Καμία δικαιολογία για τον Ολυμπιακό...

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τα λάθη του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ της Ιεράπετρας και το τι μέλει γενέσθαι στο πρωτάθλημα

Καμία δικαιολογία για τον Ολυμπιακό...

Ο Ολυμπιακός έχασε το Κύπελλο στην Ιεράπετρα, όχι λόγω των απουσιών των Κουμεντάκη, Αλεξίεφ, αλλά από λανθασμένη τακτική και ατομικά λάθη των παικτών του σε κρίσιμα σημεία του τρίτου και τέταρτου σετ.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει κανένα ελαφρυντικό για την ήττα από τον ΠΑΟΚ, αφού ο Κώστας Χριστοφιδέλης με την απόδοση του, δεν επέτρεψε να φανεί η απουσία του Θρακιώτη και του Βούλγαρου ακραίου. Αρίστευσε, παρότι έπαιξε σχεδόν τέσσερα σετ μετά από χρόνια. Ήταν ο κορυφαίος υποδοχέας του Ολυμπιακού, κέρδισε 1 άσο, έκανε 2 μπλοκ και στην επίθεση ήταν ο κορυφαίος ακραίος με 47% (χάλασε το ποσοστό του στο δεύτερο σετ που χάθηκε με κατεβασμένα χέρια). Στα σετ που παίχθηκαν στον πόντο, ήταν πολύ καλός και στον επιθετικό τομέα. Δεν υπάρχει λοιπόν δικαιολογία για τις απουσίες, αφού και ο ΠΑΟΚ έπαιξε με δυο ακραίους, χωρίς ουσιαστική αλλαγή, ενώ πριν από δυο χρόνια πήγε στο Ρέντη, χωρίς δυο βασικούς(Στάροβιτς, Πέτκοβιτς) και πήρε το πρωτάθλημα.

Τα λάθη ήταν και τακτικά, με το σερβίς του Ολυμπιακού να κατευθύνεται στον Γκάρετ, που στην ομάδα των ΗΠΑ τον είχαν μόνο για την υποδοχή του και ο πάγκος του πρωταθλητή στόχευε αυτόν, αντί του λίμπερο. Για μια ακόμη φορά έγινε λάθη στην παρωχημένη διπλή αλλαγή, καθώς προς το τέλος του τρίτου σετ ξέχασαν τον Στιβαχτή σε θέση μπλοκ, ενώ έπρεπε να μπει ο Σμιτ. Το ίδιο ακριβώς λάθος έγινε και στο εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ.

Από εκεί και πέρα ο αγώνας κρίθηκε από ατομικά λάθη των παικτών του Ολυμπιακού. Ο Στεφάνου πέρασε τη μπάλα με μανσέτα στο τερέν του ΠΑΟΚ στο 21-21 του τρίτου σετ, ενώ ο Σμιτ έχασε το σερβίς στο 24-23. Ο Καναδός ήταν μοιραίος και στο τέλος του ματς όταν δέχθηκε μπλοκ από τον Τακουρίδη για το τελικό 28-26, ενώ στην προηγούμενη φάση ο Ραούβερντινκ δέχθηκε άσο από τον Σαφράνοβιτς. Στο τέταρτο σετ προηγήθηκε 23-24, 24-25, 25-26 κι έχασε 28-26, ενώ στο τρίτο προηγήθηκε 20-21 και έχασε 25-23.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε το κακό παιχνίδι του Τερβαπόρτι, που για τρία σετ έπαιζε λάθος τον Ραουβέρντινκ (έψαχνε τη μπάλα στην επίθεση), ενώ μετά το δεύτερο σετ ξέχασε τον Ανδρεάδη, παρότι ήταν ο κορυφαίος επιθετικός και δεν κόπηκε ποτέ (8/10 επιθέσεις).

Λάθη, λάθη, λάθη, ενώ λιποψύχησε και ο Ράφα Κουμεντάκης, που έπρεπε να κάνει ένεση, να σφίξει τα δόντια και να αγωνισθεί, ενώ μέχρι στιγμής δεν βγήκε σε καλό η αντικατάσταση του Μπέμε με τον Αλεξίεφ. Οψόμεθα για τη συνέχεια, όπου θα γίνει ο απολογισμός.

Θα πείτε και πέρυσι ο Ολυμπιακός έχασε το κύπελλο από τον ΠΑΟΚ, αλλά τον… σκούπισε στο πρωτάθλημα. Ναι έτσι είναι, αλλά δυο χαμένα κύπελλα με δικά σου λάθη και από έναν αντίπαλο που δεν είναι ανώτερος, χρεώνονται στο παθητικό της ομάδας, που παρότι έχει ανώτερο ρόστερ και χωρίς πολλές αλλαγές, δεν βελτιώθηκε σε σχέση με πέρυσι. Τουναντίον…

Τι γίνεται τώρα; Ο Ολυμπιακός οφείλει να ανασυνταχθεί γιατί το πρωτάθλημα εξαρτάται από τη δική του απόδοση, παρά την κακή ως τώρα εικόνα του. Ακόμη και με αυτή την απόδοση, μπορεί να κερδίσει τον σημαντικότερο τίτλο της χρονιάς και να τελειώσει με θετικό πρόσημο. Αρκεί να μη ξανακάνουν τα ίδια τραγικά και ανεπίτρεπτα λάθη, παίκτες και πάγκος!

Κι όσον αφορά τη λιποψυχία, δεν την συναντήσαμε στον ΠΑΟΚ, αλλά στον Ολυμπιακό…