Η McLaren βάζει στο περιθώριο τη Renault

Η απόφαση της McLaren να χρησιμοποιήσει από το 2021 κινητήρες της Mercedes βάζει δύσκολα στους ανθρώπους της Renault που μέχρι πρότινος τροφοδοτούσαν εκείνοι τους Βρετανούς.

Η McLaren βάζει στο περιθώριο τη Renault

Από το 2021 η McLaren θα επιστρέψει στο στρατόπεδο της Mercedes χρησιμοποιώντας τους κινητήρες της. Η απόφαση των Βρετανών έφερε τα πάνω κάτω στη Renault, η οποία μέχρι το 2020 θα «τροφοδοτεί» την πορτοκαλί ομάδα.

Η ΜcLaren θα τρέχει με κινητήρες της Mercedes

Ο αγωνιστικός διευθυντής της γαλλικής ομάδας, Σιρίλ Αμπιτεμπούλ μετά την ανακοίνωση του «διαζυγίου» έφερε στο φως της δημοσιότητας την πρόταση που έκανε η Renault στη McLaren και αφορούσε τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών.

Αμπιτεμπούλ: «Ασυνήθιστο αυτό που πρόσφερε η Renault στη McLaren»

«Η πρόταση μας ήταν πολύ περισσότερο από μία εταιρική σχέση στην οποία θα μοιραζόμασταν πολλά εκτός των κινητήρων. Αλλά όχι μόνο αυτό. Για μένα, ο στόχος αυτής της σχέσης είναι να εργαστεί για τη δημιουργία περισσότερων συνεργειών σχετικά με τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η Formula 1 πρόκειται να εξελιχθεί», τόνισε αρχικά λέγοντας στη συνέχεια: «Δεχόμαστε ότι αυτό που προτείνουμε στη McLaren ήταν ασυνήθιστο, αλλά προσπαθούσαμε να είμαστε λίγο πιο ανοιχτοί με τον τρόπο που οι ομάδες μπορούν να συνεργαστούν και το βασικό ερώτημα για εμάς δεν είναι να ανταγωνιστούμε ο ένας τον άλλον, αλλά το πώς γεφυρώνουμε το χάσμα με τις κορυφαίες ομάδες. Αυτό ήταν το μοναδικό σημείο στο οποίο δεν ενδιαφέρθηκε η McLaren».

To come back της McLaren και το πολλά υποσχόμενο δίδυμο Σάινθ-Νόρις

Με λίγα λόγια οι Βρετανοί με γνώμονα την κυριαρχία της Mercedes στην υβριδική εποχή της Formula 1 αποφάσισαν να γυρίσουν μετά από απουσία πέντε ετών στους πρωταθλητές. Μπορεί για τη McLaren η συγκεκριμένη απόφαση να μην έχει μέχρι στιγμής επιπτώσεις, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τη Renault. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι Γάλλοι θα μείνουν χωρίς «πελάτη» καθώς η McLaren ήταν η μόνη ομάδα που έπαιρνε κινητήρες από τους «κιτρινόμαυρους».

Ετοιμάζει αλλαγές το 2020 η McLaren

Με τις Williams και Racing Point ήδη στην ομάδα της Mercedes, τις Alfa Romeo και Haas στην ομάδα της Ferrari και τις Red Bull, Toro Rosso στην ομάδα της Honda, η Renault θα πρέπει να υπερασπιστεί μόνη της το έργο που θα δημιουργήσει το 2021.

Το συγκεκριμένο σενάριο όμως δεν προβληματίζει τον Αμπιτεμπούλ που σχολίασε: «Θα είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και μόνο στον εαυτό μας. Και αυτό είναι. Από οικονομικής απόψεως, δεν υπάρχει απολύτως καμία επίδραση, επειδή πωλούμε, λίγο πολύ, με κόστος λόγω του περιορισμού του ανώτατου ορίου τιμών».

Οι δηλώσεις του αγωνιστικού διευθυντή των Γάλλων μπορεί να ακούγονται εφησυχαστικές αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα η αποχώρηση της McLaren από τη Renault ενδέχεται να επηρεάσει αρκετά την παρουσία της ομάδας στην κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ. Μένει να δούμε εάν οι Ντάνιελ Ρικιάρντο και Εστεμπάν Οκόν καταφέρουν να οδηγήσουν τη Renault σε τροχιά επιτυχιών διαψεύδοντας όσους υποστηρίζουν πως περνά μία μικρή «κρίση».