Οι πιθανότητες να υπογράψει ο Σλούκας στον Ολυμπιακό

Ο κυρ-Σάββας γράφει για την περίπτωση Κώστα Σλούκα, αλλά και  τους τρεις άξονες για την επιστροφή του στον Ολυμπιακό. 

Οι πιθανότητες να υπογράψει ο Σλούκας στον Ολυμπιακό

Στα 2 χρόνια εντατικής ενασχόλησης με τα ερυθρόλευκα social mediaμέσω του https://www.facebook.com/katimagiko10/, υπάρχει ένα περιστατικό που μου έχει συμβεί αρκετές φορές.

Ένας αναγνώστης, ως επί το πλείστον καλών προθέσεων, απευθύνεται στο inbox της σελίδας και μας γνωστοποιεί μια «εμπιστευτική πληροφορία» με σκοπό να την αναπαραγάγουμε πριν μαθευτεί στην ευρεία δημοσιογραφική πιάτσα.

Τις περισσότερες φορές, ο αρχικός πομπός του μηνύματος είναι ένας φίλος ή ένας ξάδερφος που «έτυχε να καθίσει σε κοινή παρέα ή να έχει υπηρεσία στο στρατό μαζί με το γιό ενός υψηλόβαθμου στελέχους της διοίκησης της ομάδας». Άλλοτε, δεν αποκαλύπτεται καν.

Πώς όμως δημιουργούνται αυτές οι φήμες; Η εμπειρία υπάγει ότι στο 90% των περιπτώσεων, ο αρχικός πομπός συγκεκριμενοποιεί ένα υπαρκτό και πραγματοποιήσιμο σενάριο, εμπλέκει έναν αόριστο κοντινό κάποιου διοικητικού στελέχους για να προσδώσει κύρος στην ιστορία, και αρχίζει να τη διαδίδει από εδώ και από εκεί. Έτσι φτάνει στα αυτιά των αναγνωστών και από εκεί στο δικό μας inbox.

«Για άλλα δύο χρόνια στη Φενέρ ο Σλούκας με 3,6 εκατομμύρια ευρώ!»

Τα τελευταία fakenews στον μικρόκοσμο της ερυθρόλευκης ενημέρωσης αφορούν την παλιννόστηση του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό, με το Facebookνα βουίζει ότι ο παίκτης έχει υπογράψει ήδη στους ερυθρόλευκους. Από την ημέρα που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εισήγαγε σε σχόλιο στο Instagram το σενάριο αυτό (https://www.fosonline.gr/basket/ellada/article/52487/giannakopoylos-o-sloykas-exei-ypograpsei-ston-olympiako), επικρατεί γύρω από το θέμα ένας μικρός χαμός, με τους πιο αισιόδοξους να το θεωρούν σίγουρο και τους περισσότερο ψύχραιμους, ημών συμπεριλαμβανομένων, να το αποκλείουν θεωρώντας το υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, έχοντας βέβαια περάσει τη σκέψη από χίλια κόσκινα.

Ρεαλιστικά, το σενάριο να έχει ήδη υπογράψει ο Σλούκας στον Ολυμπιακό συγκεντρώνει 5-10% πιθανότητες και οι λόγοι είναι τρανταχτοί και σημαντικότατοι εκατέρωθεν. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα δεν είναι απόρροια πεσιμισμού ή έλλειψης εμπιστοσύνης στη διοίκηση, αλλά αποτέλεσμα μιας ψύχραιμης στάθμισης των δεδομένων της υπόθεσης.

«O Ολυμπιακός μεγάλος αντίπαλος της Μπαρτσελόνα για Σλούκα»

Σε ό,τι αφορά την πλευρά του Ολυμπιακού, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πώς ο σύλλογος μπορεί να προβεί στη σημαντικότερη μεταγραφή, εκείνη του ηγέτη της νέας εποχής, χωρίς να έχει αποκρυσταλλώσει σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν. Μπορεί ο Σλούκας να είναι σε οποιαδήποτε περίπτωση ο καταλληλότερος για 1000+1 λόγους, όμως όσο το ζήτημα της αποχώρησης από το Ελληνικό μπάσκετ αιωρείται, δεν υπάρχει χώρος στο σύλλογο για μεγάλες αποφάσεις. Στην τελική, μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, αναβάλλονται διαρκώς οι ανανεώσεις των Σπανούλη και Πρίντεζη που είναι εξίσου σημαντικές.

Από την πλευρά του παίκτη, τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα, εφόσον η σεζόν δεν έχει ακόμη τελειώσει στην Τουρκία. Όσοι γνωρίζουν τον ανθρωπότυπο, την ιδιοσυγκρασία και τον επαγγελματισμό του Σλούκα, και φυσικά τον σεβασμό και την αγάπη που έχει στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς βάζουν το χέρι τους στη φωτιά ότι δεν είναι ο χαρακτήρας που θα δρούσε κατ’αυτόν τον τρόπο.

Για αρχή πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η επιστροφή του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό δεδομένα είναι πιθανή. Σίγουρα, πιθανότερη από κάθε άλλη φορά. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, έχει μπει νερό και στα δύο ποτήρια κρασί και οι συγκυρίες είναι ιδανικές. Αναλυτικότερα, υπάρχουν τρεις άξονες γύρω από τους οποίους θα περιστραφεί το φετινό σιριαλ της επιστροφής Σλούκα και οι οποίοι θα καθορίσουν την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Άξονας 1ος: Καλές σχέσεις με τους Αγγελόπουλους

Για να συμβούν τέτοιες υπερβάσεις στον αθλητισμό, το σημαντικότερο κλειδί είναι η χημεία και η εν γένει καλή σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων αποτελεί η χημεία που αναπτύχθηκε μεταξύ Αγγελόπουλων και Σπανούλη από το πρώτο κιόλας ραντεβού τους το 2010 και εν τέλει οδήγησε στην αλλαγή της ιστορίας του Ελληνικού μπάσκετ. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, έχοντας κάνει το δικό τους μερίδιο αυτοκριτικής στο φιάσκο Σλούκα το 2015, με μεγαλοψυχία άφησαν πίσω τα λάθη της πλευράς του παίκτη στην υπόθεση. Δεν δήλωσαν ποτέ κάτι αρνητικό για εκείνον, τον τίμησαν στο ΣΕΦ κατά την επιστροφή του και κράτησαν διαχρονικά μια στάση ευνοϊκή για τη μακροπρόθεσμη επιστροφή του παίκτη στο λιμάνι. Αν το colpogrossoτου καλοκαιριού πραγματοποιηθεί, η επιτυχία θα πρέπει να τους πιστωθεί σε τεράστιο βαθμό!

Άξονας 2ος: Συναισθηματικό δέσιμο

Φεύγοντας από το ψυχρά επαγγελματικό επίπεδο, περνάμε στο συναισθηματικό υπόβαθρο της παλιννόστησης Σλούκα. Ο παίκτης δεν ξεχνά πως πέρασε τα μισά χρόνια της καριέρας του στο λιμάνι και πως οι άνθρωποι της ομάδας τον πίστεψαν και τον στήριξαν με ουσιαστικό και καθοριστικό τρόπο, όταν ακόμη ήταν ένας άχαρος και αδέξιος έφηβος από το Μαντουλίδη. Οι Αγγελόπουλοι ήταν εκείνοι που τον επέβαλαν στον Ντούσαν Ίβκοβιτς το 2010, όταν εκείνος ήθελε να τον στείλει εκ νέου δανεικό σε κάποια μικρή ομάδα της Α1. Οι παιδικοί του φίλοι αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ομάδας και φυσικά τεράστιο ρόλο παίζει και η «πατρική» φιγούρα του Σπανούλη, τον οποίον κόντρα σε όσα ακούγονται ο Κώστας Σλούκας λατρεύει.

Άξονας 3ος: Το μέλλον του Ομπράντοβιτς

Όσοι εμβαθύνουν στα γεγονότα και δεν μένουν σε καφενειακές εξηγήσεις για «προδότες» και «φραγκοφονιάδες», γνωρίζουν ότι ο βασικότερος λόγος που ο Σλούκας μετανάστευσε στην Τουρκία το 2015 ήταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στο πρόσωπο του οποίου ο 25χρονος τότε περιφερειακός είδε τον μέντορα που θα τον μεταμόρφωνε από αναπληρωματικό σε ηγέτη και από φέρελπι σε star. Με τα τωρινά δεδομένα, ο Ομπράντοβιτς θα συνεχίσει σίγουρα στη Φενέρ για άλλον έναν χρόνο, αλλά κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι θα παραμείνει μακροπρόθεσμα στον Τούρκικο πάγκο. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως χωρίς την σίγουρη παρουσία Ομπράντοβιτς και με ισάξια προσφορά από τον Ολυμπιακό, οι λόγοι που κρατούν τον παίκτη στην Τουρκία μειώνονται δραματικά…