Η απόφαση του ΜακΚίσικ και το ροτέισον του Μπαρτζώκα

Η απόφαση του Σακίλ ΜακΚίσικ να μην τελειώσει τη φάση όπως εκείνος ξέρει στο τέλος της κανονικής διάρκειας και το ροτέισον του Γιώργου Μπαρτζώκα κόντρα στη Ρεάλ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος

Η απόφαση του ΜακΚίσικ και το ροτέισον του Μπαρτζώκα

Eίναι αρκετά ιδιαίτερη η φετινή Ευρωλίγκα. Οι περισσότερες ομάδες είναι ισοδύναμες. Φαίνεται και από τα αποτελέσματα, πως το κάθε σύνολο, αν βρεθεί σε καλή μέρα, μπορεί να νικήσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο! Ο Ολυμπιακός που έδειξε χαρακτήρα και νοοτροπία νικητή σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι, νικώντας τόσο τη Μπαρτσελόνα, όσο και τον Ερυθρό Αστέρα, έχασε και τα δύο ματς στο ΣΕΦ κόντρα σε Βαλένθια και Ρεάλ. Οι "νυχτερίδες" που έπαιξαν εξαιρετικό μπάσκετ στο Φάληρο, όμως, έχασαν στη Σερβία από μία θεωρητικά υποδυέστερη ομάδα, ενώ ανάλογα αποτελέσματα θα συναντήσουμε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το "διπλό" της Άλμπα μέσα στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ ή την ήττα της Μπαρτσελόνα στη Γαλλία από τη Βιλερμπάν; Ποιος δεν απορεί με την αγωνιστική κατάσταση της "πυραυλοκίνητης" πέρσι Εφές, η οποία μέχρι στιγμής παλεύει για την οκτάδα ή για την εικόνα της Φενέρμπαχτσε, που ναι μεν αποδυναμώθηκε, αλλά διαθέτει παίκτες πρώτης γραμμής.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά, γιατί όπως δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε υπέρμετρα φέτος ύστερα από μεγάλες νίκες, έτσι δεν πρέπει και να υπάρχει απογοήτευση και αποκαθήλωση μετά από ήττες. Όπως δεν έγινε η άτρωτη ομάδα ο Ολυμπιακός μετά από τις σερί νίκες, έτσι δεν έγινε και ένα σύνολο περιορισμένων δυνατοτήτων και προδιαγραφών μετά τις τελευταίες εντός έδρας απώλειες. Βλέπετε, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, με την απουσία των φιλάθλων στις εξέδρες, έχει μικρή σημασία το ποιος είναι ο γηπεδούχος.

Έρχονται μάχες σε Πόλη και Μόσχα - Θέλει τουλάχιστον ένα "διπλό"

H κατάταξη λέει για τους "ερυθρόλευκους" πως πλέον έχουν ρεκόρ 7-7, είναι στην 9η θέση και μπροστά τους έχουν δύο εκτός έδρας αποστολές. Θεωρητικά με τους πιο αδύναμους αντιπάλους. Πρώτα θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Τετάρτη την προτελευταία Φενέρμπαχτσε (5-10) στην Κωνσταντινούπολη και ακολούθως στο τελευταίο ματς για το 2020 τη Χίμκι στη Μόσχα, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση. Δύο ομάδες, βέβαια, που έχουν παίκτες πρωτοκλασάτους στο ρόστερ τους και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολοι αντίπαλοι. Ο μίνιμουμ στόχος για τον Ολυμπιακό θα είναι να πάρει τουλάχιστον ένα "διπλό", για να παραμείνει σε τροχιά οκτάδας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε κόντρα στη Ρεάλ καλύτερα προετοιμασμένος σε σχέση με το ματς κόντρα στη Βαλένθια. Έπαιξε καλή άμυνα, κυκλοφόρησε τη μπάλα, δημιούργησε ρήγματα στον αντίπαλο (με και χωρίς Ταβάρες) και κατάφερε να χτίσει δύο φορές διαφορές με +7 και +8. Το πρόβλημα, όμως, ήταν πως αδυνατούσε να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα, καθώς κάθε φορά η Ρεάλ απαντούσε στη συνέχεια με μεγάλα σουτ, ροκανίζοντας γρήγορα τη διαφορά. Ήταν ένα ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, στην παράταση, ένα παιχνίδι το οποίο και οι Πειραιώτες θα το είχαν πάρει, αν είχαν σταθεί περισσότερο τυχεροί και αποτελεσματικοί.

Η απόφαση του ΜακΚίσικ

Ήταν αναμφίβολα καθοριστική η τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης. Στα 7'' πριν το τέλος η Ρεάλ κάνει λάθος, η μπάλα είναι στα χέρια του ΜακΚίσικ, ο οποίος φημίζεται για τη μεγάλη ικανότητα του να τελειώνει τις φάσεις στον αιφνιδιασμό στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι εξαιρετικός στο κάθετο παιχνίδι, έχει ταχύτητα, άλμα, αλλά και αγωνιστικό θράσος σε αυτές τις καταστάσεις για να καβαλήσει τους αντιπάλους και να φτάσει στο καλάθι. Το στοιχείο αυτό βρίσκεται στο ένστικτο του.

Εκείνος, όμως, απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα πάτησε... φρένο, πηγαίνοντας σε μία πιο σετ κατάσταση. Στην χειρότερη, ακόμη και αν δεν έβαζε το λέι-απ στον γρήγορο αιφνιδιασμό, πιθανότατα θα κέρδιζε φάουλ και βολές με την ορμή που θα έμπαινε στο "ζωγραφιστό". Τελικά, όμως, προτίμησε να δώσει τη μπάλα στον Κώστα Σλούκα, ο οποίος αστόχησε σε τρίποντα, σε μία βραδιά που οι Πειραιώτες δεν είχαν... ρέντα πίσω από τα 6.75 μέτα. Από τη μία είχε λογική να δώσει τη μπάλα στον συμπαίκτη του που ήταν... ζεστός σε εκείνα τα λεπτά, αλλά η πρώτη του επιλογή θα έπρεπε να ήταν να τελειώσει εκείνος τη φάση στον αιφνιδιασμό με ένα γρήγορο σπριντ. Δεν το έκανε και κάπου εκεί χάθηκε και η ευκαιρία του Ολυμπιακού να πάρει τη νίκη.

Αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το παιχνίδι από τη στατιστική, φαίνεται ξεκάθαρα, όπως διαπιστώθηκε και στο γήπεδο, πως η Ρεάλ έφτασε στη νίκη γιατί ήταν εντυπωσιακά εύστοχη στο δεύτερο ημίχρονο. Μέτρησε 8/16 (50%) στην επανάληψη, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 13/32 (40.6%), σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που τα... έσπασε πίσω από τα 6.75 μέτρα (6/25-24%). Όταν ο αντίπαλος βάζει 7 παραπάνω τρίποντα από εσένα, και μάλιστα μέσα στο "σπίτι" σου, είναι δύσκολο να νικήσεις. Οι Πειραιώτες, βέβαια, παρά τα 220 εκατοστά του Έντι Ταβάρες (13 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 5 μπλοκ), επιδίωξαν να σκοράρουν κυρίως μέσα στη ρακέτα (22/43 δίποντα-51.2%) και η αλήθεια είναι πως τα πήγαν αρκετά καλά, βγάζοντας πολλές συνεργασίες (ο Μάρτιν είχε 8/12 δίποντα και 18 πόντους) μη δείχνοντας φόβο απέναντι στο... βουνό. Τους έλειψε όμως η αποτελεσματικότητα από την περιφέρεια.

Το ροτέισον του Μπαρτζώκα και ο Σπανούλης

Σας είχαμε τονίσει και σε περασμένο κείμενο στο ΦΩΣ πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιλέγει να τελειώνει τα παιχνίδια του με το σχήμα που θεωρεί πως αποδίδει καλύτερα στα παιχνίδια της ομάδας. Αυτό επιδίωξε να κάνει και τώρα. Έχει μία δικαιοσύνη απέναντι στους παίκτες του, μη λογαριάζοντας από ονόματα. Άποψη μας όμως πως ενδεχομένως και να αδίκησε κάπως τον Βασίλη Σπανούλη. Υπήρχαν ματς που δεν ήταν λειτουργικός και ορθά τον είχε κρατήσει στον πάγκο, όπως για παράδειγμα συνέβη στο "διπλό" στη Βαρκελώνη. Με τον αρχηγό, όμως, στο παρκέ έχτισε ο Ολυμπιακός διαφορά κόντρα στη Ρεάλ, όντας εξαιρετικά αποτελεσματικός ειδικά στη δημιουργία. Πέρα από αυτό, θα μπορούσε να είχε δώσει και ανάσες στους παίκτες, οι οποίοι έδειχναν να έχουν ξεμείνει από δυνάμεις στον έξτρα χρόνο. Φαινόταν πως ο Κώστας Σλούκας δεν είχε την επιθυμητή ενέργεια. Όμως, τόσο στην τέταρτη περίοδο, όσο και στην παράταση, είδε όλο το παιχνίδι από τον πάγκο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προφανώς και γνωρίζει καλύτερα από εμάς και σε ερώτηση που του έγινε για το θέμα σχολίασε τα εξής: «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος παίκτης στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ που θα μπει κρύος από τον πάγκο και θα πάρει την μπάλα, θα την σουτάρει και θα μπει μέσα. Εγώ πήγα το παιχνίδι με αυτούς που κατά τη γνώμη μου το πήγαν καλά. Λίγο πριν είχαμε προηγηθεί και πάλι στο σκορ. Η μόνη αλλαγή που έκανα στην παράταση ήταν που έβγαλα τον Έλις και έβαλα τον Μάρτιν. Βασίστηκα στους περιφερειακούς που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο ΜακΚίσικ ήταν πολύ επιθετικός, έκανε πολύ καλή δουλειά στην άμυνα και δεν ήθελα να τον αλλάξω. Επίσης ο Βεζένκοφ είναι σουτέρ. Ψάξαμε να βρούμε ένα σουτ από τον Βεζένκοφ, αλλά δεν έγινε. Πάντα υπάρχει το εάν... Δεν πιστεύω, όμως, πως μπορείς να πάρεις κάποιον από τον πάγκο και να του πεις έλα και βάλε το νικητήριο σουτ. Για αυτό και δεν το έκανα».

Ολυμπιακός - Ρεάλ: Μπαρτζώκας: «Είχαμε την ευκαιρία να τελειώσουμε το ματς στην κανονική διάρκεια»

Ολυμπιακός - Ρεάλ 82-86: Λύγισε στην παράταση (highlights)

Να γιατί δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός-Η φάση με τον ΜακΚίσικ (vid)