Τα τελευταία συμπεράσματα του Mundobasket 2023

Γερμανία και Καναδάς έγραψαν ιστορία στο Mundobasket 2023, η Σερβία μπορεί να αισθάνεται επιτυχημένη, την ώρα που οι ΗΠΑ ζουν... τη μέρα της μαρμότας στις μεγάλες, διεθνείς διοργανώσεις.

Τα τελευταία συμπεράσματα του Mundobasket 2023

Το Mundobasket 2023 ολοκληρώθηκε με την Γερμανία να ανεβαίνει πανάξια στο «Έβερεστ» του παγκόσμιου μπάσκετ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι Γερμανοί έφτασαν σε μία ιστορική κορυφή, κατακτώντας για πρώτη φορά το χρυσό στην ιστορία τους, αλλά και το δεύτερο τους μετάλλιο στην διοργάνωση, μετά το Mundobasket 2002. Και όχι άδικα, αφού καθ' όλη την διάρκεια του τουρνουά έδειξαν ξανά και ξανά ότι ήταν η καλύτερη, πιο πλήρης ομάδα, με λύσεις σε κάθε θέση, παίζοντας παράλληλα σύγχρονο, ολοκληρωτικό μπάσκετ.

Η Σερβία, από την άλλη, πραγματοποίησε επίσης μια εξαιρετική πορεία μέχρι τον τελικό και μπορεί να ευχαριστημένη με τη δεύτερη θέση. Η ομάδα του Πέσιτς είχε εξ αρχής πολλούς μεγάλους απόντες, όπως και πολλούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του τουρνουά, όμως έβαλε δύσκολα σε κάθε αντίπαλό της.

Στο πρώτο εικοσάλεπτο, άλλωστε, δυσκόλεψε πολύ και τους Γερμανούς, όμως η απώλεια του Όγκνιεν Ντόμπριτς περιόρισε ακόμα περισσότερο το ροτέισον. Μόνο με τον Αβράμοβιτς, οι Σέρβοι δεν μπορούσαν να φτάσουν ως το τέλος, ειδικά κόντρα σε μία ομάδα με σαφώς περισσότερο βάθος.

Εντέλει, ο τελικός, όπως γίνεται συνήθως, ήταν ένα ματς προσωπικοτήτων, όπου οι Γερμανοί είχαν όλες τις απαντήσεις με τους Φόιγκντμαν, Βάγκνερ, αλλά κυρίως με τον τεράστιο Ντένις Σρέντερ.

Στον μικρό τελικό νωρίτερα, ο Καναδάς άφησε εκτός βάθρου τις ΗΠΑ, οι οποίες αδυνατούν να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα του παγκόσμιου μπάσκετ. Tα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμάσει διάφορες φόρμουλες για να επανέλθουν στην κορυφή, χωρίς επιτυχία, με την πορεία τους στη Μανίλα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Οι ΗΠΑ πράγματι διαθέτουν το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, όμως ακόμα και σε αυτό τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν μη Αμερικανοί, με τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Τζοέλ Εμπίντ και Νίκολα Γιόκιτς να αποτελούν μόνο μερικά πρόχειρα παραδείγματα.

Αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ζουν... τη μέρα της μαρμότας στo Παγκόσμιο Κύπελλο. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η νοοτροπία οι πρωταθλητές του NBA να αναφέρονται ως «πρωταθλητές κόσμου» έχει επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το Mundobasket.

Κρίμα μόνο για τον Στιβ Κερ, έναν εξαιρετικό προπονητή με αντίληψη για το τι συμβαίνει στο μπάσκετ και εκτός συνόρων της χώρας του...

Όσο για τον Καναδά, τι να πρωτοπεί κανείς; Τα είχαμε γράψει για τον ανερχόμενο Τζόρντι Φερνάντεθ. Από εκεί και πέρα, σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι και οι Καναδοί έχουν επίσης κυριαρχήσει στο NBA όχι πλέον ως ρολίστες, αλλά ως πρωτοκλασάτοι σταρ.

Το ιστορικό χάλκινο της ομάδας του Βορρά αποτελεί φυσικά τεράστια επιτυχία, από τη στιγμή που έγιναν προσπάθειες να συσταθεί η καλύτερη δυνατή ομάδα, με φόντο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Το πείραμα πέτυχε και το μέλλον αναμένεται λαμπρό για τους Βορειοαμερικάνους.