Μπονιφάντε για Τζούριτς, Ράπτη, Πετρέα: «Να αφήσω νέους παίκτες στην Εθνική»

 Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής βόλεϊ ανδρών Ντάντε Μπονιφάντε μιλάει εφ’ όλης της ύλης ενόψει της συμμετοχής της «γαλανόλευκης» στο Ευρωβόλεϊ.

Μπονιφάντε για Τζούριτς, Ράπτη, Πετρέα: «Να αφήσω νέους παίκτες στην Εθνική»

Συνέντευξη στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ

Τον Ντάντε Μπονιφάντε, όπως και τον Σάμουελ Πάπι, τους γνωρίζαμε για τους δεκάδες ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους που κατέκτησαν ως παίκτες, αλλά στην Ελλάδα ήρθαν ως προπονητές και κολύμπησαν κατευθείαν στα βαθιά νερά. Από τους πάγκους της Γ’ Ιταλίας βρέθηκαν στην Εθνική, η ΕΟΠΕ πήρε τεράστιο ρίσκο, με το «καλημέρα» όμως δικαιώθηκε, καθώς οι Ιταλοί οδήγησαν την Εθνική στο Ευρωβόλεϊ 2023 με εκπληκτικά αποτελέσματα και αήττητη στα προκριματικά. Ο Ντάντε Μπονιφάντε μάς παρουσιάζει με τη δική του ματιά την περιπέτειά του στην Ελλάδα.

«Με έκπληξη άκουσα μια μέρα στο τηλέφωνο ότι η ελληνική ομοσπονδία βόλεϊ με ήθελε για προπονητή στην Εθνική. Είναι κάτι ασυνήθιστο γιατί είμαι φρέσκος προπονητής και είχα δουλέψει μόνο στην Πράτα, ομάδα Γ’ Ιταλίας. Υπερήφανος ταυτόχρονα, μίλησα αμέσως με το κλαμπ, γιατί στην Ιταλία πρέπει να πληρώσεις για να είσαι ταυτόχρονα στο ιταλικό πρωτάθλημα και σε εθνική ομάδα. Μου έδωσαν το ΟΚ και ήρθα στην Ελλάδα. Αν είσαι προπονητής στην Α1 Ιταλίας, πρέπει η ομοσπονδία να πληρώσει 100.000 και στην Α2 50.000. Επειδή όμως εγώ ανέβασα την ομάδα από τη Γ’ Εθνική, δεν πληρώθηκε το παράβολο όταν ανεβήκαμε στην Α2».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 29/8/2023

Πόσα χρόνια ήσασταν προπονητής;

Από το 2018, όταν ο Λορεντσέτι, τον οποίο είχα προπονητή στην Τρέντο, μου είπε να γίνω βοηθός του. Παρότι είχα πρόταση από το Μιλάνο, κρέμασα τα παπούτσια και έγινα βοηθός του για τρία χρόνια. Ήμουν 40 χρόνων και είχα προπονητή τον Λορεντσέτι για επτά χρόνια στην Πιατσέντα, στη Μόντενα, στη Βερόνα και στην Εθνική νέων. Μετά πήγα στην Πράτα, μετά τον κόβιντ, με στόχο να ανεβάσουμε την ομάδα από τη Γ’ Εθνική. Την ανεβάσαμε στην Α2, όπου πήραμε την πέμπτη θέση. Ήθελα να ξεκινήσω από τα χαμηλά και να πάω βήμα βήμα. Του χρόνου στόχος μας είναι μια θέση στην τετράδα για να παίξουμε στα πλέι οφ ανόδου, για ένα εισιτήριο.

Γιατί σας επέλεξε ο Λορεντσέτι;

Από νωρίς μου είπε ότι έχω όλα τα προσόντα να γίνω προπονητής και μιλούσαμε συνέχεια για το βόλεϊ.

Και ήρθε μαζί σας ο Πάπι;

Όχι από την πρώτη χρονιά. Είμαστε πολλά χρόνια φίλοι και μου επισημαίνει τα λάθη μου. Είχε τις αμφιβολίες του για την προπονητική, αλλά τον προέτρεψα να έρθει μαζί μου. Δεν μου έλεγε «μπράβο». Δεν το έπαιρνε απόφαση, μέχρι που τον έπεισα.

Και βάλατε προϋπόθεση στην ΕΟΠΕ να έρθετε με τον Πάπι;

Όχι, ο πρόεδρος Καραμπέτσος το απαίτησε.

Γνωρίζατε το ελληνικό βόλεϊ;

Μου αρέσει να παρακολουθώ τα αναπτυσσόμενα πρωταθλήματα. Μίλησα και με τον Κώστα Χριστοφιδέλη, με τον οποίο έχω την ίδια ηλικία και τον γνώριζα από τα κλαμπ και τις εθνικές ομάδες. Έχω την Data Basic και είδα πολλά βίντεο και στατιστικά που μου έστειλε. Έτσι έκανα μια λίστα με 32 παίκτες και έμειναν 16 για τους Μεσογειακούς. Η Ομοσπονδία μού έδωσε το ελεύθερο και ήταν δική μου επιλογή να μην καλέσω παίκτες που είχαν αποφασίσει να σταματήσουν από την Εθνική. Δεν τους καλούσα έτσι κι αλλιώς. Οι Κοκκινάκης, Πρωτοψάλτης, Κουμεντάκης μού ζήτησαν να μην ξεκινήσουν από την αρχή την προετοιμασία, συμφώνησα. Ο Πετρέας ήρθε από την πρώτη μέρα.

Υπήρξαν παίκτες που τους θέλατε και δεν ήρθαν;

Ναι, αλλά δεν θα αποκαλύψω τα ονόματά τους.

Ο Τζούριτς;

Όχι, άλλος. Ο Τζούριτς ήθελε να μείνει με την οικογένειά του και να κάνει αποθεραπεία.

Ξεκινήσατε από τα προκριματικά του Ευρωβόλεϊ, χωρίς να είστε φαβορί.

Πάντα θέλω να κερδίζω, όπως και ο Πάπι. Φοβήθηκα μόνο όταν χάναμε 2-0 στη Νορβηγία. Παίζαμε άσχημα και έγιναν λάθη από τους διαιτητές. Βασικά δεν παίζαμε καλά, έβαλα τους Τζιουμάκα, Βουλκίδη στη θέση των Μούχλια, Λινάρδου και βελτιωθήκαμε. Η νίκη δεν ήρθε από τις αλλαγές, αλλά γιατί έπαιζε η ομάδα πλέον χωρίς άγχος. Ήταν και το πρώτο ματς που πάντα κρύβει εκπλήξεις. Μετά από αυτήν τη νίκη η ομάδα απέκτησε αυτοπεποίθηση και κάναμε πολύ καλό ματς. Μας βοήθησε και ο κόσμος, δεν περιμέναμε τόσους πολλούς θεατές.

Προσαρμοστήκατε αμέσως;

Ναι, γιατί όλοι ήταν δίπλα μου, ο Γκιούρδας, ο Περικλής, και έλυναν τα προβλήματα που προέκυπταν λόγω του τουρισμού και της ζέστης. Όπως οι μετακινήσεις…

Το καλύτερο ματς ήταν με την Κροατία;

Όχι, το τελευταίο με τη Νορβηγία που ήταν αδιάφορο. Παρ’ όλα αυτά, γέμισε πάλι το γήπεδο, έπαιξαν όλοι στο μάξιμουμ, παρότι δεν είχαμε κίνητρο, και οι παλιοί από τον πάγκο υποστήριζαν τους νέους. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Τι συνέβη τον χειμώνα;

Από τον Σεπτέμβριο αρχίσαμε να οργανώνουμε την προετοιμασία μαζί με τον Χριστοφιδέλη, ετοιμάσαμε τις λίστες, μιλήσαμε με τους παίκτες.

Περιμένατε να παίξετε στο Ευρωπαϊκό Λιγκ;

Όχι, γιατί θα παίζαμε κατευθείαν μετά το πρωτάθλημα. Προτίμησα να ξεκουραστούν ένα χρονικό διάστημα και μετά να κάνουμε σκληρή προπόνηση. Πιστεύω όμως ότι ήταν η τελευταία χρονιά εκτός Ευρωπαϊκού Λιγκ. Γιατί χρειάζονται πλέον βαθμοί στη βαθμολογία της FIVB για να παίξεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στις κλήσεις σας είχατε τρεις πασαδόρους που δεν έπαιζαν στην ομάδα τους.

Ναι, γιατί σχεδόν σε όλες τις ομάδες έπαιζαν βασικοί ξένοι πασαδόροι.

Υπήρχε ο Κασαμπαλής;

Ναι, τον είχα την πρώτη χρονιά, αλλά προτίμησα τον Γαλιώτο για την τεχνική του, για το πώς καθοδηγούσε τους παίκτες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Και προσέθεσα δύο νέους παίκτες που θέλουν να αποδείξουν ότι έχουν ταλέντο και θέλουν να μάθουν. Και είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά που κάναμε μαζί.

Τι έγινε με τον Τζούριτς;

Τον ήξερα από το Τρέντο και μιλούσαμε συχνά. Ο πρόεδρος μού είπε τον χειμώνα ότι ο Μίταρ θέλει να γυρίσει στην Εθνική. Τον πήρα τηλέφωνο και με διαβεβαίωσε ότι είναι πιο έτοιμος αυτήν τη χρονιά, θέλει να έρθει, αισθάνεται καλύτερα το σώμα του. Και οι καλοί παίκτες είναι πάντα καλοδεχούμενοι. Βοηθούν και τους νέους παίκτες, τους σπρώχνουν μαζί με τον Πετρέα προς τα πάνω.

Με τον Ράπτη;

Έπαιξε πολύ καλά αυτήν την περίοδο. Πέρυσι είχα τους Κουμεντάκη, Πρωτοψάλτη και τους πλαισίωσα με τρεις νέους, τους Ανδρεόπουλο, Χάκα, Χανδρινό.

Γιατί όχι με τον Ράπτη;

Μίλησα μαζί του και διαπίστωσα ότι δεν ήταν έτοιμος. Είχε ταλέντο, αλλά κάποιος έπρεπε να του κλείσει την πόρτα και να τον αφυπνίσει, να δουλέψει περισσότερο. Πιστεύω ότι του έκανε καλό, τον βοήθησε να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα και ήρθε ένας διαφορετικός παίκτης αυτό το καλοκαίρι. Πέρυσι είχα τον Ανδρεόπουλο που ήταν καλύτερος στην υποδοχή και ο Ράπτης θα έμενε τέταρτος. Γι’ αυτό προτίμησα για τέταρτους τους Χανδρινό, Χάκα. Φέτος ήρθε πιο έτοιμος, χαρούμενος και με διάθεση να μείνει στην Εθνική

Γενικά όμως προτιμάτε έναν νεαρότερο παίκτη από έναν μεγαλύτερο σε ηλικία, αν είναι κοντά σε απόδοση;

Στην Εθνική παίζουν οι καλύτεροι, ακόμη κι αν είναι 36, 37, θέλω όμως, αν φύγω, μετά τον δεύτερο χρόνο στην Εθνική να αφήσω παρακαταθήκη για το μέλλον. Να βοηθήσω το ελληνικό βόλεϊ και γι’ αυτό καλώ τους νέους.

Η γνώμη σας για τις ομάδες του ομίλου μας;

Η Γαλλία και η Τουρκία είναι ένα επίπεδο πάνω από τις υπόλοιπες.

Η Τουρκία λόγω Λακούμτζιγια;

Και γιατί έχει παίκτες που παίζουν σε μεγάλα πρωταθλήματα, ενώ όλο το καλοκαίρι αγωνίστηκε σε μεγάλες διοργανώσεις.

Φαβορί;

Η Γαλλία και μετά η Τουρκία και η Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία;

Ναι, μπορεί να μην έχει μεγάλα ονόματα, έχει όμως σύνολο και έναν σπουδαίο πασαδόρο και τον Φερέιρα, τον ακραίο. Η Ρουμανία είναι περίεργη ομάδα, την είδα σε πολλά ματς και έχει αυξομειώσεις στην απόδοσή της. Κέρδισε 3-2 την Τουρκία, αλλά έχασε 3-0 από τη Δανία.

Το Ισραήλ;

Θα παρομοιάσω την κατάσταση με της Νορβηγίας στα περσινά προκριματικά. Παίζουμε το πρώτο ματς μπροστά στον κόσμο τους και θα είναι δύσκολα.

Ποιος είναι ο στόχος μας;

Να παίξουμε το καλύτερο σε όλα τα ματς.

Κι αν προκριθείτε ως τρίτοι, θα παίξετε με τη Βουλγαρία ή τη Σλοβενία στα νοκ άουτ.

Δεν σκέφτομαι τόσο μακριά, ματς με ματς.

Φαβορί για το χρυσό;

Μάλλον η Πολωνία, είναι πολύ δυνατή ομάδα με 14 παίκτες. Ο Γκρμπιτς μπορεί να κλείσει τα μάτια και να διαλέξει για βασικό όποιον παίκτη θέλει. Η Ιταλία κέρδισε το προηγούμενο Ευρωπαϊκό, δεν έχει όμως τον ίδιο πάγκο με την Πολωνία και τη Γαλλία, που έχει την ίδια ομάδα που κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο VNL έπαιξε χωρίς τον Νγκαπέ, που θα έρθει όμως στο Ευρωπαϊκό.

Eίδατε τη νέα Ιαπωνία που εντυπωσιάζει;

Ναι, και είναι πολύ καλή ομάδα γιατί άλλαξε τον τρόπο που δουλεύει με Ευρωπαίο προπονητή, τον Φιλίπ Μπλέιν. Ως τώρα έπαιζε γρήγορα με κομπίνες, χωρίς ψηλούς παίκτες. Είμαι σίγουρος ότι ο Μπλέιν άλλαξε τον τρόπο προπόνησης και οι περισσότεροι παίκτες αγωνίζονται στην Ευρώπη. Δεν έχει ψηλούς αθλητές, αλλά πηδούν ψηλά και παρότι δεν έχουν καλό μπλοκ είναι πολύ καλοί στον συνδυασμό μπλοκ - άμυνας. Και το σπουδαιότερο, κρατούν την μπάλα στο γήπεδο, δεν κάνουν εύκολα λάθη. Είναι καλοί και στο σερβίς. Μέχρι τώρα έπαιζαν καλά, αλλά στα κρίσιμα ματς με μεγάλους αντιπάλους έχαναν. Με τον Μπλέιν και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο VNL απέκτησαν αυτοπεποίθηση.

Έχει πέσει το επίπεδο στην Ιταλία;

Όχι, το επίπεδο παραμένει το ίδιο, αλλά στις άλλες χώρες έχει ανέβει. Στην Πολωνία και στην Τουρκία ξοδεύουν πολλά λεφτά, αλλά έχουν μόλις δυο τρεις καλές ομάδες, σε αντίθεση με την Ιταλία. Δουλεύουν όμως πολύ στην οργάνωση, στην επικοινωνία, στους σπόνσορες και έχουν γεμάτα γήπεδα. Στην Ιταλία δεν είναι πλέον γεμάτα τα γήπεδα, παρά μόνο στα ντέρμπι. Το πρωτάθλημα έχει όμως περισσότερο ενδιαφέρον γιατί διαθέτει οκτώ καλές ομάδες.

Οι όμιλοι του Ευρωβόλεϊ

Το Ευρωβόλεϊ ανδρών θα διεξαχθεί στο διάστημα από τις 28 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, με συνδιοργανώτριες τις Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Ισραήλ. Η Εθνική ανδρών θα συμμετάσχει για 17η φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και τρίτη συνεχή (1967, 1971, 1979, 1983, 1985, 1987, 1989, 1991, 1995, 1997, 2003, 2005, 2007, 2009, 2019, 2021, 2023).

1ος (Ιταλία – Ρώμη, Περούτζια, Ανκόνα): Ιταλία, Ελβετία, Σερβία, Γερμανία, Βέλγιο, Εσθονία

2ος (Βουλγαρία – Βάρνα): Βουλγαρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουκρανία, Κροατία, Ισπανία

3ος (Β. Μακεδονία – Σκόπια): Β. Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ολλανδία, Τσεχία, Δανία

4ος (Ισραήλ – Τελ Αβίβ): Ισραήλ, Ρουμανία, Γαλλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ελλάδα

Το πρόγραμμα της Εθνικής

Τρίτη 29 Αυγούστου
20:00, Ισραήλ-Ελλάδα

Τετάρτη 30 Αυγούστου
17:00, Τουρκία-Γαλλία
20:00, Ρουμανία-Πορτογαλία

Πέμπτη 31 Αυγούστου
17:00, Γαλλία-Πορτογαλία
20:00, Ρουμανία-Ισραήλ

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου
16:00, Ρουμανία-Τουρκία
19:00, Πορτογαλία-Ελλάδα

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου
17:30, Τουρκία-Ελλάδα
20:30, Ισραήλ-Γαλλία

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου
17:00, Ελλάδα-Ρουμανία
20:00, Ισραήλ-Πορτογαλία

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου
17:00, Γαλλία-Ρουμανία
20:00, Πορτογαλία-Τουρκία

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου
17:00, Ελλάδα-Γαλλία
20:00, Τουρκία-Ισραήλ

Το βιογραφικό του Μπονιφάντε

2017/2018 Τρεντίνο
2016/2017 Τρεντίνο

2015/2016 Μιλάνο (από 2/12/2015)
2015/2016 Λατίνα (έως 1/12/2015)
2014/2015 Μόντενα
2013/2014 Βερόνα
2012/2013 Σκρα Μπελχάτοφ (Πολωνία)
2011/2012 Ρόμα
2010/2011 Τρεβίζο
2009/2010 Πιατσέντσα
2008/2009 Πιατσέντσα
2007/2008 Πιατσέντσα
2006/2007 Βερόνα
2005/2006 Μοντικιάρι
2004/2005 Μοντικιάρι
2003/2004 Φεράρα
2002/2003 Φεράρα
2001/2002 Φεράρα
2000/2001 Τρεβίζο
1999/2000 Τρεβίζο
1998/1999 Σαλέρνο
1997/1998 Νάπολι
1996/1997 Τρεβίζο
1994/1996 Τρεβίζο (Κ20)

Οι τίτλοι που έχει κατακτήσει
2015 Κύπελλο Ιταλίας
2012 Χάλκινο μετάλλιο Ολυμπιακοί Αγώνες
2011 CEV Cup
2009 Πρωτάθλημα Ιταλίας, Σούπερ Καπ Ιταλίας
2001 Πρωτάθλημα Ιταλίας
2000 Κύπελλο Πρωταθλητριών, Κύπελλο Ιταλίας, Σούπερ Καπ Ιταλίας
1999 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110