Μάντζαρης και Ολυμπιακός: Ο κύκλος που έκλεισε

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης αποχωρεί από τον Ολυμπιακό ύστερα από οκτώ χρόνια παρουσίας του στο μεγάλο λιμάνι. Ο κύκλος που έκλεισε. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Μάντζαρης και Ολυμπιακός: Ο κύκλος που έκλεισε

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έδειξε έμπρακτα από την σεζόν που πέρασε πως δεν υπολογίζει ιδιαίτερα τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Έριξε τον χρόνο συμμετοχής του σχεδόν στο μισό στην EuroLeague, ενώ υπήρχαν και αρκετά ματς που είτε δεν έπαιζε, είτε που είχε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, κάτω από τα πέντε λεπτά. Ο 29χρονος γκαρντ δεν βρισκόταν στα βασικά πλάνα του Αμερικανού τεχνικού ενόψει της νέας σεζόν, αλλά υπήρχε το σενάριο παραμονής του με αναπροσαρμογή συμβολαίου. Μάλιστα και ο Αμερικανός κόουτς, όταν οι δύο πλευρές μίλησαν φέτος το καλοκαίρι, δεν του έδειξε πως δεν τον θέλει. Αλλά είπαμε: έχει το επικοινωνιακό του χάρισμα ο Ντέιβιντ Μπλατ. Αρκετές φορές γίνεται διπλωματικός, αλλά όχι ξεκάθαρος.

Πρόεδρος Ούνικς: «Έχουμε συμφωνήσει με Μάντζαρη»

Τελικά, λοιπόν, αποφασίστηκε πως ο κύκλος του Βαγγέλη Μάντζαρη με τον Ολυμπιακό έκλεισε. Έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση του, ίσως αυτή να ήταν και η καλύτερη λύση και για τις δύο πλευρές. Σχεδόν λυτρωτική. Βλέπετε, ο χρόνος έφερε την φθορά, με τον παίκτη να δέχεται τα τελευταία χρόνια έντονη κριτική. Άλλοτε σωστή, άλλοτε υπερβολική, όντας τις περισσότερες φορές το εύκολο εξιλαστήριο θύμα.

Το συμβόλαιό του

Έπαιξε ρόλο και το συμβόλαιο του. Τόσο το καλοκαίρι του 2014, όσο και σε εκείνο του 2017, το... μπάσιμο του Παναθηναϊκού για την απόκτηση του, είχε ως αποτέλεσμα να "χαλάσει" το μυαλό του παίκτη και ακολούθως να γιγαντωθεί η πίεση προς εκείνον. Βλέπετε, από τη μία πλευρά ναι μεν το κασέ του εκτοξεύτηκε από τις ανανεώσεις που έκανε με τους "ερυθρόλευκους", αλλά από την άλλη αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι απαιτήσεις του κόσμου, περιμένοντας από εκείνον να έχει τον ρόλο του μπροστάρη, του πρωταγωνιστή. Αυτός ο Ολυμπιακός, όμως, ήταν πάντα ομάδα ρόλων, σαν παζλ με συγκεκριμένα κομμάτια, τα οποία όλα μαζί ενωμένα σου έφτιαχναν ένα ωραίο κάδρο. Άλλο κομμάτι μεγαλύτερο, άλλο μικρότερο σε έκταση (σε ταλέντο, σε δυνατότητες, σε ηγετικό χαρακτήρα), αλλά όλα ήταν σημαντικά και απαραίτητα! Μπορεί τα στατιστικά του να μην εντυπωσίαζαν, αλλά αν μιλούσατε με τους συμπαίκτες του και τους προπονητές του, άπαντες εκθείαζαν και μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για το πόσο πολύτιμη είναι η παρουσία του στην ομάδα. Ήταν ο βασικός πλέι-μέικερ των "ερυθρολεύκων" επί Ντούσαν Ίβκοβιτς, Γιώργου Μπαρτζώκα και Γιάννη Σφαιρόπουλου. Τυχαίο;

Στάσιμος

Καμία αντίρρηση πως ο Βαγγέλης Μάντζαρης δεν είχε την επιθυμητή εξέλιξη στα χρόνια παρουσίας του στον Ολυμπιακό. Θα μπορούσε να είχε δουλέψει περισσότερο, να βελτιωθεί, ανεβαίνοντας ένα επίπεδο παραπάνω. Έμεινε στάσιμος και ενδεχομένως από ένα σημείο και μετά να επαναπαύτηκε στις δάφνες του ένδοξου παρελθόντος του στον Ολυμπιακό. Η πρώτη του σεζόν, πάντως, στο μεγάλο λιμάνι ήταν καταπληκτική, αν θυμηθούμε πως επρόκειτο για έναν ρούκι 21 ετών ερχόμενος από το Περιστέρι, ο οποίος ως βασικός πλέι-μέικερ των "ερυθρολεύκων", βοήθησε τους Πειραιώτες να κατακτήσουν το πρωτάθλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ήταν εξπέρ στον ρόλο του αμυντικού "εξολοθρευτή", περιόριζε σχεδόν στο... μηδέν τα λάθη του, έτρεχε την ομάδα σωστά στο ανοιχτό γήπεδο, διάβαζε σωστά το παιχνίδι και προσέφερε αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια. Είναι αρκετά τα μεγάλα σουτ που έβαλε όταν η μπάλα "έκαιγε". Από τους πρώτους που έβαζαν το περίφημο «εμείς» πάνω από το «εγώ», το απόλυτο μότο αυτής της ομάδας.

Τέλος εποχής για Μάντζαρη στον Ολυμπιακό - Κοντά στην Ούνικς

«Ο μπαγάσας έχει "καρύδια"...»

Θυμόμαστε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να μιλάει για τον Βαγγέλη Μάντζαρη μετά το τέλος της (ονειρικής) σεζόν 2011-2012 (σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι), λέγοντας «μου αρέσει πολύ σαν παίκτης, γιατί ο μπαγάσας έχει "καρύδια" μέσα στο γήπεδο. Είναι έξυπνο πλέι-μέικερ και συνεπής σε αυτά που πρέπει να κάνει. Στην άμυνα τον «δαγκώνει» τον αντίπαλο, του έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Πρώτη του χρονιά Ευρωλίγκα και έπαιζε λες και αγωνίζεται χρόνια». Να πούμε μία αλήθεια; Αυτή η ρήξη χιαστών που υπέστη εκείνον τον (μαύρο) Γενάρη του 2013 στη Πυλαία, όχι μόνο τον ανάγκασε να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, αλλά και να επηρεάσει το σώμα του και (κυρίως) την ψυχολογία του. Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν δεν είχε παρουσιαστεί εκείνο το πρόβλημα.

«Δεν χρειάζεται αποκαθήλωση»

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, λοιπόν, ετοιμάζει τις βαλίτσες του. Δεν χρειάζεται όμως να υπάρξει αποκαθήλωση, ούτε να ξεχνιέται η προσφορά του κάθε παίκτη στην ομάδα, ειδικά εκείνων που έδωσαν και βοήθησαν στο να γιγαντωθεί και πάλι το όνομα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ. Είχε ενεργό ρόλο στους "ερυθρόλευκους", συμμετέχοντας σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες. Αποτέλεσε βασικό μέλος του γηγενή κορμού αυτής της ομάδας, η οποία οδήγησε τον Ολυμπιακό σε τέσσερα Final Four μέσα σε έξι χρόνια, κατακτώντας τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι μέρος της σύγχρονης ιστορίας των Πειραιωτών και αυτό δεν γίνεται να "σβηστεί". Ο παίκτης θα αποχωρήσει από το μεγάλο λιμάνι ύστερα από οκτώ χρόνια (2011-2019) συνεργασίας. Δεν είναι και πολλοί οι μπασκετμπολίστες τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα για τόσες πολλές συνεχόμενες σεζόν. Καλή συνέχεια στη καριέρα του και... εις το επανιδείν!