Ποιο Honda πιάνει τα 782 χλμ./ώρα;

Η Honda διαθέτει πολύ γρήγορα μοντέλα. Είτε στους δύο, είτε στους τέσσερις τροχούς. Τα Civic Type R και NSX στο πρώτο σκέλος, μαζί με τις CBR1000RR-R και CBR1000RR-R-SP συνθέτουν την κορυφή των επιδόσεων για το «Big H».

Ποιο Honda πιάνει τα 782 χλμ./ώρα;

Κανένα τους όμως, ούτε καν κάποιο από τα μονοθέσια που πέρασαν από τη Formula 1, δεν μπορούν να πλησιάσουν το ταχύτερο Honda όλων των εποχών, που πιάνει τα 782 χλμ./ώρα! Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο τετράτροχο δημιούργημα που ισοπεδώνει το ρεκόρ της Bugatti Chiron Super Sport 300+, αλλά για το Elite.

Ένα καινοτόμο lear jet, που ενσωματώνει τεχνολογίες όπως Natural Laminar Flow (NLF) στο ρύγχος και τα φτερά, αλλά και την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει στα αεροσκάφη: την τοποθέτηση των κινητήρων πάνω από τις πτέρυγες! Η Over-The-Wing Engine Mount τεχνοτροπία συνεισφέρει στο χαμηλότερο επίπεδο θορύβου καμπίνας της κατηγορίας, την μείωση της ηχορύπανσης, την αύξηση του χώρου της καμπίνας (παρατηρείστε πως τα φτερά είναι τοποθετημένα στην ουσία κάτω από την άτρακτο) και την μεγιστοποίηση της αεροδυναμικής απόδοσης.

Το HondaJet Elite είναι η εξελιγμένη εκδοχή του HA-420, που παρουσιάστηκε το 2003 και αποτελεί ένα από τα πιο εμπορικά μικρά αεροσκάφη. Διαθέτει δυο στροβιλοκινητήρες μέγιστης ώσης 2.050 λιβρών έκαστος και χάρις στο συνδυασμό προηγμένης αεροδυναμικής – χαμηλού βάρους (4.300 κιλά), τροχοδρομεί σε λιγότερο από 1.064 μέτρα – η καλύτερη επίδοση στην κατηγορία, ξεπερνώντας το Cessna Citation M2. Η προσγείωση απαιτεί ακόμα λιγότερο χώρο, μόλις 852 μέτρα. Το Elite μπορεί να πάρει ύψος με ρυθμό 4.100 ποδών/λεπτό (1.250 μέτρα/λεπτό) και να φτάσει μέχρι τις 43.000 πόδια (13.106 μέτρα) υψόμετρο, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει το Mach 0,638. Αλλιώς, 782 χλμ./ώρα. Μάλιστα, όλα τα ανωτέρω συνδυάζονται με μια εξαιρετική τιμή αυτονομίας, που ανέρχεται στα 2.661 χλμ (με 4 επιβάτες)!

Οι εξωτερικές διαστάσεις μπορεί να είναι συμπαγείς (μήκος 12,99 μέτρα, ύψος 4,54 μέτρα, άνοιγμα φτερών 12,12 μέτρα), όμως στην καμπίνα χωράνε με όλες τις ανέσεις 2 μέλη πληρώματος και 5 επιβάτες, ή 1 μέλος και 6 επιβάτες. Highlight της ο ήχος, που προέρχεται από ένα σύστημα της Bongiovi (όχι Bon Jovi) Aviation και δεν διαθέτει ηχεία – μια παγκόσμια πρώτη της αεροπλοΐας!

Διατίθεται σε τρία χρώματα (Ice Blue, Monarch Orange και Ruby Red) και η τιμή του ξεκινά από τα 5,2 εκατομμύρια δολάρια (4,67 εκατ. ευρώ)!

πηγή: aurogreeknews.gr