Δημήτρης Νικολαΐδης για Αλέξανδρο Νικολαϊδη: «Είναι νικητής, θέλει να γίνει ο ηγέτης»

Αποκαλυπτικός στο «ΦΩΣ» για τον παίκτη της Εθνικής Εφήβων Αλέξανδρο Νικολαΐδη που πήρε ο Ολυμπιακός, ο επικεφαλής προπονητής στον Μαντουλίδη, Δημήτρης Νικολαΐδης.

 

Δημήτρης Νικολαΐδης για Αλέξανδρο Νικολαϊδη: «Είναι νικητής, θέλει να γίνει ο ηγέτης»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ξεχώρισε με την Εθνική Εφήβων και τον πήρε ο Ολυμπιακός. Τον 17χρονο παίκτη τον ξέρει πολύ καλά ο επικεφαλής προπονητής του Μαντουλίδη, ο Δημήτρης Νικολαΐδης. Μίλησα μαζί του και του ζήτησα να δώσει όλες τις πληροφορίες για τον ταλαντούχο παίκτη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/8/2019

Έχετε συγγένεια με το παιδί;

Όχι, είναι συνωνυμία.

Από τον Μαντουλίδη έχουν βγει και άλλοι γνωστοί παίκτες.

Πράγματι. Ο Σλούκας ήρθε στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και στην ομάδα. Οι περισσότεροι παίκτες που είναι στην ομάδα, είναι και στο σχολείο. Ο Σλούκας είχε έρθει και στο σχολείο και στην ομάδα, ήταν ο ηγέτης της ομάδας μας τόσο στους έφηβους όσο και στους άντρες. Ο Νίκος Ζήσης επίσης, αυτός ήταν στη σχολική ομάδα που πήρε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και ο Σχορτσιανίτης και ο Μαρκόπουλος και άλλοι γνωστοί παίκτες έχουν βγει από εμάς.

Τι ατού έχει ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης;

Το μεγάλο του ατού είναι ότι πρόκειται για γεννημένο νικητή! Είναι νικητής με όλη τη σημασία της λέξης. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε αυτές τις ηλικίες που κάποια έχουν να κάνουν καθαρά με το μπασκετικό κομμάτι και άλλα έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα- και είναι εξίσου σημαντικά. Ο Αλέξανδρος είναι νικητής και έχει πάθος με αυτό που κάνει, έχει μεγάλη αγάπη στο μπάσκετ. Επίσης έχει υψηλό μπασκετικό IQ, καταλαβαίνει πολύ καλά το παιχνίδι. Σε ότι αφορά το αθλητικό μπασκετικό κομμάτι, το μεγάλο του ατού είναι η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα, καθώς και η πίεση πάνω στη μπάλα, η άμυνα που παίζει. Ακόμα, είναι πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός. Έχει την ικανότητα να τελειώσει τη φάση τόσο με σουτ όσο και με ντράιβ.

Αυτά που μου λέτε είναι στοιχεία που δεν βγάζει σε αυτή τη θέση τα τελευταία χρόνια το ελληνικό μπάσκετ. Ο Σλούκας πήγε 30 χρονών...

Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων λέτε. Συμφωνώ σε αυτό. Όμως ο Σλούκας είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που δεν το συναντάς εύκολα, ότι δεν κάνει λάθη! Το είχε από μικρός, από τους έφηβους, από τότε που έπαιζε σε εμάς. Δεν κάνει λάθη. Ο Νικολαϊδης δεν το έχει αυτό, όμως έχει άλλα στοιχεία πολύ σημαντικά. Δεν βρίσκεις εύκολα παίκτες- νικητές με τέτοιο πάθος, καθώς και με μεγάλη ταχύτητα σε όλο το γήπεδο με τη μπάλα.

Πού υστερεί; Πού θέλει περισσότερη δουλειά;

Για να παίξει στο υψηλό επίπεδο που προορίζεται- και εγώ πιστεύω ότι θα παίξει- πρέπει να προσέξει το πνευματικό κομμάτι, την αυτοκυριαρχία του. Να μην υπερβάλλει εαυτόν, να είναι πιο ήρεμος μέσα στο παιχνίδι. Το έχει βελτιώσει, αλλά πρέπει να δουλέψει πάνω σε αυτό. Να κάνει το παιχνίδι του πιο απλό.

Μου περιγράφετε έναν παίκτη που βιάζεται να γίνει ηγέτης!

Η παρατήρησή σας είναι εξαιρετική. Είναι ηγέτης σε όλες τις μικρές ηλικίες που έχει παίξει, όμως βιάζεται κιόλας να γίνει ηγέτης. Πιστεύω ότι όταν το πνευματικό κομμάτι συναντήσει το αθλητικό κομμάτι, θα γίνει ο παίκτης που μπορεί. Όταν λέω πνευματικό κομμάτι δεν εννοώ το IQ, διότι όπως είπα το έχει ανεπτυγμένο. Εννοώ την αυτοκυριαρχία και την ηρεμία μέσα στο παιχνίδι, να παίρνει πάντα τις σωστές αποφάσεις.

Στην Εθνική ξεχώρισε πάντως.

Ναι, ξεχώρισε σε κάποια ματς, σε κάποια άλλα ματς θα μπορούσε να ξεχωρίσει επίσης αν δεν έχανε την αυτοκυριαρχία του. Είναι κάτι όμως που βελτιώνεται και όσο περνάει ο καιρός παίζοντας με καλύτερους παίκτες και πιο μεγάλους σε ηλικία, θα τον βοηθήσει να το φτιάξει πιο πολύ.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχετε δει σε αυτήν την ηλικία;

Ο Σλούκας σίγουρα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ηλικία του. Δεν φτάνει όμως μόνο το ταλέντο. Χρειάζεται και σκληρή δουλειά. Τα λέει όλα ένα γεγονός: Παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς δεν έπαιζαν στις μικρές Εθνικές ομάδες. Δούλεψαν πολύ όμως, μεθοδικά, και έγιναν αυτό που έγιναν. Αντίθετα άλλοι που ξεχώρισαν στις μικρές Εθνικές δεν έφτασαν ψηλά.

Υπάρχει κάποιο περιστατικό με τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη που να σας είχε κάνει εντύπωση να μας διηγηθείτε;

Σε πολλά ματς ήταν ο λεγόμενος clutch player, δηλαδή αυτός που παίρνει το τελευταίο σουτ όταν η μπάλα καίει και το ματς είναι στην κόψη του ξυραφιού.

Έχει θράσος ε;

Έχει θάρρος, αλλά και μεγάλο θράσος. Αυτά είναι στοιχεία παίκτη που θέλει να είναι νικητής και δεν φοβάται. Και όχι μόνο δεν φοβάται αλλά το επιδιώκει!

Αυτά είναι που λατρέψαμε στον Βασίλη Σπανούλη.

Ναι, ναι, ο Σπανούλης τα έχει αυτά στον ύψιστο βαθμό. Και τα είχε πριν πάει στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό.

Κάντε μου και μία πρόβλεψη για τη θέση που θα πάρει η Εθνική Ανδρών στο Παγκόσμιο.

Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτή η Εθνική έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Διότι παρουσιάζεται σαν μια πραγματική ομάδα όπου ο καθένας γνωρίζει ποιος είναι αλλά και ποιος είναι ο διπλανός του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα και νομίζω ότι ο κόουτς και όλο το σταφ έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε για τη μεταγραφή του Ολυμπιακού;

Θέλω να ευχηθώ στον Αλέξανδρο και στην οικογένειά του να γίνουν τα όνειρα του παιδιού πραγματικότητα, να είναι άξιος να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, έχοντας συνέπεια, δουλεύοντας σκληρά και έχοντας ταπεινοφροσύνη για αυτό που κάνει. Κι αυτό είναι ευχή όλων μας εδώ στον Μαντουλίδη.