Ο Κάρολος Παπούλιας κάτω από το φιλέ
Αφιέρωμα μνήμης για τον ευπατρίδη Ηπειρώτη πολιτικό και πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (26/12), σε ηλικία 92 ετών.
- Δεύτερος από αριστερά στη φωτογραφία του 1958 είναι ο Κάρολος Παπούλιας με άλλους συναθλητές του στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Είναι η εξάδα της ομάδας βόλεϊ του συλλόγου. Διακρίνονται από αριστερά Μ. Δάουλας, Κάρολος Παπούλιας, Ηρ. Αποστολίδης, άγνωστος παράγοντας, Αλ. Παππάς, Ν. Πουλακίδας, Παπαϊακώβου (ΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δ. ΦΑΡΜΑΚΗ)
Βαθιά συγκίνηση προκάλεσε στα Γιάννινα και στην Ήπειρο ο θάνατος του Ηπειρώτη πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια. Έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 92 ετών. «Από τους καλύτερους γνώστες της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας αφήνει το στίγμα του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η Ήπειρος γίνεται φτωχότερη με την απώλειά του» τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ιωαννιτών. Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν βουλευτές και φορείς του τόπου, ενώ ο Ηπειρώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επισημαίνει: «Ο Κάρολος Παπούλιας με τη δράση του διεκδίκησε την ελευθερία και τη δημοκρατία, για να τις υπηρετήσει εν συνεχεία πιστά, γόνιμα και ευόρκως μέχρι το τέλος της μεστής ημερών ζωής του. Έχοντας εκλεγεί από τον λαό των Ιωαννίνων σε εννέα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (1977-2004), τιμήθηκε και τίμησε τα Γιάννινα, διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης και εκλέχθηκε πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο θητείες (2005-2015). Προσέφερε έτσι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη χώρα και στο έθνος μέσα από αιρετά αξιώματα, δημοκρατικά κατακτημένα, από την απήχηση και την αποδοχή που ευρύτερα είχε κερδίσει».
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε αθλητής στίβου, ασχολήθηκε με το βόλεϊ με συμμετοχές και στην εθνική ομάδα και επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών. Δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον αθλητισμό σε όλη τη μεγάλη του διαδρομή, είτε ως βουλευτής Ιωαννίνων, υφυπουργός και υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας το 1989 του Ξενοφώντα Ζολώτα είτε ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπήρξε φίλος του ΠΑΣ Γιάννινα και βοήθησε την τοπική ομάδα σε δύσκολες στιγμές. Τον Φεβρουάριο του 2008 σε εκδήλωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα παραβρέθηκε και ο Κάρολος Παπούλιας ως τιμώμενο πρόσωπο, καθώς ήταν στα Γιάννινα για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Στα τελευταία χρόνια, όταν πλέον είχε αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή, περνούσε αρκετό καιρό στο σπίτι του στο Νησάκι Ιωαννίνων. Εκεί όταν το επέτρεπαν η υγεία του και οι καιρικές συνθήκες παρακολουθούσε αγώνες της τοπικής ομάδας Αετός Νήσου στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα Ιωαννίνων.
Οι αγώνες με την εθνική ομάδα βόλεϊ
Με την εθνική ομάδα βόλεϊ αγωνίστηκε τον Μάιο του 1957 σε τουρνουά που έγινε στην Αθήνα με συμμετοχή της Εθνικής Ρουμανίας. Το τουρνουά αυτό ήταν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ γιατί δεν είχε ιδρυθεί ακόμα η ομοσπονδία βόλεϊ και οι αγώνες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο γήπεδο του Πανελληνίου. Ήταν από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα της εποχής. Στην εθνική ομάδα εκλέκτορας ήταν ο Νιάτας και για τον αγώνα με την Εθνική Ρουμανίας επέλεξε έντεκα παίκτες, μεταξύ αυτών και ο Κάρολος Παπούλιας. Οι υπόλοιποι δέκα παίκτες που κλήθηκαν στην Εθνική ήταν οι Αποστολίδης, Σπυρίδων, Κομπορόζος, Δεκαβάλας, Ευφραιμίδης, Τομπούλογλου, Κουμουνδούρος, Κόκκινος, Τριανταφύλλου, Ανδρικόπουλος. Παρουσιάζοντας σύντομα βιογραφικά των παικτών, για τον Κάρολο Παπούλια υπογράμμιζε: «Παπούλιας του Εθνικού, 1,80 ύψος, 78 κιλών βάρος». Σε δηλώσεις του προ του αγώνα ανέφερε: «Ο αγών είναι δύσκολος, διότι οι Ρουμάνοι είναι πολύ καλοί. Από τον αγώνα θα διδαχθώμεν πολλά».
Το ματς έγινε την Κυριακή 12 Μαΐου 1957 στο γήπεδο του Πανελληνίου και δεν έπεφτε καρφίτσα. Ήταν για την εθνική ομάδα το πρώτο μεταπολεμικό παιχνίδι και σε συνδυασμό με τις μεγάλες επιτυχίες της Ρουμανίας στον παγκόσμιο στίβο το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Γέμισαν οι εξέδρες και πολλοί φίλαθλοι έφτασαν μέχρι τις γραμμές του τερέν καθήμενοι σταυροπόδι, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν τα ρεπορτάζ για να δουν το παιχνίδι! Διαιτητής ήταν ο Γλύκατζης και επόπτης ο Φρυδάς. Η Ρουμανία ξεκίνησε το ματς με αρχική εξάδα: Πόνοβα, Ρουσέσκου, Νικολάου, Κερεμπέτ, Κορμπεάνου, Μιτρόη. Η Εθνική Ελλάδος ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Δεκαβάλα, Αποστολίδη, Παπούλια, Ευφραιμίδη, Σπυρίδωνος, Κόκκινο.
Η διαφορά δυναμικότητας των αντιπάλων ήταν εμφανής. Οι Ρουμάνοι κέρδισαν 3-0 σετ (15-3, 15-8, 15-8), αλλά η Εθνική Ελλάδας είχε αρκετά καλή παρουσία. Στην κριτική του αγώνα η «Αθλητική Ηχώ» στις 13-5-1957 σημείωνε για την απόδοση των παικτών: «Ο Σπυρίδων ήταν ο καλύτερος, ο Κόκκινος τράβηξε ισχυρά σερβίς, οι δύο παίκται του Παγκρατίου, Δεκαβάλας και Ευφραιμίδης, ως ανεμένετο κάρφωσαν επανειλημμένως. Η δυάς του Εθνικού, Αποστολίδης και Παπούλιας, κράτησαν καλά τις θέσεις των. Ο νεαρός Ανδρικόπουλος έδειξεν αξιόλογον μαχητικότητα».
Στον επόμενο αγώνα της Εθνικής Ρουμανίας με τη Μικτή Αθηνών ο Κάρολος Παπούλιας αγωνίστηκε στα δύο σετ επιδείξεως. Οι Ρουμάνοι παρέμειναν στην Αθήνα και μετά το τέλος του τουρνουά, δίνοντας αγώνα στο γήπεδο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου με ομάδα Επιλέκτων Αθηνών στην οποία συμμετείχε και ο Κάρολος Παπούλιας. Οι Ρουμάνοι κέρδισαν 3-0 σετ.
ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ: Ρομάν, Πόνοβα, Νικολάου, Ρουσέσκου, Κορμπεάνου, Χεμπέρετ.
ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ: Δεκαβάλας, Τομπούλογλου, Δαούλας, Παππάς, Παπούλιας, Κουμουνδούρος (αρχική εξάδα), Αναγνωστόπουλος.
Επίσης, υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας εφήβων στο άλμα επί κοντώ το 1947 και το 1948 και αθλητής των 110 μ. εμπ. και του ακοντισμού.
Ποιος ήταν ο Κάρολος Παπούλιας
Γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).
Η διδακτορική διατριβή του είχε τίτλο: «Erwerb und Verlust des unmittelbaren Besitzes im griechishen und deutschen Recht» («Η κτήση και η απώλεια της Νομής κατά το ελληνικό και γερμανικό δίκαιο»).
Όσον αφορά την πολιτική του σταδιοδρομία, το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών.
Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Τέλος, διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων.
Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου και είχαν τρεις κόρες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ