Eυρωβόλεϊ 2023: Οι γυναίκες της υπέρβασης

 Πριν φύγει η εθνική βόλεϊ γυναικών για τη Γερμανία οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα πάρει σετ, τελικά κέρδισε τη Σουηδία που πέρασε στην επόμενη φάση, έχασε στο τάι μπρέικ από το Αζερμπαϊτζάν και δυσκόλεψε την πρώτη στον κόσμο Τουρκία, που κέρδισε τα δυο σετ με 26-24 και 28-26.

Eυρωβόλεϊ 2023: Οι γυναίκες της υπέρβασης

Τα κορίτσια έκαναν υπέρβαση και θα έφταναν στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, αν είχαν στοιχειωδώς καλύτερη υποδοχή. Στο ματς της πρεμιέρας υπερεκτίμησαν τη Γερμανία, παρότι έχασε την Όρθαμ στο ξεκίνημα με ρήξη χιαστών, και συνήλθαν μόλις στο τρίτο σετ όπου προηγήθηκαν 24-21.

Με τη Σουηδία η Μάρθα Ανθούλη πήρε από το χέρι την ομάδα και την έφτασε σε μεγάλη νίκη κερδίζοντας σε προσωπική μονομαχία τη Χάακ, αλλά στο επόμενο παιχνίδι με την Τσεχία ο Έλληνας προπονητής έκανε ματ γιατί ήξερε πολύ καλά την ελληνική ομάδα. Σημάδευε από το σερβίς, σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες, τη Νικολογιάννη και όχι τη Στράντζαλη και έκανε περίπατο.

Στη συνάντηση με το Αζερμπαϊτζάν, από τη στιγμή που πήγε το ματς στο τάι μπρέικ, ήταν δεδομένος ο αποκλεισμός και των δύο ομάδων, αλλά πάλι προδόθηκε η Ελλάδα από τους άσους που δέχθηκε η Σπανού στο τέλος, ενώ δεν τα κατάφερε η Κακουράτου που μπήκε σαν δεύτερο λίμπερο, αλλά ήταν η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας σε 4 υποδοχές.

Με την Τουρκία η Ελλάδα έπαιξε ελεύθερα και εντυπωσίασε. Έχασε δυο σετ με τη μικρότερη δυνατή διαφορά, υστέρησε ξανά στην πρώτη μπαλιά, όπου εκτός από την Αρτακιανού, την καλύτερη σε απόδοση και πιο σταθερή παίκτρια σε όλα τα ματς, οι υπόλοιπες ακραίες ήταν μαύρη τρύπα.

Στο διά ταύτα: με το υλικό που είχε η Ελλάδα έκανε υπέρβαση και ο Τούρκος προπονητής Γιουνούς Οτσάλ είναι επιτυχημένος στην παρθενική εμφάνισή του. Καλό κοουτσάρισμα, πλην του τρίτου σετ με τη Γερμανία, όπου έπρεπε να πάρει δεύτερο τάιμ άουτ στο 24-23 του τρίτου σετ για να οργανώσει μια νικηφόρα επίθεση και όχι δυο, αφού το έπραξε στο 24-24.

Η ομάδα του είχε πολύ καλή οργάνωση και συμπεριφορά στην άμυνα, όχι όμως και στην πρώτη μπαλιά με μοναδική καλή υποδοχέα την Αρτακιανού. Τη μόνη που πήγαινε στο φλοτ σέρβις πάνω στην μπάλα, ενώ οι άλλες τέσσερις την περίμεναν με κακά αποτελέσματα. Δεν είχε μπλοκέρ με μπλοκ και οι ακραίες πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα, ενώ ορθώς ξεκίνησε το τάι μπρέικ με το Αζερμπαϊτζάν με σέρβερ τις Λαμπρούση, Κωνσταντινίδου, Σπανού, δεν πρόλαβε όμως να ξαναπάει στα 9 μέτρα η πρώτη, πάλι εξαιτίας της κακής υποδοχής και καλώς ρίσκαρε με την Κακουράτου ως δεύτερη λίμπερο, άσχετα αν δεν πήρε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα κορίτσια, υπερέβαλαν εαυτούς, κι αν ξανάρχιζε τώρα το Ευρωβόλεϊ, θα περνούσαν σίγουρα στην επόμενη φάση. Ο βασικός κορμός πρέπει να διατηρηθεί και να προστεθούν σε αυτόν το λίμπερο Ξανθοπούλου, οι κεντρικές Πολυνοπούλου, Καθάριου, Τσιόγκα, οι ακραίες Κυπαρίσση, Αλεξάκου και όποια άλλη διακριθεί τη φετινή χρονιά. Το καλό είναι ότι τα περισσότερα κορίτσια θα παίζουν βασικές στις ομάδες τους, αλλά οι υποδοχείς πρέπει να βελτιωθούν είτε με περισσότερη δουλειά είτε με σωστή προσέγγιση στον τομέα της πρώτης μπαλιάς.

Πρέπει να διαγράψουμε από το μυαλό μας τις απούσες και να ασχοληθούμε με τις παρούσες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την Εθνική και όχι για το τουρκικό πρωτάθλημα. Με βάση τις Κωνσταντινίδου, Στράντζαλη, Ανθούλη, Αρτακιανού μπορούμε να φτάσουμε ψηλά, αρκεί να πάρουμε μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις. Όπως είπε και η πρώτη «αν παίζαμε με την Τουρκία πριν από το Ευρωβόλεϊ, θα είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα».

Να στηριχθεί η Εθνική και ο προπονητής της γιατί έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, με την Ανθούλη να ανεβάζει επίπεδο με την παρουσία της στην Ιταλία και τις Τερζόγλου, Τσιόγκα, Νικολογιάννη, Μπάκα, Σπανού, Τοντάι να έχουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους. Και να προστεθούν παιδιά από την εθνική νεανίδων και κορασίδων, γιατί ναι μεν η δεξαμενή είναι μικρή, αλλά αστείρευτη στην παραγωγή παικτριών, αρκεί να διδαχθούν το σωστό βόλεϊ και να δουλεύουν και να παίζουν όλο τον χρόνο. Ο όμιλός μας, εξάλλου, ήταν ο πιο δύσκολος, αφού μετά την Τουρκία οι άλλες ομάδες ήταν σχεδόν ισοδύναμες, ενώ στους άλλους υπήρχαν δυο σάκοι του μποξ και με διαφορετική κλήρωση η Ελλάδα θα έκανε 2-3 νίκες…