Απόσυρση – διαγραφή αυτοκινήτου: Διαδικασία και τι να προσέξετε

Διαβάστε όλη την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για την απόσυρση του αυτοκινήτου.

Απόσυρση – διαγραφή αυτοκινήτου: Διαδικασία και τι να προσέξετε

Κάθε αυτοκίνητο που αποσύρεται από την κυκλοφορία είτε γιατί πάλιωσε ή γιατί έχει βλάβη, έχει τρακάρει και είναι ασύμφορο να επισκευαστεί, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πρέπει να οδηγείται στην ανακύκλωση. Το να το αφήσει ο κάτοχός του να σαπίζει στο δρόμο ή σε ένα χωράφι δεν είναι η λύση, καθώς έτσι ρυπαίνει το περιβάλλον, ενώ δεν διαγράφεται ακόμα και αν έχουν παραδοθεί οι πινακίδες κυκλοφορίες, που σημαίνει ότι συνεχίζει να επιβαρύνει έναν ΑΦΜ.

Ποιες είναι όμως οι νόμιμες διαδικασίες απόσυρσης και διαγραφής ενός οχήματος; Παρακάτω αναλύουμε όλες τις λεπτομέρειες, με τη βοήθεια της εταιρίας ανακύκλωσης Alykon.

Ένα αυτοκίνητο για να φύγει από το όνομα ενός φυσικού (ή νομικού) προσώπου ανεξάρτητα από το αν είναι επιβατηγό ή φορτηγό μπορεί να φύγει με δύο τρόπους.

α) Ο ένας τρόπος είναι η μεταβίβαση από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο.

β) Ο δεύτερος τρόπος είναι να διαγραφεί το όχημα οριστικά τόσο από τα μητρώα της Νομαρχίας Μεταφορών όσο και από το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Η οριστική διαγραφή ενός οχήματος περιλαμβάνει:

1) Την παραλαβή του οχήματος
2) Την ταυτοποίηση των στοιχείων
3) Την κατάθεση των νομιμοποιητικών εγγράφων του στην αρμόδια υπηρεσία και φυσικά
4) Tη διάλυση και ανακύκλωση του πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στους περιβαλλοντικούς όρους.

Τι σημαίνει αυτό: Προκειμένου να μην επιβαρύνει ένα όχημα έναν ΑΦΜ πρέπει αυτό να παραληφθεί από αδειοδοτημένη ανακυκλωτική μονάδα, η οποία είναι σε θέση να πιστοποιήσει ότι το όχημα όντως θα διαγραφεί νόμιμα και θα ανακυκλωθεί.

Συνεπώς προσοχή στους επιτήδειους που κυκλοφορούν και παίρνουν αυτοκίνητα πληρώνοντας για αυτά κάποιο αντίτιμο ενδεχομένως δελεαστικό οι συνέπειες όμως έπειτα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες εφόσον το όχημα παραμένει στο όνομα του πωλητή με αποτέλεσμα να χρεώνονται τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα για ασφάλεια, πρόστιμα για ΚΤΕΟ και σε χειρότερες περιπτώσεις πρόκληση ατυχήματος με το όχημα εν αγνοία αλλά με ευθύνη του πωλητή. Από την εταιρία ανακύκλωσης Alykon ο ιδιοκτήτης θα λάβει το ανταγωνιστικότερο οικονομικό όφελος και όλες οι διαδικασίες θα γίνουν νόμιμα και χωρίς καμία παρατυπία.

Αφήνοντας το όχημα σας με ή χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας στο δρόμο, πέρα από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί εστία μικροβίων και μόλυνσης του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει αντικείμενο κλοπής. Μπορεί όμως και να σας το πάρει ο Δήμος, χαρακτηρίζοντας το εγκαταλελειμμένο και σίγουρα σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

Πέραν του γεγονότος ότι παραλαμβάνοντας ο δήμος ως εγκαταλελειμμένο ένα όχημα, ο ιδιοκτήτης χάνει τη δυνατότητα να λάβει το οικονομικό όφελος που προσφέρει μία ανακυκλωτική μονάδα, το όχημα θα διαγραφεί ως αμάξωμα από τα μητρώα της Νομαρχία Μεταφορών και όχι ως πινακίδα από το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Συνεπώς για να γίνει η όποια μετέπειτα συσχέτιση θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα μεταξύ τριών φορέων (Δήμου, Εναλ. Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και Νομαρχίας Μεταφορών).

Πηγή: autogreeknews.gr