Λορέντσο Μιτσέλι: «Οι παίκτριες πρέπει να δίνουν το αίμα τους για τον Ολυμπιακό»

Ο προπονητής της Βουλγαρίας και του Ολυμπιακού Λορέντσο Μιτσέλι μιλάει εφ’ όλης της ύλης στο «ΦΩΣ» και προβλέπει για το Ευρωβόλεϊ γυναικών.

Λορέντσο Μιτσέλι: «Οι παίκτριες πρέπει να δίνουν το αίμα τους για τον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ

Άνθρωπος του βόλεϊ από μικρός, έπαιξε στο άθλημα του φιλέ και μετά έγινε προπονητής χειμώνα, καλοκαίρι. Ο λόγος για τον Λορέντζο Μιτσέλι, που είναι στον πάγκο του Ολυμπιακού από πέρυσι, αλλά τα καλοκαίρια μετακομίζει στη γειτονική Βουλγαρία γιατί δεν μπορεί να... κάθεται. Θέλει να φτιάξει στον Πειραιά μια ομάδα με μαχήτριες, επέλεξε μόνος όλες τις νέες παίκτριες, ενώ στη Βουλγαρία χτίζει το σύνολο που θα διεκδικήσει μετάλλιο το 2028, με την άδεια φυσικά του προέδρου Λιούμπο Γκάνεφ.

Παρότι είναι μικρός το δέμας, διακρίθηκε και ως αθλητής… «Ξεκίνησα από το ποδόσφαιρο, αλλά όταν ήμουν 13 χρόνων ένα γιατρός με σταμάτησε γιατί είχα πρόβλημα στην καρδιά. Μετά έπαιξα επαγγελματικό τένις και ήμουν πρωταθλητής στην περιφέρειά μου. Υπήρχε όμως ένας δάσκαλος στο σχολείο που μας δίδαξε βόλεϊ και η Ουρμπίνο που είχε μόνο βόλεϊ γυναικών έφτιαξε εκείνη την περίοδο και ομάδα ανδρών. Mπορεί να μην ήμουν ψηλός, αλλά είχα τέλεια υποδοχή και έπαιζα γρήγορα στην επίθεση. Ήμουν ακραίος. Όπως η Ολλανδή Γκρόθες, για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν έπαιρνα 30 πόντους. 12 πόντους αλλά με τέλεια υποδοχή. Έπαιξα βόλεϊ ως τα 27, τα τελευταία χρόνια όμως ήμουν βοηθός προπονητή στη Φάνο (σ.σ. εκεί όπου έπαιζε ο Γκάνεφ), αλλά στην ομάδα γυναικών. Η καριέρα μου άρχισε να παίρνει ανοδική πορεία στην Ουρμπίνο, σε ηλικία 25 χρόνων, στη Β’ Εθνική, όπου έμεινα και τρία χρόνια. Το 2000 πήγα στη Ματσεράτα και την ανέβασα με την πρώτη στη μεγάλη κατηγορία. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε, με πολλούς τίτλους σε Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία, ενώ ήμουν με τον Μπονίτα από το 2002 έως το 2010 δεύτερος στην Εθνική Ιταλίας και καθόμουν στον πάγκο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τότε ο Μπονίτα ήταν ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο, αλλά τώρα...».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 12/8/2023

Τι να περιμένουμε στο Ευρωβόλεϊ;

Δουλεύουμε σκληρά με μια νέα ομάδα, χωρίς τις σταρ του παρελθόντος. Με τα αστέρια δεν έκαναν κάτι σπουδαίο, έχουν να πάρουν μετάλλιο απ’ ό,τι θυμάμαι εδώ και 40 χρόνια, ενώ είχαν κατακτήσει και χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό ο Γκάνεφ, πρόεδρος της βουλγαρικής ομοσπονδίας, μου έδωσε την ομάδα με εντολή να βάλω μέσα νέα παιδιά και να φτάσουμε στην κορύφωση στο Παγκόσμιο του 2028. Παίζουμε χωρίς Νικόλοβα, Βασίλεβα, Ντιμιτρόβα, Κετιπόβα. Εμπιστευτήκαμε τη νέα γενιά. Και θέλουμε να πάμε ψηλά, στα μετάλλια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Το 70% των κοριτσιών που έχω δεν αγωνίστηκαν ποτέ στην Εθνική. Στο VNL παίξαμε καλά, αλλά οι ομάδες απέναντί μας είχαν πολύ υψηλό επίπεδο. Πήραμε την καλύτερη θέση στην Ιστορία της Βουλγαρίας, τη 13η, και αφήσαμε πίσω την Ταϊλάνδη, την Κροατία και την Κορέα. Κανένας δεν περίμενε αυτά τα αποτελέσματα. Και χωρίς την Πάσκοβα της ΑΕΚ που τραυματίστηκε στο πρώτο ματς.

Το επίπεδο του Ευρωβόλεϊ;

Πολύ υψηλό, αν φανταστείτε ότι στους τελικούς του VNL ήταν στην τριάδα η Τουρκία και η Πολωνία. Και αν προσθέσουμε την Ιταλία και τη Σερβία, θα έχουμε στο Ευρωπαϊκό τις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Και είναι πολύ δυνατές ομάδες η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Kαι η Τσεχία με την επιστροφή της Βέλκοβα είναι ψηλά, γι’ αυτό είναι δύσκολο να μπεις στην οκτάδα.

Ο στόχος σας;

Να περάσουμε από τον πρώτο γύρο και να παίξουμε στις 16 καλύτερες ομάδες σε νοκ άουτ ματς. Είναι πολύ δύσκολο να μπούμε στην οκτάδα, γιατί οι οκτώ ομάδες που προανέφερα, συν τη Γαλλία, θα παλέψουν για τα μετάλλια.

Πώς είδατε την Ελλάδα;

Αν είχατε τη Βασιλαντωνάκη, τη Χαντάβα και την Παπαφωτίου, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά και εσείς τολμήσατε να εμπιστευθείτε νέα παιδιά. Μπορείτε να περάσετε από τον όμιλο, αλλά δύσκολα θα μπείτε και εσείς στην οκτάδα. Έχετε παίκτριες-μαχήτριες, πρέπει όμως να μάθουν πολλά.

Ναι, αλλά η Βασιλαντωνάκη δεν είναι μεγάλη σε ηλικία.

Το άγχος για μια παίκτρια είναι μεγάλο και δεν είναι μηχανή. Πρέπει να φροντίσει το σώμα της, να μην παίζει όλο τον χρόνο.

Η Εγκόνου και η Χάακ παίζουν στις εθνικές ομάδες.

Έχουν διαφορετικό κίνητρο, γιατί τα συμβόλαια με τους συλλόγους τις θέλουν και διεθνείς και παίρνουν 200.000 ευρώ. Σέβομαι όμως την απόφαση της Βασιλαντωνάκη, γιατί πλέον είναι σκληρό να παίζεις χειμώνα, καλοκαίρι. Και στην Εθνική δεν πληρώνεται. Δεν πιστεύω ότι είναι καπρίτσιο, απλά θέλει να έχει καλό γυμναστή, φυσικοθεραπευτή, έβαλε στόχο να παίξει είκοσι χρόνια για παράδειγμα και αυτό δεν μπορεί να το κάνει αν αγωνίζεται 12 μήνες τον χρόνο. Κάνει ένα πρόγραμμα για να πάρει τα λεφτά που θέλει, γιατί δεν μπορεί να παίζει 40 χρόνια. Κι αν τραυματιστεί το καλοκαίρι, δεν θα πληρωθεί από το κλαμπ τον χειμώνα. Το σέβομαι, δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποια να παίξει με το ζόρι.

Ποια είναι η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, η Εγκόνου ή η Χάακ;

Είναι πιο εύκολο να έχεις τη Χάακ, να τη μανατζάρεις στο γήπεδο. Η Εγκόνου έχει κάτι παραπάνω, δύσκολο να βρεις τέτοιο ταλέντο, αλλά δύσκολος χαρακτήρας. Γιατί η Εγκόνου έμεινε μόνο έναν χρόνο στη Βάκιφμπανκ; Γιατί είναι δύσκολο να τη μανατζάρεις.

Ο Αμποντάνζα μού είπε ότι η Χάακ είναι καλύτερη, κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο και παίζει για την ομάδα, όχι για τον εαυτό της.

Γιατί είναι πιο εύκολο να τη μανατζάρει. Και οι δύο είναι πολύ καλές, αν θέλεις να κάνεις εύκολη τη ζωή σου διαλέγεις τη Χάακ, αν θέλεις να πάρεις κάτι παραπάνω την Εγκόνου, αλλά θα χάσεις τον ύπνο σου…

Πώς βλέπετε το νέο πρωτάθλημα στην Ελλάδα;

Όλες οι ομάδες άλλαξαν και έχτισαν καλύτερα σύνολα. Άλλες με καλή υποδοχή, άλλες με ισορροπία σε όλους τους τομείς. Ο Ολυμπιακός δεν θα βασιστεί στο σερβίς ή στην υποδοχή, αλλά στο σύνολο. Στην τετράδα μπορεί να μπει και η Σαντορίνη που έκανε καλές μεταγραφές. Ο Ολυμπιακός είχε πέρυσι μία σταρ, τη Σάλας, φέτος όμως είναι διαφορετική ομάδα. Χτίσαμε μια ομάδα και ομολογώ ότι δεν περίμενα ότι το επίπεδο του πρωταθλήματος θα ήταν τόσο ψηλό. Μπορέσαμε να κοντράρουμε την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, αν και ήμασταν πίσω στη βαθμολογία, όχι όμως και τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορέσαμε να σπάσουμε το σύστημά του. Και είχε την Παπαφωτίου που είναι η καλύτερη πασαδόρος στην Ελλάδα.

Γιατί δεν πήρατε καλύτερη πασαδόρο από την Καράρο;

Καλή είναι η Καράρο και μέσα στον προϋπολογισμό μας. Στο βόλεϊ αν έχεις δυο τρεις καλές επιθετικές παίκτριες, με μπλοκ, είσαι καλά, χωρίς άριστη υποδοχή τα πράγματα είναι δύσκολα. Έτσι ήμασταν εμείς, αλλά και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Από τον Μάρτιο κάναμε καλή δουλειά, όταν είχα και όλες τις παίκτριες στη διάθεσή μου, τη Σάλας, τη Γουίντερς, την Κούμπουρα. Παίξαμε καλό βόλεϊ. Το πρόβλημα ήταν ότι παίζαμε στα ίσα με τον Παναθηναϊκό, στο 22-22, στο 23-23, όμως δίναμε άσο και χάναμε το σετ. Και έχανε η ομάδα την αυτοπεποίθησή της. Θέλαμε να παίξουμε καλό βόλεϊ και γρήγορα όπως η Γκρόθες, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με κακή υποδοχή. Η Σοφία Κοσμά έκανε τεράστια πρόοδο, αν αναλογιστούμε ότι άλλαξε και θέση από ακραία σε λίμπερο. Δεν ήταν τέλεια, ήταν όμως σπουδαία και είμαι υπερήφανος γι’ αυτήν, γιατί έκανε πρόοδο, ήταν μαχήτρια. Λύγιζε όμως στο τέλος των σετ. Θέλει χρόνο για να φτάσει ψηλά, αλλά ο Ολυμπιακός δεν είναι κλαμπ που μπορεί να περιμένει. Πρέπει πάντα να κερδίζει.

Η Μικαέλα Μλεΐνκοβα;

Είναι μια παίκτρια-ορχήστρα, με καλή υποδοχή, μπλοκ, άμυνα, σερβίς, επίθεση. Την είχα παίκτρια και στην Πολωνία και στη Γαλλία. Και εκτός από σπουδαία παίκτρια, έχει πολύ καλό χαρακτήρα. Αν τη συναντήσεις έξω, θα πιστεύεις ότι είναι ένα ήσυχο κορίτσι. Μέσα στο γήπεδο όμως μεταμορφώνεται, πετάει φωτιές. Άλλος άνθρωπος. Και μαχήτρια.

Η Mπιάνκα Φαριόλ;

Πολεμίστρια. Είναι δύσκολο για έναν προπονητή να κοουτσάρει παίκτριες με ισχυρό χαρακτήρα, αλλά τη νέα ομάδα την έχτισα με τέτοιες αθλήτριες. Να θέλουν να νικάνε και να δίνουν και το αίμα τους για τον Ολυμπιακό - κι ας έχουν δύσκολο χαρακτήρα. Σαν εμένα. Kαι πολύ δυναμική και παθιασμένη. Έχουμε στην ομάδα δύο Αργεντίνες με απίστευτο ταμπεραμέντο.

Και πώς θα παίζει η Φαριόλ, αφού είναι πέμπτη ξένη;

Θα δοκιμάσω διάφορα σχήματα και μην ξεχνάτε ότι μπορεί να παίζει η Φαριόλ με την Τσιτσιγιάννη. Η Μαρία βελτιώθηκε πολύ, θα δουλέψω ακόμη έναν χρόνο μαζί της και δεν θα την αναγνωρίζετε. Θα έχουμε πολλές επιλογές και στην Ευρώπη μπορούν να παίζουν όλες. Αν και στο Τσάλεντζ Καπ ήμασταν άτυχοι στην κλήρωση, θα παίξουμε με μία από τις Νοβάρα ή Σαλτσοματζιόρε. Λογικά η πρώτη θα κατακτήσει το τουρνουά του ΜΕΝΖΑ και θα παίξει μαζί μας.

Τι έγινε πέρυσι;

Επαναλαμβάνω ότι για μένα ήταν μεγάλη έκπληξη το υψηλό επίπεδο του πρωταθλήματος. Δεν το περίμενα, το ομολογώ. Όταν άρχισα να καταλαβαίνω τι γίνεται, δουλέψαμε σκληρά, αλλά μας προέκυψαν τραυματισμοί. Αν είχα υγιή την Κούμπουρα με την Ταργκοβίστε, θα προκρινόμασταν. Κερδίζαμε 24-22, πάθαμε μπλακ άουτ και μετά... χάθηκε όλη η ομάδα. Με τις ίδιες παίκτριες στο επόμενο σετ σταματήσαμε να παίζουμε. Κι αυτό είναι το παράπονό μου, δεν παίζουμε το ίδιο όταν χάνουμε ένα σετ. Aν παίζεις καλά, πρέπει να συνεχίζεις να παίζεις ακόμη κι αν χάνεις ένα σετ. Το ίδιο έγινε και με τον Παναθηναϊκό. Κερδίσαμε πολύ εύκολα ένα σετ, αλλά στο επόμενο έπεσε η απόδοσή μας. Κάθε σετ ξεκινάει από το 0-0, ανεξάρτητα από το τι έγινε στο προηγούμενο. Μετά τον Μάρτιο, τους δύο τελευταίους μήνες, παίξαμε καλό βόλεϊ. Στο κλαμπ όλα δούλευαν τέλεια, όλα ήταν θετικά, άριστη οργάνωση, όταν όμως χάνεις πέντε φορές από τον Παναθηναϊκό, κάτι δεν κάνεις καλά ή κάτι κάνει καλύτερα ο αντίπαλός σου.

Και πώς θα κερδίσετε του χρόνου τον Παναθηναϊκό που θα έχει καλύτερο ρόστερ;

Δεν συμφωνώ ότι θα έχει καλύτερο ρόστερ. Έχει διαφορετικό ρόστερ, θέλω να τους δω και στο γήπεδο. Η Άτκινσον για παράδειγμα δεν είναι καλύτερη της Ανθούλη και η Παπαφωτίου έπαιζε καλά με την Γκρόθες και την Ανθούλη. Πώς θα παίξει με την Άτκινσον; Κι αν παίξει καλά, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να σπάσουμε το σύστημά τους.

Δεν είπαμε για τη Νίζετιτς…

Είπα ότι θέλω να μου μοιάζουν οι παίκτριες και να είναι μαχήτριες. Και πρέπει να είναι υπερήφανες που θα φορέσουν τη φανέλα του Ολυμπιακού και να αντέξουν ένα τέτοιο βάρος. Πρέπει να υπερασπίζονται το όνομα του Ολυμπιακού. Και μόνο να κερδίζουν. Όλοι οι αντίπαλοι θέλουν να νικούν τον Ολυμπιακό και, όταν το καταφέρνουν, οι εφημερίδες το έχουν στην πρώτη σελίδα ως κατόρθωμα. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, δεν θέλει σοφτ παίκτριες.

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή στη ζωή σας;

Στην Τουρκία με την Εζατζίμπασι όταν κερδίσαμε τα πάντα.

Και το Τσάμπιονς Λιγκ;

Το πήρα δύο φορές με την Μπέργκαμο, όχι όμως με την Εζατζίμπασι, γιατί βάσει κανονισμών οι δύο τουρκικές ομάδες πρέπει να παίζουν στον ημιτελικό του φάιναλ φορ. Και χάσαμε από τη Βάκιφμπανκ και τη Φενέρμπαχτσε.

Η πιο δύσκολη;

Όταν έσπασα το συμβόλαιό μου με την Εθνική Ιταλίας, γιατί δεν δούλευα τον χειμώνα. Θέλω να είμαι συνέχεια στο γήπεδο και δεν μου επέτρεπαν να δουλέψω σε σύλλογο. Έτσι, καθόμουν στο σπίτι και μελετούσα τους αντιπάλους. Θέλω να είμαι μάχιμος.

Ποια είναι η άποψή σας για την περίπτωση Αταμάν στον ΠΑΟΚ;

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς συνέβη, μόνο φήμες. Δεν θέλω να μιλήσω για άλλον προπονητή, δεν ξέρω την αλήθεια και δεν θέλω να πάρω το μέρος κανενός. Ίσως είμαι στη λάθος πλευρά, αν δεν έχω πλήρη ενημέρωση.

Πώς βλέπετε τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ;

Ο ΠΑΟΚ έχει διαφορετικό προπονητή και διαφορετική φιλοσοφία. Η ΑΕΚ είναι άλλη ομάδα γιατί άλλαξε αρκετές βασικές παίκτριες. Και δεν ξέρω πώς θα ταιριάξει η χημεία τους. Και εμείς έχουμε νέες παίκτριες, αλλά με τη Μλεΐνκοβα έχω δουλέψει, ενώ και η Νίζετιτς έκανε δέκα χρόνια στην Ιταλία και γνωρίζει τον τρόπο δουλειάς. Νέα άφιξη είναι το λίμπερο, αλλά πιστεύω ότι είναι η καλύτερη στην Ελλάδα και δεν θα έχει πρόβλημα προσαρμογής.

Η Σαντορίνη;

Έχει καλό προπονητή, τον είχα βοηθό στην Εθνική Βουλγαρίας. Κάνει καλή δουλειά και πήρε καλές παίκτριες. Το επίπεδο της λίγκας θα είναι πολύ υψηλότερο. Δεν θα έχει ονόματα όπως η Κρολ, η Σάλας, η Σίλβα, η Κάφρεϊ, το επίπεδο όμως θα είναι καλύτερο. Και όλες οι ομάδες θέλουν να γίνουν επαγγελματικές, με την προσθήκη γυμναστών, φυσικοθεραπευτών, στατιστικολόγων.

Mε τον ιδιοκτήτη του Avenue Hotel, όπου διαμένουν και οι Εθνικές βόλεϊ ανδρών-γυναικών Μάνθο Βιδάλη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Προηγούμενες ομάδες

2022 Εθνική Βουλγαρίας

2019-22 Volero Le Cannet (Γαλλία)

2019-20 Εθνική Εσθονίας

2016-19 KS DevelopRes SkyRes Rzeszow (Πολωνία)

2016-17 Liu Jo Nordmeccanica Modena (Ιταλία)

2014-16 PGE ATOM Trefl Sopot (Πολωνία)

2010-14 Eczacıbası VitrA (Τουρκία)

2007-10 Foppapedretti Bergamo (Ιταλία)

2006-07 Megius Volley Club Padova (Ιταλία)

2005-06 Santeramo Sport (Ιταλία)

2003-05 Star Volley Falconara (Ιταλία)

2003-10 Εθνική Ιταλίας (βοηθός προπονητή)

1996-00 Robur Tiboni Urbino Volley (Ιταλία)

1994-95 Sabelli Conad Fano (Ιταλία, βοηθός προπονητή)

1993-94 Robur Tiboni Urbino Volley (Ιταλία, βοηθός προπονητή)

Τίτλοι (σε επίπεδο εθνικών ομάδων)

FIVB World Cup 2007 FIVB World Cup (1): 2007

European Championships (2): 2007, 2009

FIVB Grand Champions Cup (1): 2009

Mediterranean Games (1): 2009

Montreux Volley Masters (1): 2004

FISU World University Games (1): 2009

Trofeo Valle d’Aosta (1): 2008

World Military Championship (1): 2004

Τίτλοι (σε συλλογικό επίπεδο)

Champions League (2): 2008-09, 2009-10

Turkiye Kadınlar Voleybol Ligi (1): 2011-12

French Ligue A (1): 2021-22

Turkish Cup (2): 2010-11, 2011-12

Italian Cup (1): 2007-08

French Cup (1): 2021-22

Polish Cup (1): 2014-15

Turkish Super Cup (2): 2011-12, 2012-13

Italian Serie B1 Group C (1): 2000-01