Αμποντάνζα: Ένας Μοντάλι με... αλήτικο στυλ
Για άλλη μια φορά ο Μαρτσέλο Αμποντάνζα έστησε αριστοτεχνικά την ομάδα του και με 16 μπλοκ, 8 άσους η εθνική βόλεϊ γυναικών έκανε μεγάλο βήμα για την πρόκριση στο Ευρωβόλεϊ 2023, αν και πέρασε φουρτούνα στην Πόλη.
Στο αεροπλάνο δεν επιβιβάστηκαν δύο παίκτριες είτε γιατί αποκοιμήθηκαν στην αίθουσα αναμονής, είτε γιατί πήγαν σε άλλη πύλη αναχώρησης, είτε γιατί τις ξέχασε ο αρχηγός αποστολής Βαγγέλης Περόπουλος, με τον Ιταλό προπονητή να μη τις υπολογίζει στο ματς με τη Βοσνία. Συνυπεύθυνοι Περόπουλος, οι δύο αθλήτριες, συν την αρχηγό και μαγκιά του Αμποντάνζα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση και δεν πέρασε στην ομάδα.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Τελικά πήγαν με άλλη πτήση, αλλά δεν έπαιξαν δευτερόλεπτο, αφού ο Αμποντάνζα δεν τις ήθελε στο Σεράγεβο, ενώ πριν από 10 μέρες απαίτησε την απομάκρυνση των βοηθών του Μαρκάκη, Μπουτσορή και συνέχισε με τους εναπομείναντες.
Δεν θα ασχοληθούμε για τους λόγους της απομάκρυνσης τους, αλλά στο οτι ο πρώτος προπονητής κάνει κουμάντο στην ομάδα, κι αυτό είναι το σωστό. Του έδωσαν ένα προπονητικό τιμ που δεν γνώριζε και στη διάρκεια της προετοιμασίας έκανε τις επιλογές του. Όποιος-α δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του δεν χωράει στο πλάνο του. Κι αυτό σημαίνει ότι η ΕΟΠΕ του έδωσε εν λευκώ τα κλειδιά και θα τον έχει στην Εθνική για άλλα δυο χρόνια...
Ο Αμποντάνζα είναι μια νέα περίπτωση Μοντάλι, αλλά με το... αλήτικο στιλ, ευλογία για το ελληνικό βόλεϊ και όπως μας είπε η πολύπειρη Εύα Χαντάβα «με τον Αμποντάνζα έκανα την πιο δύσκολη προετοιμασία της καριέρας μου. Εικοσιπέντε ημέρες με μια ημέρα ρεπό».
Η διεθνής αθλήτρια πρόσθεσε «Κάνει σκληρές προπονήσεις και μπράβο στα κορίτσια, ιδιαίτερα τις νεαρές που βελτιώθηκαν χάρη στον κύριο Αμποντάνζα. Στις ομάδες μας κάναμε 17-18 ώρες προπόνηση στην εβδομάδα, ενώ στην Εθνική κάνουμε 17-18 ώρες σε διόμιση μέρες».
Ο Ιταλός έκανε γενναίο ξεσκαρτάρισμα στην Εθνική, δεν... έκλαψε δευτερόλεπτο για την αποχώρηση βασικών αθλητριών που βρίσκονται σε γόνιμη αθλητικά ηλικία και εμπιστεύτηκε τις νεαρές, αυτές που αντέχουν αγόγγυστα τις προπονήσεις του.
Και χρησιμοποιεί παίκτριες που δεν έχουν θέση βασικής στην ομάδα τους και δεν θα έχουν τον χειμώνα. Οι Τσιόγκα, Τερζόγλου οι διεθνείς κεντρικές δεν είχαν θέση στον ΠΑΟΚ. Καταπληκτική η λίμπερο Ξανθοπούλου, κορυφαία της Εθνικής...
Και ο Αμποντάνζα δικαιώθηκε, με την Εθνική να έχει πλέον μικρό όρο ηλικίας και πάνω απ όλα παίκτριες, που αγαπούν αυτό που κάνουν, με μεράκι και όρεξη... Φαίνεται στον τρόπο που πανηγυρίζουν και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο.
Η Βοσνία θύμιζε... νεκροταφείο κατά την ανάκρουση του ύμνου της, σε αντίθεση με τις ελληνίδες που πανηγύρισαν στο τέλος μαζί με τον Αμποντάνζα τη σπουδαιότερη νίκη τους. Μέχρι την επόμενη γιατί αυτή η ομάδα θα διαπρέψει αν στηριχτεί σωστά...