Formula 1: Τα έκαναν μούσκεμα στο Βέλγιο

Η τρίωρη αναμονή σε συνδυασμό με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε τελικά ο αγώνας στο Βέλγιο μόνο καλό δεν έκαναν στην Formula 1.

Formula 1: Τα έκαναν μούσκεμα στο Βέλγιο

Ύστερα από την καλοκαιρινή διακοπή η δράση στη Φόρμουλα 1 επέστρεψε το προηγούμενο τριήμερο με τη διεξαγωγή του γκραν πρι στο Βέλγιο. Με τον καιρό να μην είναι σύμμαχος, οι πιλότοι πραγματοποίησαν τα ελεύθερα δοκιμαστικά και τις κατατακτήριες δοκιμές έχοντας το βλέμμα τους στον αγώνα. Ο καιρός όμως τους άλλαξε τα σχέδια, αφού η έντονη βροχή δεν άφηνε περιθώρια εκκίνησης. Οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να υπάρξει προσωρινή αναβολή μέχρι τα σύννεφα να αποχωρήσουν από την πίστα. Παρ’ όλα αυτά η βροχή, αντί να κοπάσει, συνέχιζε το ίδιο δυνατή και το μόνο που έμενε ήταν η απόφαση αναβολής του αγώνα. Οι αγωνοδίκες, ωστόσο, είχαν διαφορετική άποψη και προτίμησαν να ταλαιπωρήσουν τους οδηγούς αλλά και τους θεατές για περίπου τρεις ώρες. Τόσες χρειάστηκαν για να ανακοινωθεί τελικά το τέλος του αγώνα και ενώ οι οδηγοί βγήκαν για να κάνουν δύο γύρους πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας. Φυσικά καμία προσπέραση δεν μπορούσε να γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες και ενώ οι αγωνοδίκες ανακοίνωσαν πως οι πρώτοι δέκα οδηγοί θα πάρουν τους μισούς από τους βαθμούς που τους αναλογούν.

Όλα αυτά τα γεγονότα δεν έμειναν ασχολίαστα από τον κόσμο της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με τα σχόλια να είναι άκρως αρνητικά. Αν και η Φόρμουλα 1 κατάφερε πέρσι να πραγματοποιήσει άψογα όλους τους αγώνες υπό τον φόβο του κορονοϊού, τώρα δεν μπορούσε να βρει τη λύση εξαιτίας της βροχής. Βέβαια, σε αυτό έπαιξε ρόλο και η συμφωνία των διοργανωτών με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τους ανθρώπους της πίστας και τις ομάδες. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που δεν γινόταν ο αγώνας έστω και για λίγο, τότε τα τηλεοπτικά συνεργεία δεν θα μπορούσαν να τον καλύψουν την επόμενη μέρα, αφού ορισμένα εξ αυτών είχαν δρομολογήσει την αποχώρησή τους από το Βέλγιο μετά τις προγραμματισμένες ώρες. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι έχουν τον ρόλο του εθελοντή στην πίστα και έτσι δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επόμενη μέρα, αφού ενδεχομένως θα έπρεπε να εργαστούν στην κανονική τους δουλειά. Μεγάλο αγκάθι ήταν και οι ομάδες, καθώς ορισμένα μέλη τους θα μεταβούν στην Ολλανδία προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος ενόψει του γκραν πρι. Έτσι, η Φόρμουλα 1 έκανε πίσω και δεν θέλησε να διακόψει οριστικά τον αγώνα.

Από την πλευρά τους οι οδηγοί τάχθηκαν κατά των όσων διαδραματίστηκαν, κάνοντας λόγο για δυσφήμηση του σπορ. Μάλιστα, ο Λιούις Χάμιλτον χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, δηλώνοντας: «Το χρήμα μιλάει. Κάναμε δύο γύρους απλά για να υπάρξει τυπικά αγώνας, αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με το χρήμα, να πληρωθούν όλοι κανονικά και να τηρηθούν τα συμβόλαια κανονικά. Όμως νομίζω πως θα έπρεπε και οι θεατές να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Δυστυχώς δεν είδαν αυτό για το οποίο πλήρωσαν».

Το Βέλγιο πλέον αποτελεί παρελθόν για το φετινό αγωνιστικό πρόγραμμα, ωστόσο τα όσα έγιναν στην πίστα του Σπα δεν πρέπει να αφήσουν ασυγκίνητους τους ανθρώπους της Φόρμουλα 1. Η τρίωρη αναμονή σε συνδυασμό με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε τελικά ο αγώνας μόνο κακό έκαναν στο σπορ, το οποίο στο παρελθόν έχει χαρίσει σπουδαίες συγκινήσεις. Ας ελπίσουμε ότι το Βέλγιο ήταν μία κακή παρένθεση και πως δεν θα γίνει κάτι παρόμοιο στο μέλλον.