Ολυμπιακός: Στο θολωμένο του μυαλό...
Τρίτη σερί ήττα για τον Ολυμπιακό που δείχνει μπερδεμένος - Έβαλε 15 τρίποντα, αλλά η άμυνα μέσα στη ρακέτα ήταν... χωνί - Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.
Η Φενέρμπαχτσε ναι μεν αποτελεί μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκας τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά στην τρέχουσα σεζόν βρίσκεται σε αγωνιστική καθίζηση. Μέχρι πρότινος αριθμούσε 7 ήττες στα τελευταία 8 παιχνίδια της, ήταν ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να πάρει το "διπλό" και να... ανασάνει, αλλά τελικά οι Πειραιώτες έδωσαν ξανά «πνοή» στους Τούρκους. Πέρα από αυτό, οι "ερυθρόλευκοι" μετρούν πλέον τρεις σερί ήττες, βυθίζονται ακόμη περισσότερο στην κατάταξη της διοργάνωσης και το ερχόμενο ματς της Τρίτης κόντρα στη Χίμκι στη Μόσχα είναι μονόδρομος. Θα αντιμετωπίσει τον μέχρι τώρα χειρότερο αντίπαλο του πρωταθλήματος, που βρίσκεται στην τελευταία θέση και υπάρχει ένα "πρέπει" για νίκη. Σε αντίθεση περίπτωση, θα αρχίσει να βλέπει από... απόσταση το τρένο για την πρόκριση στα προημιτελικά.
Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εξαιρετικά το παιχνίδι, αλλά σε αυτό βοήθησε η εντυπωσιακή του ευστοχία. Μέτρησε 7/11 (!) τρίποντα και 3/4 δίποντα και προηγήθηκε με 27-22. Είναι λογικό να μη μπορούσε να συνεχίσει να είναι τόσο εύστοχος, αλλά θα έπρεπε στη συνέχεια να βελτιώσει την αμυντική του συμπεριφορά. Ακόμη και από την πρώτη περίοδο που έλεγξε τον ρυθμό, ήταν φανερό πως είχε τεράστια αδυναμία στην άμυνα στο low-post. Οι Τούρκοι μπορούσαν με ευκολία να σκοράρουν κοντά στο καλάθι. Με λέι-απ, με σουτάκια, με μπασίματα, με καρφώματα, με alley-oop, όπως θέλετε!
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Μπαρτζώκας: «Δεν ήμασταν πιστοί στις αρχές μας»
Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 84-77: Τα highlights της αναμέτρησης
Οι γηπεδούχοι έκαναν... πάρτι στο "ζωγραφιστό" και είναι χαρακτηριστικό πως τέλειωσαν το ματς έχοντας 27/42-64.3% δίποντα. Και πήγε χαμένο το εξαιρετικό ποσοστό ευστοχίας του Ολυμπιακού από την περιφέρεια. Έβαλε 15 τρίποντα (15/32-46.9%) σε εκτός έδρας ματς και κατόρθωσε να χάσει! Είναι λογικό όμως, όταν παίζεις άμυνα με τα... μάτια μέσα στη ρακέτα, όταν χάνεις τα ριμπάουντ, όταν κάνεις 14 λάθη, όταν αφήνεις τον Γιαν Βέσελι να κυριαρχήσει στο "ζωγραφιστό". Όχι απλά δεν έχασε σουτ, αλλά ούτε και έκανε λάθος στο ματς (17 πόντοι, 8/8 δίποντα, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), καθώς δεν δέχτηκε ζόρια από τους αντιπάλους του. Oι ψηλοί των Πειραιωτών μόνο που δεν του πήραν... αυτόγραφο, αφήνοντας γενικότερα τους παίκτες της Φενέρμπαχτσε να αισθανθούν άνετα στην επίθεση. Δεν τους φόβισαν, δεν έβγαλαν σκληράδα. Δεν έβαλαν πίεση πάνω στη μπάλα, δεν χάλασαν τις συνεργασίες του αντιπάλου, δεν έβγαιναν μπροστά στο ποστ στις φάσεις για να απαγορέψουν τις πάσες μέσα στη ρακέτα, ενώ έχασαν και αρκετές διεκδικούμενες μπάλες.
O Oλυμπιακός κατάφερε να γυρίσει το ματς, φτάνοντας στον πόντο στο 38' (75-74), κυρίως με το αγωνιστικό θράσος, τις πρωτοβουλίες και τα τρίποντα του Σάσα Βεζένκοφ. Όμως, ο Βούλγαρος φόργουορντ ήταν αναμενόμενο να μην ήταν αρκετός. Και κυρίως ήταν αδύνατον για τους Πειραιώτες να πάρουν το "διπλό" στη συνέχεια, δίχως να παίξουν άμυνα. Τι έκαναν στη συνέχεια; Δέχτηκαν επί μέρους σκορ 9-3, χάνοντας στο τέλος με 84-77.
Ναι, είναι γεγονός πως οι Πειραιώτες δείχνουν μία ομάδα σαν παζλ. Αν λείψει ένα κομμάτι, αυτόματα χαλάει η χημεία, η ομοιογένεια, αλλά και οι ρόλοι μέσα στο σύνολο. «Άλωσε» Βαρκελώνη και Βελιγράδι γιατί παρουσιάστηκε πλήρης και γεμάτος ενέργεια. Στα τελευταία παιχνίδια του δεν είναι, όλο και κάποιος λείπει (Παπανικολάου, Πρίντεζης, νωρίτερα ο Χάρισον) αλλά οι απουσίες είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Ο Ολυμπιακός δείχνει θολωμένος τις τελευταίες μέρες. Στο παρκέ, στον πάγκο, ακόμη και στα αποδυτήρια του. Πρέπει να βρει, όμως, την ηρεμία του. Να κάνει την αυτοκριτική του, αλλά να μάθει να κερδίζει και παρά τις απουσίες, τα προβλήματα και τις απώλειες. Τα ίδια θέματα αντιμετωπίζουν και οι άλλες ομάδες.
Παράλληλα, θα πρέπει να "ξυπνήσουν" και συγκεκριμένοι παίκτες. Ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να παίζει με 1,5 σέντερ και προφανώς η καμπάνα χτυπά για τον... Οκτάβιους Έλις. Δεν είναι μόνο εκείνος όμως. Υπάρχουν και άλλοι. Απλά, ο Αμερικανός σέντερ, διανύει ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα.