Ραβέννα 90’s vs Ραβέννα 2018

Το ζευγάρι του τελικού στο Challenge Cup των Ανδρών φέρνει όμορφες μνήμες για όλους τους φίλους του ΟΣΦΠ και του αθλήματος.

Ραβέννα 90’s vs Ραβέννα 2018

Κυρίως, τα 3 πολύ όμορφα παιχνίδια ΟΣΦΠ-Messaggero Ravenna που έγιναν στα πλαίσια του τότε (1992) Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι συγκρίσεις είναι δύσκολες ίσως και ατυχείς. Οι ομάδες έπαιζαν το «παλιό» βόλεϊ με πόντους και αλλαγές και χωρίς λίμπερο. Οι μπάλες ήταν άσπρες με μεγαλύτερη πίεση που είχε ως αποτέλεσμα δυνατότερα επιθετικά χτυπήματα. Στην Ελλάδα είχαν μόλις επιτραπεί οι ξένοι παίκτες (1 στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο 2ος μόνο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια). Όμως οι αναμνήσεις είναι πάντοτε όμορφες. Είναι αλήθεια ότι η ομάδα του σπουδαίου και πρωτοπόρου Γιάννη Λάιου έπαιζε ποιοτικό, γι αυτό, και αποτελεσματικό βόλεϊ. Όμως, είχε αντιμετωπίσει στους αγώνες του ομίλου και στον τελικό μία μεγάλη ομάδα που είχε ορίσει την πρωτοπορία της τακτικής του αθλήματος έχοντας στις τάξεις της μοναδικούς αθλητές (Kiraly, Timmons, Vullo, Gardini κα.).

Η επανάληψη, μετά από 25 χρόνια, της ίδιας αναμέτρησης δίνει την ευκαιρία να συγκρίνουμε όχι μόνο τις δύο ομάδες αλλά και το συλλογικό επίπεδο του αθλήματος στην κάθε χώρα.

H Ravenna τερμάτισε 8η στις 14 ομάδες στην κανονική περίοδο της Serie A. Συγκρίνοντας την με τις υπόλοιπες ομάδες του Ιταλικού πρωταθλήματος (στατιστικά εδώ) διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ καλή στο σερβίς (2η στην κατάταξη, μόνο η επικεφαλής Perugia είναι καλύτερη της), απλά ανεκτή στο μπλοκ (13η), μέτρια στην υποδοχή (10η), καλή (8η) στο ποσοστό των τελειωμένων επιθέσεων (kill%), αλλά χειρότερη (12η) στην αποτελεσματικότητα της επίθεσης [τελειωμένες – (χαμένες + μπλοκαρισμένες) επιθέσεις], γιατί κάνει περισσότερα λάθη (224) από τις άλλες ομάδες. Η θέση της συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες της Serie A φαίνεται το γράφημα που ακολουθεί. Να επισημάνουμε ότι καλύτερος σέρβερ είναι ο διαγώνιος της, Αυστριακός Buchegger, αποτελεσματικότεροι επιθετικοί και μπλοκέρ οι 3 κεντρικοί (Ιταλοί Vitelli και Diamantini & Βούλγαρος Georgiev), καλύτερος υποδοχέας ο Γάλλος ακραίος Marechal.

Δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο δεδομένα με τις συνολικές επιδόσεις του ΟΣΦΠ και των υπολοίπων ομάδων της Volleyleague ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση των ομάδων και των πρωταθλημάτων. Βέβαια, το αήττητο του ΟΣΦΠ στο ελληνικό πρωτάθλημα και οι πολύ υψηλές θέσεις που καταλαμβάνουν οι αθλητές του στην κατάταξη των αθλητών στα ατομικά συγκεντρωτικά στοιχεία (στατιστικά εδώ) δίνουν το δικαίωμα να υποθέσουμε, με σχετική βεβαιότητα, ότι ο ΟΣΦΠ είναι 1ος στην επίθεση και πολύ ψηλά (1ος-3ος) σε όλες τις άλλες κατηγορίες.

Τα τεχνικά στοιχεία που ίσως κρίνουν τους δύο τελικούς είναι η ανταπόκριση της υποδοχής του ΟΣΦΠ (κυρίως του Aleksiev) στο καλό σερβίς της Ravenna και του μέτριου, για τα στάνταρντ του Ιταλικού πρωταθλήματος, μπλοκ της Ravenna, στις επιθετικές λύσεις του ΟΣΦΠ.

Είναι βέβαιο, ότι από το 1992 μόνο τα ονόματα είναι ίδια. Έχει αλλάξει το βόλεϊ (νέο σύστημα καταμέτρησης πόντων, λίμπερο, μπάλα με λιγότερη πίεση) έχει διεθνοποιηθεί περισσότερο η σύνθεση των ομάδων (από 5 μη γηγενείς η καθεμία). Το 1992 η Ravenna ήταν η υπερδύναμη και ο Ολυμπιακός κυνηγούσε το απόλυτο όνειρο. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι δύο ομάδες στο ίδιο εύρος δυναμικότητας. Οι φίλαθλοι του ΟΣΦΠ και του βόλεϊ θα απολαύσουν κλειστά σε σκορ και αμφίρροπα σε εξέλιξη σετ και παιχνίδια.

  • Γράφημα 1. Ravenna 2017-18 συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες της Serie A.

    Γράφημα 1. Ravenna 2017-18 συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες της Serie A.