Το πλάνο για τον Ολυμπιακό του 2021!

Το «ΦΩΣ» αναλύει το αγωνιστικό σχέδιο του Γιώργου Μπαρτζώκα για τη στελέχωση του ρόστερ του Ολυμπιακού το 2021. Τα δεδομένα με Σπανούλη - Πρίντεζη, οι ξένοι που φεύγουν και μένουν, ο Σλούκας και η περίπτωση Λαρεντζάκη.

Το πλάνο για τον Ολυμπιακό του 2021!

Έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από τη διακοπή της Ευρωλίγκας και άπαντες έχουν αντιληφθεί πως οι πιθανότητες να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η σεζόν είναι ελάχιστες! Ακόμη και στο ενδεχόμενο που γίνει αυτό πράξη, δεν... βγαίνουν οι ημερομηνίες, καθώς θα χρειαστεί να γίνουν αγώνες και τον Ιούλιο! Μην ξεχνάτε πως όσοι παίκτες επιστρέψουν από τις ΗΠΑ θα πρέπει να μπουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 15 ημερών, ενώ και οι προπονητές τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία 20 ημερών...

Αρκετές ομάδες λοιπόν σκέφτονται ήδη τη νέα σεζόν και αυτό αναμφίβολα ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τους συνεργάτες του έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό των «ερυθρολεύκων» για τη σεζόν 2020-21. Έχουν εικόνα για το έμψυχο δυναμικό του ρόστερ, έχουν σημειώσει τα δυνατά και αδύνατα σημεία και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να παρουσιαστούν οι Πειραιώτες περισσότερο ισχυροί και ανταγωνιστικοί την επόμενη αγωνιστική χρονιά.

Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας κοιτάζει σωστά από τώρα για του χρόνου

Αθλητικότητα, τρανζίσιον και ισχυρή περιφέρεια

Ο Μπαρτζώκας έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του ότι βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η αθλητικότητα στο ρόστερ της ομάδας, ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να παρουσιαστούν περισσότερο δυνατοί και γρήγοροι για να μπορούν να δραστηριοποιούνται αποτελεσματικότερα και στο τρανζίσιον παιχνίδι. Θέλει να ποντάρει κατά τη νέα χρονιά στο εύκολο καλάθι σε καταστάσεις πρωτεύοντος και δευτερεύοντος αιφνιδιασμού. Το μπάσκετ πλέον έχει πάει στην ταχύτητα. Παράλληλα, επιθυμεί να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιφερειακή γραμμή των «ερυθρολεύκων», προσθέτοντας ποιότητα στον «άσο».

Οι αρχηγοί, ο Παπανικολάου και ο Βεζένκοφ

Πάμε στα συμβόλαια των παικτών. Εκείνα των Βασίλη Σπανούλη και Γιώργου Πρίντεζη ολοκληρώνονται το καλοκαίρι, αλλά είναι δεδομένη η επιθυμία της διοίκησης όχι μόνο να επεκτείνει τη συνεργασία μαζί τους, αλλά και να τους καμαρώσει να ολοκληρώνουν τη λαμπρή καριέρα τους με τα ερυθρόλευκα. Θα υπάρξουν διαφορετικά οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα κασέ που είχαν στο παρελθόν, αλλά θεωρείται σίγουρο πως θα δούμε το θρυλικό δίδυμο για 10η σερί σεζόν μαζί στο μεγάλο λιμάνι.

Ο Κώστας Παπανικολάου είχε υπογράψει συμβόλαιο για 2+1 το 2018, αλλά ο Ολυμπιακός έχει οψιόν ανανέωσης φέτος, την οποία και αναμένεται να ενεργοποιήσει. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να αποχωρήσει, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει εξαιρετική άποψη για τις δυνατότητες του παίκτη. Ελεύθερος μένει και ο Σάσα Βεζένκοφ, αλλά και για εκείνον υπάρχει διάθεση να συνεχίσει στο λιμάνι. Είναι επένδυση για τους Πειραιώτες και άπαντες ελπίζουν ότι τη νέα σεζόν θα πραγματοποιήσει τη δική του αγωνιστική εκτόξευση.

H αναγέννηση του Πρίντεζη επανεκκίνησε τον Ολυμπιακό

Περίπτωση Λαρεντζάκη

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό πριν από την έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα, σε μία προσπάθεια της διοίκησης να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ της ομάδας. Είναι στα 27 του χρόνια, σε μία ώριμη ηλικία, διεθνής με την Εθνική και δείχνει έτοιμος να δοκιμάσει να παίξει μπάσκετ, πρώτη φορά στην καριέρα του, στο κορυφαίο επίπεδο, σε αυτό της Ευρωλίγκας. Θα ενισχύσει τους Πειραιώτες στη θέση «2».

Εκείνοι που φεύγουν

Θεωρείται δεδομένο πως σχεδόν όλοι οι ξένοι που ήρθαν επί εποχής Ντέιβιντ Μπλατ στο μεγάλο λιμάνι θα αποχωρήσουν. Όχι απαραίτητα επειδή ήταν επιλογές του Αμερικανού κόουτς, αλλά κυρίως είτε γιατί δεν έπεισαν είτε επειδή τα χρήματα που λαμβάνουν είναι πολλά. Υπάρχει η άποψη ότι με αυτά τα λεφτά ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει στην αγορά κάτι καλύτερο. O Ουέιντ Μπάλντγουιν δεν είναι έτοιμος για το επίπεδο της Ευρωλίγκας, παρουσίασε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, είναι δύσκολος χαρακτήρας και ο Μπαρτζώκας θέλει στον «άσο» παίκτη που να εμπιστεύεται, που θα του δώσει τα... κλειδιά της ομάδας. Με εκείνον δεν μπορεί να το κάνει.

Θα... κουνήσει μαντίλι και ο Ντουάιτ Μπάικς, ο οποίος ήρθε στον Πειραιά σαν μία προσωρινή λύση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Τέιλορ Ρότσεστι, ο οποίος μπήκε στα 35. Καλός παίκτης ο Μπράντον Πολ, στην καλή του μέρα μπορεί να προσφέρει, αλλά και εκείνος είναι αρκετά ασταθής. Και κυρίως; Ακριβός! Με τα χρήματα που έχει ως κασέ (κοντά στα 900.000 δολάρια) οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την άποψη ότι μπορούν να βρουν καλύτερο παίκτη -και δεν έχουν άδικο. Ο μόνος που έχει ορισμένες ελπίδες να μείνει είναι ο Όγκουστιν Ρούμπιτ, καθώς μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του «4αρο-5αριού» στο ρόστερ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και με τις κινήσεις που θα κάνει η ομάδα. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η περίπτωση του Ίθαν Χαπ, του Αμερικανού φόργουορντ-σέντερ που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο ιταλικό πρωτάθλημα με την Κρεμόνα.

Παρελθόν για τον Ολυμπιακό θα αποτελέσει (ύστερα από μία πενταετία) και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Έχει έρθει σε συμφωνία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και από τη νέα σεζόν θα δουλεύει υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη. Είναι σημαντική απώλεια, καθώς πρόκειται για τον καλύτερο παίκτη της ομάδας σε απόδοση την τελευταία διετία, αλλά οι Πειραιώτες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις προσφορές που δέχθηκε ο κορυφαίος σέντερ από συλλόγους του εξωτερικού.

Προτεραιότητα η ενίσχυση στον «άσο» με... Σλούκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει θέσει ως προτεραιότητα για την ενίσχυση του ρόστερ του Ολυμπιακού την απόκτηση τουλάχιστον ενός πρωτοκλασάτου γκαρντ. Θα ήθελε και δύο, αλλά για αρχή θα πρέπει να έρθει έστω ένας «άσος» κορυφαίου επιπέδου, διαθέτοντας έφεση σε σκορ και δημιουργία, αλλά και ηγετικό χαρακτήρα.

Πρώτος στόχος των «ερυθρολεύκων» παραμένει ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος βιώνει αγωνιστική κορύφωση. Τόσο γιατί είναι Έλληνας, διαθέτοντας και πλούσιο παρελθόν στην ομάδα, όσο και επειδή είχε μαζί του μία εξαιρετική συνεργασία ο νυν κόουτς των Πειραιωτών. Τον εμπιστεύεται με... κλειστά μάτια. Η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, το μπάτζετ της θα πέσει, όλα δείχνουν ότι ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς θα αποχωρήσει, παράγοντες που θα κάνουν τον αριστερόχειρα σουτέρ να ψάξει άλλο... λιμάνι για να συνεχίσει την καριέρα του. Οι Πειραιώτες έχουν ήδη κάνει ξεκάθαρο στην πλευρά του παίκτη πως η πόρτα της ομάδας παραμένει ανοιχτή για εκείνον.

Ολυμπιακός: Ορθάνοιχτη η πόρτα για Σλούκα

Επειδή ακριβώς όμως δεν μπορούν να εξαρτώνται από τις διαθέσεις του Σλούκα (έχει συμβόλαιο με τη Φενέρ, αλλά μπορεί να μείνει ελεύθερος εφόσον το επιθυμήσει, δίνοντας ένα μικρό ποσό ως αποζημίωση), έχουν από νωρίς δείξει ενδιαφέρον και για άλλους παίκτες, γιατί σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις. Για να αποφευχθούν ενδεχόμενα να ξεμείνεις με τον κάθε... Ουίλ Τσέρι.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι Πειραιώτες έχουν κάνει μία πρώτη διερευνητική επαφή και με την πλευρά του Μάλκολμ Ντιλέινι, ο οποίος υπό προϋποθέσεις μπορεί να πάρει την ελευθερία του από την Μπαρτσελόνα. Το γεγονός πως οι «ερυθρόλευκοι»... χτυπάνε γκαρντ αυτού του επιπέδου είναι ένα δείγμα των προθέσεών τους για την ενίσχυση του ρόστερ στη νέα σεζόν. Και επίσης σημαντικό είναι πως οι κινήσεις γίνονται από νωρίς!

Το ρόστερ της νέας σεζόν

Για να συνοψίσουμε, ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν θα έχει στους γκαρντ τούς Βασίλη Σπανούλη, Αντώνη Κόνιαρη, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, συν τον Σακίλ Μακ Κίσικ σε ρόλο «2αρο-3αριού». Στόχος να αποκτηθεί τουλάχιστον ένας πρωτοκλασάτος πλέι μέικερ (πρώτος στόχος ο Σλούκας), συν ένας γκαρντ υψηλού επιπέδου.

Στη θέση «3» ο Ολυμπιακός θα έχει τον Κώστα Παπανικολάου, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει περισσότερο τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ενώ ψάχνει και για ξένο «3άρι» με έφεση στο σουτ, έχοντας δείξει ενδιαφέρον για τον (ελεύθερο) Ράιαν Μπρόκχοφ.

Στη θέση «4» η ομάδα θα προχωρήσει με τους Γιώργο Πρίντεζη και Σάσα Βεζένκοφ, ενώ στο «5» θα βρεθούν ο Οκτάβιους Έλις και ο αθλητικός σέντερ Χασάν Μάρτιν. Στόχος να αποκτηθεί και ένα «4αρο-5άρι» και να δούμε αν ο Μπαρτζώκας προτιμήσει λύση εκτός ομάδας ή έναν εκ των Όγκουστιν Ρούμπιτ και ‘Ιθαν Χαπ.

Μιλάμε λοιπόν για ένα ρόστερ 13 παικτών, το οποίο θα γίνει 15 με τις προσθήκες των Αλέξανδρου Νικολαΐδη (γκαρντ) και Βασίλη Χρηστίδη (φόργουορντ-σέντερ) από την αναπτυξιακή ομάδα. Παίκτες τους οποίους πιστεύει ο Έλληνας τεχνικός.