Εδώ δεν σέβεται τη δημόσια υγεία ο Βασιλακόπουλος, θα σεβαστεί το μπάσκετ;

Το πλάνο της προσωρινής διοίκησης της ΕΟΚ για την διεξαγωγή εκλογών σε κλειστό χώρο με φυσική παρουσία αποδεικνύει την αδιαφορία του Γιώργου Βασιλακόπουλου όχι μόνο για το ελληνικό μπάσκετ αλλά κυρίως για την δημόσια υγεία.

Εδώ δεν σέβεται τη δημόσια υγεία ο Βασιλακόπουλος, θα σεβαστεί το μπάσκετ;

Το ελληνικό μπάσκετ συνεχίζει να συμπαρασύρεται από την ομοσπονδία σε μία άνευ προηγούμενου εκλογική δίνη, η οποία απειλεί να κατεδαφίσει το οικοδόμημα του αθλήματος στη χώρα μας. Την Δευτέρα (12/4), λοιπόν, το Πρωτοδικείο αποφάσισε να μη δεχθεί την ένσταση του Βαγγέλη Λιόλιου, με την οποία ζητούσε την απομάκρυνση των Γιώργου Βασιλακόπουλου και Αριστείδη Γολέμη.

Ήδη από την Τρίτη (13/4) φάνηκαν τα... αποτελέσματα αυτής της απόφασης. Η προσωρινή διοίκηση του Γιώργου Βασιλακόπουλου προκήρυξε εκλογές στις 30 Μαΐου, όπως αναμενόταν άλλωστε, εξαντλώντας το περιθώριο της νόμιμης θητείας της. Όμως αυτό που προξένησε εντύπωση ήταν ο τρόπος διεξαγωγής αρχαιρεσιών.

Στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία ξεκαθάρισε ότι η Γενική Συνέλευση των σωματείων της και οι εκλογές που θα ακολουθήσουν θα πραγματοποιηθούν σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας! Δηλαδή θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία των πάνω από 600 ομάδων-μελών σε κλειστό χώρο εν καιρώ πανδημίας. Μιλάμε για μια διαδικασία που θα μπορούσε κάλλιστα να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά ή έστω και σε ανοιχτό χώρο.

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, η ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία η αλλαγή του ως άνω αναφερομένου τόπου διεξαγωγής της ΓΣ λόγω του covid 19, αυτό θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα στα σωματεία-μέλη της ομοσπονδίας». Μπορεί λοιπόν κάλλιστα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνης της περιόδου να αποφασιστεί αναγκαστικά μια διαφορετική προσέγγιση για την πραγματοποίηση των διαδικασιών.

Όμως εγείρεται το ερώτημα γιατί θεωρείται τόσο αναγκαία η διεξαγωγή των εκλογών με αυτόν τον επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία τρόπο, από τη στιγμή που τόσο η τεχνολογία όσο και ο καλός καιρός στα τέλη Μαΐου επιτρέπουν μια πιο ασφαλή εναλλακτική επιλογή για όλους τους εμπλεκόμενους; Ακόμα και αν δεχτούμε ότι κατά τη διαδικασία άπαντες θα ακολουθήσουν αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο, δεν μπορούμε να μη χαρακτηρίσουμε το σχέδιο της ΕΟΚ ως μία εκτός τόπου και χρόνου κίνηση αλλά και ένα αχρείαστο ρίσκο, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Σαφώς και θα ήταν προτιμότερο οι εκλογές να γίνουν διά ζώσης για τη διασφάλιση της όποιας νομιμότητας έχει απομείνει στο ελληνικό μπάσκετ, όμως οι ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά αποτελούν μία συνηθισμένη πλέον αναγκαιότητα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σταθούμε στην προ ολίγων ημερών συνέντευξη του Μίλτου Λαζαρίδη στο «ΦΩΣ». Είπε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το ελληνικό μπάσκετ, όμως εμείς θα θέλαμε να μείνουμε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι. «Όταν οι θεσμοί προκαλούν τον σεβασμό, γινόμαστε καλύτεροι. Εδώ η ομοσπονδία δεν σέβεται τον εαυτό της. Δεν σέβεται το μπάσκετ ο Βασιλακόπουλος». Εμείς θα θέλαμε να συμπληρώσουμε το παραπάνω με μία ρητορική ερώτηση: Εδώ δεν σέβεται τη δημόσια υγεία ο κύριος Βασιλακόπουλος, το μπάσκετ θα σεβαστεί;