Ολυμπιακός: Το λάθος με Μιλουτίνοβ

Ο Ολυμπιακός πήρε το ρίσκο να μην πουλήσει τον Νίκολα Μιλουτίνοβ την περασμένη σεζόν και φέτος θα τον χάσει ελεύθερο, δίχως οικονομικό κέρδος. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Το λάθος με Μιλουτίνοβ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ σημείωσε εντυπωσιακή εξέλιξη την τελευταία διετία. Πλέον, αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων σέντερ στην Ευρώπη, αν όχι τον καλύτερο. «Πεντάρια», μάλιστα, με το δικό του αγωνιστικό στιλ είναι σπάνια στην Ευρώπη και οι περισσότεροι της «κοψιάς» του έχουν μετακομίσει στο ΝΒΑ. Είναι λογικό, λοιπόν, να γίνεται περιζήτητος. Ανέβασε τις μετοχές του στα ύψη και οι προσφορές που ήρθαν στα χέρια του ήταν τεράστιες. Για... πλάκα έβρισκε συμβόλαιο ύψους άνω των 2.000.000 ευρώ, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπαρτσελόνα να τον διεκδικούν, προσφέροντάς του... χρυσάφι.

Οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν από πέρσι πως θα ήταν αρκετά δύσκολο για εκείνους να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Σέρβου διεθνούς. Μπορεί ο παίκτης να ήταν ευχαριστημένος με τον ρόλο του στην ομάδα, να ευχαριστιόταν τη ζωή του στα νότια προάστια της Αθήνας και να είχε «δεθεί» με τον σύλλογο και τους συμπαίκτες του, αλλά οι Πειραιώτες δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις υψηλές προσφορές από το εξωτερικό.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, λοιπόν, ήρθε σε συμφωνία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με ένα συμβόλαιο που θα του αποφέρει συνολικά 8.000.000 ευρώ έως το 2023! Από τη νέα σεζόν θα ακούει τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη. Δεν υπήρχε περίπτωση να του δώσουν αυτά τα χρήματα οι «ερυθρόλευκοι» και σωστά έπραξαν, καθώς ορθώς τα πολλά λεφτά θα πάνε στους γκαρντ. Αυτή είναι η πιο κομβική θέση στο σύγχρονο μπάσκετ. Οι Αγγελόπουλοι, πάντως, έκαναν την προσπάθειά τους, προτείνοντάς του τριετή επέκταση της συνεργασίας τους με συνολικές αποδοχές που φτάνουν κοντά στα 5.500.000 ευρώ. Δεν είναι και λίγα! Πήραν, όμως, αρνητική απάντηση, όπως και αναμενόταν. Γιατί στο πρώτο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του είναι λογικό το οικονομικό να υπερισχύσει του συναισθήματος. Δεν είναι και Έλληνας να σκεφτεί να μείνει στην... πατρίδα του. Και ο Ολυμπιακός, λοιπόν, θα χάσει τον παίκτη δίχως όφελος. Και εδώ είναι το λάθος!

Γιατί οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να έχουν βγάλει μεγάλο κέρδος από την υπόθεση του Νίκολα Μιλουτίνοβ. Το περασμένο καλοκαίρι οι Ρώσοι έδιναν κάτι παραπάνω από 1.500.000 ευρώ στον Ολυμπιακό για να αποκτήσουν με μεταγραφή τον παίκτη. Γνωρίζοντας πως το 2020 θα ήταν δύσκολο να ανανεώσουν τον Σέρβο σέντερ, για ποιον λόγο δεν τον παραχώρησαν πέρσι; Θα έβγαζαν και έξτρα χρήματα για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόστερ τους, αποκτώντας παίκτες ή τουλάχιστον παίκτη υψηλής κλάσης.

Θα υπήρχαν αντιδράσεις; Εδώ δεν δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2011, όταν σε ακριβώς παρόμοια κατάσταση (σε δύσκολη περίοδο μάλιστα, με τους Αγγελόπουλους να έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν) οι «ερυθρόλευκοι» πούλησαν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος ήταν ο MVP της Ευρωλίγκας το 2010. Δεν ακούστηκε τίποτε το ιδιαίτερο και όταν οι Πειραιώτες παραχώρησαν το 2013 τον Κώστα Παπανικολάου στην Μπαρτσελόνα.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ θα αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό ύστερα από μία γεμάτη πενταετία, στην οποία πήρε τίτλους και συμμετείχε σε φάιναλ φορ. Οι Πειραιώτες τον εμπιστεύθηκαν και επένδυσαν πάνω του το καλοκαίρι του 2015, αποκτώντας τον από την Παρτιζάν, έχοντας και τις... ευλογίες των Σαν Αντόνιο Σπερς που τον επέλεξαν στο ντραφτ. Δούλεψε σκληρά, βελτίωσε σε τεράστιο βαθμό το παιχνίδι του και προσέφερε στον Ολυμπιακό. Από ένας άγουρος ψηλός εξελίχθηκε σε σέντερ πρώτης γραμμής. Πέρα και από το αγωνιστικό κομμάτι, έχουμε να κάνουμε και με έναν εξαιρετικό χαρακτήρα, ο οποίος ουδέποτε δημιούργησε πρόβλημα. Συμπαίκτες και σταφ έχουν να λένε τα καλύτερα για εκείνον. Καλή τύχη!