Ο ουσιώδης στόχος του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός, ας μη γελιόμαστε, έχει ελάχιστες πιθανότητες να προκριθεί στους «8» της επόμενης φάσης της Ευρωλίγκας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παλέψει τα εναπομείναντα δέκα παιχνίδια.

Ο ουσιώδης στόχος του Ολυμπιακού

Αυτή ήταν η υπόσχεση που δόθηκε μάλιστα και στους εκπροσώπους των οργανωμένων οπαδών με τους οποίους είχαν συνάντηση. Για τρίτη σερί χρονιά, φυσικά και είναι αποτυχία ο Ολυμπιακός να μην καταφέρνει να περάσει στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Ο πήχης ούτως ή άλλως έχει κατέβει, καθώς πριν από λίγα χρόνια αυτό που έβγαινε από τα χείλη τους ήταν «στόχος το φάιναλ 4», ωστόσο θα πρέπει να εναρμονιστούμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της εποχής. Έδειξε ότι μπορούσε να βρίσκεται στις οκτώ καλύτερες ομάδες, αλλά στη συνέχεια, όταν οι άλλες ανέβηκαν, αυτός ακολούθησε… αντίθετο δρομολόγιο. Μη βάλουμε στην εξίσωση τον παράγοντα κόσμο που λείπει από το ΣΕΦ, γιατί αντίστοιχα λείπει κόσμος και από τις άλλες έδρες.

Στην ουσία του πράγματος, ο Ολυμπιακός έχει έναν πιο «βαθύ» στόχο φέτος να φέρει εις πέρας. Τον έχει υποδείξει από νωρίς ο Γιώργος Μπαρτζώκας, το είπε και πρόσφατα πάλι, αλλά ίσως λίγοι να έδωσαν σημασία, γιατί κακά τα ψέματα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πάντα στους πιο άμεσους στόχους.

Ο Ολυμπιακός αλλάζει, οφείλει να αλλάξει. Μπαίνει σε άλλη εποχή. Πρέπει να μπει σε άλλη εποχή. Νομοτελειακά θα γινόταν αυτό. Οι αρχηγοί του θα παραδώσουν τη σκυτάλη, αν δεν γίνει φέτος, θα γίνει του χρόνου, δεν έχει σημασία. Ήδη στην πράξη έχει φανεί ότι παραδίδουν σιγά σιγά τα σκήπτρα. Ο Σλούκας παίρνει και σε ρόλο και σε χρόνο (δίχως να σημαίνει ότι κάνει τα ίδια πράγματα ή ότι θα τα κάνει) αυτόν του Σπανούλη, ο Βεζένκοφ -ο πιο εξελίξιμος παίκτης του Ολυμπιακού- έχει γίνει το πρώτο «4άρι» αφήνοντας πιο πίσω τον Πρίντεζη. Η μετάβαση έχει ξεκινήσει. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας και άλλωστε το έχει επαναλάβει ο ίδιος. Η ομάδα περνάει -γιατί πρέπει να περάσει- σε άλλα χέρια στο παρκέ και διανύει μία περίοδο προσαρμογής. Αν ερχότανε η οκτάδα, πολύ καλώς. Δεν φαίνεται να έρχεται όμως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί ο πραγματικός και ουσιώδης στόχος.

Ο Μπαρτζώκας σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο προσπαθεί να «χτίσει» έναν νέο βασικό κορμό στην ομάδα. Με τους δύο παίκτες που προαναφέραμε, με τον Παπανικολάου, στον οποίο οι Αγγελόπουλοι είχαν πει στην ανανέωση του συμβολαίου πως «σε εσένα βλέπουμε τον επόμενο αρχηγό του Ολυμπιακού» και τον Μακ Κίσικ που επέκτεινε το συμβόλαιό του. Ο επόμενος θα είναι ο Χασάν Μάρτιν. Έχει ανάγκη και από «παλιούς» ξένους ο Ολυμπιακός αντί να τους αλλάζει σαν τα πουκάμισα. Τα τελευταία χρόνια -που δεν συνέβησαν και λίγα στην ομάδα- άλλαξε 28 ξένους. Θέλει και αυτούς που θα αισθάνονται «Έλληνες». Μην ξεχνάτε πως είχε έναν τέτοιον και δεν μπορούσε άλλο να τον κρατήσει: τον Μιλουτίνοβ.

Σιγά σιγά ο Ολυμπιακός «χτίζει» τον κορμό του. Δουλεύει και για του χρόνου. Περιμένει να δει και από τους υπόλοιπους ξένους του καθώς είναι η πρώτη τους χρονιά στην Ευρωλίγκα. Θυμηθείτε ότι κάτι ανάλογο είχε κάνει ο Μπαρτζώκας πάλι στον Ολυμπιακό μετά τις δύο Ευρωλίγκες. Είχε πάρει παίκτες ξένους χωρίς εμπειρία στην Ευρωλίγκα, όπως ο Λοτζέσκι, ο Πέτγουεϊ, ο Ντάνστον. Ιδίως ο πρώτος έδειξε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στη δεύτερη χρονιά του. Εκείνη στην οποία ο Ολυμπιακός πήγε στο φάιναλ 4.