκτες πρώτης γραμμής. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρει ρυθμό και να φέρει τα πάνω-κάτω. Το γιατί βρίσκεται σε αυτή την κακή κατάσταση είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Η Χίμκι διαθέτει την χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός φάνηκε να θέλει να πάρει το ματς από την επίθεση του, αλλά έφτασε στο σημείο να κάνει εκείνος κουμάντο στο ματς όταν βελτιώθηκε στην άμυνα. Γιατί στο πρώτο μέρος ήταν κακός, δίχως σκληράδα, έχοντας δεχτεί εύκολα 50 πόντους. Στην τρίτη περίοδο μέτρησε επί μέρους σκορ 14-27, ξέφυγε με +14 (64-78) και στη συνέχεια διαχειρίστηκε έξυπνα και σωστά το προβάδισμα του, φτάνοντας στο θετικό αποτέλεσμα. Ήταν πολύτιμη σε αυτό το διάστημα και η παρουσία του Τσαρλς Τζένκινς, ο οποίος πέρασε... χειροπέδες στον Αλεξέι Σβεντ.

Τρίποντο: το πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ

Αναμφίβολα, όμως, ο Ολυμπιακός έφτασε στο θετικό αποτέλεσμα γιατί κατά κύριο λόγο ήταν εντυπωσιακά εύστοχος από την περιφέρεια. Το έχουμε τονίσει αρκετές φορές. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί το σπορ παγκοσμίως, το τρίποντο είναι ένα πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ. Όποια ομάδα διαθέτει αξιοπιστία πίσω από τα 6.75 μέτρα, έχει ένα σημαντικό προβάδισμα για να διακριθεί. Όποια τα... σπάει από εκείνο το σημείο, θα έχει πρόβλημα. Οι Πειραιώτες, στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν, ήταν αρκετά κακοί σε αυτόν τον τομέα, έχοντας φτάσει στο σημείο να διαθέτουν το χειρότερο σύνολο στη διοργάνωση.

Στα τελευταία παιχνίδια τους, όμως, έχουν δείξει σημαντική βελτίωση, με αποκορύφωμα φυσικά την τρομερή τους βραδιά στη Μόσχα. Ήταν σκέτη απειλή με το... καλημέρα! Μέτρησαν 5/8 (62.5%) στην πρώτη περίοδο, είχαν 9/15 (60%) στο ημίχρονο και 14/23 (60.9%) στο 30'. Ολοκλήρωσαν το ματς με 16/29 (55.2%) και με τέτοιο εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας θα ήταν αδιανόητο να χάσουν. Και προσέξτε: Δεν έκαναν κατάχρηση στο περιφερειακό σουτ! Είχαν περισσότερα δίποντα (19/39-48.7%) από τρίποντα (16/29/-55.2%) στην αναμέτρηση. Το σημαντικό όμως είναι πως έχει αρχίσει ο Ολυμπιακός να έχει καλά χέρια πίσω από τα 6.75 μέτρα, καθώς ας μη ξεχνάμε πως είχε και 15/32 τρίποντα (46.9%) στην Πόλη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε

Ξύπνησε η ομάδα, πήρε μπρος και ο Σλούκας!

Την είχε πάντως μεγάλη ανάγκη αυτή τη νίκη ο Ολυμπιακός, καθώς ύστερα από τρεις σερί ήττες (Βαλένθια, Ρεάλ, Χίμκι), η ομάδα χρειαζόταν ένα θετικό αποτέλεσμα. Για να τονώσει το ηθικό της, για να ανυψώσει τη ψυχολογία της, για να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση της. Και ήταν μία νίκη που ήρθε και με ωραίο μπάσκετ, με ισχυρή επιθετική λειτουργία, αλλά και με έναν εξαιρετικό συσχετισμό στον τομέα ασίστ/λάθη (19/6). Μόλις 6 λάθη το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα, καθώς έδειξε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και συνέπειας στο πλάνο. Αλλά και με ομαδικό μπάσκετ, καθώς οι 19 ασίστ ήρθαν από τους 9 από τους 10 παίκτες που αγωνίστηκαν στο ματς. Μόνο ο Οκτάβιους Έλις δεν μέτρησε, αλλά χαλάλι, καθώς έδειξε σημάδια... αφύπνισης με τους 15 πόντους και τα 5/6 δίποντα που μέτρησε.

Τα χαμόγελα στο μεγάλο λιμάνι είναι πλατιά και για την σπουδαία εμφάνιση του Κώστα Σλούκα, ο οποίος στη Μόσχα έκανε ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας του. Φάνηκε από την αρχή να έχει πάρει την υπόθεση προσωπικά, όταν μέτρησε 10 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο χωρίς να χάσει σουτ! Έπαιξε μπάσκετ με αποφασιστικότητα, πήρε πρωτοβουλίες, γρήγορες αποφάσεις και λειτούργησε με σιγουριά για τον εαυτό του. Λειτουργούσε με αυτοπεποίθηση και δίχως δισταγμό. Έβρισκε ελεύθερο χώρο, του έδινε μισό βήμα ο αντίπαλος; Σηκωνόταν για σουτ, ακόμη και μετά από ντρίμπλα! Οργανωτικά; Άριστες συνεργασίες, κυρίως με τον Χασάν Μάρτιν, διαβάζοντας έξοχα το παιχνίδι του αντιπάλου. Ξεκίνησε το ματς με 5/5 τρίποντα, έχοντας πάρει... φωτιά από την περιφέρεια, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 25 πόντους (3/5 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 4/4 βολές) και 5 ασίστ, στην κορυφαία του φετινή εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα.

Η εξέλιξη του Βεζένκοφ

Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση και για την εξέλιξη που δείχνει ο Σάσα Βεζένκοφ. Δεν είναι μόνο οι 19 πόντοι (2/4 δίποντα, 3/6 τρίποντα), τα 6 ριμπάουντ και οι 2 ασίστ που μέτρησε κόντρα στη Χίμκι, παίζοντας επίσης σημαντικό ρόλο στο να φτάσει ο Ολυμπιακός στη νίκη στη Μόσχα. Είναι γενικότερα οι σταθερά καλές του εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα. Στα τελευταία 4 ματς των Πειραιωτών, έχει μέσον όρο 14.2 πόντους με 10/18 (55.5%) στα τρίποντα! Συν 5.7 ριμπάουντ. Μία ανανέωση συμβολαίου που μέχρι στιγμής βγάζει περίτρανα τα λεφτά της!

Ο Σάσα Βεζένκοφ δείχνει βελτίωση, διάρκεια και σταθερότητα στην απόδοση του. Καμία αντίρρηση πως έχει αδυναμία στο ποστ παιχνίδι (χρειάζεται αρκετή δουλειά), αλλά είναι εξαιρετικός σουτέρ από την περιφέρεια, συμμετέχει στα ριμπάουντ, βγάζει σκληράδα στην άμυνα και εξελίσσεται σε πολύτιμη μονάδα στο ροτέισον του Γιώργου Μπαρτζώκα. Είναι μάλιστα τέτοια τα χαρακτηριστικά του που αλληλοσυμπληρώνεται με τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ υπάρχει πάντα και η έξτρα λύση του Λιβιό Ζαν-Σαρλ. Στο "4" ο φετινός Ολυμπιακός δείχνει γεμάτος. Σε άλλες θέσεις δείχνει να έχει αδυναμία...

TWITTER: Notis Psilopoulos

Ολυμπιακός: Ξέσπασε και το είχε τόσο ανάγκη!

Τα θαύματα του Σλούκα στη Μόσχα (vid)

Μπαρτζώκας: «Το κλειδί δεν ήταν τα τρίποντα αλλά η άμυνα του Τζένκινς»

Χίμκι - Ολυμπιακός 88-105 : Τρίποντη εκτέλεση με ηγέτη Σλούκα! (highlights)

Ολυμπιακός: Η βραδιά των ρεκόρ στη Μόσχα (vid)