Ολυμπιακός: Ορθάνοιχτη η πόρτα για Σλούκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Κώστα Σλούκα, είχαν εξαιρετική συνεργασία στο μεγάλο λιμάνι και ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να τον επαναφέρει στον Πειραιά, καθώς πρώτος στόχος για τη νέα σεζόν είναι η απόκτηση πρωτοκλασάτου γκαρντ. Η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται σε αγωνιστική και οικονομική κρίση και η παραμονή του στην Τουρκία μόνο δεδομένη δεν είναι. 

Ολυμπιακός: Ορθάνοιχτη η πόρτα για Σλούκα

Mία από τις προτεραιότητες του Γιώργου Μπαρτζώκα για την ενίσχυση του ρόστερ του Ολυμπιακού το ερχόμενο καλοκαίρι, είναι η ενίσχυση του ρόστερ στα γκαρντ, με έναν πρωτοκλασάτο "άσο", ο οποίος θα έχει ευχέρεια σε σκορ και δημιουργία. Αυτή άλλωστε είναι η πιο κομβική θέση στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Και εκεί είναι που "πόνεσαν" φέτος οι Πειραιώτες στο ξεκίνημα της σεζόν, καθώς πόνταραν στον... άγουρο Γουέιντ Μπάλντγουϊν και στον περιορισμένων δυνατοτήτων Γουίλ Τσέρι.

«Τον Σλούκα με κλειστά μάτια»

Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων", σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Eurohoops, ρωτήθηκε για το αν θα ήθελε και πάλι τον Κώστα Σλούκα στην ομάδα του, με τον οποίο είχαν μία εξαιρετική διετή συνεργασία (2012-2014) στα "ερυθρόλευκα". Το πρόσωπο του έλαμψε στο άκουσα του ονόματός του και η απάντηση του ειλικρινής και ξεκάθαρη: «Αν είχα την ευκαιρία να πάρω τον Κώστα Σλούκα, θα τον έπαιρνα με κλειστά τα μάτια! Αν είχα και πολλά λεφτά στα χέρια μου στο μπάτζετ, και πάλι θα τα έδινα για εκείνον, όσα και να αξίζει. Είναι Έλληνας, έχει παρελθόν στην ομάδα, σε καλή ηλικία. Δεν χρειάζεται να μιλήσω για την κλάση του. Να δούμε πως θα είναι η οικονομική κατάσταση στη Φενέρμπαχτσε, στη Τουρκία. Η Φενέρμπαχτσε ίσως κάνει τον κύκλο της, για αυτό έχει ξεκινήσει η φημολογία. Όμως, σαν προπονητής, αυτό που μπορώ να σου πω είναι, πως αν είχα την δυνατότητα, θα έφερνα τον Σλούκα πίσω στον Ολυμπιακό». Και δεν έχει άδικο! Πρόκειται πλέον για ένας από τους πρωτοκλασάτους γκαρντ που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Το «παράθυρο» στο συμβόλαιο του

Υπάρχει όμως η δυνατότητα να μπορέσει ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει τον Κώστα Σλούκα, από την στιγμή που ο 30χρονος Έλληνας γκαρντ υπέγραψε πέρσι ανανέωση συμβολαίου με τη Φενέρμπαχτσε; Ναι, καθώς στη συμφωνία που έκανε υπάρχουν ορισμένα "παράθυρα". Υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας, αλλά με 1+1+1. Δεν πρόκειται για κλειστή συμφωνία. Ο Κώστας Σλούκας, δηλαδή, εφόσον το επιθυμήσει, έχει την δυνατότητα να αποχωρήσει από το συμβόλαιο του, είτε φέτος το καλοκαίρι, είτε του χρόνου, δίνοντας και ένα ποσό σαν αποζημίωση στον τουρκικό σύλλογο.

Η Φενέρμπαχτσε σε οικονομική-αγωνιστική κρίση

Το ερώτημα, όμως, είναι θα επιχειρήσει να το κάνει πράξη ο παίκτης; Είναι γεγονός πως τα δεδομένα στην ομάδα της Φενέρμπαχτσε έχουν αλλάξει. Διανύει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, η ομάδα χρωστάει πολλά χρήματα και δεν είναι μυστικό πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στους μισθούς των παικτών. Μάλιστα, είναι έντονη η φημολογία πως το μπάτζετ της ομάδας στη νέα σεζόν θα μειωθεί.

Παράλληλα, όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, οι Τούρκοι διανύουν αγωνιστική κρίση, με τη Φενέρ να πραγματοποιεί φέτος την χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της. Η Εφές έχει τα πρωτεία στη χώρα, ενώ και στην Ευρωλίγκα, η παρέα του Κώστα Σλούκα, με το ζόρι παλεύει να κρατηθεί εκτός οκτάδας. Η ομάδα δείχνει να βρίσκεται σε πτώση. Παράλληλα, φέτος το καλοκαίρι ολοκληρώνεται το συμβόλαιο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, με τον Σέρβο τεχνικό να μην δείχνει "ζεστός" να ανανεώσει την συνεργασία του με τους πρωταθλητές Ευρώπης του 2017. Ήδη έχει απαντήσει αρνητικά σε προτάσεις επέκτασης της συνεργασίας τους.. Ένας από τους λόγους που κράτησαν τον αριστερόχειρα σουτέρ στην Πόλη ήταν και η παρουσία του προπονητή του, τον οποίο και εμπιστεύεται.

Οι λόγοι που δεν επέστρεψε πέρσι το καλοκαίρι

Είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός προσέγγισε και πέρσι τον Κώστα Σλούκα, κάνοντάς του μία σοβαρή πρόταση επανασύνδεσης. Του προσέφεραν ένα αρκετά υψηλό συμβόλαιο, ξεκαθαρίζοντας του πως τον βλέπουν και ως τον επόμενο ηγέτη της ομάδας τους. Πέρα από την διοίκηση, προσπάθησαν να του κάνουν... ψηστήρι και οι παλιοί φίλοι και συμπαίκτες του στο μεγάλο λιμάνι. Ο 30χρονος γκαρντ το σκέφτηκε σοβαρά, είχε "ζεστό" στο μυαλό του το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα, ήθελε να παίξει και πάλι δίπλα στους Σπανούλη, Πρίντεζη και Παπανικολάου, αλλά υπήρχαν ορισμένα... αλλά!

Καταρχάς, δεν αισθανόταν σίγουρος για την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στους Πειραιώτες. Βλέπετε, όλα τα θέματα που βγήκαν προς τα έξω, τον έκαναν αρκετά διστακτικό. Δεύτερον, είχε αμφιβολίες για την δυναμική που θα παρουσίαζαν οι "ερυθρόλευκοι" από θέμα ποιότητας του ρόστερ. Θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής; Εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" παραμένουν σχεδόν όλη την σεζόν εκτός οκτάδας. Θα πείτε πως σχεδόν στην ίδια μοίρα είναι φέτος και η Φενέρμπαχτσε. Όμως, οι Τούρκοι έχουν μεγάλο μπάτζετ και τα τελευταία πέντε χρόνια παίζουν συνεχώς στα Φάιναλ Φορ.

Η παρουσία του Μπαρτζώκα αλλάζει τα δεδομένα

Τώρα, όμως, η εικόνα του Ολυμπιακού είναι καλύτερη και περισσότερο θελκτική για τον ίδιο. Καταρχάς, τα οικονομικά των "ερυθρολεύκων" έχουν βελτιωθεί. Οι Πειραιώτες έχουν τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις τους (παλαιότερες και νέες), είναι συνεπείς στις συναλλαγές τους, οι παίκτες πληρώνονται στην ώρα τους, ενώ ας μην ξεχνάμε πως θα υπάρξει και ελάφρυνση στην ΚΑΕ με τον νέο νόμο για χαμηλότερη φορολογία.

Δεύτερον, έχει έρθει στην ομάδα ένας προπονητής όπως ο Γιώργος Μπαρτζώκας, τον οποίο όχι μόνο γνωρίζει αρκετά καλά ο Κώστας Σλούκας, αλλά και είχαν εξαιρετική σχέση στη κοινή διετία τους στο μεγάλο λιμάνι. Ο Έλληνας τεχνικός ήταν από τους προπονητές που πίστευαν στο ταλέντο και στην ποιότητα του αριστερόχειρα γκαρντ, δίνοντάς του περισσότερο χρόνο αλλά και αυξημένες αρμοδιότητες. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση. Η παρουσία του αναμφίβολα κάνει περισσότερο "ζεστό" το ενδεχόμενο επιστροφής του στο μεγάλο λιμάνι, σε σύγκριση με πέρσι που ήταν κόουτς ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Η πόρτα δεν έκλεισε ποτέ για εκείνον

Ο Ολυμπιακός πέρσι μπορεί να πήρε αρνητική απάντηση από τον Κώστα Σλούκα, αλλά η πόρτα δεν έκλεισε ποτέ για εκείνον. Άλλωστε, πρόκειται και για έναν παίκτη που έχει συνδέσει το όνομα του με την ιστορία της ομάδας. Έμεινε στο μεγάλο λιμάνι για επτά χρόνια (2008-2015), κατακτώντας δύο ευρωπαϊκά τρόπαια και δύο πρωταθλήματα, συμμετέχοντας σε τρία Φάιναλ-Φορ. Οι Αγγελόπουλοι ήταν οι πρώτοι που επένδυσαν στο ταλέντο και στην προοπτική του (το 2008, όταν ήταν μόλις 18 ετών) και αυτό δεν το ξεχνά. Είναι δεδομένο πως αργά η γρήγορα θα υπάρξει επαφή με την πλευρά του Έλληνα γκαρντ, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιστροφής του στο μεγάλο λιμάνι, ύστερα από πέντε χρόνια.

Να περάσει, όμως και η έξαρση του κορονοϊού που θερίζει την Ευρώπη, καθώς έχει "παγώσει" τα πάντα. Έπεσε θύμα της και ο Έλληνας διεθνής γκαρντ, καθώς βγήκε θετικός στις εξετάσεις που έκανε. Οι Τούρκοι αντιμετώπισαν ερασιτεχνικά το θέμα με την πανδημία, δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή και το γεγονός ενόχλησε τόσο τους αθλητές, όσο και τους προπονητές όλων των ομάδων.