Βασίλης Πιτσικάλης για Γιώργο Παπαγιάννη: «Μου έρχεται να κλάψω...»

Διαβάστε στο ΦΩΣ πώς χάθηκε ο Γιώργος Παπαγιάννης από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Τι έγινε στο παρελθόν και τι μπορεί να γίνει στο μέλλον με τον 2,20 ύψους παίκτη. Στη φωτογραφία δεξιά πίσω είναι ο Γιώργος Παπαγιάννης μικρός στον Ολυμπιακό και μπροστά του με την άσπρη μπλούζα και τα γκρι σορτς είναι ο τότε προπονητής του Βασίλης Πιτσικάλης. 

Βασίλης Πιτσικάλης για Γιώργο Παπαγιάννη: «Μου έρχεται να κλάψω...»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Βλέπω τον Παπαγιάννη του Παναθηναϊκού, είναι παικταράς. Έχει πάρει μεγάλη εξέλιξη. Και είναι σε εξαιρετική ηλικία. Αυτός ο παίκτης χάθηκε μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού όταν ήταν μικρός. Έκανα ένα μεγάλο ρεπορτάζ, μίλησα με όλους τους εμπλεκόμενους. Με τους προπονητές που είχε όταν ήταν στους παίδες και στους παμπαίδες του Ολυμπιακού, είχε παίξει λίγο και στους εφήβους, για δύο ολόκληρα χρόνια ήταν στον Ολυμπιακό. Μίλησα με τους τότε προπονητές του, με τον τότε γυμναστή του Ολυμπιακού επίσης, με πηγή στην οικογένειά του, τα γεγονότα με ενδιαφέρουν. Έχουμε λοιπόν και λέμε διασταυρωμένα πράγματα…

Πρώτον: Ο πατέρας του Γιώργου Παπαγιάννη, ο Κανέλλος Παπαγιάννης, ήταν για πολλά χρόνια παίκτης του μπάσκετ στα Μέγαρα. Φόραγε και το «6» που φορούσε μετά ο γιος του. Έπαιξε μπάσκετ στα Μέγαρα μέχρι τα 42 του!

Δεύτερον: Ο πατέρας του παίκτη ήταν Παναθηναϊκός. Όμως το παιδί πήγε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού και γούσταρε στον Ολυμπιακό, ένιωθε ωραία.

Τρίτον: Το παιδί ξεχώριζε! Έγινε γκάφα από τους τότε υπεύθυνους του Ολυμπιακού, για λίγα χρήματα που ζήτησε η οικογένεια για οδοιπορικά έχασαν τον πιτσιρικά. Ο μικρός ήταν ο πιο ψηλός όλων και έδειχνε από τα 13,5 του χρόνια ότι θα πήγαινε σε ύψος πάνω από 2,10 μ.! Υπάρχουν ειδικές μετρήσεις που προβλέπονται τα ύψη. Ήδη άλλωστε στα 13,5 του ήταν τρομακτικά ψηλός για την ηλικία του.

Τέταρτον: Τότε υπεύθυνος του Ολυμπιακού, με όνομα μεγάλο ως παλιός μπασκετμπολίστας, είχε πει «για ψηλό παιδί εμείς δεν δίνουμε λεφτά...».

Πέμπτον: Τον πρώτο χρόνο το παιδί το έφερνε ο πατέρας του στον Ολυμπιακό για προπόνηση έξι φορές την εβδομάδα! Κάθε μέρα το έφερνε από τα Μέγαρα και το γυρνούσε στα Μέγαρα. Ήταν κόστος αυτό, ήταν βενζίνες, ήταν ταλαιπωρία. Ο Ολυμπιακός τον πρώτο χρόνο δεν έδινε καθόλου οδοιπορικά. Τον δεύτερο χρόνο ζήτησαν οδοιπορικά και κουβέντα στην κουβέντα έγινε παρεξήγηση.

Έκτον: Ο πατέρας του παίκτη τον πήρε από τον Ολυμπιακό και δεν τον πήγε στον Παναθηναϊκό. Τον πήγε στο Περιστέρι. Και από το Περιστέρι μετά πήγε στον Παναθηναϊκό.

Έβδομον: Στο ΝΒΑ βάρυνε για να δυναμώσει, γυρνώντας από το ΝΒΑ στον Παναθηναϊκό δούλεψε πολύ και βελτιώθηκε στην ταχύτητά του και στις κινήσεις του, στα πόδια του, είναι άψογος τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα το ταβάνι του. Αυτό λένε οι ειδικοί.

Όγδοον: Είναι διαφορετικός παίκτης από τον Φαλ. Αναλόγως τα «θέλω» του προπονητή θα χωρούσαν και οι δύο στο ρόστερ. Και μπορεί να αποκτηθεί «4άρι» που θα μπορούσε να παίξει και ως «5άρι».

Ένατον: Το συμβόλαιο του Παπαγιάννη κανονικά λήγει το 2023. Όμως το ερχόμενο καλοκαίρι είναι να παίρνει κάποια λεφτά που είναι πολλά. Μπορεί να φύγει και το ερχόμενο καλοκαίρι...

Δέκατον: Αν θα μπορούσε ο παίκτης να πάει στον Ολυμπιακό; Φυσικά, επαγγελματίας είναι. Αυτά τα λόγια δεν είναι δικά μου...

Ενδέκατον: Τα ονόματα των προπονητών που είχε ο Παπαγιάννης στον Ολυμπιακό: Βασίλης Πιτσικάλης και Αντώνης Καρυπίδης. Ο τότε γυμναστής του Ολυμπιακού ήταν ο Παναγιώτης Ζέρβας. Αυτός είχε και προσωπικά τον Μήτογλου. Τωρινός γυμναστής του Παπαγιάννη, που τον έχει βελτιώσει πολύ και δουλεύουν έξτρα, είναι ο Νίκος Γλεντής.

Δωδέκατον: Το ποσό για το οποίο χάθηκε το παιδί από τον Ολυμπιακό ήταν αστείο για τα δεδομένα του Ολυμπιακού. Το πόσο έδιναν σημασία στις ακαδημίες είναι το θέμα.
Αφού έγραψα το ρεπορτάζ που διαβάσατε, βρήκα στο τέλος και τον προπονητή που είχε τότε ο Ολυμπιακός στις ακαδημίες, τον Βασίλη Πιτσικάλη. Είναι τώρα τεχνικός διευθυντής στην ΑΕ Σαντορίνης. Έχουν ενδιαφέρον αυτά που μου δήλωσε.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 25/2/2022


Πόσα χρόνια ήσουν στον Ολυμπιακό;

Ήμουν 14 χρόνια.

Ως τι;

Ως προπονητής είχα το παιδικό, το εφηβικό, σχεδόν όλα.

Ολυμπιακός είσαι;

Ναι, ναι, δεν είναι ερώτηση αυτή! (γελάει).

Τι θυμάσαι από τον Παπαγιάννη όταν ήταν πιτσιρικάς;

Με αυτό το παιδί συγκινούμαι... Παίξαμε κάποια στιγμή με τον Ολυμπιακό στα Μέγαρα και είδα ένα παιδί πολύ ψηλό, ήσυχο, επαρχιωτάκι. Ξαναπαίξαμε στον Πειραιά με τα Μέγαρα και τον πρόσεξα πιο πολύ, ήταν πολύ ψηλό παιδί και ήρεμο, δεν μίλαγε, έφαγε μια από έναν δικό μας και δεν αντέδρασε. Κοίταξα το φύλλο αγώνα να δω την ηλικία του και έπαθα πλάκα. Ζήτησα να γνωρίσω τον πατέρα του, του είπα «θες να φέρεις τον μικρό στον Ολυμπιακό;». Είχε τρελαθεί από τη χαρά του ο μικρός! Ενθουσιάστηκε και ο πατέρας. Έρχονταν κάθε μέρα από τα Μέγαρα. Κάναμε ακόμα και ατομικές προπονήσεις έξτρα. Εκτός ομάδας.

Πώς τον βλέπεις τώρα;

Πήρε μεγάλη βελτίωση από καλοκαίρι σε καλοκαίρι. Έχει αλλάξει εντελώς η ταχύτητά του. Μπορεί τώρα να παίξει και έναν «άσο» στα ίσα! Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ένα «πεντάρι» να μπορεί να παίξει στις αλλαγές τον αντίπαλο «άσο». Για ψηλά δεν συζητάμε, είναι φοβερός. Εγώ μιλάω για χαμηλά, έχει αλλάξει το σώμα του, η ταχύτητά του. Βλέπεις ένα θηρίο 2,19 μ. και κινείται τόσο ωραία, είναι ήδη μέσα στους κορυφαίους ψηλούς της Ευρώπης.

Φαινόταν ότι είχε φόντα όταν ήταν μικρός στον Ολυμπιακό;

Ναι, φαινόταν. Διότι και πολύ ψηλός ήταν και μπασκετικό μυαλό είχε και πολύ ήσυχος ήταν, ό,τι του έλεγες το έκανε. Ήταν πολύ σεβαστικό παιδί.

Πώς τον έχασε ο Ολυμπιακός;

Δεν θέλω να πω τίποτα για αυτά.

Καλά, τα έχω μάθει από αλλού ούτως ή άλλως. Θα ήθελες να τον ξαναδείς με την ερυθρόλευκη φανέλα;

Όχι απλώς θα το ήθελα αλλά το εύχομαι και το φαντάζομαι! Αυτή η φανέλα τού πάει κιόλας! Τον σκέφτομαι με τα ερυθρόλευκα ξανά και θα με πιάσουν τα κλάματα.

Πόσων χρόνων είσαι;

42 στα 43.

Χωράει στο ρόστερ με τον Φαλ;

Έξυπνη ερώτηση. Δεν υπάρχει προπονητής που να μη θέλει δύο τέτοιους «πύργους». Βέβαια, εξαρτάται ένας προπονητής τι μπάσκετ θέλει να παίζει... Όμως ο Παπαγιάννης δεν έχει σχέση ως παίκτης και ως ηλικία με τον Φαλ. Και έχει γίνει πολύ γρήγορος. Έχει μεγάλη εξέλιξη.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110