Ολυμπιακός: Η δικαιοσύνη του Μπαρτζώκα

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε ο Γιώργος Μπαρτζώκας να κερδίσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των παικτών του * Δικαιώθηκε από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις πεντάδες του σε κάθε τελευταία περίοδο.

Ολυμπιακός: Η δικαιοσύνη του Μπαρτζώκα

Έκανε αίσθηση και ήταν κάτι που συζητήθηκε. Το πώς διαχειρίστηκε την ομάδα του Ολυμπιακού ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην τελευταία περίοδο, τόσο στο Βελιγράδι όσο και στη Βαρκελώνη. O κόουτς χρησιμοποίησε σχεδόν σε όλο το τέταρτο δεκάλεπτο την ίδια πεντάδα επί ισπανικού εδάφους. Δηλαδή ένα σχήμα με Σλούκα, Χάρισον, Μακ Κίσικ, Βεζένκοφ και Μάρτιν. Κάτι παρόμοιο έγινε και στο Βελιγράδι. Ο Έλληνας τεχνικός, στην κρίσιμη τελευταία περίοδο, εμπιστεύτηκε σε μεγάλο βαθμό το σχήμα με Σλούκα, Σπανούλη, Λαρεντζάκη και Πρίντεζη, συν τον Μάρτιν, ο οποίος στην πορεία έγινε αλλαγή με τον Ζαν-Σαρλ, ενώ ακολούθως πέρασε στη θέση του και ο Χάρισον για το τελευταίο σουτ. Δεν χρειάστηκε, όμως, καθώς «καθάρισε» το ματς ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού με την εξαιρετική του έμπνευση, προσφέροντας το νικητήριο καλάθι στην ομάδα του.

Γιατί όμως συνέβη αυτό; Μήπως η ομάδα χρειαζόταν περισσότερες ανάσες στο κρίσιμο σημείο; Μήπως ήταν αναγκαίες οι αλλαγές; Με τι σκεπτικό λειτούργησε ο Μπαρτζώκας; Ορισμένα από τα ερωτήματα θα σας τα απαντήσουμε. Ο Έλληνας τεχνικός είναι ένας προπονητής που φημίζεται για τη δικαιοσύνη του. Θέλει να είναι σωστός τόσο απέναντι στον κάθε παίκτη ξεχωριστά όσο και προς την ομάδα.

Δεν έχει διστάσει στο παρελθόν ακόμη και να έρθει σε ρήξη με πρωτοκλασάτους μπασκετμπολίστες, αν θεωρεί πως αδικείται άλλος συμπαίκτης τους ή αν εκτιμά πως η ομάδα θα πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά. Παράλληλα είναι και ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό τους αθλητές του. Ειδικά φέτος, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των παικτών (αυτοί που ήρθαν, αυτοί που ανανέωσαν) αποτελούν δικές του επιλογές.

Εμπιστεύθηκε σε κάθε τελευταία περίοδο εκείνους που έπαιζαν καλύτερα - Και δικαιώθηκε!

Ο Μπαρτζώκας, λοιπόν, βλέποντας στα τρία πρώτα δεκάλεπτα του κάθε αγώνα το ποιος αποδίδει καλύτερα, το ποιος είναι σε καλύτερη μέρα αλλά και ποιο σχήμα παρουσιάζεται στο παρκέ πιο αποτελεσματικό αποφάσισε να πορευτεί αναλόγως. Έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη στους αθλητές που λειτουργούσαν καλύτερα μεταξύ τους και τους στήριξε μέχρι τέλους!

Και εκείνοι τι έκαναν; Τον δικαίωσαν απόλυτα, με τον Ολυμπιακό να παίρνει δύο παλικαρίσια διπλά, πρώτα στη Βαρκελώνη και ύστερα στο Βελιγράδι. Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα το σχήμα με Σπανούλη, Σλούκα, Λαρεντζάκη, Πρίντεζη, Ζαν-Σαρλ πήγε την ομάδα στο +9. Τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα και εκείνος τους κράτησε στο παρκέ. Αποφάσισε πως «θα ζήσει και θα πεθάνει» με εκείνους και δικαιώθηκε. Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο κερδίζει τη στήριξη αλλά και την εμπιστοσύνη των παικτών του, που αντιλαμβάνονται πως έχουν έναν προπονητή που τους σέβεται, τους εκτιμά αλλά και λειτουργεί δίκαια απέναντί τους.

Η διαχείριση των προσωπικοτήτων

Είναι σημαντική η τακτική στο μπάσκετ, καμία αντίρρηση, αλλά είναι κομβική και η διαχείριση προσωπικοτήτων αλλά και καταστάσεων. Κάποιοι ίσως πουν πως ρίσκαρε, πως τόλμησε με δόση υπερβολής. Ίσως. Το σίγουρο, όμως, είναι πως δικαιώθηκε δύο σερί φορές. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο.

Το ίδιο συνέβη και κόντρα στην Μπαρτσελόνα και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τον Άαρον Χάρισον. Ήταν η μόνη φορά που σκέφτηκε να αλλάξει παίκτη στην 4η περίοδο, ρίχνοντας τον Κώστα Παπανικολάου στο παρκέ, αλλά μόλις είδε τον Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ να κερδίζει γκολ-φάουλ στον αιφνιδιασμό, τον εμπιστεύθηκε απόλυτα.

Τι ακολούθησε; Τρεις σερί καθοριστικές άμυνες από τον παίκτη, ο οποίος και «εξολόθρευσε» τους Καταλανούς. Η εμπιστοσύνη που εισέπραξαν οι παίκτες του Μπαρτζώκα σε αυτά τα δύο ματς αλλά και η δίκαιη συμπεριφορά είναι κάτι που συσπειρώνει την ομάδα, γλυκαίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα στα αποδυτήρια, ενώ και εντός παρκέ ο κάθε μπασκετμπολίστας προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Άπαντες ξέρουν πως έχουν δίπλα τους έναν προπονητή με δυνατό αίσθημα δικαιοσύνης, βάζοντας το καλό της ομάδας πάνω από όλους.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110