Το timeline του Ντέιβιντ Μπλατ στον Ολυμπιακό

Το fosοnline.gr καταγράφει έργα και ημέρες του Μπλατ στον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι του 2018 έως το φθινόπωρο του 2019.

Το timeline του Ντέιβιντ Μπλατ στον Ολυμπιακό

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Ιουνίου 2018 όταν ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και έκλεισε την σεζόν χωρίς τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ένιωσαν πως είχε έρθει η ώρα να κλείσει ο κύκλος Γιάννη Σφαιρόπουλου στην ομάδα και ότι έπρεπε να έρθει ένας πιο καταξιωμένος προπονητής στην ομάδα. Δέκα ημέρες μετά, η ερυθρόλευκη ΚΑΕ ανακοίνωσε τον Ντέιβιντ Μπλατ, έναν κόουτς εγνωσμένης αξίας.

Τι γράφουν στο εξωτερικό για το διαζύγιο Ολυμπιακού με Μπλατ

Αυτή η κίνηση αδιαμφισβήτητα προκάλεσε ενθουσιασμό στους φίλους της ομάδας, λόγω των κατορθωμάτων του Ισραηλινοαμερικάνου, καθώς:

  • είχε κατακτήσει Euroleague και Eurocup με Μακάμπι το 2014 και Νταρουσάφακα το 2018 αντίστοιχα
  • είχε οδηγήσει τους Κλίβελαντ Κάβαλιερς το 2015 στους τελικούς του NBA για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια και
  • είχε κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Ρωσίας το 2007
  • είχε πάρει χάλκινο στην ίδια διοργάνωση το 2011
  • το επανέλαβε την αμέσως επόμενη χρονιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν το καλοκαίρι του 2018 είχε τρεις βασικούς Έλληνες παίκτες που έπρεπε να ανανεώσει. Αυτοί ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, ο Κώστας Παπανικολάου και ο Ιωάννης Παπαπέτρου,με τους οποίους μίλησε ο Μπλατ. Οι δυο πρώτοι έμειναν, ο Παπαπέτρου όμως αποφάσισε να πάει στον Παναθηναϊκό. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού φέρεται να μίλησε με τον Βαγγέλη Μάντζαρη, ο οποίος έμπαινε στην όγδοη χρονιά του με τα ερυθρόλευκα. Μετά τις ανανεώσεις, άρχισαν οι μεταγραφές, καθώς οι Πειραιώτες απέκτησαν τον Βεζένκοφ, τον Γουίλιαμς-Γκος, τον Τίμα, τον Τουπάν και τον Λεντέι. Τα πρώτα δείγματα από την προετοιμασία ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Η επιλογή των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού φαινόταν να δικαιώνεται, καθώς η ομάδα είχε κάνει ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα σε Ελλάδα και Ευρώπη, με μόνη κακή παρένθεση την εκτός έδρας ήττα με την Νταρουσάφακα. Ανάλογα ξεκίνησε και ο δεύτερος γύρος στην Euroleague με τρεις νίκες στο ΣΕΦ κόντρα σε ΠΑΟ, Μπασκόνια και Χίμκι, αλλά στις 13/2 η απόφαση της διοίκησης να αποχωρήσει η ομάδα από το ΟΑΚΑ στο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στους πράσινους αποτέλεσε κομβικό σημείο στην σεζόν.

Η κάτω βόλτα μετά την αποχώρηση

Παράλληλα η ομάδα είχε πέντε συνεχόμενες ήττες στην Euroleague και ο κόσμος άρχισε να χρεώνει στον Ισραηλινοαμερικανό τεχνικό την επιμονή του στον Γκος και στον Λεντέι στη θέση 5. Η χρονιά στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε αποτυχημένα με τους ερυθρόλευκους να μένουν εκτός πλέι οφ με ρεκόρ 15-15.

Παρόλα αυτά, οι φίλοι της ομάδας στήριξαν τον Μπλατ και την τακτική του «μέχρι τέλους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποθέωση στο πρόσωπο του Μπλατ στο ματς με τον Προμηθέα Πατρών και η επίσκεψη στο γραφείο του μετά τον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, τονίζοντας του πώς «είμαστε μαζί σας». Από την άλλη όμως, η απόφαση να μην κατεβεί η ομάδα στα ματς κανονικής περιόδου πρωταθλήματος και πλέι οφ, έφεραν ντόμινο εξελίξεων με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό στην Α2.

Τα δεδομένα για τον αντικαταστάτη του Ντέιβιντ Μπλατ

Ο σχεδιασμός της νέας σεζόν

Με όλα αυτά τα γεγονότα λοιπόν, οι Πειραιώτες είχαν μπόλικο χρόνο για τον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Οι μεταγραφικές κινήσεις ήταν ο Πολ, ο Πάντερ, ο Ρούμπιτ ο Κουζμίνσκας και ο Κόνιαρης. Ο Σπανούλης ανανέωσε, Βεζένκοφ και Μιλουτίνοφ παρέμειναν στο ρόστερ, ενώ Αγραβάνης, Μπόγρης και Μάντζαρης αποχώρησαν, μαζί με σχεδόν όλες τις περσινές μεταγραφές. Ο Μπλατ είχε ξεκάθαρα αποφασίσει να μειώσει το Ελληνικό στοιχείο στην ομάδα καθώς ο Ολυμπιακός είχε εννέα ξένους και μόλις πέντε Έλληνες.

Μπλατ και Ολυμπιακός: Μια σχέση αγάπης που δεν τράβηξε ποτέ...

Η ανακοίνωση του προβλήματος υγείας

Η στήριξη του κόσμου παγιώθηκε στο πρόσωπο του τεχνικού των ερυθρολεύκων, μετά την σπουδαία και θαρραλέα κίνηση να μιλήσει ανοιχτά για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Η διοίκηση τον κράτησε στον πάγκο χωρίς κανένα ενδοιασμό και παράγοντες από όλη την Ευρώπη εξέφρασαν τον θαυμασμό τους προς το πρόσωπό του. Όμως, στην αρχή της προετοιμασίας, στο επίκεντρο ήταν μόνο ο Ολυμπιακός. Στα φιλικά που έδωσε η ομάδα είχε απολογισμό μόλις τέσσερις νίκες. Εχασε πολλά ματς, με αποκορύφωμα το -25 από την ΤΣΣΚΑ.

El Mundo Deportivo: Ο Ολυμπιακός για Πασκουάλ (pic)

Η αλήθεια είναι πως οι ερυθρόλευκοι είχαν απουσίες στην προετοιμασία λόγω τραυματισμών και Εθνικών ομάδων, αλλά οι μεταγραφικές επιλογές Μπλατ δεν γέμιζαν το μάτι του κόσμου. Ούτε στο όνομα, ούτε στο παρκέ...

Το κύκνειο άσμα του Ισραηλινοαμερικάνου κόουτς ήταν η ήττα με διαφορά 19 πόντων από την Βιλερμπάν στην Λιόν την Παρασκευή (4/10), για την πρεμιέρα της EuroLeague. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας δυο μέρες μετά. Ο ίδιος μετά την αποχώρηση του από τους Πειραιώτες μίλησε στους παίκτες και τους έστειλε το μήνυμά του ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Η θητεία του στον ερυθρόλευκο πάγκο δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη, καθώς η ομάδα δεν πήρε τίτλο και παράλληλα με τις αποφάσεις του άλλαξε το DNA της.

Πλέον, τόσο ο Μπλατ, όσο και ο Ολυμπιακός αλλάζουν σελίδα... Ποιος όμως θα είναι αυτός που θα αναλάβει να βγάλει τους ερυθρόλευκους από το αγωνιστικό τέλμα;