Λιόλιος: «Πρόθεσή μου για την Εθνική ο Ιτούδης, θα κάνει κάτι μεγάλο ο Σπανούλης»

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης για το ελληνικό μπάσκετ παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος.

Λιόλιος: «Πρόθεσή μου για την Εθνική ο Ιτούδης, θα κάνει κάτι μεγάλο ο Σπανούλης»

Το μεσημέρι τη Τρίτης (28/9, 12:00, LIVE Streaming) ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ.

Αρχικά, τόνισε: «Πριν από κάποιες ημέρες, δεν είναι πολλές, αλλά μου φαίνονται πολλές, στις 12 Σεπτεμβρίου, έγιναν οι εκλογές στην ΕΟΚ. Ένας κύκλος πολλών ετών έκλεισε κι άνοιξε ένας καινούργιος. Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν ο ηγέτης της ΕΟΚ και του ελληνικού μπάσκετ, όλοι γνωρίζουμε την διαδρομή του. Έφτασε το άθλημα σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Όλοι βρισκόμαστε εδώ σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτόν. Είναι γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι στην πορεία κάποιων αθλημάτων ή του τόπου, που αλλάζουν τη ροή των πραγμάτων. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Βασιλακόπουλος. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Οι εξελίξεις των πραγμάτων ξεπέρασαν την πραγματικότητα όμως, το μπάσκετ έμεινε πίσω. Αυτό είναι γεγονός και όποιος δεν το βλέπει, είναι τυφλός. Το να αναγνωρίζουμε όμως την προσφορά των ανθρώπων που βοήθησαν το μπάσκετ να φτάσει εδώ είναι υποχρέωσή μας. Έχω μάθει στη ζωή μου να σέβομαι το παρελθόν, να κρατάω τα καλά σημεία και να προχωράμε μπροστά βάσει ενός οράματος. Δεν είναι όραμα δικό μου αυτό, είναι όραμα μιας ομάδας».

Βατούτιν: «Δεν υπάρχει συμφωνία με τον Ιτούδη για την Εθνική Ελλάδας»

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Όλα τα σωματεία μού είπαν ένα πράγμα "μην κάνεις πίσω, προχώρα μπροστά". Δεν έχει σημασία αν αυτό το λέω εγώ, είναι εντολή προς όλους μας από την κοινωνία. Τα σωματεία δεν εκπροσωπούν τους αθλητές, αλλά την κοινωνία. Άρα η κοινωνία μάς δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά και μας λέει ένα πράγμα "προχωρήστε, κάντε μας ξανά περήφανους, αλλά όλοι μαζί, όχι διχασμένους". Αυτό το μήνυμα μάς έστειλαν τα σωματεία. Είναι τι θέλει η κοινωνία, αυτή μάς ζητάει να προχωρήσουμε μπροστά με όραμα, όλοι μαζί. Την επόμενη μέρα των εκλογών πήρα τηλέφωνο τον κ. Παπανικολάου και τον κ. Φασούλα και όλους τους υποψηφίους. Τους πήρα όλους τηλέφωνο, μίλησα μαζί τους και τους είπα πως δεν έχασε κανείς, κέρδισε το μπάσκετ. Πάμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Ένας Λιόλιος, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ένα συμβούλιο μπορεί να κάνει ελάχιστα, όλοι μαζί όμως μπορούν να κάνουν πολλά».

Ο Βαγγέλης Λιόλιος θα δοκιμαστεί στην πράξη…

Για τον κύριο στόχο της προεδρίας του, ο Λιόλιος ξεκαθάρισε: «Το κύριο μέλημά μας είναι να ξαναγίνουμε περήφανοι. Για μας είναι η τρέλα μας όλο αυτό. Για τα εκατομμύρια των Ελλήνων αυτό δεν είναι η τρέλα τους, είναι η περηφάνεια τους. Στις 13 Σεπτεμβρίου απάντησα σε περίπου 700 σωματεία κι έχω ακόμη 591 αναπάντητα μηνύματα, στα οποία θα απαντήσω ένα προς ένα. Όλοι ξεκινήσαμε από ένα σωματείο. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινήσαμε. Ένα σωματείο σε μια ακριτική περιοχή, σε ένα χωριό, σε ένα νησί, όπου ένας άνθρωπος αφιερώνει τη ζωή του σε αυτό είναι για μένα πολύ μεγαλύτερο από κάποιο άλλο θεωρητικά μεγάλο σωματείο.

Θα είναι δεσμεύσεις για εμάς αυτά που θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια. Θα κάνουμε ό,τι είπαμε από πριν στα σωματεία, δεν θα αλλάξει τίποτα. Γιατί αλλιώς δεν αξίζει να βρισκόμαστε εδώ. Ο αυστηρότερος κριτής δεν είστε εσείς (οι δημοσιογράφοι), αλλά ο εαυτός μας. Έτσι λοιπόν, το βασικότερο κομμάτι που έχουμε σκοπό να αλλάξουμε είναι η νοοτροπία, που διέπει την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις. Η ΕΟΚ είναι εδώ για τα σωματεία, κι όχι το αντίθετο. Κύρια λέξη που θα με ακούτε συνεχώς να λέω είναι η "έννοια". Υπηρετούμε τα σωματεία, δεν τα διατάζουμε. Θα λέω τη λέξη "νοιαζόμαστε". Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι αυτό. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό, η αλλαγή νοοτροπίας. Εννοείται πως στην ΕΟΚ θα υπάρχει πλήρης οικονομική και διοικητική διαφάνεια. Θα είναι όλα στο διαδίκτυο με πρόσβαση στον καθένα. Θα με ακούσετε να μιλάω συνεχώς για ένα τρίπτυχο: ισονομία - αξιοκρατία - διαφάνεια. Αυτό είναι το τρίπτυχο με το οποίο θα πορευτούμε. Ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ένα γραφείο εξυπηρέτησης σωματείων, που στόχο θα έχει να βοηθάει κάθε σωματείο, σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχει, σε νομική και λογιστική υποστήριξη. Σίγουρα θα υπάρχει ένα help desk, για άμεση επίλυση προβλημάτων των σωματείων. Θα υπάρξει δημιουργία ενός μουσείου μπάσκετ στην Αθήνα, που θα προσπαθήσουμε να το διασυνδέσουμε με το μουσείο της ΧΑΝΘ. Θα είναι ένα πολύ μεγάλο μουσείο, που θα είναι όλη η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Τροματική έμφαση θα δώσουμε στη Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι έχει ξεχαστεί η Θεσσαλονίκη, που είναι μπασκετομάνα. Ήδη η πρώτη κίνηση είναι να πάει η Εθνική για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα μετά από 34 χρόνια».

«Το ανώτατο όργανο είναι το Δ.Σ. της ΕΟΚ, όχι ο πρόεδρος»

Έπειτα, ο 54χρονος παράγοντας αναφέρθηκε στο Δ.Σ. και τη Γ.Σ.: «Η έδρα του Γ.Γ. θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η ΕΟΚ να γίνει το Νο1 στην Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο αγωνιστικά. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι πρόεδρος της ΕΟΚ. Θα υπάρχει συμβουλευτική επιτροπή με παγκοσμίου βεληνεκούς αθλητές και παράγοντες, με πρόεδρο τον Κωστή Ζομπανάκη. Αυτή θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο για να προτείνει λύσεις στα προβλήματα. Το ανώτατο όργανο λήψης απόφασης είναι το Δ.Σ. της ΕΟΚ, όχι ο πρόεδρος. Ο πρόεδρος απλά εισηγείται, άρα σε ό,τι λέω ως τώρα είναι οι προτάσεις μου.

Είπα ότι το Δ.Σ. είναι το ανώτατο όργανο, πιο πάνω είναι η Γ.Σ. των σωματείων. Θα γίνει τον Μάρτιο, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων, εκεί θα γίνει η αλλαγή του καταστατικού. Θα υπάρξει ένα σύγχρονο οργανόγραμμα της Ομοσπονδίας, ένα νέο πλαίσιο μεταγραφών και εθνικών κατηγοριών, νέο πλαίσιο λειτουργίας του ανθρώπινου δυναμικού και νέο πλαίσιο λειτουργίας της εκπροσώπησης αθλητών».

«Στόχος μου μέχρι το 2024 η ΕΟΚ να είναι πλήρως ψηφιοποιημένη»

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Βαγγέλης Λιόλιος μίλησε για το ζήτημα του ψηφιακού ανασχηματισμού:

«Επόμενο κομμάτι, που για μένα είναι πολύ σημαντικό, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Από την επόμενη σεζόν όλα τα δελτία θα είναι ψηφιακά, με πλήρη διαφάνεια. Δεν μιλάμε μόνο γι αυτό, αυτό συνεπάγεται ψηφιακές μεταγραφές, αυτοματοποιημένες, χωρίς εμπλοκή τρίτου. Σημαίνει τη διασύνδεση της ΕΟΚ με τις Ενώσεις, τις ομάδες και τους παίκτες σε μια ευθεία γραμμή. Σημαίνει ότι όλα τα γήπεδα μετά από τρία χρόνια θα έχουν αυτοματοποιημένο live streaming, χωρίς να χρειαστεί κάποιος να τραβάει με κάμερα. Στόχος μας είναι στις 1/6/2024 να γίνονται από το κινητό και τον υπολογιστή. Στόχευση είναι τότε η ΕΟΚ να είναι πλήρως ψηφιοποιημένη».

Για το αναπτυξιακό κομμάτι του ελληνικού μπάσκετ, ο πρόεδρος της ΕΟΚ σχολίασε: «Η ουσία μας είναι το αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο είτε είναι παρωχημένο είτε δεν δουλεύει καθόλου. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά διαδικασιών και ανθρώπων. Μη μιλήσουμε για τι άσχημο υπάρχει στο αναπτυξιακό. Θα υπάρχει ομάδα εργασίας για τη συγγραφή του ελληνικού μπάσκετ, από 6 έως 18 ετών. Ένα playbook σε τρία επίπεδα. Έμφαση στο να παίζουν τα παιδιά πολλούς αγώνες. Υπάρχει ένα δεύτερο κομμάτι, που είναι πολύ σημαντικό. Το μπάσκετ δεν βγάζει μόνο αθλητές, αλλά κι ανθρώπους στην κοινωνία. Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι στο playbook δεν είναι μόνο αγωνιστικό, αλλά και αξιακό. Να μάθουν τι σημαίνει σεβασμός και αγάπη. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να μάθουν να βάζουν την μπάλα στο καλάθι. Το τρίτο κομμάτι που έχει να γίνει αφορά τη συνεχή εκπαίδευση των προπονητών σε απόλυτη συνεργασία με τον ΣΕΠΚ. Αυτό είναι πιεστική ανάγκη η ΕΟΚ να το πιέσει όσο περισσότερο γίνεται.

Θα συνεργαστούμε απόλυτα προς μία κατεύθυνση για να πάμε μπροστά. Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο ομοσπονδιακών προπονητών, που δεν θα λένε στα παιδιά "απλά ελάτε". Θα πηγαίνουν αυτοί στα σωματεία. Δεν έχει πάει ποτέ προπονητής σε ένα σωματείο σε νησί να δει έναν αθλητή. Ποτέ! Το δίκτυο των ομοσπονδιακών θα πηγαίνει σε κάθε σημείο της Ελλάδας, κι όχι μια φορά τα πέντε χρόνια. Μιλάμε για μια φορά τους τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες. Να καταγράφει τα πάντα, να αξιολογεί τις Ακαδημίες. Να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των σωματείων και της Ομοσπονδίας», δήλωσε, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «όλα αυτά για να γίνουν θέλουν ισονομία - αξιοκρατία - διαφάνεια».

Αναφερόμενος στα ερασιτεχνικά σωματεία, δήλωσε: «Τα ερασιτεχνικά σωματεία και κυρίως τα αναπτυξιακά προγράμματα έχουν φτάσει να πληρώνουν τα πάντα. Είναι σαν να τα τιμωρούμε. Πολλά παιδιά φεύγουν από τον αθλητισμό γι' αυτόν τον λόγο. Μέλημά μας είναι να διπλασιάσουμε τα παιδιά που αθλούνται στο μπάσκετ, μέσα στην επόμενη τριετία. Το οικονομικό κομμάτι είναι σημαντικό για να δώσουμε ένα κίνητρο. Είναι δικό μου θέμα να κόψω τον λαιμό μου για να βρω λύση σε αυτό. Θα πρέπει να τα βρω, όχι να τα ζητάω από τους γονείς και τις ομάδες. Έτσι λοιπόν, από 1/11/2021, θα υπάρχει κατάργηση όλου του κόστους για δελτία και αυτοκόλλητα. Από 1/11/2022 κατάργηση του κόστους του παραβόλου μεταγραφών. Από 1/3/2022 κατάργηση κόστους των διαιτητών και των κριτών. Το ετήσιο κόστος γι' αυτό είναι 800.000€. Επίσης στα αναπτυξιακά υπάρχει μεγάλο κόστος στις μετακινήσεις, γίνεται μεγάλη μελέτη και γι' αυτό. Θα είμαστε έτοιμοι τον Φεβρουάριο του 2022 να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο σταδιακής κάλυψης.

Από το 1/1/2022, όλα τα κόστη των Ενώσεων (μισθοδοσίες, πάγια κλπ) τα αναλαμβάνει όλα η ΕΟΚ. Το ετήσιο κόστος είναι 900.000€.

Θα πληρώσουμε διαιτησία και μετακινήσεις

Πάμε τώρα σε σωματεία με ομάδες σε ερασιτεχνικά σωματεία. Στις 1/7/2022 θα υπάρχει πλήρης κάλυψη του κόστους διαιτησίας, ποσό που φτάνει τις 500.000€ ετησίως.

Στις 30/11/2021 θα υπάρξει πλήρες χρονοδιάγραμμα της κάλυψης του κόστους της διαιτησίας, κι ένα χρόνο μετά το ίδιο πράγμα για τις μετακινήσεις».

«Σημαντικοί πυλώνες το μπάσκετ γυναικών και το 3x3»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ δεν παρέλειψε να σταθεί στο γυναικείο μπάσκετ αλλά και το 3x3: «Το μπάσκετ γυναικών είναι ένας σημαντικός πυλώνας. Θα έχει πλήρως ανεξάρτητη δομή με διπλάσια υποστήριξη από το μπάσκετ ανδρών. Υπεύθυνη θα είναι η Άννυ Κωνσταντινίδου μαζί με τον Χρήστο Βασιλειάδη. Ο ειδικός σύμβουλος για την ανάπτυξη του μπάσκετ γυναικών θα είναι ο κ. Τζώρτζης Δικαιουλάκος. Εννοείται πως θα υπάρχει άμεση επαφή με τη FIBA. Οι στόχοι είναι να υπάρξει αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων σε βάθος τριετίας, ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα κι ένα All Star Weekend Γυναικών, 12 με 13 Φεβρουαρίου 2022.

Για το 3x3, είναι κι αυτός ξεχωριστός πυλώνας. Είναι ολυμπιακό άθλημα, το οποίο θα αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστός πυλώνας. Θα προχωρήσουμε σε ένα καλοκαιρινό τουρνουά σε πανελλήνια βάση. Υπάρχει μια τεράστια έκρηξη ενδιαφέροντος στα επόμενα χρόνια. Θα έχουμε πολύ στενή επαφή με τη FIBA, η οποία θα μας υποστηρίξει πολύ στο κομμάτι αυτό».

«Final Four φέτος για το Κύπελλο, final eight του χρόνου με τη βαθμολογία και τον κυπελλούχο της Α2»

Για τον τρόπο διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Λιόλιος τόνισε: «Για το Κύπελλο, φέτος η πρότασή μας θα είναι να γίνει Final Four. Ούτως ή άλλως δεν προλαβαίνουμε για Final Eight φέτος. Του χρόνου στόχος είναι να υπάρχει Κυπελλούχος Ερασιτεχνικών Σωματείων, δηλαδή μέχρι την Α2, που εν συνεχεία θα συμμετέχει με τις επτά πρώτες ομάδες της Α1 σε Final Eight.

Όσο για την συνεργασία ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ σχολίασε: «Η αγαστή συνεργασία μεταξύ της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ είναι σημαντική. Η σχέση μας είναι ισότιμη. Κοινό σημείο και στόχος είναι ο Έλληνας αθλητής. Θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία κι αν κάποτε χρειαστεί να βάλουμε βέτο ως ΕΟΚ, θα το κάνουμε».

«Πρόταση μου και πρόθεση για την Εθνική είναι ο Δημήτρης Ιτούδης»

Για το θέμα του προπονητή που θα αναλάβει την Ελλάδα στο EuroBasket 2022, ο πρόεδρος της ΕΟΚ αποκάλυψε την πρόθεσή του για την έλευση του Δημήτρη Ιτούδη, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό: «Η πρότασή μου και η θέλησή μου για τον ομοσπονδιακό τεχνικό θα είναι ο κ. Δημήτρης Ιτούδης να αναλάβει την τεχνική ηγεσία για το EuroBasket 2022. Έχει ήδη υπάρξει μια επαφή. Ελπίζω να κατανοήσουν όλες οι πλευρές, κι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πόσο σημαντικό είναι να αναλάβει ο κ. Δημήτρης Ιτούδης».

Στη συνέχεια, μίλησε και για τα ευρωπαϊκά παράθυρα, αλλά και το θέμα του διχασμού μεταξύ EuroLeague και FIBA: «Η ΕΟΚ είναι υπέρ της ένωσης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, να σταματήσει αυτός ο διχασμός. Αυτή την στιγμή οι προπονητές της EuroLeague δεν μπορούν να είναι στα "παράθυρα". Μέχρι να κλείσει το θέμα του κ. Ιτούδη, εφόσον συνεχίσουμε, κι επειδή η Εθνική είναι μια ολότητα, που δεν χωρίζεται σε διοργανώσεις, το ποιος θα αναλάβει προπονητής στα "παράθυρα" θα είναι μια συζήτηση μεταξύ του Δ.Σ. της ΕΟΚ και του ομοσπονδιακού τεχνικού στο EuroBasket. Έτσι, θα παρθεί η απόφαση».

«Η ΚΕΔ θα είναι τριμελής, με πρόεδρο τον Νίκο Πιτσίλκα»

Μιλώντας για το θέμα της διαιτησίας, ο Λιόλιος ξεκαθάρισε αρχικά ότι: «Το θέμα της διαιτησίας δεν είναι το μεγαλύτερο στο ελληνικό μπάσκετ, το αναπτυξιακό είναι. Το κενό που υπάρχει στις εθνικές ομάδες είναι τεράστιο, η τρύπα που υφίσταται τώρα είναι δεδομένη».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην ΚΕΔ: «Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔ που λειτουργούσε ως τώρα. Η πρότασή μου προς το Δ.Σ. για τη διαιτησία θα είναι η εξής. Ειδικός σύμβουλος και υπεύθυνος διαιτητών να είναι ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου. Η ΚΕΔ θα είναι τριμελής, με πρόεδρο τον κ. Νίκο Πιτσίλκα. Τα υπόλοιπα δύο μέλη οι κ. Μουζάκης και κ. Μπήτης. Παράλληλα θα υπάρξει σώμα παρατηρητών, που θα παρακολουθούν τους διαιτητές και θα τους αξιολογούν. Θα υπάρχει επίσης εσωτερικό ράνκινγκ αξιολόγησης, με αρχή στην Basket League.

Υπεύθυνος για την ΚΕΔ, τους παρατηρητές και την εκπαίδευση των διαιτητών να είναι ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου, που θα έχει απόλυτη και αγαστή συνεργασία με την ΟΔΚΕ».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Λιόλιος αναφέρθηκε στις σκέψεις του για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ: «Η επόμενη μέρα δεν φαντάζει εύκολη, αλλά δύσκολη. Για να μπορέσουμε να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Θέλουμε να γίνουμε το Νο1 σε όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό, θα πρέπει όλο το ελληνικό μπάσκετ να είναι ενωμένο».

Αν μου έλεγαν να βάλω ένα μότο για την τριετία που έχουμε μπροστά μας, θα έλεγα αυτό που πρεσβεύουμε όλοι μας, το πιο σημαντικό είναι το εξής: το μπάσκετ ενώνει, εγώ δεν ξέρω κανένα μπάσκετ που χωρίζει. Το μπάσκετ ενώνει την κοινωνία, αυτή μας έχει ανάγκη να ενωθεί. Έχουμε τόσα πράγματα να μας χωρίζουν στη ζωή μας, ας βρούμε κι ένα που θα μας ενώσει».

Ολοκληρώθηκε η αρχική ομιλία του κ. Βαγγέλη Λιόλιου και ακολούθησε η διαδικασία των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους.

Για τον Νίκο Πιτσίλκα και το αν αποχωρίσει από τη VTB League για να αναλάβει την προεδρία της ΚΕΔ, ο πρόεδρος της ΕΟΚ απάντησε: «Ο κ. Πιτσίλκας δεν θα φύγει από τη VTB League, έχει πάρει άδεια. Για το αναπτυξιακό υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία και συζήτηση, το πρόγραμμα ως δομή έχει ξεκινήσει. Για τις εθνικές, υπεύθυνος είναι ο κ. Δήμος Ντικούδης, δεν είναι τύποις, αλλά ουσιαστικά. Όλες οι δομές των εθνικών ομάδων θα έχουν μια κοινή φιλοσοφία. Το αναπτυξιακό θα συνδέεται απόλυτα με τις εθνικές ομάδες, με το τι μπάσκετ παίζουμε. Αν οι προπονητές των εθνικών θα είναι εν ενεργεία σε σωματεία, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ πιθανό, αλλά μέχρι να οριστικοποιηθεί, δεν μπορώ να τοποθετηθώ απόλυτα».

Για το ζήτημα της οικονομικής διαφάνειας, σχολίασε: «Είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά, απόλυτη. Τα χρήματα της Ομοσπονδίας δεν είναι δικά μου, αλλά των σωματείων και είναι ιερά. Είμαστε διαχειριστές των χρημάτων τους. Το ότι βρήκαμε διάφορες περίεργες συμβάσεις, παράτυπες να το πω απλά, για μένα πρωτεύον είναι να διασφαλίσω ότι τα χρήματα των σωματείων θα έχουν σωστή διαχείριση. Από εδώ και πέρα, τα σωματεία μάς έδωσαν μια λευκή επιταγή στο να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βάλω σε πρωτεύοντα ρόλο το συμφέρον του σωματείου και να κρατήσω κάποιες παράτυπες συμβάσεις».

«Ο Βασίλης Σπανούλης θα κάνει κάτι πολύ μεγάλο»

Για τις πρώτες κινήσεις και συναντήσεις επί προεδρίας του, ο Βαγγέλης Λιόλιος αποκάλυψε: «Στο διάστημα αυτών των δεκαέξι ημερών, όχι μόνο εγώ αλλά και οι συνεργάτες μου είχαμε πολλές συναντήσεις. Μία από αυτές ήταν με τον Βασίλη Σπανούλη. Πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα. Είμαι σίγουρος πως στο μέλλον ο Βασίλης Σπανούλης θα κάνει κάτι πολύ μεγάλο, αυτό που απαιτείται είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει».

Για το αν υπάρχει εναλλακτική λύση ε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα με την περίπτωση του Δημήτρη Ιτούδη: «Στο δικό μου μυαλό, για τον προπονητή της Εθνικής, υπάρχει plan b και plan c. Για το χρονικό διάστημα της συνεργασίας μας, δεν υπάρχει στο μυαλό μας περίπτωση για μονοετή συνεργασία. Υπάρχει ένας κύκλος τριετίας στο μυαλό μας. Στόχος μου είναι να ξαναβγούμε στους δρόμους και να ζήσουμε στιγμές, σαν αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν».

Για το Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας, δήλωσε: «Οι ομάδες θα προκύπτουν από την κατάταξη του πρώτου γύρου της Α1, για να έχει αξία και σημασία ο πρώτος γύρος».

Για το πώς θα βρεθεί λύση στο οικονομικό κομμάτι με βάση τα έξοδα που θα αυξηθούν: «Πρέπει να κόψω τον λαιμό μου για να το κάνω. Για να έρθει ο χορηγός, πρέπει το προϊόν να είναι καθαρό, να έχει αξίες και αρχές. Ο λόγος που αναφέρθηκα στις ημερομηνίες είναι για να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση. Το χρονοδιάγραμμα που έβγαλα, δεν προέκυψε στην τύχη. Στις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα υπάρχουν απαντήσεις σε όλα».

Για το τι μήνυμα θα έδινε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο, αν τον είχε μπροστά του: «Δεν είμαι ισχυρός άνδρας ακόμη, απλά έχω εκλεγεί. Δεν θέλω να γίνω ισχυρός άνδρας. Το όραμά μου δεν είναι να μείνω για πολλά χρόνια, αλλά να δημιουργηθούν οι βάσεις ώστε ο επόμενος να κάνει ακόμη περισσότερα. Αλίμονο αν δεν πάρεις τα καλά πράγματα και την εμπειρία των ανθρώπων. Εννοείται θα κάνουμε λάθη, δεν τα ξέρουμε όλα. Για να κάνουμε ένα σωστό, πρέπει να κάνουμε πέντε λάθη. Αν δεν θέλετε να κάνω λάθη, θα πρέπει να μείνω ακίνητος. Προτιμώ να μετανιώσω γι' αυτό που έχω κάνει, παρά για κάτι που δείλιασα. Θα ξανασυναντηθώ με τον κ. Βασιλακόπουλο».

Για το οικονομικό κομμάτι της ΕΟΚ: «Το μπάσκετ μπορεί να βγάλει το απαιτούμενο ποσό για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν. Ξέρετε πως είμαι στην αγορά, πως είμαι καλός με τα νούμερα, είναι κομμάτι της δουλειάς μου. Δεν πρόκειται να εκτεθώ σε κάτι για το οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει».

Για την Εθνική γυναικών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι αποφάσεις θα παρθούν από εκείνον και την κ. Κωνσταντινίδου με τον κ. Βασιλειάδη».

Ερωτηθείς για το αναπτυξιακό, τόνισε: «Θα γίνει πλήρης αναδόμηση, όλα θα χτιστούν από την αρχή. Θα αλλάξουν όλα. Δεν μπορεί ο καθένας να έχει μια Ακαδημία, χωρίς να ελέγχεται από κάποιον, αν είναι προπονητής, παιδαγωγός. Τα πρώτα χρήματα που θα βρεθούν θα είναι για το αναπτυξιακό, θα πάνε εκεί».

Για τη διαιτησία κι αν οι θέσεις θα είναι έμμισθες ή άμισθες: «Έχουμε ξεχωρίσει στην οργάνωση της Ομοσπονδίας το διοικητικό. Όσοι είναι στη διοίκηση δεν παίρνουν μισθό, παρά μόνο οδοιπορικά. Οι αιρετοί δεν θα έχουν έσοδα καθόλου. Όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι έμμισθοι, κι οι διαιτητές το ίδιο δηλαδή. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος και ανάληψη ευθυνών. Αυτός που είναι στη διοίκηση βάζει το πλάνο και οι εργαζόμενοι το υλοποιούν, ελέγχονται γι αυτό. Εννοείται πως θα είναι έμμισθοι και πως θα κρίνονται. Το αν η Basket League θέλει επαγγελματική διαιτησία, πρέπει να το ζητήσει. Εφόσον το ζητήσει, θα το κουβεντιάσουμε. Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικό ερώτημα».

Όσο για την αυτοματοποιημένη κάλυψη των αγώνων σε βάθος τριετίας, δήλωσε: «Θα γίνει αυτό, δεν είναι εύκολο, αλλά θα γίνει. Αυτό είναι το μέλλον. Στόχος ο εξοπλισμός να υπάρχει στα γυμναστήρια. Είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο, που είναι σε εξέλιξη. Σε τρία χρόνια θα υλοποιηθεί αυτό».

Για το θέμα των ξένων στην Α1 Γυναικών και την Basket League: «Αυτή δεν είναι η ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ. Δεν συμφωνώ με τις τέσσερις ξένες στην Α1 Γυναικών. Πρέπει να φτιάξουμε αθλητές και αθλήτριες όμως για να αλλάξει αυτό. Αυτή η διαδικασία μάς δημιούργησε τεράστιο κενό τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε παίκτες και παίκτριες πλέον. Έχουμε ένα κενό. Φταίει ότι δεν βγάζουμε Έλληνες παίκτες, κάποτε βλέπαμε την Α2 Ανδρών με παικταράδες. Δεν υπάρχει κανένα παραγωγικό μοντέλο πλέον».

Για το στοίχημα στο ερασιτεχνικό ελληνικό μπάσκετ: «Είμαι αμείλικτος σε αυτό. Το λέω ξεκάθαρα. Δεν έχω καμία περιστροφή, δεν με ενδιαφέρει ποιος κάνει και τι. Υπάρχουν εισαγγελείς».

Για το οικονομικό και το πώς θα το διαχειριστεί από εδώ και πέρα και αν η ΚΕΔ θα έχει ημερομηνία λήξης ή θα λειτουργεί επ' αόριστον: «Τα έξοδα δεν είναι 6.000.000 ευρώ. Φέτος είχαμε έσοδα στα 3.400.000 ευρώ. Αστείο νούμερο. Θα πρέπει να γίνει νοικοκύρεμα. Έχουμε κάνει κάποια μελέτη, τα νούμερα βγαίνουν. Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε τίποτα για τις μετακινήσεις, εκεί θα υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Αθλητισμού. Υπάρχουν οφειλές προς το ΟΑΚΑ όντως. Είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε. Θα βρούμε την καλύτερη λύση. Οι διοικήσεις έχουν συνέχεια, αυτό που όμως δεν θα έχει συνέχεια θα είναι να υπάρχουν δεμένα χέρια με το τι δεσμεύσεις θα έχουμε με τα διαφημιστικά για τα επόμενα χρόνια. Ούτε γι' αστείο. Η ΚΕΔ θα είναι τριετής».

Όσο για τις οφειλές προς τους Γκόντα - Φούφη, από την κόντρα τους με την προηγούμενη διοίκηση, ο Λιόλιος ήταν κατηγορηματικός: «Θα είμαστε νόμιμοι και σωστοί απέναντι σε όλους. Αυτό που δεν δέχομαι είναι οι προηγούμενες συμφωνίες, τις οποίες περιέγραψα, να μου δένουν τα χέρια. Η εντολή που έλαβα ήταν άλλη. Αν ήθελαν να έχουν δεμένα χέρια τα σωματεία, δεν θα επέλεγαν εμένα».

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο φάρος της επόμενης γενιάς»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ ρωτήθηκε και για την αξιοποίηση των Νίκου Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Γιάννη Αντετοκούνμπο, απαντώντας: «Με τον Γιάννη είχαμε επαφή, επικοινωνήσαμε. Ο Γιάννης είναι φαν της Εθνικής, πιο πάνω απ όλους μας. Είναι γεννημένος νικητής. Η Εθνική που θα γίνει θα είναι πολύ δυνατή και ισχυρή. Είναι ενθουσιασμένος με τη συνολική εξέλιξη που υπάρχει. Πήρε το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ και δεν πέρασε καν από την Ομοσπονδία το καλοκαίρι. Αυτό τα λέει όλα. Μας κάνει περήφανους γιατί γυρίζει παντού με την ελληνική σημαία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση. Ο Γιάννης είναι ο φάρος για την επόμενη γενιά. Το ίδιο ήταν κι ο Νίκος Γκάλης. Είχα επικοινωνία και μαζί του, όπως και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Κάναμε μια πολύ καλή κουβέντα. Η Ομοσπονδία ενώνει και είναι ανοιχτή σε φάρους, θα χαρούμε πάρα πολύ, αν αυτοί ανάψουν ταυτόχρονα».

Τέλος, σε ερώτηση για τη δημιουργία Β' Ομάδων και την παρουσία ξένων αθλητών σε αυτές και τα τμήματα υποδομής, σχολίασε: «Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό, το είπαμε και προεκλογικά. Πάντα βέβαια με σεβασμό στους Έλληνες αθλητές. Ο αθλητισμός είναι αγαθό, δεν απαγορεύεται. Αυτό το αγαθό πρέπει να το προστατεύσουμε, να μη γίνει εμπορευματοποίηση και να το αναπτύξουμε. Έχουμε ανοιχτό μυαλό, αλλά παράλληλα προστατεύουμε τις ελληνικές ομάδες. Στη Γ.Σ. θα μπει κι αυτό, γιατί κι οι ίδιες οι ομάδες θα αποφασίσουν για το πλαίσιο λειτουργίας».