Έπρεπε να είχε πουλήσει τον Μιλουτίνοφ!

Ο Ολυμπιακός λειτούργησε με το συναίσθημα παρά με τη λογική και δεν έβαλε ένα αξιοσέβαστο ποσό στο ταμείο του από την ΤΣΣΚΑ για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, όταν η υπόθεση «έδειχνε» πώς θα εξελισσόταν!

Έπρεπε να είχε πουλήσει τον Μιλουτίνοφ!

Η ΤΣΣΚΑ συνεχίζει και «προμηθεύεται» παίκτες από τον Ολυμπιακό και εσχάτως μία σφόδρα προτίμηση δείχνει ο Δημήτρης Ιτούδης. Γενικότερα οι παίκτες του Ολυμπιακού ενδιαφέρουν την Ευρώπη- πώς το είχε πει ο Αντρέας Γκατζούλης; «Παραγωγή στελεχών»- μόνο που στην Ελλάδα είχαν διαφορετική, πολύ διαφορετική αντιμετώπιση. Ο Μιλουτίνοφ φεύγει κατέχοντας το ρεκόρ των πιο γρήγορων φάουλ που δόθηκαν σε παίκτη. Τέλος πάντων, χαρά Θεού είναι έξω, μην την ανοίξω αυτή την κουβέντα…

Βλέποντας τους παίκτες που έχει πάρει όλα αυτά τα χρόνια η ΤΣΣΚΑ (στην προκειμένη) από τον Ολυμπιακό, αναρωτήθηκα τι όφελος αποκόμισαν οι «ερυθρόλευκοι». Μόνο το 1.2 εκ. που πήραν από τον Μίλος Τεόντοσιτς και ουσιαστικά αυτή η κίνηση ήταν η πρώτη μιας νέας εποχής. Μιας νέας φιλοσοφίας. Δεν μπορείς να επιτυγχάνεις πάντα και σε κάθε περίπτωση τέτοια deal, αλλά ας πούμε με τον Μιλουτίνοφ είχαν μια τέτοια ευκαιρία, γιατί οδηγούσαν από μόνες τους οι καταστάσεις.

Η ερώτηση στο Λονδίνο

Ο κόσμος μπορεί να γκρίνιαζε και με το παραπάνω, ούτε εμένα θα μου άρεσε προσωπικά να φύγει ο «Νίκο», που ακόμα και με τα περιττά κιλάκια που είχε φέτος, ήταν το καλύτερο σέντερ στην Ευρώπη. Το ιδεατό και το ποθητό- αυτό ήθελαν και οι Αγγελόπουλοι- ήταν να μείνει και γι άλλα χρόνια στον Πειραιά. Τις τελευταίες σεζόν ο Ολυμπιακός ήταν «η ομάδα του», κακά τα ψέματα, όταν έβγαινε, υπήρχε πρόβλημα και στα δύο μέρη του παρκέ, αλλά επανερχόμαστε πάλι στην ερώτηση του δημοσιογράφου από το BBC στους προέδρους, λίγη ώρα μετά την κατάκτηση της δεύτερης συνεχόμενης Ευρωλίγκας στο Λονδίνο: «Η χρηματιστηριακή αξία των παικτών σας μετά από δύο Ευρωλίγκες ανεβαίνει, πως σκέφτεστε να τους κρατήσετε;»! Εύλογο και λογικότατο το ερώτημα. Και ο Μιλουτίνοφ δεν πήρε Ευρωλίγκα. Που να έπαιρνε κιόλας.

Προσφορά ζωής

Αργά ή γρήγορα ο Μιλουτίνοφ θα έμπαινε για τα καλά στο μάτι των «πλούσιων» ομάδων της Ευρωλίγκας. Θα είχε στο τραπέζι λεφτά που ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να τα πλησιάσει. Μόνο τη διαφορά στη φορολογία να βάλουμε φτάνει. Όταν η ΤΣΣΚΑ έρχεται πέρσι και δελεάζει με 3 εκ. ευρώ ετησίως τον παίκτη, γνωρίζεις πως είναι θέμα χρόνου να τον χάσεις. Γιατί, πολύ απλά, δεν μπορείς να ισοφαρίσεις αυτά τα λεφτά. Άντε να πας λίγο πιο κάτω και να στηριχθείς πως εδώ περνάει καλά, είναι φίλος με τους συμπαίκτες του, του αρέσει η ζωή κτλ. Θα μετρήσουν κι αυτά, αλλά πάντα σε συνάρτηση με την οικονομική προσφορά και σε πολύ-πολύ λιγότερο βαθμό απ’ ότι πιστεύει ο κόσμος. Γιατί παιδιά, έχουμε να κάνουμε με ευκαιρίες ζωής. Με συμβόλαια που εξασφαλίζουν για πάντα αυτόν και τους δικούς του. Κανείς δεν θα γύριζε τη πλάτη, κανείς δεν θα έκλεινε τα μάτια.

Οι δύο προσφορές και η πίεση

Ο Ολυμπιακός ήθελε να κρατήσει τον Μιλουτίνοφ, ίσως και να πίστεψε πως μπορούσε να τον κρατήσει. Γι αυτό και το προηγούμενο καλοκαίρι οι πρόεδροι αρνήθηκαν δύο προσφορές της ΤΣΣΚΑ: Ξεκίνησε με 1.5 εκ ευρώ στον Ολυμπιακό καθώς είχε να διανύσει τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και μετά το «όχι» επανήλθε με 1.8 εκ. ευρώ συν του ότι ο Μιλουτίνοφ άφηνε στον Ολυμπιακό ένα ποσό από τους μισθούς του. Οι πρόεδροι του Ολυμπιακού ζητούσαν… 3 εκ. ευρώ, θέλοντας εμφανώς να τους αποτρέψουν και να τους ωθήσουν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Αν τώρα ήταν τόσο… τρελός ο Βατούτιν και η παρέα του (η ΤΣΣΚΑ στηρίζεται από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Μόσχας ου μην της Ρωσίας, ο Βατούτιν είναι «μπροστινός»), ε τότε, με γεια τους με χαρά τους, ο Ολυμπιακός θα έβαζε στα ταμεία του 3 εκ. ευρώ και θα κινούταν διαφορετικά.

Οι Ρώσοι όμως δεν επανήλθαν και γιατί να το έκαναν άλλωστε, όταν γνώριζαν πως σε λίγους μήνες ο Μιλουτίνοφ θα ήταν ελεύθερος και δεν θα χρειάζονταν να δώσουν ούτε ευρώ; Κοίταξαν να κάμψουν την αντίσταση του Ολυμπιακού δελεάζοντας τον Σέρβο σέντερ. Με τα 9 εκ. ευρώ που του έβαλαν στο τραπέζι, προτίμησαν να πιέσει ο Μιλουτίνοφ τον Ολυμπιακό, καθώς τέτοια προσφορά αναμφίβολα είναι στις κορυφαίες της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να την ισοφαρίσει.

Οι Αγγελόπουλοι του έκαναν την προσφορά τους

Οι Αγγελόπουλοι, έχοντας βάλει πρώτα σε μία κανονικότητα τον Ολυμπιακό με τις πληρωμές, τα χρωστούμενα, τα πάντα, σε ανύποπτη στιγμή μέσα στη σεζόν πλησίασαν τον Μιλουτίνοφ και του έκαναν την προσφορά τους για τρία χρόνια, τονίζοντας του πόσο ήθελαν να μείνει στην ομάδα κτλ. Πραγματικά ήταν μια καλή προσφορά, αλλά απείχε πολύ από αυτήν που είχε ήδη στα χέρια του ο Μιλουτίνοφ και κακά τα ψέματα λίγο πολύ ήξερε ότι τον περιμένει. Δεν μένει παίκτης πουθενά, όσο δεμένος κι αν είναι επειδή του αρέσει η ζωή εδώ και η ομάδα. Σέρβος είναι, από κρύα ξέρει… Δεν έχει βάση το «που να πάει εκεί, τι θα κάνει» κτλ. αυτά είναι για καφενειακές συζητήσεις. Όχι επουσιώδεις όταν μιλάμε για προσφορές ζωής. Επαγγελματίας είναι και έκανε πάρα πολύ καλά. Θα είναι για πάντα φίλος του Ολυμπιακού και κάτι παραπάνω.

Να υπερίσχυσε η λογική του συναισθήματος

Αυτό που έπρεπε – τώρα γράφω και σαν μετά Χριστόν προφήτης και δεν μου πολυαρέσει, αλλά «έδειχνε» πως κατέληγε η υπόθεση- ήταν να κοιτάξει και ο Ολυμπιακός το δικό του συμφέρον και να λειτουργούσε περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα. Όλοι θέλαμε να μείνει ο Μιλουτίνοφ στην ομάδα, αλλά πρακτικά δεν γινόταν, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να έχασε τον παίκτη τσάμπα, ενώ είχε την ευκαιρία να βάλει ένα αξιοσέβαστο ποσό στο ταμείο του! Ας είναι το τελευταίο «λάθος» αυτό μπαίνοντας σε μία άλλη εποχή τόσο αγωνιστικά όσο και εξ-αγωνιστικά, με την μείωση της εφορίας κτλ. Ας περιμένουμε κιόλας να δούμε πως θα… μοιραστεί ξανά η τράπουλα μετά την πανδημία του κορονοϊού.