Γιάννης Καστρίτης: «Μου αρέσει πολύ ο Γκος, εξαιρετικός ο Βεζένκοφ!»

Ο νεότερος προπονητής στην Α1, ο οποίος λίγο έλειψε να νικήσει τον Ολυμπιακό, ο 36χρονος Γιάννης Καστρίτης της Κύμης, μιλάει στο «ΦΩΣ» για την ομάδα του, τους «ερυθρόλευκους» του Ντέιβιντ Μπλατ και πολλά ακόμη.

Γιάννης Καστρίτης: «Μου αρέσει πολύ ο Γκος, εξαιρετικός ο Βεζένκοφ!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μετά την εκπληκτική εμφάνιση του Ολυμπιακού στη Ρωσία και τη μεγάλη νίκη επί της Χίμκι στην πρεμιέρα στην Ευρωλίγκα, παραλίγο να χάσει στην Κύμη. Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον προπονητή της Κύμης, η οποία όχι μόνο έπαιξε καταπληκτικά με τον Ολυμπιακό, αλλά στο προηγούμενο ματς πήγε και νίκησε στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο.

Ο Γιάννης Καστρίτης της Κύμης είναι ο νεότερος προπονητής στην Α1. Είναι και ο νεότερος προπονητής που έχει ανεβάσει ομάδα από την Α2 στην Α1 με τον Αρκαδικό στα 32 του!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 16/10/2018

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξή του στο «ΦΩΣ»:

Φωνάξατε μετά το ματς στους παίκτες σας για τα τελευταία δευτερόλεπτα;

Όχι, δεν τους φώναξα. Δεχτήκαμε ένα δύσκολο τρίποντο, είχαμε μετά την κατοχή, δεν τα καταφέραμε, παίζαμε με πολύ μεγάλο αντίπαλο.

Χαρμολύπη;

Σίγουρα. Από τη μια υπάρχει ικανοποίηση και περηφάνεια για τη μεγάλη προσπάθεια των παικτών μας, από την άλλη υπάρχει στεναχώρια που ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των παικτών μου γιατί φτάσαμε κοντά σε μια μεγάλη νίκη.

Το περιμένατε ότι θα φτάνατε μια ανάσα από τη μεγάλη έκπληξη;

Όλη τη βδομάδα τα παιδιά στις προπονήσεις έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, είχαν τεράστιο κίνητρο απέναντι στον Ολυμπιακό. Η προπόνηση γινόταν σε υψηλή ένταση. Ήξερα ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν ήξερα πού θα μας οδηγούσε αυτό, εξαρτιόταν και από τον αντίπαλο.

Σας υποτίμησε ο Ολυμπιακός; Έκανε και ταξίδι αυθημερόν σε εσάς.

Δεν το γνωρίζω αν μας υποτίμησε, εκείνοι το ξέρουν. Όμως νομίζω ότι προπονητικό τιμ τόσο υψηλού επιπέδου δεν θα υποτιμούσε ποτέ τον αντίπαλο. Θεωρώ ότι μετά την καταπληκτική εμφάνιση του Ολυμπιακού στη Ρωσία με τη Χίμκι, το ματς και τα ταξίδια κούρασαν και αποσυντόνισαν τους αντιπάλους μας.

Πώς εξηγείται αυτό το πολύ καλό ξεκίνημα της Κύμης; Και τον Πανιώνιο νικήσατε στην πρεμιέρα εκτός έδρας.

Είμαστε τυχεροί διότι έχουμε πολύ καλά παιδιά, καλούς χαρακτήρες στην ομάδα. Δουλεύουμε εξαιρετικά. Όμως δεν θεωρώ ότι έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλω. Όσο τα παιδιά παραμένουν ενωμένα και αγαπημένα και δουλεύουν έτσι, όλα θα πάνε καλά και η ομάδα θα ανέβει πιο ψηλά.

Ποιος είναι ο στόχος;

Το πρωτάθλημα έχει γίνει ανταγωνιστικό, βλέπουμε ότι όλες οι ομάδες μπορούν να νικήσουν όλους. Πρέπει σε κάθε ματς να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο. Πρώτος στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την παραμονή όσο νωρίτερα και βλέπουμε.

Αν μπορούσατε να πάρετε έναν μόνο παίκτη από τον Ολυμπιακό, ποιον θα διαλέγατε;

(γελάει). Δεν μπορώ να επιλέξω, ο Ολυμπιακός έχει πολλούς καλούς παίκτες, Έλληνες και ξένους.

Είστε 36 χρονών, ο νεότερος στην Α1, στα 32 σας γίνατε και ο νεότερος που ανεβάζει ομάδα από την Α2. Πείτε στον κόσμο ως παίκτης τι κάνατε. Εγώ ξέρω, πολύς κόσμος όμως δεν ξέρει.

Σταμάτησα το μπάσκετ στα 22 μου! Λόγω σοβαρού τραυματισμού. Μετά ασχολήθηκα με την προπονητική ως συνεργάτης προπονητών και μετά ως πρώτος προπονητής.

Ο Αρίγκο Σάκι, αν θυμάμαι καλά, είχε πει «δεν χρειάζεται να έχεις υπάρξει άλογο για να γίνεις καλός αναβάτης»! Δηλαδή δεν χρειάζεται να έχεις υπάρξει καλός παίκτης στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ για να γίνεις καλός προπονητής.

Συμφωνώ απολύτως, ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο νέους ανθρώπους να ασχολούνται και να επιμορφώνονται με την προπονητική.

Γέννημα θρέμμα Αρκάς.

Ναι, είμαι από την Τρίπολη.

Κρύο εκεί τα βράδια του χειμώνα, έχω κάνει φαντάρος.

Όποιος έχει κάνει φαντάρος στην Τρίπολη, δεν το ξεχνάει ποτέ!..

Ποιο είναι το όνειρό σας;

Μπορώ να πω ότι ήδη ζω ένα όνειρο να βρίσκομαι ανάμεσα σε εξαιρετικούς προπονητές και παίκτες στην Α1, είναι πολύ όμορφο. Όνειρό μου είναι να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, να πετυχαίνουν οι ομάδες μου τους στόχους τους και βήμα-βήμα να έρχεται καταξίωση και άνοδος σε αυτό που κάνω.

Βλέπουμε Έλληνες προπονητές να βγαίνουν και στο εξωτερικό πλέον.

Έλληνες προπονητές πάνε σε καλές ομάδες έξω και σε υψηλού επιπέδου πρωταθλήματα.

Τον Γκος του Ολυμπιακού πώς τον βλέπετε; Από την εποχή του Λο ο Ολυμπιακός ταλαιπωρείται με τους ξένους στην περιφέρεια. Θεωρώ ότι του έχει στοιχίσει τίτλους αυτό.

Μου αρέσει πάρα πολύ αυτός ο παίκτης! Και στα κολλεγιακά του χρόνια είχε εξαιρετική παρουσία, και πέρσι πήγε πολύ καλά με την Παρτιζάν. Βέβαια είναι άλλο επίπεδο ο Ολυμπιακός και η Ευρωλίγκα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτός ο παίκτης θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό στην περιφέρεια! Και μην ξεχνάμε ότι είναι επιλογή του κόουτς Μπλατ ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιλέξει παίκτες άγνωστους στο ευρύ κοινό αλλά μαζί του έκαναν εξαιρετική καριέρα.

Βεζένκοφ; Λίγοι τον περίμεναν έτσι.

Ο Βεζένκοφ είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Πρέπει να δούλεψε πολύ στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τον εκτιμούσα πολύ ως ταλέντο. Τα πρώτα του βήματα με τον Ολυμπιακό είναι εξαιρετικά. Σωματικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Και το πιο σημαντικό: Όποτε μπαίνει στο παρκέ, αγωνίζεται με τεράστια αυτοπεποίθηση! Όχι μόνο στο σκοράρισμα αλλά και σε άλλες δουλειές, και ειδικά σε κάτι που είναι πολύ σημαντικό στο μπάσκετ, το ριμπάουντ. Τον είδαμε πόσο καλά έπαιξε στη Ρωσία με τη Χίμκι. Και απέναντί μας ήταν καθοριστικός αφού στο τέλος του ματς πήρε δύο επιθετικά ριμπάουντ που τα έκανε καλάθια. Είναι νέος σε ηλικία αλλά ήδη δείχνει φοβερά δείγματα γραφής.

Περιμένατε τόσο δυνατό τον Ολυμπιακό στη Ρωσία για την Ευρωλίγκα;

Ήταν η ιδανική πρεμιέρα. Ο Ολυμπιακός έπαιξε και στα 40 λεπτά σε πολύ υψηλό ρυθμό -και στην άμυνα και στην επίθεση. Για την εποχή έκανε μια ολοκληρωμένη εμφάνιση.

Πάμε να πούμε και για τον Παναθηναϊκό. Τι βλέπετε φέτος;

Θεωρώ ότι ενισχύθηκε από πέρσι. Έκλεισαν τα κενά που είχαν. Νομίζω ότι και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα είναι πολύ καλύτεροι φέτος στην Ευρωλίγκα από πέρσι. Θα διεκδικήσουν με μεγάλες αξιώσεις την είσοδο στο φάιναλ φορ.

Η απώλεια του Σίνγκλετον;

Σίγουρα μιλάμε για έναν παίκτη πολύ υψηλού επιπέδου. Το προπονητικό τιμ όμως του Παναθηναϊκού γνωρίζει καλύτερα. Και ήδη δίνουν περισσότερο χρόνο στον Ντίνο Μήτογλου ο οποίος ανταποκρίνεται ως τώρα. Και πήραν ψηλούς στο 4 και στο 3 που δεν νομίζω ότι θα φανεί τόσο πολύ η απουσία του Σίνγκλετον.

Να κλείσουμε με μία ερώτηση για τη διοίκηση της Κύμης. Για κόσμο που δεν ξέρει. Ποιος χρηματοδοτεί, αν αγκομαχεί, και αν εδώ είναι το ταβάνι.

Όχι, δεν αγκομαχούν, η ομάδα έχει περιθώρια εξέλιξης. Όλη η προσπάθεια στηρίζεται στην οικογένεια Θεοδώρου. Ιδιοκτήτης είναι ο Γιάννης Θεοδώρου και πρόεδρος είναι ο γιος του, ο Αλέξανδρος Θεοδώρου. Μαζί με τους αντιπροέδρους, είναι μια παρέα φίλων που πήραν την ομάδα απ' τα τοπικά της Εύβοιας και την έφεραν στην Α1. Η ομάδα στηρίζεται στην αγάπη και στο μεράκι των ανθρώπων της διοίκησης που είναι νέοι και γνωρίζουν μπάσκετ. Έχουν πολλά να δώσουν ακόμα.

Τι δουλειές κάνουν;

Ο γιος ασχολείται με εισαγωγή και εμπόριο ξυλείας, ο πατέρας έχει ναυτιλιακή εταιρία.