To λάθος του Ολυμπιακού και η αλλοίωση του πρωταθλήματος!

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τις παρατεταμένες διακοπές της αθλητικής  δικαστού και το λάθος του Ολυμπιακού με τον ΑΟ Θήρας

To λάθος του Ολυμπιακού και η αλλοίωση του πρωταθλήματος!

Ξεκινά το πολύπαθο πρωτάθλημα βόλει , αν το θυμόσαστε, όπου μετά από πολλά χρόνια υπάρχει πέραν των δυο γνωστών διεκδικητών, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, όπου το Σάββατο καλείται να το αποδείξει και στο γήπεδο, απέναντι στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Το πρωτάθλημα της ΕΣΑΠ χωλαίνει σε πολλά σημεία και το γεγονός ότι θα ξεκινούσαν 12 ομάδες, αλλά τελικά φτάσαμε στις 10, εκ των οποίων οι δυο προβληματικές(Ηρακλής, Εθνικός Αλεξανδρούπολης) καταδεικνύει ότι πρόκειται για προβληματική διοργάνωση. Ειδικά φέτος με τα λεφτά της κρατικής τηλεόρασης να πηγαίνουν σε λειτουργικά έξοδα, θα αναστενάξουν οικονομικά όλες οι ομάδες, πλην του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Φοίνικα Σύρου που έχουν πίσω τους φιλάθλους ή χορηγούς.

Κι αφού ξεπεράσουμε το οικονομικό, που δεν ξεπερνιέται και εύκολα, θα σταθούμε σε ένα θέμα που μπορεί να αλλοιώσει τη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Στις 15 Δεκεμβρίου έγινε το επεισοδιακό ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2, με διακοπές, προπηλακισμό αστυνομικού, δακρυγόνα και η τιμωρία του «τριφυλλιού» θεωρείται σίγουρη, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί. Κλείνουμε έναν μήνα και ακόμη δεν μάθαμε το μέγεθος της, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ματς με τον ΠΑΟΚ να γίνει με θεατές, κάτι που πιθανότατα δεν θα συνέβαινε αν η αθλητική δικαστής δεν έκανε διακοπές διαρκείας…

Υπάρχουν όμως κι άλλα θέματα που στοιχειοθετούν αλλοίωση, όπως οι οφειλές προς αθλητές που επισύρουν ποινές αφαίρεσης βαθμών, αλλά δεν γίνονται πράξη. Κι αυτό γιατί όταν το θέμα φτάνει στο αμήν, υπάρχει παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΣΑΠ που εγγυάται την εξόφληση τους, οι αθλητές υπαναχωρούν, παίρνουν μια δόση ή τίποτα και μετά όλα γράφονται στο χιόνι. Γι αυτή την κατάσταση βέβαια φταίνε και οι αθλητές, αφού πείθονται με το επιχείρημα «αν υποβιβασθεί η ομάδα που σας χρωστάει, δεν θα πάρετε ποτέ τα λεφτά σας», αλλά κάποτε πρέπει να χάσει ένας παίκτης λεφτά προς παραδειγματισμό των υπολοίπων σωματείων. Τελευταίο παράδειγμα ο πρώην διεθνής Κώστας Χριστοφιδέλης που έχει λαμβάνειν από τον Ηρακλή, πείσθηκε από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια που δεν έγιναν ποτέ πράξη.

Και τι γίνεται τώρα; Το πρωτάθλημα ξεκινάει και μπορεί σε ένα-δυο μήνες να βγουν κάτω από το χαλί, τα μεγάλα προβλήματα που θάβει το παρεάκι της ΕΣΑΠ. Κι αν για παράδειγμα «σκάσουν» οικονομικά ο Ηρακλής ή ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, τότε το ρεζιλίκι θα είναι τεράστιο, αφού θα μείνουμε με 8 ομάδες. Όχι ότι δεν ρεζιλεύτηκε η ΕΣΑΠ με τις 10 ομάδες, αλλά οι δυο λιγότερες θα προκαλέσουν μεγαλύτερο κρότο!

Το λάθος του Ολυμπιακού

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο προβληματικό πρωτάθλημα ανδρών, το γυναικών παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον με 7 ομάδες να διεκδικούν την είσοδο στην τετράδα και αποδεικνύεται τεράστιο λάθος η μη αλλαγή της προκήρυξης που αναφέρει πλέι οφς μόνο για το 1-4 και όχι για το 1-8! Κι όλα αυτά χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.

Ο Ολυμπιακός παραμένει το μεγάλο φαβορί, αλλά κάνει ένα θεμελιώδες, κατά την άποψη μας, λάθος. Κυριότερος αντίπαλος του είναι ο ΑΟ Θήρας, κι όταν κάποιος σε ακολουθεί και προσπαθεί να σε φτάσει και να σε ξεπεράσει, δεν τους στρώνεις το δρόμο. Δεν κάνεις φιλικά ματς με την ομάδα που θέλει να σε ρίξει από τον θρόνο και δεν μετριάζεις τον φόβο και τον θαυμασμό που έχει απέναντι σου. Γιατί αν σε παίξει μια-δυο-τρεις φορές θα διαγνώσει τα οποιαδήποτε προβλήματα σου και θα τα μετουσιώσει σε όπλα εναντίον σου, κάτι που δεν θα γινόταν αν τον είχες από μακριά και …μισητοί. Γιατί απλά αυτός που σε μισεί στην πραγματικότητα ομολογεί έναν κρυφό θαυμασμό…