Αυγενάκης για Βασιλακόπουλο: «Να τελειώνουμε με την ανωμαλία. Δεν αξίζει στο μπάσκετ»
«Κόπτεται δήθεν για τη Δημοκρατία και τη δια ζώσης παρουσία των εκπροσώπων των σωματείων, αλλά ουδέποτε ζήτησε, ως όφειλε, τέτοια άδεια», λέει ο Λευτέρης Αυγενάκης για τις εκλογές της ΕΟΚ και τον Γιώργο Βασιλακόπουλο»
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησε συνέντευξη στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις εκλογές στην ΕΟΚ. Κάνει λόγο για «ιδιοκτησιακή» -όπως χαρακτηρίζει- αντίληψη που έχει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος για την ομοσπονδία.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε σην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής»:
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
-Ποια είναι η άποψη σας και τι γίνεται με τις επερχόμενες εκλογές στην Ομοσπονδία μπάσκετ;
«Η ισόβια διοίκηση του κ. Βασιλακόπουλου, πριν από την προσωρινή, αλλά και η προσωρινά διορισμένη, έχει μια ιδιοκτησιακή λογική για την Ομοσπονδία. Έκανε και κάνει τα πάντα προκειμένου να διατηρηθεί το καθεστώς της κόντρα σε κανόνες και νόμους. Για να μη γίνουν εκλογές.
Ουδείς όμως είναι υπεράνω των νόμων. Με αβάσιμα προσχήματα ο κ. Βασιλακόπουλος απέρριψε την εναλλακτική λύση διενέργειας εκλογών με την ηλεκτρονική κάλπη «Ζευς», με την οποία διοργάνωσαν άψογα τις αρχαιρεσίες τους οι άλλες 47 Ομοσπονδίες.
Κόπτεται δήθεν για τη Δημοκρατία και τη δια ζώσης παρουσία των εκπροσώπων των σωματείων (συνάθροιση, δηλαδή, περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων), αλλά ουδέποτε ζήτησε, ως όφειλε, τέτοια άδεια και δεν κατέθεσε κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Γιατί; Διότι γνώριζε ότι δεν επιτρέπουν ακόμα οι λοιμωξιολόγοι τέτοιες μαζικές και πολύωρες συγκεντρώσεις.
Ενημερώσαμε, ως οφείλαμε, τις αρμόδιες αρχές για να πράξουν τα νόμιμα και να τελειώνουμε με την ανωμαλία. Δεν αξίζει στο μπάσκετ…
Κι επειδή ακούω και διαβάζω διάφορα, θέλω να σας πω ότι το ζήτημα δεν είναι «προσωπικό», αλλά βαθιά θεσμικό και ουσιώδες».
-Ποιες είναι οι ενέργειες που θα κάνετε για να μπορέσει και πάλι ο κόσμος να επιστρέψει στα γήπεδα;
«Ήδη, ζητήσαμε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να εκκινήσει η διαδικασία, προκειμένου με την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν, στο τέλος του καλοκαιριού, να μπορέσουμε να έχουμε σταδιακή και συντεταγμένη επιστροφή των φιλάθλων στις κερκίδες.
Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πρόοδο των εμβολιασμών. Ωστόσο, για να είμαστε έτοιμοι, εργαζόμαστε από τώρα ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση πάνω στην επικαιροποίηση του ειδικού πρωτοκόλλου, που είχε συντάξει πέρυσι η Super League 1».
-O ερασιτεχνικός αθλητισμός υποφέρει κύριε υφυπουργέ. Και ειδικά τώρα με την πανδημία ακόμα πιο πολύ. Έχετε ανακοινώσει κάποιες δράσεις που θα βοηθήσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό να αναπτυχθεί. Πώς θα γίνει έμπρακτα αυτό;
«Η πολιτική μας από την πρώτη στιγμή και όλη η λογική της αθλητικής μεταρρύθμισης περιστρέφεται γύρω από την έμπρακτη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού μας. Προτεραιότητά μας τα σωματεία και οι αθλητές.
Τι να σας πρωτοπώ; Για το «δίχτυ προστασίας» με τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα στήριξης, στα οποία πετύχαμε να ενταχθούν και όλοι οι εργαζόμενοι στον αθλητισμό.
Για τα 13,268 εκατ. ευρώ της οικονομικής ενίσχυσης, που καταβλήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια απευθείας σε 4.691 νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία.
Για το 50% των επιπλέον εσόδων της Πολιτείας, από εκείνα που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας των τυχερών παιγνίων, που προκαταβολή τους προγραμματίζουμε να καταβάλλουμε στο τέλος του καλοκαιριού.
Για τη διάταξη στο σχέδιο νόμου, που έρχεται την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή και για πρώτη φορά θα κατοχυρώνει τους ερασιτέχνες αθλητές ομαδικών αθλημάτων σε εθνικές κατηγορίες, ώστε να μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη και να συμπεριλαμβάνονται στα όποια μέτρα στήριξης της Πολιτείας.
Για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων που έφερε νομιμότητα και τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα.
Για το αντίστοιχο Μητρώο των Προπονητών που θα ξεκινήσει άμεσα για να ξέρουν όλοι ποιος και με ποια προσόντα προπονεί τα παιδιά μας».