Νίκος Ζαλμάς: "Συγγνώμη που είμαι καθηγητής και προπονητής"

Ο Νίκος Ζαλμάς μίλησε για το διαζύγιο με τον Φοίνικα Σύρου, επειδή δεν πήρε απόσπαση και πρέπει να δουλέψει σε σχολείο της Αττικής

Νίκος Ζαλμάς: "Συγγνώμη που είμαι καθηγητής και προπονητής"

«Το θέμα της απόσπασης μου ήταν γνωστό στη διοίκηση της Σύρου από την πρώτη στιγμή και ήμασταν σε συνεννόηση. Είχα διαβεβαιώσεις πως θα τακτοποιηθεί. Την θέση μου θα την τιμούσα πηγαίνοντας στο γραφείο φυσικής αγωγής Κυκλάδων έχοντας ετοιμάσει ημερίδες και παρουσιάσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Κυκλάδων. Πιστεύω πως θα άφηνα σημαντική προίκα στο βόλεϊ όπως κάνω εδώ και χρόνια, ειδικά στο ανδρικό βόλεϊ. Από εκεί και πέρα δεν έχω την αίσθηση ότι το περιβάλλον στο οποίο εργάζομαι είναι αυστηρά τόσο επαγγελματικό που να έχω κάνει κάτι αντιδεοντολογικό ή αντιεπαγγελματικό».

Εννοείς την διπλή επαγγελματική ιδιότητα;

«Ναι. Εάν ζούσαμε σε άλλη εποχή και σε άλλη χώρα θα μπορούσαμε να κουβεντιάζουμε για επαγγελματικές συνθήκες. Όταν αυτές απουσιάζουν εντελώς από τη δομή όλου αυτού του οικοδομήματος του ελληνικού πρωταθλήματος και με δεδομένες τις συνθήκες ανασφάλειας που επικρατούν στη χώρα, τότε συγγνώμη που επιλέγω να κάνω και τα δύο, δηλαδή, καθηγητής σε σχολείο και προπονητής στην Volley League. Το εργασιακό μου περιβάλλον δεν μου προσφέρει καμία ασφάλεια».

Αν μπορούσες να κάνεις μία επιλογή τι θα επέλεγες μεταξύ του επαγγελματία προπονητή και του σχολείου;

«Σε ιδανικές συνθήκες και αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε ένα καθαρά επαγγελματικό περιβάλλουν τότε πράγματι θα προτιμήσω να είμαι προπονητής στη Λίγκα. Εννοείται πως αυτό θα μου εξασφάλιζε τα ένσημα μου και το μισθό μου σε μηνιαία βάση. Επίσης έχω πολλές ενστάσεις ακόμα: Δε νομίζω πως είμαι λιγότερο επαγγελματίας από κάποιον άλλο Έλληνα ή άλλο ξένο προπονητή που κάνει απλά μία προπόνηση δύο ωρών, ούτε έχω την αίσθηση πως επειδή είμαι γυμναστής και σε σχολείο φαίνομαι λιγότερο επαγγελματίας από παίκτες που προπονούνται ένα δίωρο την ημέρα, από αθλητές που έχουν θέση στο δημόσιο και άδεια πρακτορείου ΠΡΟΠΟ. Έχουμε μπερδέψει τον επαγγελματισμό με την αποκλειστικότητα ως προς την απασχόληση. Πόσο λιγότερο επαγγελματίας φαίνομαι όταν δουλεύω 10-12 ώρες την ημέρα σε ομάδες και συγκριτικά με έναν γιατρό ή με έναν δημοσιογράφο που μπορεί να δουλεύει παράλληλα σε 2-3 σάιτ και να βγαίνει σε έναν τηλεοπτικό σταθμό; Τον επαγγελματισμό μου και την προσπάθεια που κάνω 26 χρόνια στο βόλεϊ και κυρίως στο ανδρικό βόλεϊ ας τον κρίνουν οι εκάστοτε διοικήσεις που συνεργάστηκα με γνώμονα όχι μόνο τις ώρες αλλά και την ποιότητα. Ας δούμε κάποτε τι προίκα αφήνει ο καθένας σε μία ομάδα. Νομίζω πως ως προς αυτούς τους τομείς έχουμε καλά πράγματα να πούμε. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πω για τον plan B στον Φοίνικα ήμασταν σε πλήρη συνεργασία με την διοίκηση του Φοίνικα σε περίπτωση που δε μπορούσε να τελεσφορήσει η απόσπαση μου και να μείνω στο νησί. Έτσι φτάσαμε από κοινού σε σε ένα πρόωρο και συναινετικό διαζύγιό το οποίο καμία από τις δύο πλευρές δεν ήθελε».