Όταν ο Ολυμπιακός… ψωνίζει από Τουρκία!
Οι «ερυθρόλευκοι» εμπιστεύτηκαν από την αγορά της Τουρκίας τους Σακίλ Μακ Κίσικ και Άαρον Χάρισον, από τους οποίους αναμένουν πολλά. Η «πρώτη φορά» του Μπαρτζώκα και οι… προηγούμενοι!
Είναι μία αγορά η τουρκική που έχει δείξει μία προτίμηση -η αλήθεια είναι- ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, έχει βρει «διαμαντάκια» και αυτό ευελπιστεί και ο Γιώργος Μπαρτζώκας να έχει πετύχει με τους Σακίλ Μακ Κίσικ και Άαρον Χάρισον. Γιατί, το ξαναλέμε για τον πρώτο, το δείγμα που έχουμε είναι τρία παιχνίδια όλα κι όλα με τον Ολυμπιακό. Να τον δούμε σε διάρκεια κι αυτόν. Έδειξε εξαιρετικά στοιχεία, αλλά η Ευρωλίγκα είναι βάναυση.
Ο Ολυμπιακός -πάραυτα- βρήκε τους δύο από τους σκόρερ του (γιατί αυτό ευελπιστεί κυρίαρχα να πάρει) στην αγορά της Τουρκίας. Συχνά πυκνά την προτιμά και την επιλέγει, αλλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρώτη φορά παίρνει παίκτες -για τον Ολυμπιακό- από αυτήν την αγορά.
Πρώτη φορά ο Μπαρτζώκας από Τουρκία
Στην πρώτη του θητεία στο μεγάλο λιμάνι είχε πάρει παίκτες από την Ισπανία όπως τον Σερμαντίνι από τη Σαραγόσα (τη 2η φορά της θητείας του Γεωργιανού στον Ολυμπιακό), τον Λαφαγιέτ από τη Βαλένθια ή τους Ντάρντεν (αυτός τον επέλεξε και μετά παραιτήθηκε και ανέλαβε ο Σφαιρόπουλος) και Μπέγκιτς από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είχε πάρει παίκτες από την Ιταλία που εξελίχθηκαν και έκαναν τεράστια καριέρα όπως τον Μπράιαντ Ντάνστον από τη Βαρέζε, τον Οθέλο Χάντερ από τη Σιένα. Είχε ανακαλύψει και τον Μάρντι Κόλινς από τη Μοντεγκρανάρο που τον πήρε μεσούσης της σεζόν και τον εμπιστεύτηκε μετά και στη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Το «μάτι» του έφτασε στο Βέλγιο για τον Ματ Λοτζέσκι, αλλά από Τουρκία η αλήθεια είναι πως δεν είχε βρει κάποιον παίκτη… ο ίδιος στη θητεία του στον Πειραιά. Γιατί ο Ολυμπιακός είχε προτιμήσει την αγορά στο παρελθόν και με ιδιαίτερη επιτυχία μάλιστα.
Μακ Κίσικ και Χάρισον τα «ψώνια»
Το τουρκικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια έχει… λαβράκια που ψαρεύουν ακόμα και οι «μεγάλοι» της Τουρκίας που έχουν λεφτά να πάρουν όποιον επιθυμούν. Η ποιότητα του πρωταθλήματος είναι καλή, ο ανταγωνισμός είναι σε καλό επίπεδο και οι Αμερικανοί πλέον προτιμούν να αγωνιστούν εκεί, βλέποντάς το ως ένα σκαλοπάτι στην καριέρα τους για το βήμα παραπάνω στη συνέχεια. Όπως καλή ώρα έγινε με τον Σακίλ Μακ Κίσικ που έδειξε πολλά με την Μπεσίκτας και ο Ολυμπιακός τον είχε τσεκάρει πολύ πιο πριν τον πάρει τελικά και τον Άαρον Χάρισον που έπαιζε στη Γαλατασαράι. Από τότε που τον μελέτησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας του και δεν έφυγε από εκεί. Είδε και άλλους παίκτες, πιο ασφαλείς επιλογές ίσως, πιο μεγάλα ονόματα, αλλά ο Χάρισον πληρούσε τα 9 από τα 10 πράγματα που ζητούσε ο κόουτς του Ολυμπιακού.
Στρόμπερι, Γιανγκ, Μπιρτς
Οι επιλογές από το τουρκικό πρωτάθλημα έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν από αρκετά καλές έως πάρα πολύ καλές. Βρήκε καλούς παίκτες, prospect με μέλλον, ασχέτως πώς εξελίχθηκε η καριέρα κάποιων, γιατί πολλές φορές παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη. Όπως συνέβη στην περίπτωση του Πάτρικ Γιανγκ. Ποιος αμφιβάλλει ότι αυτός ο παίκτης, με αυτά τα σωματικά προσόντα, αυτήν τη δύναμη, δεν θα είχε κάνει πάταγο στην Ευρώπη και δεν θα πήγαινε στο ΝΒΑ. Στη Γαλατασαράι είχε κάνει θραύση, με τον Ολυμπιακό έπαιξε σε 4 ματς (και ακόμα 4 λεπτά με την Εφές που τραυματίστηκε) έχοντας 10,5 πόντους και 5,6 ριμπάουντ μ.ό. και 13 μπλοκ συνολικά. Μετά τον τραυματισμό του όμως δεν γύρισε ποτέ ξανά ο ίδιος πίσω, ιδίως στο ψυχολογικό κομμάτι.
Την αρχή είχε κάνει βέβαια ο Ολυμπιακός με τον Ντι Τζέι Στρόμπερι. Πρωταθλητής με την Καρσίγιακα μαζί με τον Μπόμπι Ντίξον που πήγε στη Φενέρμπαχτσε και τον Τζον Ντίμπλερ που πήγε στην Εφές. Εξαίρετος αμυντικός, δυναμικός, αρεσκόταν στο ντράιβ και με μειονέκτημα το όχι και τόσο αξιόπιστο τρίποντο. Μαζί με τον Χάκετ είχαν συνθέσει τις «ασπίδες» του Σπανούλη. Ο Στρόμπερι είχε 6,2 πόντους μ.ό. (σε 20:26 λεπτά) με 50,7% στα δίποντα και 25% στα τρίποντα, 3,1 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά ματς. Πήρε το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό και επέστρεψε στην Τουρκία για την Μπεσίκτας έχοντας και πάλι διψήφιο αριθμό πόντων.
Ο Ολυμπιακός είχε βρει και τον… νέο Πάτρικ Γιανγκ επίσης στην Τουρκία. Μισό χρόνο πριν μάλιστα από τη σεζόν που τελικά τον απέκτησε. Η Ουσάκ δεν τον άφηνε τον Γενάρη του ‘16, τον πήρε το επόμενο καλοκαίρι και φτάσαμε μέχρι το φάιναλ 4 με τον Καναδό να έχει (σε 18 λεπτά) 7,3 πόντους μ.ό. με 62,4% δίποντα, 5,6 ριμπάουντ και 1 μπλοκ ανά ματς. Ο Μπιρτς την τελευταία ακριβώς μέρα που εξέπνεε ο όρος στο συμβόλαιό του για το ΝΒΑ ενημέρωσε πως θα τον χρησιμοποιήσει καθώς τον επέλεξαν οι Ορλάντο Μάτζικ, στους οποίους βρίσκεται μέχρι και σήμερα!
Ο Σλούκας είναι... άλλο!
Για να είμαστε απόλυτα εντάξει, ο Ολυμπιακός πήρε τους τελευταίους μήνες τρεις παίκτες από το τουρκικό πρωτάθλημα, αλλά… προς Θεού δεν θα βάλουμε μέσα σε αυτήν την κατηγορία και τον Κώστα Σλούκα. Αφενός μιλάμε για ξένους παίκτες, αφετέρου ο Σλούκας θεωρείται «δικό του παιδί» που έδειξε το ταλέντο του στον Ολυμπιακό και όχι στη Φενέρμπαχτσε. Εκεί εξελίχθηκε. Άλλωστε με… δύο Ευρωλίγκες στις βαλίτσες του πήγε στην Κωνσταντινούπολη.
Οι ξεχωριστές περιπτώσεις τον Πολ και Τζόνσον-Όντομ
Δεν θα βάλουμε μέσα στην κατηγορία τον Μπράντον Πολ. Μπορεί να τον μάθαμε κατά κύριο λόγο με την Εφές και στις μυθικές μονομαχίες της τουρκικής ομάδας με τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ του 2017, όταν οι «ερυθρόλευκοι» ανέτρεψαν το εις βάρος τους 1-2 και πήραν την πρόκριση στο φάιναλ 4 της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο στη συνέχεια πήγε στο ΝΒΑ και τους Σαν Αντόνιο Σπερς και μετά στην Κίνα, πριν πιάσει λιμάνι.
Θα μπορούσαμε να βάλουμε τον Ντάριους Τζόνσον-Όντομ που έπαιζε στην Τραμπζονσπόρ και τον πρότεινε ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς γιατί πραγματικά είχε καλούς αριθμούς στην Τουρκία, αλλά έγινε προσθήκη μεσούσης της σεζόν (το ‘16) και εδώ που τα λέμε… ποτέ κανείς δεν κατάλαβε γιατί αποκτήθηκε, αφού δεν υπήρχε ανάγκη. Ίσα ίσα που είχε πάει πιο πίσω στο ροτέισον τον Ντάνιελ Χάκετ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ