Ο Ολυμπιακός του Μπλατ, τα δύο του πρόσωπα και ο δρόμος που βαδίζει...

Ο Ολυμπιακός έχει μπει στη φετινή σεζόν με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, όμως οι εντός των συνόρων εμφανίσεις του έχουν σκορπίσει προβληματισμό στους φίλους της ομάδας του Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός του Μπλατ, τα δύο του πρόσωπα και ο δρόμος που βαδίζει...

Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ μπορεί να έχουν πάρει όλες τις νίκες που διεκδίκησαν στους μέχρι στιγμής αγώνες τους, όμως η αλήθεια είναι ότι έχουν δείξει δύο πρόσωπα. Αυτό των δύο αγώνων με τον Χολαργό για κύπελλο και πρωτάθλημα και στο ματς της Basket League με την Κύμη και αυτό που φόρεσαν το ευρωπαϊκό τους κοστούμι και «σκόρπισαν» την Χίμκι στη Μόσχα.

Η αλήθεια είναι ότι το δείγμα της Euroleague άρεσε πολύ στον κόσμο. Μια βόλτα στα σχόλια των σχετικών ειδήσεων στα social media μπορούσε να πείσει τον καθένα ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν καταφέρει να πείσουν το κοινό τους ότι φέτος η ομάδα παρουσιάζει διαφορετικά πράγματα και προκαλεί εγκωμιαστικά σχόλια. Ο Ολυμπιακός στη Ρωσία είχε φαντασία στο παιχνίδι του, έναν Σπανούλη πραγματικό «εγκέφαλο» και πολλούς παίκτες με συγκεκριμένους ρόλους που τους έπαιζαν αρκετά καλά.

Ωστόσο, οι αγχωτικές νίκες στους αγώνες με τον Χολαργό (είπαμε και σε κύπελλο και σε πρωτάθλημα) και με την Κύμη, ίσως να προβλημάτισαν λιγάκι παραπάνω τους οπαδούς της ομάδας.

Υπάρχει εξήγηση;

Κατ' αρχάς ο Ολυμπιακός είναι μια νέα ομάδα, με νέο κόουτς που προσπαθεί να περάσει στους παίκτες μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που υπηρετούσαν μέχρι το καλοκαίρι.

Και όταν μιλάμε για παίκτες, εννοούμε τον ελληνικό κορμό (Σπανούλης, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Τολιόπουλος, Παπανικολάου, Μπόγρης) και τους Μιλουτίνοφ - Στρέλνιεκς που παρέμειναν στο ρόστερ το καλοκαίρι. Με βάση λοιπόν αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι όπως κάθε ομάδα που χτίζεται από την αρχή, έτσι και ο Ολυμπιακός χρειάζεται τον χρόνο του προκειμένου να «δέσει» καλύτερα και να συνδυάσει το αποτέλεσμα με το θέαμα, ειδικά όταν υπάρχουν πολλές νέες αφίξεις (Γκος, Τουπάν, Τίμα, Λεντέι, Βεζένκοφ).

Αυτό πάντως το έκανε εξαιρετικά στη Μόσχα, στον αγώνα που μέχρι στιγμής ήταν το μεγαλύτερο φετινό τεστ της ομάδας προκειμένου να διαπιστώσει ο κόουτς σε τι βαθμό ετοιμότητας είναι οι παίκτες του.

Από εκεί και πέρα βλέπουμε φέτος πολλά διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας. Πρώτο και καλύτερο είναι ο νέος ρόλος του αρχηγού, Βασίλη Σπανούλη. Ο "Kill Bill" παίζει πιο εγκεφαλικά και προσπαθεί να αξιοποιεί στο έπακρο τους συμπαίκτες του. Παίρνει σουτ μόνο όταν είναι ελεύθερος και έχει ξεφύγει από το παιχνίδι παλιότερων ετών που η μπάλα βρισκόταν στα χέρια του για κάθε τελείωμα. Ο Μπλατ θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα όσα μπορεί να προσφέρει ένας παίκτης με την εμπειρία του Βασίλη και ο αρχηγός δείχνει έτοιμος να κάνει όσα του ζητάει ο κόουτς.

Πέραν όμως του τρόπου που παίζει ο Βασίλης, ο Μπλατ έχει αλλάξει όλο το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Πλέον βλέπουμε τις επιθέσεις να τελειώνουν πιο γρήγορα, τα σουτ που επιχειρούνται να είναι ελεύθερα και όχι «σκοτωμένα», ενώ η ομάδα είναι πιο αθλητική και προσπαθεί να πηγαίνει σε υψηλότερα σκορ από τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό στην Ελλάδα της έχει στοιχίσει αμυντικά, αφού δέχεται αρκετά καλάθια, όμως κόντρα στη Χίμκι της βγήκε μια χαρά.

Εκεί, οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν πιο συγκεντρωμένοι και έπαιξαν πιο «σκληρά» στην άμυνα, απ' ότι στους αγώνες με Χολαργό και Κύμη. Αυτό δείχνει ότι όταν «σφίγγουν τα γάλατα» ο Ολυμπιακός εμφανίζεται πιο συγκεντρωμένος και ισχυρότερος, ενώ στα πιο χαλαρά ματς υπάρχει κι η ανάλογη διάθεση. Φυσικά, θα περιμένουμε και τον αγώνα με την Μπασκόνια για να έχουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, όμως τα πρώτα δείγματα αυτό δείχνουν.

Το θρίλερ στη Χαλκίδα και η διαβολοβδομάδα

Ο αγώνας με την Κύμη στο κλειστό της Χαλκίδας ήταν πραγματικό θρίλερ. Ο Ολυμπιακός κινδύνεψε να το χάσει κι αν ο Τουπάν δεν έβαζε ένα τρίποντο στα 18'' πριν το τέλος, κανείς δεν θα ήταν σίγουρος ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα έπαιρναν το ροζ φύλλο αγώνα. Όμως το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν θα πρέπει να αποτελέσει σοβαρό κριτήριο για την κατάσταση των παικτών του Μπλατ για τον απλούστατο λόγο ότι ακολουθούν δύο αγώνες ευρωλίγκας μέσα στην εβδομάδα και οι παίκτες ίσως είχαν στο μυαλό τους τη συντήρηση δυνάμεων.

Το παραπάνω επιβεβαίωσε ο Μπλατ με την απόφασή του να αφήσει εκτός 12αδας τον Σπανούλη για να μην τον καταπονήσει.

Με βάση τα παραπάνω μην εκπλαγείτε καθόλου αν την Τετάρτη 17/10 στην Ισπανία ο Ολυμπιακός παρουσιάσει ξανά το πρόσωπο που έδειξε στην Μόσχα.

Μάλιστα, μια νίκη εκεί θα έχει τριπλή σημασία, αφού πέραν από τους δύο βαθμούς θα δώσει ψυχολογία στην ομάδα που πέρυσι είχε γνωρίσει εκεί την συντριβή από την Μπασκόνια, όπως άλλωστε και στη Μόσχα από την Χίμκι.

Σε περίπτωση νίκης λοιπόν, η ομάδα του Πειραιά θα έχει ξορκίσει δύο από τους περσινούς κακούς της δαίμονες, ενώ η ψυχολογία για τον αγώνα που ακολουθεί στο ΣΕΦ την Παρασκευή 19/10 κόντρα στην Αρμάνι, θα ανέβει κατακόρυφα...