Ολυμπιακός: Ξεχωρίζει Χασάν Μάρτιν, αλλά…

Ψηλά στη λίστα του Γιώργου Μπαρτζώκα βρίσκεται ο 24χρονος Αμερικανός σέντερ της Μπούντουσνοστ- Τον παρακολουθεί μήνες τώρα και έχουν υπάρξει επαφές- Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας και του άγνωστου «αύριο» ελέω κορονοϊού.

Ολυμπιακός: Ξεχωρίζει Χασάν Μάρτιν, αλλά…

Ο χρόνος είναι άπλετος πλέον και ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν χάνει την ευκαιρία στην οικεία του να παρακολουθεί παίκτες και να τσεκάρει περιπτώσεις. Το είχε πει άλλωστε και σε συνέντευξή του. Αυτός και οι συνεργάτες του εξετάζουν παίκτες που διαθέτουν τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θέλει ο κόουτς του Ολυμπιακού και ταιριάζουν στη φιλοσοφία του, αλλά όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά στην παρούσα φάση. Θα μιλήσουν, θα συμφωνήσουν προφορικά, αλλά μέχρις εκεί. Δεν μπορούν να υπογράψουν κανένα συμβόλαιο. Κανείς δεν μπορεί στην κατάσταση που βρίσκεται, όχι μόνο ο αθλητισμός, αλλά η κοινωνία γενικότερα.

Μπαρτζώκας: «Θα έπαιρνα τον Σλούκα με κλειστά μάτια...»

Βαθιά επηρεασμένη η οικονομία

Ποιος είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα γίνει αύριο; Ποιος είναι σε θέση να πει πότε θα έχει τελειώσει όλο αυτό; Μην ξεχνάτε πως η πανδημία του κορονοϊού θα επηρεάσει άμεσα και την οικονομία σε όλα τα επίπεδα. Βλέπετε τις κινήσεις που γίνονται, ακόμα και από τις μεγάλες και εύρωστες οικονομικά ομάδες της Euroleague, πως προχωρούν σε μειώσεις συμβολαίων για να αντέξουν σε πρώτη φάση το οικονομικό βάρος και την αναπόφευκτη ζημία. Όλο αυτό είναι ένας κύκλος.

Οι χορηγοί, επίσης δεν μπορούν να αντέξουν από τη στιγμή που δεν υπάρχει δραστηριότητα και δεν είναι «ανοικτή» η αγορά, οπότε θα πάνε και αυτοί αναγκαία και λογικά σε μειώσεις. Η Euroleague ήδη έχει προτείνει στην Ένωση παικτών (ELPA) να λάβουν το 67% των μισθών και να γίνει μείωση του 33%, με τους ατζέντηδες όμως να «κλωτσούν» και ήδη τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς να ζητάει να πληρωθεί το 85% των μισθών. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα πρέπει και οι ομάδες να ανασυνταχθούν και να δουν πως θα διαμορφώσουν τα μπάτζετ τους, ποιά θα είναι τα έσοδά τους, τι θα κάνουν οι χορηγοί τους, τι θα πράξουν οι τηλεοράσεις αναφορικά με τα δικαιώματα. Είπαμε, όλα αυτά είναι ένας κύκλος. Μία αλυσίδα εξελίξεων…

Λεπενιώτης: Οι απώλειες των Επαγγελματικών Ομάδων ίσως αγγίξουν το 50% των ετήσιων εσόδων

Κανείς δεν γνωρίζει το «αύριο»

Ας μην μείνουμε όμως μόνο στο οικονομικό κομμάτι, το οποίο φυσικά είναι ιδιαίτερο και μείζονος σημασίας. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πότε και αν θα ξεκινήσει η Euroleague. Πως και αν θα ολοκληρωθεί η σεζόν. Το βασικότερο ερώτημα όλων; Ποιος είναι σίγουρος ότι ο κορονοϊός το καλοκαίρι θα έχει εξαλειφθεί εντελώς και δεν θα παρουσιαστούν νέα κρούσματα; Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε στην παρούσα φάση για συμφωνίες, συμβόλαια, αγωνιστικούς σχεδιασμούς κτλ. καθώς κανείς δεν γνωρίζει το «αύριο».

Επαφές με Χασάν Μάρτιν

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι προπονητές είναι να προετοιμάζονται μέχρι το σημείο που τους επιτρέπουν οι συνθήκες και αυτό ακριβώς πράττει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Κοιτάει να είναι έτοιμος. Βλέπει καθημερινά παίκτες, κάνει τις επαφές του και προετοιμάζει το έδαφος μέχρι ενός σημείου. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Μια προφορική συμφωνία ή ακόμα ένα προσύμφωνο.

Ο κόουτς του Ολυμπιακού- ο οποίος έχει ήδη πει ότι σίγουρα για την επόμενη σεζόν θα μείνουν στην ομάδα οι Σακίλ ΜακΚίσικ και Οκτάβιους Έλις- έχει ξεχωρίσει και μάλιστα έχει ιδιαίτερα ψηλά στη λίστα του για τους ψηλούς, τον Χασάν Μάρτιν. Πρόκειται για τον 24χρονο Νεοϋορκέζο σέντερ, ο οποίος είναι undersized, καθώς έχει ύψος 2.01μ. αλλά είναι ιδιαίτερα δυναμικός.

Τον παρακολουθούσαν αρκετούς μήνες

Στον Ολυμπιακό παρακολουθούν εδώ και αρκετούς μήνες τον Μάρτιν, πολύ πιο εντατικά από τον περασμένο Γενάρη, έχοντας ξεκινήσει το scouting όμως πολύ πιο πριν. Τη χρονιά που διανύσαμε σε μεγάλο ποσοστό, αγωνίστηκε στη Μπούντουσνοστ και μάλιστα στο Eurocup, όπου το επίπεδο είναι πιο υψηλό από την ABA League είχε πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις.

Στο Eurocup, με τους Μαυροβούνιους είχε σε 9 παιχνίδια (στα 7 ξεκίνησε 5άδα) 13.6 πόντους μ.ο. με 67.5% δίποντα και 56% βολές (θέλει δουλειά εκεί), 8 ριμπάουντ ανά ματς με 2.7 επιθετικά, 1.8 κλεψίματα και 1.7 μπλοκ σε σχεδόν 27 λεπτά συμμετοχής. Εκτός από το πρώτο του παιχνίδι όπου είχε 4 πόντους, σε όλα τα υπόλοιπα ήταν διψήφιος, ενώ στο τελευταίο με τη Γαλατάσαραϊ του Όγκαστ σημείωσε 24 πόντους. Σε τρία εξ αυτών δε, είχε και διψήφια ριμπάουντ (13, 12 και 10).

Στην Αδριατική Λίγκα σε 20 παιχνίδια είχε 10.5 πόντους μ.ο. με 67.7% δίποντα και 55.7% βολές, 5.7 ριμπάουντ μ.ο., σχεδόν 1 κλέψιμο και 1.8 μπλοκ ανά ματς, με 21.8 λεπτά συμμετοχής κατά μ.ο.

Ολυμπιακός: O Mπαρτζώκας αποφασίζει για το ρόστερ

Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά

Η έφεση στα ριμπάουντ, αλλά και τα δύο σχεδόν μπλοκ που έχει ανά ματς καταδεικνύουν πως ο Μάρτιν, όχι μόνο έχει πολύ καλό άλμα, αλλά κάνει και απανωτά άλματα μέσα στο παιχνίδι, όπως ακριβώς έκανε και ο Κάιλ Χάινς. Δεν πρόκειται να μπούμε σε σύγκριση, απλά γίνεται η αναφορά γιατί μοιάζουν σε σουλούπι και αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Είναι δυνατός, είναι καλός στην άμυνα, παίζει με πρόσωπο στο καλάθι κατά βάση, έχει καλά τελειώματα και πάνω από τη στεφάνι, κόβει καλά στη ρακέτα και εφαρμόζει το «πικ εν ρολ» και γενικότερα άνθρωποι που τον έχουν παρακολουθήσει μιλούν για μία πάρα πολύ καλή περίπτωση. Από αυτές που αρέσκεται ο Ολυμπιακός και δη ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Undrafted, Summer League, Ιαπωνία, Γερμανία

Ο Χασάν Μάρτιν, βρίσκεται ουσιαστικά στο ξεκίνημα της καριέρας του. Απόφοιτος Λυκείου από το Staten Island της Νέας Υόρκης και κολεγίου από το Rhode island από το οποίο έχουν αποφοιτήσει επίσης οι Λαμάρ Όντομ, Χαβιέ Μάνφορντ και Τζάρεντ Τέρελ. Το 2017 δεν κατάφερε να επιλεγεί στο ντραφτ του ΝΒΑ, ωστόσο ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω και πήγε στο Summer League με τους Ορλάντο Μάτζικ. Είχε τραβήξει τα βλέμματα των Μπόστον Σέλτικς, αλλά δεν προχώρησε και έτσι τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στην Ιαπωνία, όπου ήταν στους πρώτους σκόρερ και ξεχώρισε για τα αθλητικά του προσόντα. Το 2018 υπέγραψε με την Μπεϊρούθ και αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Γερμανίας, ενώ στη συνέχεια πήγε στο Μαυροβούνιο, όπως είπαμε, όπου με τη φανέλα της Μπούντουσνοστ πρόλαβε να κατακτήσει το Κύπελλο Μαυροβουνίου!

Αν αναρωτιέστε για ρόλο κτλ. δεν μιλάμε για 2ο-3ο αλλά για 1ο-2ο μαζί με Έλις.

Ενθουσιασμένος ο Μάρτιν με την προοπτική

Ο ίδιος ο Χασάν Μάρτιν, μόνο αδιάφορος δεν είναι στην προοπτική του Ολυμπιακού. Φέρεται ενθουσιασμένος με την πρόκληση που ορθώνεται μπροστά του, θεωρεί πως είναι το απαραίτητο βήμα στην καριέρα του, ώστε να ανέβει επίπεδο και να αγωνιστεί στην Euroleague, συλλέγει και αυτός από την πλευρά του πληροφορίες για τον Ολυμπιακό και… αναμένει! Δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό κι αυτός από την πλευρά του, ούτε ο Ολυμπιακός. Πώς να κλείσουν συμφωνία (με αυτόν ή οποιοδήποτε άλλον), πώς να προχωρήσουν στο οτιδήποτε όταν δεν ξέρουν το «αύριο»;