Pre League Γυναικών: Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως

Η φετινή χρονιά της Pre League Γυναικών είναι άκρως ανταγωνιστική και το «ΦΩΣ» καταγράφει όσα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής και οι 13 ομάδες της κατηγορίας.

Pre League Γυναικών: Μάχη μέχρι τελικής πτώσεως

Η φετινή Πρι Λιγκ γυναικών αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο ανταγωνιστικές των τελευταίων ετών. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη έντεκα αγωνιστικές και οι ομάδες δείχνουν πως θα πολεμήσουν μέχρι τέλους για την κατάκτηση της ανόδου στην πρώτη εθνική κατηγορία. Σε ένα ερασιτεχνικό άθλημα, όπως αυτό του βόλεϊ, άνθρωποι που αγαπούν το σπορ και την ομάδα τους έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα, μέσα από το οποίο μπορούν οι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν υψηλό και όμορφο θέαμα. Η επανέναρξη του πρωταθλήματος, μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων, αναμένεται με αρκετή ανυπομονησία, χάρη στα μέχρι τώρα διαπιστευτήρια των 13 ομάδων που πλαισιώνουν τη συγκεκριμένη κατηγορία. Με αφορμή τη διακοπή, το «ΦΩΣ» ακτινογραφεί την έως τώρα πορεία των συλλόγων στη φετινή σεζόν.

Ακαδημίες Πρωταθλητών Πεύκων

Η ομάδα των Πεύκων αποτελεί το «αφεντικό» της βαθμολογίας, καθώς μετρά δέκα νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Ο κόουτς Χαριτωνίδης έχει φτιάξει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ηττηθεί. Οι Ακαδημίες Πρωταθλητών Πεύκων βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης και αξίζει να σημειωθεί πως έχoυν χάσει μόλις πέντε σετ μέχρι στιγμής. Μάλιστα στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι ο Πανιώνιος κατάφερε να πάρει δύο σετ απέναντι στις πρωτοπόρους. Η απόκτηση των Κομλένοβιτς και Μάγκντιτς έχει βοηθήσει αρκετά την ομάδα που με βάση τα τωρινά δεδομένα φουλάρει για άνοδο.

ΑΟΝ Αμαζόνες

Ύστερα από την περσινή τους παρουσία στη Βόλεϊ Λιγκ, οι Αμαζόνες υποβιβάστηκαν στην Πρι Λιγκ και στόχος τους είναι να επιστρέψουν στην πρώτη κατηγορία. Η ομάδα του Βασίλη Πανδή μετρά οκτώ νίκες και δύο ήττες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Οι ήττες προήλθαν από τις Ακαδημίες Πρωταθλητών Πεύκων και από την ομάδα του Ναύαρχου Βότση. Η παρουσία της πολύπειρης Μαρίας Νομικού παίζει καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία της ομάδας.

ΟΦΑ Απολλώνιος

Οι Αμαζόνες έχουν «συγκάτοικο» στη δεύτερη θέση τον Απολλώνιο, ο οποίος μετρά και εκείνος οκτώ νίκες και δύο ήττες. Η ομάδα του Νίκου Μπουτσουρή πραγματοποιεί μία πολύ καλή και σταθερή πορεία στο φετινό πρωτάθλημα. Αρκετά παιχνίδια έχει ολοκληρώσει χωρίς να δεχτεί σετ, ενώ έχει ηττηθεί από τα Πεύκα και τις Αμαζόνες αντίστοιχα. Οι ακραίες Ράπτη και Δραγουμάνου ξεχωρίζουν από πλευράς ρόστερ, το οποίο αποτελείται από ελληνικό «αίμα».

Απόλλων Καλαμάτας

Στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας φιγουράρει ο Απόλλων με επτά νίκες και τρεις ήττες. Η ομάδα της Καλαμάτας ύστερα από τρεις συνεχόμενες νίκες ηττήθηκε από τις Αμαζόνες και στην πορεία έχασε από τις Ακαδημίες Πρωταθλητών Πεύκων. Οι παίκτριες του Χαράλαμπου Μυτσκίδη «έχτισαν» ξανά ένα μικρό σερί νικών και στο τελευταίο παιχνίδι του 2022 γνώρισαν την ήττα από τον Απολλώνιο με 3-0 σετ.

ΑΣ Ελπίς

Ύστερα από μία δύσκολη αρχή, ο ΑΣ Ελπίς κατάφερε να πατήσει το πόδι στο γκάζι και με ένα σερί νικών κατάφερε να κλείσει το 2022 στην πέμπτη θέση με ρεκόρ 7-4. Η ομάδα του Γιώργου Γεωργιάδη είχε ένα απαιτητικό πρόγραμμα στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Αρχικά νίκησε εκτός έδρας τα Βριλήσσια, ωστόσο στη συνέχεια ηττήθηκε από τα Πεύκα και τον Απόλλωνα Καλαμάτας αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι νίκες με Βότση και Μακεδόνες πριν από την εντός έδρας ήττα από τον Πορφύρα. Την επόμενη αγωνιστική ηττήθηκε στην έδρα του Απολλώνιου και από έκτοτε μετρά τέσσερις συνεχόμενες νίκες.

ΑΠΣ Ναύαρχου Βότση

Σταθερά βήματα πραγματοποιεί μέχρι στιγμής ο ΑΠΣ Ναύαρχου Βότση, αφού κατέχει την έκτη θέση έπειτα από έξι νίκες και τέσσερις ήττες. Στηριζόμενη σε ελληνικό κορμό, η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει να πάρει σημαντικές νίκες ενόψει της συνέχειας. Από πλευράς αρνητικών αποτελεσμάτων, έχει ηττηθεί από ΑΣ Ελπίς, Ακαδημίες Πρωταθλητών Πεύκων, Απόλλωνα Καλαμάτας και Πορφύρα.

ΑΣΠ Κόρινθος

Αρκετά σκαμπανεβάσματα είχε έως τώρα η ομάδα της Κορίνθου που παρουσιάζει ισορροπημένο ρεκόρ στην κατάταξη. Συγκεκριμένα είναι έβδομη με πέντε νίκες και πέντε ήττες αντίστοιχα. Την πρώτη αγωνιστική έχασε από τον Απολλώνιο Καλαμάτας και τη δεύτερη από τον ΑΠΣ Ναύαρχου Βότση στο τάι μπρέικ. Η πρώτη νίκη ήρθε στην έδρα των Μακεδόνων και η δεύτερη απέναντι στον Πορφύρα. Στη συνέχεια ηττήθηκε από τον Απολλώνιο, αλλά στην έκτη αγωνιστική επικράτησε του Πανιωνίου. Στην έβδομη αγωνιστική ξεπέρασε το εμπόδιο του Αίαντα και μετέπειτα εκείνο της ΧΑΝΘ. Η πορεία δεν ήταν ανάλογη μετά, αφού έχασε από τον ΑΣ Ελπίς και τις Αμαζόνες.

Πανιώνιος

Το ίδιο ρεκόρ με την Κόρινθο έχει και ο Πανιώνιος. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι την προσπάθεια της ανόδου. Η διοίκηση του Ιστορικού έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό σύνολο, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πως αδικείται βάσει βαθμολογίας. Οι «κυανέρυθρες» ξεκίνησαν ελπιδοφόρα τη χρονιά, ωστόσο η αποχώρηση του Κυριάκου Καμπερίδη από την τεχνική ηγεσία άλλαξε τις ισορροπίες. Οι άνθρωποι του Πανιωνίου έδωσαν τα «κλειδιά» στην έμπειρη Δήμητρα Λυκογιάννη, η οποία καλείται να οδηγήσει την ομάδα στην άνοδο. Η απόκτηση της Κουβανής Αλβάρες αποτελεί μία πολύτιμη προσθήκη, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες χειμερινές προσθήκες που αν μη τι άλλο θα δυναμώσουν το ρόστερ.

ΑΟΦ Πορφύρας

Ένατος στη βαθμολογία βρίσκεται ο Πορφύρας μετά από πέντε νίκες και έξι ήττες. Η ομάδα του Πειραιά ηττήθηκε στις δύο πρώτες αγωνιστικές, αλλά στη συνέχεια βρήκε τον καλό της εαυτό. Το σύνολο του Μανώλη Αποστολογιωργάκη είναι αρκετά ανταγωνιστικό και «κυνηγάει» όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος. Η ένταξη της Μαρί Μπλουμ από τη Βραζιλία αποτελεί σήμα κατατεθέν στην επίθεση της ομάδας.

ΧΑΝΘ

Ένα αρκετά νεανικό σύνολο έχει παρουσιάσει φέτος η ΧΑΝΘ στην Πρι Λιγκ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέχει τη δέκατη θέση με δύο νίκες και οκτώ ήττες. Υπό τις οδηγίες του Σωκράτη Τζιουμάκα ο σύλλογος έχει καταφέρει να νικήσει την ομάδα των Μακεδόνων και την ομάδα του Αίαντα.

ΑΠΣ Αίας

Παρόμοια εικόνα με εκείνη της ΧΑΝΘ παρουσιάζει και ο Αίας, αφού έχει οκτώ ήττες και δύο νίκες. Η ομάδα του Ευόσμου έχει ξεπεράσει μόνο το εμπόδιο των Μακεδόνων και των Βριλησσίων. Μάλιστα η νίκη απέναντι στα Βριλήσσια κατακτήθηκε στο τάι μπρέικ.

ΦΟ Βριλησσίων

Μόλις μία νίκη είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της ομάδας των Βριλησσίων στο φετινό πρωτάθλημα. Το μοναδικό θετικό αποτέλεσμα ήταν κόντρα στην ομάδα των Μακεδόνων με 3-0 σετ στην έβδομη αγωνιστική.

ΑΣ Μακεδόνες

Δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό η ομάδα των Μακεδόνων, μια και μετρά μόνο ήττες μέχρι στιγμής. Το έργο του συλλόγου για παραμονή μόνο εύκολο δεν είναι. Στην επανέναρξη του πρωταθλήματος ο κόουτς Αγγουράς και το νεανικό του σύνολο θα διεκδικήσουν τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν.

H βαθμολογία: Ακαδημίες Πρωταθλητών Πεύκων 29, ΑΟΝ Αμαζόνες 24, ΟΦΑ Απολλώνιος 24, Απόλλων Καλαμάτας 21, ΑΣ Ελπίς 19, ΑΠΣ Ναύαρχου Βότση 17, ΑΣΠ Κόρινθος 16, Πανιώνιος 16, ΑΟΦ Πορφύρας 15, ΧΑΝΘ 7, ΑΠΣ Αίας 6, ΦΟ Βριλησσίων 4, ΑΣ Μακεδόνες 0.

Αναλυτικά το σύστημα διεξαγωγής

Α. ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
Οι ομάδες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής θα αγωνιστούν σε πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βγει μετά από κλήρωση. Μετά τους αγώνες αυτούς και σύμφωνα με τη βαθμολογία οι ομάδες κατατάσσονται: Από PL-1 έως PL-13.

Β. ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις PL-2 έως PL-5 θα αγωνιστούν σε πλέι οφ με το πιο κάτω σύστημα μέχρι να συμπληρώσουν δύο νίκες, μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της πρώτης φάσης.
1.PL(2) vs PL(5)
2.PL(3) vs PL(4)
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ, αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην τελική βαθμολογική της κανονικής περιόδου.

Αγώνες για τις θέσεις 2 – 3: Ν(1) vs Ν(2)

Οι δύο νικητές των αγώνων των πλέι οφ 2-5 θα αγωνιστούν μεταξύ τους για τη δεύτερη και την τρίτη θέση του πρωταθλήματος, μέχρι να συμπληρώσουν δύο νίκες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ, αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην τελική βαθμολογική κατάταξη της Α’ Φάσης.
Αγώνες πλέι οφ για τις θέσεις 4-5 του πρωταθλήματος δεν θα διεξαχθούν και οι ομάδες που ηττήθηκαν στους πρώτους αγώνες πλέι οφ 2-5 θα καταλάβουν την τέταρτη και την πέμπτη θέση της κατάταξης σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στην τελική βαθμολογία της Α’ Φάσης.
Οι ομάδες που θα έχουν καταλάβει τις θέσεις PL-9 έως PL-12 θα αγωνισθούν σε πλέι άουτ με το πιο κάτω σύστημα:
Οι ομάδες (θέσεις PL-9 έως και PL-12 της Α’ Φάσης) θα αγωνιστούν μεταξύ τους μέχρι να συμπληρωθούν δύο νίκες (μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Α’ Φάσης) ως εξής:
PL-9 vs PL-12 (α)
PL-10 vs PL-11 (β)
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
Για τον καθορισμό της έδρας του πρώτου αγώνα, για οποιαδήποτε θέση, θα λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων της Α’ Φάσης. Οι νικητές των αγώνων (α) και (β) θα καταλάβουν τις θέσεις εννιά και δέκα της τελικής κατάταξης σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου. Οι ηττημένοι των αγώνων (α) και (β) θα καταλάβουν τις θέσεις έντεκα και δώδεκα της τελικής βαθμολογίας, σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στον τελικό βαθμολογικό πίνακα στην Α’ Φάση του πρωταθλήματος και υποβιβάζονται στην Α2 Γυναικών.

Άνοδος στην Α1

1.Η ομάδα που θα καταλάβει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο.
2.Η ομάδα που θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος μετά τη διεξαγωγή των αγώνων πλέι οφ στη Β’ Φάση.

Υποβιβασμός στην Α2

1.Η ομάδα που θα καταλάβει τη 13η θέση στην κανονική περίοδο.
2.Οι ομάδες που θα καταλάβουν την ενδέκατη και τη δωδέκατη θέση στην τελική κατάταξη πρωταθλήματος μετά τη διεξαγωγή των αγώνων πλέι άουτ στη Β’ Φάση.

Άνοδος στην Πρι Λιγκ

Στην Πρι Λιγκ γυναικών θα ανέλθουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση μετά τη διεξαγωγή των αγώνων πλέι οφ σε καθεμία από τις δύο ζώνες της Α2 Εθνικής κατηγορίας γυναικών.