Δεν μπορούν να έρθουν ξένοι διαιτητές; Παραμύθια!

Η ΚΕΔ μπορεί και… αύριο να αποφασίσει να βάλει ξένους διαιτητές αρκεί να το αποφασίσει. Ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν γίνεται να παραμείνει θεατής.

Δεν μπορούν να έρθουν ξένοι διαιτητές; Παραμύθια!

Προσπαθούν τόσο από την ΕΟΚ/ΚΕΔ, όσο και από το… πράσινο στρατόπεδο, να περάσουν μία γραμμή πως δεν επιτρέπεται να έρθουν ξένοι διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτά, όμως, είναι παραμύθια και λέγονται και γράφονται καθαρά για τις εντυπώσεις. Δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο. Κάποιοι αναφέρουν πως δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Μα ούτε και στο ποδόσφαιρο υπήρχε πρόβλεψη και ξένοι διαιτητές ήρθαν!

Η αλήθεια είναι πως αν το αποφασίσει η ΕΟΚ (η εκτελεστική της επιτροπή, με μία απλή τυπική διαδικασία, που δεν απαιτεί καν την σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου) μπορεί και… αύριο να περάσει το αίτημα της ΚΑΕ Ολυμπιακός για ξένους διαιτητές. Το ερώτημα, όμως, είναι το εξής: θέλουν να το κάνουν αυτό πράξη; Προφανώς και όχι! Θέλετε δεύτερη λύση; Μπορεί να επέμβει ο Γιώργος Βασιλειάδης (ανά πάσα στιγμή) και με σχετική τροπολογία να αλλάξει τα δεδομένα, για να υπάρξει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται από εδώ και πέρα αλλοδαποί ρέφερι στις «αιώνιες» αναμετρήσεις.

Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο: Στον κανονισμό διαιτησίας δεν λέει πουθενά πως στο ελληνικό πρωτάθλημα απαγορεύεται να σφυρίζουν ξένοι διαιτητές. Άλλωστε και η ΟΔΚΕ με ανακοίνωση της, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι μπορούν να σφυρίξουν και για αυτό... ανησυχούν, απειλώντας με αποχή αν χρησιμοποιηθούν αλλοδαποί ρέφερι.

Πρέπει, όμως, να ενεργοποιηθεί περισσότερο και η πολιτεία και να ασχοληθεί «ζεστά» με το θέμα της διαιτησίας στο ελληνικό μπάσκετ. Δεν γίνεται ο Γιώργος Βασιλειάδης να μένει θεατής και απλά να αναφέρει πως «πρέπει να γίνουν αλλαγές στην ΚΕΔ». Προφανώς και θα πρέπει να γίνουν. Τι θα γίνει όμως με το ζήτημα με τους ξένους διαιτητές; Αυτό είναι που «καίει» αυτή την στιγμή. Έχει αντιληφθεί πως οι μέρες περνούν και το επόμενο παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό πλησιάζει, καθώς θα διεξαχθεί στις 17 Μαρτίου στο ΣΕΦ. Έμειναν 10 μέρες. Και οι Πειραιώτες είναι ξεκάθαροι: Δεν πρόκειται να κατέβουν να παίξουν από εδώ και πέρα κόντρα στους «πράσινους» αν δεν οριστούν ξένοι διαιτητές. Είναι έτοιμος ο υφυπουργός για την «διάλυση» του πρωταθλήματος, για μία λίγκα χωρίς την συμμετοχής των «ερυθρολεύκων»; Ο υφυπουργός οφείλει να γίνει λύση του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος...

Η Ομοσπονδία ακόμη δεν έχει πάρει επίσημα θέση, αλλά όπως έχουμε αναφέρει εδώ και μέρες στο «ΦΩΣ», ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι κάθετα αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν επιθυμεί να κάνει δεκτό το αίτημα των «ερυθρολεύκων», καθώς δεν θέλει να παρέμβει κανείς στη… δυναστεία του στον χώρο της ΚΕΔ. Λογικό όμως είναι. Όταν κάνεις το απόλυτο κουμάντο εδώ και χρόνια, δεν είναι εύκολο να δεχτείς την παρέμβαση κανενός, ούτε φυσικά και τις επιθυμίες των ομάδων. Έχει και την λανθασμένη εντύπωση ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΟΚ πως στο τέλος οι Πειραιώτες θα λυγίσουν, πως θα κάνουν πίσω, αλλά στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ εμπέδωσε για τα καλά πως οι Αγγελόπουλοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους!

Θα δεχτούν δεύτερη ποινή; Στον Ολυμπιακό δεν τους ενδιαφέρει! Είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για την πιθανότητα αποχώρησης τους από το ελληνικό πρωτάθλημα. Έτσι και αλλιώς έχουν δεδομένο συμβόλαιο συμμετοχής με την Ευρωλιγκα, με τον Τζόρντι Μπερτομέου να τονίζει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αγωνίζονται οι σύλλογοι στο πρωτάθλημα, ακόμη και αν απέχουν από τις εθνικές τους διοργανώσεις.

Αν πρόκειται πάντως κάποιος να λυγίσει, να είστε σίγουροι πως θα είναι η Ομοσπονδία. Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις αναφέρουν πως η ΕΟΚ/ΚΕΔ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, είναι σε δύσκολη θέση και υπάρχει η αίσθηση πως θα περάσει το αίτημα για ξένους διαιτητές. Βέβαια, σε αυτό το ενδεχόμενο θα χρησιμοποιηθούν αλλοδαποί ρέφερι της FIBA (επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ) και όχι της Ευρωλίγκας. Από τις «εμπνεύσεις» της ΚΕΔ, πάντως, καλύτεροι θα είναι.