Ολυμπιακός: Τους… εκτέλεσε από τα 6,75 μέτρα (vids)

Ο Ολυμπιακός από εκεί που είχε το χειρότερο ποσοστό στα τρίποντα σε όλη την Euroleague, με Μπαρτσελόνα και Ερυθρό Αστέρα ευστόχησε με 52,2% και 43,48%, επιδόσεις που συνιστούν τις κορυφαίες εκτός έδρας και τις δύο από τις τρεις καλύτερες φετινές

Ολυμπιακός: Τους… εκτέλεσε από τα 6,75 μέτρα (vids)

Πολύς λόγος και αναλύσεις επί αναλύσεων έχουν γίνει για το τρίποντο του Ολυμπιακού! Ίσως όχι αδίκως, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους στα σουτ από τα 6,75 μέτρα, με αποτέλεσμα να εκτελούν με μόλις 35% και να φιγουράρουν στην… τελευταία θέση της σχετικής λίστας.

Στο Βελιγράδι λοιπόν οι «ερυθρόλευκοι» ευστόχησαν με 52,2% έχοντας 12/23 τρίποντα, κάτι που συνιστά τη δεύτερη καλύτερη φετινή τους επίδοση στα τρίποντα και κορυφαία στα εκτός έδρας ματς. Μόνο με την Εφές είχαν σουτάρει καλύτερα (με 52,94%), στην εντός έδρας ήττα όμως και με λιγότερα εύστοχα (9/17).

Ευστοχία 47,85% σε δύο ματς

Αυτό που μετράει βέβαια είναι η συνέπεια… Τι εννοούμε; Αν ψάξει κανείς την αμέσως καλύτερη επίδοση στα τρίποντα για τους «ερυθρόλευκους», θα δει πως είναι αυτή που είχαν λίγες μέρες πριν, στη Βαρκελώνη και στο σπουδαίο διπλό επί της Μπαρτσελόνα. Στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» ο Ολυμπιακός είχε ευστοχήσει με 43,48% από τα 6,75, έχοντας 10/23 τρίποντα, που συνιστά τη δεύτερη καλύτερη εκτός έδρας επίδοση και τρίτη συνολικά στη φετινή σεζόν.

Εξαιρετικός και στην πρώτη «διαβολοβδομάδα»

Αυτό σημαίνει πως η επίδοση στο Βελιγράδι δεν ήταν κάτι τυχαίο. Δεν ήταν ένα «πυροτέχνημα»! Ο Ολυμπιακός έχει δύο σερί (και πάλι) καλές επιδόσεις από τα 6,75 μέτρα γιατί… μπορεί. Έχουμε πει πολλές φορές ότι το τρίποντο δεν είναι μόνο θέμα ικανότητας, αλλά και ψυχολογίας, αυτοπεποίθησης, βραδιάς… Φέτος ο Ολυμπιακός έχει τα «χέρια» και το αποδεικνύει στις «διαβολοβδομάδες», όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη! Θυμηθείτε ότι μετά το μέτριο ξεκίνημα -όσον αφορά την ευστοχία από τα 6,75 μ.- ο Ολυμπιακός στην πρώτη «διαβολοβδομάδα» είχε με τη Μακάμπι 41,38% και με το Μιλάνο 40%.

Από πέντε παίκτες σε Βαρκελώνη - Βελιγράδι

Το επανέλαβε και στη δεύτερη «διαβολοβδομάδα» που έπαιξε… Μόνο τυχαίο δεν είναι λοιπόν. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε πέντε παίκτες του και στα δύο παιχνίδια, σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι, να σκοράρουν από μακριά: κόντρα στην Μπαρτσελόνα σε πιο σφιχτό ροτέισον είχαν 1/7 ο Σλούκας, 1/3 ο Βεζένκοφ, 3/3 ο Παπανικολάου, 2/3 ο Τζένκινς και 3/4 ο Μακ Κίσικ. Άστοχοι ήταν οι Χάρισον (0/1) και Σπανούλης (0/2). Στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα είχαν 4/6 ο Χάρισον, 3/4 ο Λαρεντζάκης, 2/3 ο Σπανούλης, 1/1 ο Πρίντεζης (τέσσερις διαφορετικοί μέχρι στιγμής σε σχέση με τη Βαρκελώνη) και 2/5 ο Σλούκας. Από ένα έχασαν οι Παπανικολάου, Τζένκινς, Ζαν-Σαρλ και Μακ Κίσικ.

Ανοίγει τις άμυνες

Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη την ισορροπία και τη συνέπεια στο τρίποντο, γιατί, όπως έχουμε πει ξανά, είναι μια ομάδα που επιδιώκει να πηγαίνει κοντά στο καλάθι. Σιγά σιγά όμως οι αντίπαλες ομάδες και δη οι προπονητές (όπως έγινε με την ΤΣΣΚΑ) κλείνουν την άμυνά τους προστατεύοντας τη ρακέτα τους και του αφήνουν το τρίποντο. Έχει ανάγκη το καλό ποσοστό για να την ανοίγει και να βρίσκει χώρους δράσης και μέσα στη ρακέτα!