Ολυμπιακός: Ο θρύλος του Θοδωρή Παπαλουκά

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έκανε το όνειρό του πραγματικότητα αγωνιζόμενος με την ομάδα που υποστήριζε από παιδί. Η καριέρα του με τον Ολυμπιακό, αλλά και τα σερί «όχι» στον Παναθηναϊκό ενός εκ των κορυφαίων γκαρντ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 

Ολυμπιακός: Ο θρύλος του Θοδωρή Παπαλουκά

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους μπασκετμπολίστες που έχουν φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ένας από τους πληρέστερους και πιο έξυπνους πλέι μέικερ όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με την Ευρωλίγκα να τον έχει χαρακτηρίσει (δικαίως) παίκτη-θρύλο της διοργάνωσης.

Τα επιτεύγματά του τεράστια. To 2006 χαρακτηρίστηκε ως ο κορυφαίος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας (ξεπερνώντας τους Πάρκερ και Νοβίτσκι), παίρνοντας το σχετικό βραβείο από τη ΦΙΜΠΑ, ενώ με την Εθνική μας ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2005 και «ασημένιος» στο Μουντομπάσκετ του 2006, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Και στις δύο διοργανώσεις μάλιστα αναδείχθηκε σε μέλος της κορυφαίας πεντάδας της διοργάνωσης!

Στην Ευρωλίγκα κατέκτησε το τρόπαιο δύο χρονιές (2006, 2008), ήταν ο MVP του Φάιναλ Φορ του 2006, ενώ τόσο εκείνη τη χρονιά όσο και την επόμενη βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Μία σπουδαία και λαμπρή καριέρα, αλλά στον Ολυμπιακό δεν κατάφερε να γνωρίσει το επίπεδο της αποδοχής που έλαβαν για παράδειγμα στη συνέχεια οι Γιώργος Πρίντεζης και Βασίλης Σπανούλης. Ενδεχομένως γιατί δεν μπόρεσε να κατακτήσει με τους «ερυθρόλευκους» ένα πολυπόθητο πρωτάθλημα. Κάτι που στεναχωρεί και τον ίδιο, καθώς, βλέπετε, πέρα από παίκτης της ομάδας του Πειραιά, ποτέ δεν έκρυψε το γεγονός πως ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ολυμπιακού από μικρό παιδί.

Ολυμπιακός: Ο θρύλος του Ζάρκο Πάσπαλι

Έδωσε μάχη για να έρθει στον Ολυμπιακό

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2001, όντας τότε 24 ετών. Με μεταγραφή μάλιστα από τον Πανιώνιο, στον οποίο είχε πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο νεαρός τότε πλέι μέικερ είχε βρεθεί και στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να πιέζουν καταστάσεις ώστε να τον κάνουν δικό τους. Ο παίκτης όμως ήθελε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να αγωνιστεί στην ομάδα της καρδιάς του. Παρά τις πιέσεις που δεχόταν από τον σύλλογο της Νέας Σμύρνης, είχε ξεκαθαρίσει πως θα άλλαζε «στρατόπεδο» μόνο για να φορέσει τα ερυθρόλευκα. Έδωσε τη δική του μάχη για να γίνει αυτό πράξη (μέχρι και στις ΗΠΑ ταξίδεψε για να αποφύγει καταστάσεις), λέει «όχι» στους «πράσινους» και βάζει στη συνέχεια την υπογραφή του στο συμβόλαιο που του προσέφερε ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα είχε σχολιάσει τα εξής για εκείνο το καλοκαίρι: «Υπέγραψα για 1+1+1 στον Ολυμπιακό, γιατί είπα ότι ήταν το όνειρό μου. Μίλησα και με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού και είπα ότι δεν θα μπω σε διαπραγματεύσεις μαζί του και θα υπογράψω στον Ολυμπιακό, γιατί ήταν το όνειρό μου από μικρός και δεν γνωρίζω πολλά παιδιά που μπορούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα στα 24 τους. Ήταν δύσκολη περίοδος για τον Ολυμπιακό και έδωσα την οψιόν στην ομάδα και τους είπα ότι "θα είμαι τόσο καλός, που θα σας αναγκάζω κάθε χρόνο να με ανανεώνετε''.

Μετά έγινε κάτι, το οποίο είναι ασήμαντο να το συζητήσουμε είκοσι χρόνια μετά, αλλά έπρεπε να φύγω. Είχε να κάνει με τον σεβασμό. Δεν ήταν το πρόβλημα η ομάδα. Το πρόβλημα ήταν από διάφορους άλλους. Δεν είχα πρόβλημα με τον Ολυμπιακό. Ήμουν οπαδός του και ακόμα είμαι και θα είμαι. Είχε να κάνει με συγκεκριμένα άτομα που ήταν εκεί. Ο Ολυμπιακός μού έδωσε την ευκαιρία να παίξω στην Ευρωλίγκα. Γι' αυτό επέστρεψα μετά, γιατί είμαι περήφανος που είμαι Ολυμπιακός και σέβομαι και καταλαβαίνω πόσο με βοήθησε να αλλάξω το επίπεδό μου και να πάω ψηλά».

Το πρώτο του Κύπελλο και το... διαζύγιο

Σε εκείνη τη σεζόν (2001-02) ο Θοδωρής Παπαλουκάς θα αναλάβει τον ρόλο του βασικού πλέι μέικερ της ομάδας, έχοντας δίπλα του παίκτες όπως τους Αλφόνσο Φορντ, Μίλαν Τόμιτς, Δημήτρη Παπανικολάου, Στεφάν Ρισασέ και Τζέιμς Φόρεστ. Πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, τελειώνοντας τη σεζόν με 10,4 πόντους, 4,2 ασίστ και 2,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Οδηγεί τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας (ο πρώτος τίτλος της ομάδας μετά το 1997) και φτάνει μία... ανάσα από το πρωτάθλημα.

Οι «ερυθρόλευκοι» όμως, αν και προηγήθηκαν με 2-0 στη σειρά, ακολούθως θα χάσουν τον τίτλο με 3-2 νίκες από την ΑΕΚ. Παρά το γεγονός ότι διέθετε ταλέντο, ποιότητα και προοπτική, οι Πειραιώτες (αδικαιολόγητα) αποφασίζουν να τον αφήσουν ελεύθερο! Μία απρόσμενη εξέλιξη που δεν περίμενε, αλλά και μία είδηση που τον σόκαρε, αισθανόμενος αδικία αλλά και πικρία από την αντιμετώπιση που δέχτηκε. Όλα όμως γίνονται για κάποιο λόγο, με τον Τεό να πραγματοποιεί στη συνέχεια ονειρεμένη καριέρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η δεύτερη άρνηση στον Παναθηναϊκό και η μεγάλη επιστροφή

Τα χρόνια περνούν, με τον Παναθηναϊκό του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να του προσφέρει... γη και ύδωρ ώστε να φορέσει τα πράσινα για να τον τοποθετήσει δίπλα στον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς όμως λέει ξανά «όχι» στο «τριφύλλι», επισημαίνοντας πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο για χάρη του Ολυμπιακού. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος του προσφέρουν ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2008, με τον παίκτη, αν και είχε ενεργή συνεργασία με την ΤΣΣΚΑ, να ζητά από τους Ρώσους να τον αποδεσμεύσουν. Οι Μοσχοβίτες δείχνουν σεβασμό στην επιθυμία του αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην ομάδα και τον αφήνουν ελεύθερο, με τον 31χρονο πλέον γκαρντ να επιστρέφει στο μεγάλο λιμάνι.

Επανέφερε τον Ολυμπιακό στα Φάιναλ Φορ

Τη σεζόν 2008-09, έχοντας στο πλευρό του τους Νίκολα Βούιτσιτς, Γιάννη Μπουρούση, Παναγιώτη Βασιλόπουλο, Τζος Τσίλντρες, αλλά και τον Γιώργο Πρίντεζη, υπό τις οδηγίες του κόουτς Παναγιώτη Γιαννάκη, θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην επιστροφή στα Φάιναλ Φορ μετά από 10 χρόνια. Τέλειωσε τη σεζόν έχοντας κατά μέσο όρο 8 πόντους, 5,2 ασίστ, 2,7 ριμπάουντ και 1,1 κλέψιμο στην Ευρωλίγκα, αλλά οι Πειραιώτες δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον τελικό, χάνοντας ακολούθως και τους τίτλους στην Ελλάδα. Είχε συνεισφέρει ενεργά όμως στην αγωνιστική αναγέννηση της ομάδας, όπως και στην επιστροφή της στην ελίτ της Ευρώπης, τόσο με την ποιότητα και την εμπειρία του όσο και με τον ηγετικό χαρακτήρα του.

Την επόμενη αγωνιστική χρονιά (2009-10) οι Πειραιώτες παρουσιάζουν ένα ονειρεμένο ρόστερ. Ο Μίλος Τεόντοσιτς πραγματοποιεί την αγωνιστική του εκτόξευση, ενώ στο ρόστερ έχει προστεθεί και το επιθετικό «πολυβόλο» που ακούει στο όνομα Λίνας Κλέιζα. Ο Παπαλουκάς αριθμεί 7,4 πόντους, 5,1 ριμπάουντ, 2,1 ριμπάουντ και 1,3 κλεψίματα ανά αγώνα, δίνοντας ρεσιτάλ στο κομμάτι της δημιουργίας (μοίρασε 14 τελικές πάσες κόντρα στην Ορλεάν) και οδηγεί τους «ερυθρόλευκους» στον τελικό της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός όμως θα χάσει το τρόπαιο στον τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όπως και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, αν και νωρίτερα είχε κατακτήσει τον δεύτερο τίτλο του με τα ερυθρόλευκα, το Κύπελλο Ελλάδας του 2010. Ο πρώτος τίτλος για τους Πειραιώτες ύστερα από οκτώ στείρα χρόνια.

Οι χαμένες βολές στο ΟΑΚΑ

Την επόμενη σεζόν θα συνεργαστεί με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, με τον οποίο είχε εξαιρετική συνεργασία και στην ΤΣΣΚΑ. Δίπλα του και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος έχει μόλις έρθει στο μεγάλο λιμάνι. Ο Ολυμπιακός θα τερματίσει αήττητος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, δείχνοντας ασταμάτητος αλλά και έτοιμος να πάρει τον πολυπόθητο τίτλο. Νωρίτερα οι Πειραιώτες έχουν κατακτήσει το Κύπελλο απέναντι στον Παναθηναϊκό για δεύτερη σερί σεζόν. Στην πορεία όμως παρουσιάστηκαν προβλήματα, με την ομάδα να μένει εκτός Φάιναλ Φορ αν και είχε το πλεονέκτημα έδρας, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη Σιένα. Στην Ελλάδα οι «ερυθρόλευκοι» θα χάσουν το πρωτάθλημα από τους «πράσινους», με τον Παπαλουκά να στέκεται μοιραίος. Οι δύο σερί χαμένες βολές του στον τελευταίο τελικό στο ΟΑΚΑ θα κοστίσουν στον Ολυμπιακό τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Το φέρει βαρέως και ακόμη και σήμερα είναι κάτι που δεν έχει... συγχωρέσει στον εαυτό του.

«Ήθελα να πάρω ένα πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, αλλά...»

Το καλοκαίρι του 2011 η ΚΑΕ μπαίνει σε μία μεταβατική περίοδο, αλλάζοντας φιλοσοφία και νοοτροπία, τόσο στο μπάτζετ όσο και στη στελέχωση του ρόστερ, αποφασίζοντας να κάνει ανανέωση στην ομάδα. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς αποχωρεί από την ομάδα σαν... ραγισμένο είδωλο, με την πικρία πως δεν μπόρεσε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα με τον σύλλογο που υποστήριζε από μικρό παιδί. Συμβαίνουν αυτά. Ό,τι και να γίνει όμως, θα αποτελεί για πάντα έναν εκ των κορυφαίων αθλητών που αγωνίστηκαν ποτέ στον πειραϊκό σύλλογο, αλλά και ένα παιδί που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, φορώντας τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στο στήθος.

Για την επιστροφή του στον Ολυμπιακό το 2008, αφήνοντας την ΤΣΣΚΑ στην οποία ήταν «βασιλιάς», είχε σχολιάσει τα εξής: «Για μένα στη ζωή όλα έχουν να κάνουν με το κίνητρο και τους στόχους. Εκείνο τον χρόνο βγήκα για δεύτερη-τρίτη φορά καλύτερος παίκτης στη Ρωσία, ενώ ήξερα πως άλλοι παίκτες έκαναν καλύτερη χρονιά κι έλεγα πως εδώ με έχουν "δεδομένο". Ήθελα να παίζω με κίνητρο. Αν δεν ήμουν καλός, αλλά οι άλλοι με έβλεπαν καλό, δεν θα είχα μέσα μου το κίνητρο. Τι θα μου έδινε κίνητρο λοιπόν; Να κατακτήσω ένα πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Ήταν κάτι που τόσο ήθελα. Ήταν μια ομάδα που θα μου έδινε το υψηλότερο κίνητρο. Να πάρω ένα πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό που υποστήριζα από μικρό παιδί. Αυτός ήταν ο λόγος που επέστρεψα, αλλά δυστυχώς δεν έγινε».

Η θρυλική του απάντηση στο 7:17 στο video: