Θα δοκιμαστεί στην πράξη…

Ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ  Βαγγέλης Λιόλιος παρουσίασε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, που αποπνέει «φρέσκο αέρα» για την «επόμενη ημέρα» του ελληνικού μπάσκετ, αλλά θα υποχρεωθεί να παλέψει με τις δυσκολίες και τα προβλήματα

Θα δοκιμαστεί στην πράξη…

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Βαγγέλης Λιόλιος στο ΟΑΚΑ ήταν κάτι σαν… προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης.

Όλοι περίμεναν το τι θα πει ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ και ποιο θα είναι το πλάνο του για τη «νέα εποχή» που ευαγγελίζεται στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έδειξε έναν άνθρωπο που θέλει να πάει μπροστά το μπάσκετ, να το «ξεκολλήσει» από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος έχοντας στο μυαλό του ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα με πολλά βήματα, αλλά και… άλματα.

Λιόλιος: «Πρόθεσή μου για την Εθνική ο Ιτούδης, θα κάνει κάτι μεγάλο ο Σπανούλης»

Ένας άνθρωπος που από ένα κατάστημα έφτασε να διαχειρίζεται 455 σε όλη την Ευρώπη, ασφαλώς και έχει όραμα, θέληση και τρόπο για να καταφέρει το στόχο του. Διότι τίποτε δεν γίνεται πατώντας ένα κουμπί.

Έτσι λοιπόν ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας «συστήθηκε» με το τρίπτυχο «ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια», τρεις έννοιες πολύ δύσκολο να διασφαλιστούν σε έναν χώρο έντονα συγκρουσιακό και με τεράστια καχυποψία.

Κοινώς στο πρώτο ανάποδο σφύριγμα σε ένα ντέρμπι όλα θα δοκιμαστούν και εκεί θα φανούν άπαντες από τι… μέταλλο είναι φτιαγμένοι. Ποιες είναι οι προθέσεις και πόσο έτοιμες είναι οι ομάδες να αποδεχθούν το λάθος.

Βατούτιν: «Δεν υπάρχει συμφωνία με τον Ιτούδη για την Εθνική Ελλάδας»

Κυρίως όμως με ποια «εργαλεία» η Ομοσπονδία θα δώσει σε εκείνον που έκανε το λάθος, να καταλάβει πως ήταν το τελευταίο του

Από εκεί και πέρα το πλάνο του κ. Λιόλιου εμπνέεται από έναν αέρα ανανέωσης, με φρέσκιες ιδέες, που «ακουμπούν» και τα μικρότερα σωματεία, που δίνει πολλές ελπίδες για ισχυρά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα σε όλες τις ηλικίες και υπόσχεται ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

Για να υλοποιηθεί όμως ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα απαιτούνται χρήματα. Θα πρέπει να βρεθούν άμεσοι πόροι για τα σωματεία, αλλά και την Ομοσπονδία για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ενός τόσο απαιτητικού πλάνου. Πράγματι υπάρχει ως απάντηση η μαγική λέξη: «Χορηγίες».

Είμαστε όμως σίγουροι πως είναι τέτοια η οικονομική δυνατότητα του επιχειρηματικού κόσμου π.χ. στα Τρίκαλα, την Κομοτηνή, την Αρκαδία για να στηρίξει την απευθείας διαδικτυακή μετάδοση των αγώνων στις τοπικές ομάδες; Ούτε τα έξοδα διεξαγωγής των αγώνων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καλά-καλά…

Τα… λεφτόδεντρα δεν ευδοκιμούν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να βρεθούν λύσεις.

Το ότι είναι δύσκολο ασφαλώς και δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το δοκιμάσει η κοινωνία του μπάσκετ.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά και είναι πλέον υποχρεωμένος να περάσει από πάνω. Διότι ο ίδιος έχει εξαγγείλει πολλά και δύσκολα. Δείχνει έτοιμος και αποφασισμένος να παλέψει για να δει τον πήχη από κάτω του.

Τίποτε δεν θα είναι εύκολο, διότι συν τοις άλλοις θα έχει να αντιμετωπίσει και ένα δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό, που ελάχιστα πράγματα θα θέλει να αλλάξει. Θα κάνει την αρχή όμως.

Ακόμα και για τον πλανήτη Άρη να ξεκινήσει κάποιος, θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα…