Μενέλαος Κοκκινάκης: «Με φωνάζουν τρελό»!

Ο Μενέλαος Κοκκινάκης μιλά στο «ΦΩΣ» για την επιστροφή του στον Ολυμπιακό, για την αλλαγή της θέσης του και για τους ειδικούς που λένε ότι θα γίνει ένας από τους καλύτερους λίμπερο στον κόσμο! Από τα σπλάχνα της ομάδας.

Μενέλαος Κοκκινάκης: «Με φωνάζουν τρελό»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Μενέλαος Κοκκινάκης είναι γέννημα θρέμμα στον Ολυμπιακό, έφυγε στο εξωτερικό για δύο χρόνια, γύρισε, άλλαξε θέση και όλοι οι γνώστες του αθλήματος λένε ότι μπορεί να διαπρέψει ως λίμπερο και να γίνει ένας από τους καλύτερους στον κόσμο!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/11/2019

Από πότε είσαι στον Ολυμπιακό;

Από 9-10 χρονών! Στην αρχή έπαιζα ποδόσφαιρο στον Ολυμπιακό!

Τι θέση;

Αριστερό μπακ και σέντερ μπακ!

Πρότυπο ποιον είχες;

Τον Πουγιόλ! Ως αρχηγός, ως συμπεριφορά, και ως σπλάχνο μια ζωή της Μπαρτσελόνα. Στα 13 μου πήγα στο βόλεϊ του Ολυμπιακού.

Πώς έγινε αυτό;

Μια μέρα όπως κάναμε προπόνηση στο ποδόσφαιρο, είχαν μαζευτεί στο Ρέντη περίπου 3.000 παιδιά από όλες τις σχολές και τις Ακαδημίες! Εκεί κατάλαβα σε συνεννόηση με τον πατέρα μου ότι είναι πάρα πολλά τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο και είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να διακριθώ σε αυτό.

Ήθελα να γίνω αθλητής, αλλά να φτάσω στην κορυφή. Στον πατέρα μου άρεσε το βόλεϊ, είχε παίξει ερασιτεχνικά και είπαμε να πάμε να δοκιμάσω στο βόλεϊ.

Αγαπημένος παίκτης όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού;

Τζιοβάνι και Μέλμπεργκ.

Στο μπάσκετ;

Σπανούλης και ακόμα πιο πολύ Πρίντεζης. Μου αρέσει η ιστορία του Πρίντεζη που είναι και αυτός από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού και είναι μια ζωή στον Ολυμπιακό. Πήγα και στο ΣΕΦ πριν λίγες μέρες που χάσαμε. Εγώ δοξάζω τους Έλληνες παίκτες που μας έδωσαν μεγάλες χαρές. Το παράδειγμα του Πρίντεζη θεωρώ ότι ταιριάζει και στη ζωή μου. Θα ήθελα να κάνω κάτι ανάλογο στο βόλεϊ.

Γιατί έφυγες και πήγες στη Γαλλία;

Χάσαμε ένα πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ μέσα στο Ρέντη και το είδα ως κίνητρο μέσα μου να αλλάξω κάτι σε εμένα, να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στο εξωτερικό.

Πληγώθηκες από κάποια πράγματα;

Απογοητεύτηκα μπορώ να πω από κάποια πράγματα. Αλλά ήταν το έναυσμα για να δείξω ότι έχω εγωισμό και χαρακτήρα ως άνθρωπος, στο βόλεϊ και στη ζωή μου.

Μετά γιατί γύρισες;

Τον αγαπάω τον Ολυμπιακό. Θέλω να ευχαριστήσω για αυτά τα 2 χρόνια που ήμουν στο εξωτερικό κάποιους σπουδαίους φιλάθλους του Ολυμπιακού που ακολουθούν την ομάδα σε όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα και είναι η ζωή τους όλη ο Ολυμπιακός! Αυτοί με βοήθησαν, ενδιαφέρονταν και για εμένα, κρατήσαμε επαφή και είναι σημαντικό. Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα άτομα.

Θα πεις τα ονόματα;

Ναι. Χρίστος Χρυσάνθης, Σταύρος Κισαμιτάκης, Γιάννης Αλαμπασύνης. Επίσης, την Κυριακή την Καρρά που είναι η Νο1 οπαδός μου στο γυναικείο φύλο μετά τη μητέρα μου. Όταν έρχονται στο γήπεδο και τους βλέπω, παίρνω δύναμη την ώρα του αγώνα. Όπως δύναμη παίρνω από όλο τον κόσμο του Ολυμπιακου.

Πόσο χρονών είσαι;

26.

Πες μου ένα προηγούμενο με άλλον παίκτη βόλεϊ που να άλλαξε θέση σε τέτοια ηλικία και να έγινε κορυφαίος στη νέα θέση.

Ο Δημήτρης ο Τζούριτς. Άρχισε ως κεντρικός την καριέρα του, πήγε πολύ καλά σε Ολυμπιακό και στο εξωτερικό, αλλά μετά έγινε διαγώνιος.

Λένε ότι μπορείς να γίνεις ο καλύτερος λίμπερο στον κόσμο.

Μπορούν να λένε διάφορα, είναι όμορφο να τα ακούς, τονώνουν την αυτοπεποίθηση αλλά κρατάω χαμηλούς τόνους, θέλω να τα αποδεικνύω μέσα στο γήπεδο. Θα δουλέψω πολύ για να πετύχω.

Ξέρει όλος ο χώρος ότι είσαι δουλευταράς.

Έχω όρεξη να δουλέψω πολύ.

Τι θέλει η θέση του λίμπερο; Εσύ έχεις πολύ καλή υποδοχή και επαφή με τη μπάλα, καθώς και αντίληψη. Σου ταιριάζει η θέση πιστεύεις;

Ναι, μου ταιριάζει. Είναι τεχνικά τα ζητήματα, αλλά το θέμα είναι η αντίληψη των φάσεων και η ενέργεια που δίνεις στην ομάδα. Πρέπει να έχεις καλή υποδοχή αλλά επίσης πρέπει να ανεβάζεις την ψυχολογία των συμπαικτών σου με το παίξιμό σου. Όλοι με φωνάζουν τρελό! (γελάει).

Μήπως έκανες λάθος που δεν έπαιζες από την αρχή σε αυτή τη θέση; Μήπως πέταξες χρόνια;

Όχι, μου άρεσε να παίζω ακραίος. Και έφτασα σε αρκετά καλό επίπεδο, και στον Ολυμπιακό και στη Γαλλία. Ήμουν μέσα στους 6 καλύτερους ακραίους στη Γαλλία! Όμως είδα πού μπορώ να φτάσω, απόλαυσα τη θέση και πλέον είμαι συνειδητοποιημένος και έτοιμος να γίνω λίμπερο.

Υπήρχε ταβάνι για εσένα στην προηγούμενη θέση λόγω ύψους;

Ναι. Κακά τα ψέματα, το ύψος δεν βοηθούσε.

Πόσο ύψος έχεις;

1.89.

Κοντός για ακραίος λοιπόν αλλά ψηλός για λίμπερο!

(γελάει). Ακριβώς. Αυτό λέω για πλάκα στους συμπαίκτες μου, ότι πλέον δεν μπορούν να με πουν κοντό, είμαι ένα ψηλό λίμπερο! (γελάει).

Μπορείς να γίνεις ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο;

Εγώ θα δουλέψω και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Τα είχα πάντα τα στοιχεία για να γίνω καλό λίμπερο.

Πρότυπα στο βολεϊ σε αυτή τη θέση;

Ο Βερμπόφ και ο Ενό.

Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω τώρα, τι θα έκανες; Θα ξεκινούσες από λίμπερο;

Όχι, πάλι θα έπαιζα ακραίος! Για να το απολαύσω και να γεμίσω μέσα μου, επειδή κάνεις περισσότερα σε αυτή τη θέση. Και όταν ωρίμαζα και χόρταινα, θα γύριζα ως λίμπερο όπως τώρα.

Με την αδερφή σου τι έγινε, ήταν και αυτή γέννημα θρέμμα του Ολυμπιακού. Γιατί έφυγε; Δεν ήθελε τον πρωταθλητισμό;

Όχι, μια χαρά τον ήθελε. Όμως ο αθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης, και ειδικά στο γυναικείο βόλεϊ οι απολαβές δεν σε εξασφαλίζουν στη ζωή σου... Ήθελε να τελειώσει τη σχολή της και να μπορεί να έχει επάγγελμα στο μέλλον.

Τι σχολή;

Διοίκηση επιχειρήσεων. Ήθελε χρόνο για να μελετάει, να πηγαίνει στη σχολή, τώρα έχει πάει σε μικρότερη ομάδα, δεν πάει σε όλες τις προπονήσεις, δεν έχει και τα ταξίδια που έχει ο Ολυμπιακός. Για να καταφέρει να τελειώσει τη σχολή της έκανε αυτό που έκανε.

Από την καινούργια ομάδα που έχει ο Ολυμπιακός στο βόλεϊ, ποιος παίκτης σου αρέσει πιο πολύ;

Δεν θέλω να ξεχωρίσω, δεν πρέπει.

Λίγο περισσότερο από τους νεοφερμένους ποιος σου κάνει κλικ.

Ο πιο έμπειρος παικτικά- και μου αρέσει αυτό- είναι ο Χουσάι.

Τι τον ξεχωρίζει;

Μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι καλά, έχει παίξει δύσκολα ματς στην καριέρα του, θα μας βοηθήσει, θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμος πιστεύω. Παίζει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και είναι εξαιρετικός αθλητής!

Αντίπαλος πιο δύσκολος φέτος θα είναι ο ΠΑΟΚ ή ο Παναθηναϊκός; Ειχε μπλέξιμο με τους Κουβανούς ο ΠΑΟΚ, το ξεπερνάει πλέον.

Είναι νωρίς για αυτά. Αλλά η σειρά πιστεύω θα είναι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Σύρος, όλα παίζονται.

Φαβορί ο Ολυμπιακός;

Πάντα φαβορί ο Ολυμπιακός!

Τα 70.000 μέλη που έφτασε ο Ολυμπιακός τα βλέπεις πολλά ή λίγα;

Πολλά για άλλες ομάδες που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Όμως για το μέγεθος του Ολυμπιακού και τη λατρεία που έχει ο κόσμος του- μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους πολυσυλλόγους στην Ευρώπη- πιστεύω ότι μπορεί να φτάσει ο αριθμός παραπάνω. Για να συνεχίσει ο Θρύλος να κατακτά τους τίτλους σε όλα τα σπορ και να φέρνει διακρίσεις στην Ευρώπη.