Νέες καταγγελίες για τον τελικό του EuroBasket 1987

Ο Χέινο Έντεν πήρε τη «σκυτάλη» από τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα δωροδοκίας παικτών της εθνικής ομάδας της ΕΣΣΔ πριν από τον τελικό του EuroBasket 1987.

Νέες καταγγελίες για τον τελικό του EuroBasket 1987

Ο Χέινο Έντεν μίλησε σε ιστοσελίδα της Εσθονίας και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είχαμε μία μέρα κενό ανάμεσα στους αγώνες. Πάντα στα ρεπό πηγαίναμε στην πόλη. Πριν από τον τελικό, επισκέφθηκα μαζί με τον Σεργκέι Ταρακάνοφ ένα κατάστημα με σουβενίρ στην Αθήνα. Δύο μεσήλικες μας πλησίασαν ευγενικά, ο ένας μας μίλησε και ο άλλος έμεινε πιο μακριά. Μου είπαν να χάσουμε τον τελικό, δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό που πρόσφεραν, ίσως πέντε χιλιάδες, ίσως δέκα χιλιάδες δολάρια, τέλος πάντων επρόκειτο για ένα μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή. Τους είπαμε πως βρισκόμασταν εκεί για να κατακτήσουμε το τουρνουά και τους χαιρετήσαμε.

Φασούλας: «Να κινηθεί νομικά η Πολιτεία κατά του Μαρτσουλιόνις» (vid)

Αν έπρεπε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα του αγώνα, δεν ήταν αρκετό να δωροδοκήσεις δύο ή τρεις παίκτες. Ο προπονητής θα τους αντικαθιστούσε. Έπρεπε να δωροδοκηθούν οκτώ-εννέα αθλητές και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Μαρτσουλιόνις, πλησίασαν και άλλους εκτός από εμάς

Κάποιους μήνες αργότερα, ο Γκομέλσκι φώναξε σε γεμάτη αίθουσα γιατί δεν του είπα να μπω στον τελικό. Πώς μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο στη διάρκεια ενός αγώνα».

Για τον Έντεν, ο ρόλος του Γκομέλσκι ήταν τουλάχιστον ύποπτος, ενώ θυμήθηκε πως ο Βλάντας Γκαράστας δήλωσε το 2002, πως «ο Γκομέλσκι πούλησε τον αγώνα» μπροστά σε παράγοντες του αθλήματος και δημοσιογράφους.

Μαρτσιουλιόνις: «Κάποιοι Έλληνες μας προσέφεραν χρήματα»

«Ο Γκαράστας είπε επίσης ότι στη συνάντηση πριν από τον τελικό, η πόρτα της αίθουσας χτύπησε. Κάλεσαν τον Γκομέλσκι, που δεν γύρισε ποτέ. Δεν το θυμάμαι ακριβώς αυτό το περιστατικό. Παρόλα αυτά, γνώριζα ότι στην ταράτσα του ξενοδοχείου που μέναμε υπήρχε μια πισίνα. Δεν πηγαίναμε εκεί, μια μέρα όμως μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ανέβηκα, η πισίνα ήταν άδεια και μόνο δύο άνθρωποι βρίσκονταν εκεί. Ο Γκομέλσκι και ο προπονητής της Ελλάδας, ο Κώστας Πολίτης. Ένιωσα άβολα και έφυγα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα, όχι την παραμονή του τελικού. Γιατί όμως να συναντηθούν μόνοι τους εκεί, ενώ μπορούσαν να τα πουν στο λόμπι του ξενοδοχείου; Ο Γκαράστας ήταν σίγουρος πως ο τελικός θα δινόταν, ήξερε περισσότερα. Είναι πιθανό το σενάριο να είχε ήδη γραφτεί. Πολλές καταστάσεις δημιούργησαν αμφιβολίες.

Φασούλας σε Μαρτσουλιόνις: «Είσαι μικρόψυχος, η ήττα σάς άφησε συμπλέγματα!»

Το βράδυ πριν από την πρεμιέρα με τη Γιουγκοσλαβία, είχαμε προπόνηση στις 22:00. Ο Γκομέλσκι είπε πως ήταν προαιρετική και ενημέρωσε ότι δεν θα πήγαινε στο γήπεδο. Κάποιοι έμειναν στο ξενοδοχείο, κάποιοι πήγαμε να κάνουμε μερικά σουτ. Ξαφνικά, ένας από τους ασίσταντ, ο Σεργκέι Μπάσκιν, μας έβαλε να κάνουμε ασκήσεις και μας μίλησε απότομα. Του είπα ότι η προαιρετική προπόνηση δεν μου είχε επιτρέψει να προετοιμαστώ όπως ήθελα. Το επόμενο πρωί, ο Γκομέλσκι ρωτούσε με χαμόγελο αν συνέβη κάποια μ@λ@κί@ χθες βράδυ», σχολίασε ο Έντεν.