Η δύσκολη απόφαση του Μπαρτζώκα και η... σωστή του ΜακΚίσικ!

Ο Ολυμπιακός ήταν… ένα σουτ μακριά από τη νίκη επί της Ρεάλ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κοντά σε μία πολύ δύσκολη απόφαση και ο Σακίλ ΜακΚίσικ σε μία… σωστή πάσα.

Η δύσκολη απόφαση του Μπαρτζώκα και η... σωστή του ΜακΚίσικ!

Κρίμα και άδικο… Γιατί, ο Ολυμπιακός και μπορούσε και (θα) άξιζε τη νίκη (όπως και η Ρεάλ άλλωστε), αλλά και γιατί με αυτήν θα «ξεχρέωνε» την ήττα από τη Βαλένθια, καθώς αν ρωτήσετε ποια «πλήγωσε» βαθμολογικά και ψυχολογικά τους «ερυθρόλευκους», ήταν αναμφίβολα αυτή από τις «νυχτερίδες». Πρώτον γιατί έχουν τον ίδιο στόχο και είναι δύσκολο να την καλύψει στην Ισπανία και δεύτερον γιατί δεν έπαιξαν μπάσκετ.

Το έκαναν με τη Ρεάλ. Η άμυνά τους δεν είχε καμία σχέση με το προ δύο ημερών παιχνίδι, το ήλεγξαν σε πολλά σημεία, αλλά οι Μαδριλένοι (που είχαν κερδίσει τα τελευταία 8 από τα 9 τους παιχνίδια) έχουν τεράστιες προσωπικότητες. Σε αντίθεση με το ότι πιστεύει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, μπήκε ο Κάρολ "κρύος" από τον πάγκο και έβαλε μεγάλα σουτ, το ίδιο έκανε και ο Τόμπκινς, ο Γιουλ πέταξε το «μανταρίνι» του (έτσι λένε οι Ισπανοί τα σουτ του) με τον οποίο ο Ολυμπιακός… γλίστρησε και έχασε το ματς. Γιατί στην επόμενη φάση, Μάρτιν και Σλούκας δεν συνεννοήθηκαν καλά και την πάσα του πρώτου δεν την πρόλαβε ο δεύτερος. Λεπτομέρειες που δίνουν τα ματς.

Ήταν μέσα ο Ταβάρες

Σε αυτές τις φάσεις όμως δεν θα κατέτασσα την απόφαση του ΜακΚίσικ στην τελευταία φάση του κανονικού αγώνα. Εκείνη τη στιγμή απόρησα γιατί δεν μπήκε μέσα, από τη στιγμή που αυτό είναι το παιχνίδι του, με φάτσα στο καλάθι ενώ το ματς ήταν ισόπαλο (δεν θα καταδίκαζε σε ήττα τον Ολυμπιακό δηλαδή) και ήθελε μόλις έναν πόντο ο Ολυμπιακός για τη νίκη. Μία βολή… Καλά έκανε όμως και έψαξε την πάσα και δη να πάει στα χέρια του Σλούκα. Εν πρώτοις θες να πάρει ο ηγέτης σου το τελευταίο σουτ- ο οποίος είχε πετύχει κρίσιμα καλάθια πιο πριν- αλλά αν θέλετε να δούμε και την ουσία του πράγματος, στη ρακέτα δέσποζε η μορφή του Ταβάρες. Δεν πας εύκολα μπροστά στον ύψους 2.20 μέτρων σέντερ της Ρεάλ που έχει ρίξει 5 τάπες (τις 2 στον ίδιο) αλλά ψάχνεις μία πιο safe, πιο ασφαλή επιλογή. Και αυτό έκανε ο ΜακΚίσικ.

Η επιλογή για τον Σπανούλη

Δύσκολες αποφάσεις δεν πήραν μόνο οι παίκτες μέσα στο παιχνίδι και δη στο 4ο δεκάλεπτο και την παράταση, αλλά και ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Πήρε μία δύσκολη απόφαση, για την οποία απάντησε κιόλας σε σχετική ερώτηση. Ίσως να μην είχε γίνει αν ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει, πάντα έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά αποτελεί ένα ερωτηματικό για όλους τους υπόλοιπους πλην αυτού που έλαβε την απόφαση. Ο κόουτς σε 4ο δεκάλεπτο και παράταση δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Σπανούλη και το ερώτημα δεν δημιουργείται, γιατί είναι ο… Σπανούλης, αλλά γιατί ήταν πολύ καλός. Με τις συνεργασίες του με τον Μάρτιν και τις εμπνεύσεις του στο 3ο δεκάλεπτο είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο 18-4 επιμέρους και στο 48-41. Από την άλλη ο Σλούκας είχε πετύχει τους 10 από τους 11 πόντους του (1 βολή στη παράταση), βρίσκεται με τον Μάρτιν και έχουν πολύ συνεργασία και δύσκολα τον βγάζεις.

Κοιτάξτε να δείτε, ας μην γελιόμαστε… Όλοι θέλουν στο τέλος να παίζουν, ιδίως παίκτες με αυτή την προσωπικότητα και σε παιχνίδια που κρίνονται στο σουτ. Εκεί είναι τι πιστεύει ο κόουτς πως είναι καλύτερο για την ομάδα και αναμφίβολα μιλάμε για μία τρομερά δύσκολη απόφαση. Ένας προπονητής δεν θέλει να «χάσει» αλλά θέλει να κερδίζει κάθε παίκτη του. Ξαναλέμε πως σε περίπτωση νίκης ίσως να μην γίνονταν καν αυτή η ερώτηση. Στη ζωή ενός προπονητή όμως, πάντα θα «παίζουν» και αυτά.

Πέμπτη ήττα εντός έδρας

Μετά και το παιχνίδι με τη Ρεάλ, ο Ολυμπιακός φαίνεται πως όταν βάζει τον εαυτό του στη θέση του αουτσάιντερ λειτουργεί καλύτερα. Όταν νιώθει πως είναι… καβάλα στο άλογο έρχεται η κατραπακιά, όπως συνέβη στο Μόναχο μετά το 2/2 με Μιλάνο και Μακάμπι, όπως έγινε με τη Βαλένθια μετά το 2/2 εκτός έδρας με Μπαρτσελόνα και Ερυθρό Αστέρα. Ποιος πίστευε πως θα κερδίσει στη Βαρκελώνη; Επίσης φαίνεται ξεκάθαρα πλέον πως εκτός έδρας είναι πιο απελευθερωμένος και συγκεντρωμένος απ’ ότι εντός που γνώρισε την 5η του ήττα φέτος και για πρώτη φορά έκανε 0/2 σε «διαβολοβδομάδα».