WRC: Γιατί ο Λάτβαλα πιστεύει πως το 2023 θα αποδειχθεί δυσκολότερο για τον Ροβανπέρα

Ο επικεφαλής ομάδας της Toyota Gazoo Racing, Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα, πιστεύει ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι μια καθοριστική χρονιά για τον πρόσφατα στεφθέντα πρωταθλητή του WRC, Κάλε Ροβανπέρα.

WRC: Γιατί ο Λάτβαλα πιστεύει πως το 2023 θα αποδειχθεί δυσκολότερο για τον Ροβανπέρα

Ο ανερχόμενος αστέρας του GR Yaris Κάλε Ροβανπέρα ξανάγραψε τα βιβλία ιστορίας του WRC στο Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία σε ηλικία 22 ετών.

Κάποιοι πρώην πρωταθλητές - όπως οι Τόμι Μάκινεν και Σεμπάστιαν(ς) Λεμπ και Οζιέ - μπόρεσαν να επαναλάβουν τους παρθενικούς τους τίτλους την επόμενη χρονιά. Αλλά άλλοι, όπως ο Κάρλος Σάινθ και ο, δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τα στέμματά τους.

Ο Λάτβαλα, 18 φορές νικητής ράλι στο WRC, πιστεύει ότι τα πρώτα στάδια του πρωταθλήματος της επόμενης χρονιάς θα μπορούσαν να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το εάν ο νεαρός πρωταγωνιστής του θα μπορέσει να κάνει το «back-to-back» ή όχι.

«Θα έλεγα ότι τώρα ο Κάλε (σ.σ. Ροβανπέρα) μπορεί να είναι αρκετά χαλαρός, τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτής της σεζόν», είπε ο Λάτβαλα στο WRC.com.

«Αλλά νομίζω ότι το πιο δύσκολο πράγμα είναι, αφού φτάσεις εκεί μια φορά και πετύχεις αυτό που ονειρευόσουν από παιδί, το να κάνεις αυτόν τον δεύτερο [τίτλο] μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο γιατί πρέπει να διατηρήσεις το κίνητρό σου.

Νομίζω ότι στην αρχή της νέας σεζόν, είναι πολύ σημαντικό να έχεις κίνητρο. Αυτή είναι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει. Μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος, μπορεί να υπάρξει μια μικρή στιγμή που θα χαλαρώσεις πάρα πολύ. Αλλά, αν θέλεις να το κερδίσεις ξανά, τότε πρέπει να συνεχίσεις να εργάζεσαι».

Γεμάτος συμβουλές αλλά και γεμάτος ανακούφιση, ο Λάτβαλα ένιωσε ότι είχε σηκωθεί ένα βάρος από τους ώμους του συμπατριώτη του μετά την νίκη του Ροβανπέρα.

Μέχρι φέτος, δεν είχε υπάρξει Φινλανδός πρωταθλητής στο WRC από το 2002, όταν ο Γκρόνχολμ θριάμβευσε με την Peugeot.

«Είναι μεγάλη, μεγάλη ανακούφιση», είπε. «Θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για ράλι ξανά [στη Φινλανδία] και θα βοηθήσει στο να μπουν περισσότεροι νέοι στο άθλημα.

Υπήρξε μια περίοδος που νομίζω ότι ήμουν ο μόνος οδηγός στο WRC από την Φινλανδία. Τουλάχιστον τώρα έχουμε δύο και έχουμε μερικά ακόμη παιδιά που έρχονται επίσης στην κατηγορία WRC2».

Το Ράλλυ Ισπανίας της επόμενης εβδομάδας (20 - 23 Οκτωβρίου) είναι άλλη μια μεγάλη εβδομάδα για την ομάδα. Μια καλή εμφάνιση θα εξασφάλιζε στην Ιαπωνική μάρκα τον δεύτερο τίτλο κατασκευαστή της εδώ και πολλά χρόνια.

Ροβανπέρα: «Η μάχη συνεχίζεται»