Κατερίνα Γιώτα: «Ένιωσα ότι τα είχα διαλύσει όλα στο γόνατο, οικογένειά μου ο Ολυμπιακός»

Η Κατερίνα Γιώτα μιλάει για πρώτη φορά για τον σοβαρό τραυματισμό της, τον Ολυμπιακό και τους στόχους ενόψει της επιστροφή της στην αγωνιστική  δράση. Μια μεγάλη συνέντευξη της διεθνούς κεντρικής στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου.

Κατερίνα Γιώτα: «Ένιωσα ότι τα είχα διαλύσει όλα στο γόνατο, οικογένειά μου ο Ολυμπιακός»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Δεν μου τυχαίνει συχνά να με αποσυντονίζει η περιγραφή κάποιου που μου μιλά και να αφήνω τον στυλό κάτω, να σταματάω... Όμως η Κατερίνα Γιώτα, αυτή η παικτάρα του Ολυμπιακού και μεγάλη άτυχη, με παρέσυρε. Είναι μια συγκινητική συνέντευξη από μία κούκλα που έχει ψυχάρα, αλλά έβγαλε τα εσώψυχά της.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 22/10/2019

Φαντάζομαι τι κλάμα έριξες και εσύ και η μητέρα σου.

Τις στιγμές που χτύπησα, δεν έκλαψα καθόλου. Ούτε όσο κρατούσε ο τελικός του Κυπέλλου. Θεώρησα ότι έπρεπε να μην επηρεάσω τις συμπαίκτριές μου - ήταν και η μαμά μου στο γήπεδο... Έπρεπε πρώτη εγώ να κρατήσω την ψυχραιμία...

Το κατάλαβες αμέσως;

Ναι, αισθάνθηκα ότι τα είχα διαλύσει όλα στο γόνατο. Το ένιωσα και το άκουσα... Δεν ήθελα όμως να επηρεάσω την παίκτρια που θα με αντικαθιστούσε, η οποία είχε περάσει χειρουργείο κι εκείνη πριν από εμένα...

Η Ζακχαίου.

Ναι. Επίσης δεν ήθελα να επηρεάσω την κολλητή μου, η οποία έπαιζε εκείνη την ώρα.

Τη Χριστοδούλου.

Ναι.

Πώς έγινε, βρε παιδί μου;

Όταν προσγειώθηκα από το άλμα ένιωσα ότι δεν με κρατούσε καθόλου το γόνατο, δεν λειτουργούσε το μυϊκό σύστημα καθόλου. Το ένιωσα και το άκουσα ότι σπάνε όλα. Είχε παραλύσει τελείως το πόδι μου. Δεν μπορούσα να γυρίσω και να σηκωθώ. Ζήτησα να μου γυρίσουν το πόδι και να με σηκώσουν. Στο ιατρείο μού είπε ο γιατρός αυτό που υποψιαζόμουν κι εκεί λίγο έκλαψα. Όταν όμως βγήκα στο γήπεδο να δω τη συνέχεια του ματς, συμμαζεύτηκα, το έπαιζα άνετη, και είπα στα κορίτσια ψέματα ότι θα είμαι πίσω σε ένα μήνα. Ήταν και η μαμά μου με μία άλλη κολλητή μου στην εξέδρα... Έπρεπε να δείχνω καλά.

Έχεις ξαναμιλήσει γι’ αυτά;

Σε συνέντευξη, όχι. Σε δικούς μου ανθρώπους μόνο.

Είχες ποτέ ξανά σοβαρό τραυματισμό;

Όχι, ποτέ. Ούτε μια φορά.

Τώρα πώς είσαι;

Είμαι στον έκτο μήνα της αποκατάστασης, προσπαθώ, δουλεύω κάθε μέρα, πάω όλο και καλύτερα κάθε μέρα, αλλά θέλω λίγο χρόνο ακόμα.

Πότε περίπου;

Στο οκτάμηνο από το χειρουργείο θα επιστρέψω.

Να μη βιαστείς. Να αποφύγεις θλάσεις.

Αυτό είναι κάτι που μου λένε όλοι στην ομάδα. Ποτέ δεν με πίεσε ο Ολυμπιακός, που είναι η οικογένειά μου.

Μετέχεις στο πρόγραμμα της ομάδας.

Τρεις φορές τη βδομάδα, αλλά από εδώ και πέρα θα αρχίσω να πηγαίνω κάθε μέρα.

Έχεις ενοχλήσεις;

Έχω καλές και κακές μέρες. Αλλά αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το χειρουργείο ήταν πολύ πετυχημένο.

Στο σπίτι τι γινόταν με τη μαμά σου;

Ήταν πολύ δύσκολα, περάσαμε πολύ χρόνο, με αξέχαστες στιγμές... Το διαχειρίστηκα ψύχραιμα. Το μόνο που ήθελα ήταν να μου πουν οι γιατροί ότι θα ξαναπαίξω βόλεϊ. Μόνο αυτό ήθελα. Το 1% να μην ξαναπαίξω βόλεϊ που υπήρχε στο μυαλό μου, ήταν πολύ οδυνηρό. Από τη στιγμή που μου είπαν ότι θα διορθωθούν όλα, ήμουν ψυχολογικά καλύτερα. Οι μέρες όμως μετά το χειρουργείο είχαν πολύ πόνο. Διότι ήταν δύσκολο χειρουργείο.

Ποια ήταν η διάγνωση;

Ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού, ρήξη στον έξω μηνίσκο, ολική ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου...

Τι λες, ρε παιδί μου... Και όλο αυτό από ένα άλμα; Τι πήγε στραβά; Σου είπαν οι ειδικοί; Έκανες κάποιο λάθος;

Έχω δει τη φάση 100 φορές, δεν βλέπω λάθος ή κάτι υπερβολικό. Είναι μια φάση στην επίθεση που την έχω κάνει χιλιάδες φορές. Ήταν να γίνει. Έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να περάσω όλο αυτό, είναι η εξέλιξη της ζωής, κάτι που συμβαίνει σε πολλούς αθλητές.

Το πέρασαν χρονικά κοντά σε εσένα και ο Σπανούλης και ο Φορτούνης.

Θέλω να δώσω ένα μήνυμα σε παιδιά, αθλητές, που παθαίνουν τέτοιους σοβαρούς τραυματισμούς, ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και όλα διορθώνονται. Πρέπει να κρατάς μια θετική στάση, σε κάνει πιο δυνατό όλο αυτό.

Δέχτηκες μεγάλη στήριξη, σου έδειξαν μεγάλη αγάπη.

Η στήριξη ήταν απίστευτη. Έχω δεχτεί αμέτρητα μηνύματα, ακόμα και τώρα στα φιλικά ο κόσμος φώναζε σύνθημα με το όνομά μου. Τους ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου. Όλοι στην ομάδα, οι συμπαίκτριές μου, η διοίκηση, τα μέλη του επιτελείου, όλοι στον Ολυμπιακό που είναι σαν οικογένειά μου. Όλος ο κόσμος του βόλεϊ. Χιλιάδες μηνύματα, τηλεφωνήματα, τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Το συμβόλαιό σου πότε λήγει;

Φέτος το καλοκαίρι.

Τι πιστεύεις;

Ε, εντάξει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει να φύγει από τον Ολυμπιακό. Όμως θέλω να αποδείξω ότι αξίζω να είμαι σε αυτήν την ομάδα και να επιστρέψω το ίδιο δυνατή. Όταν είσαι στον Ολυμπιακό πρέπει να αποδεικνύεις κάθε μέρα ότι αξίζεις να είσαι σε αυτήν την ομάδα.

Όλα θα πάνε καλά. Και η Ζακχαίου το πέρασε.

Και είναι πολύ καλά τώρα.

Τι πρόγραμμα έκανες για την αποκατάσταση;

Κάθε μέρα πήγαινα και 2 φορές την ημέρα για θεραπεία και γυμναστήριο. Ήταν ένα καλοκαίρι που δεν το ένιωσα σαν καλοκαίρι. Και το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται.

Πόσων χρόνων είσαι;

Είμαι 29.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Τώρα;

Ναι, τώρα.

Να ξαναγίνω όπως ήμουν και ακόμα καλύτερη. Ξέρεις κάτι; Αυτό που μου συνέβη με έχει κάνει να νιώθω 10 χρόνια νεότερη αθλητικά. Πιο διψασμένη, μου έλειψε πολύ το βόλεϊ. Είμαι 7η χρονιά στον Ολυμπιακό, τον νιώθω οικογένεια, την αγαπάω αυτήν την ομάδα, με έχει στηρίξει πολύ. Έχουμε ζήσει τόσους τίτλους.

Εξάλλου από τη στιγμή που ήρθες στον Ολυμπιακό, παίρνεις μόνο τίτλους. Στα του τραυματισμού σου τώρα, τα μοσχεύματα ήταν από το σώμα σου;

Ναι.

Γι’ αυτό αργεί η επάνοδος. Αλλά αξίζει. Πιστεύεις ότι θα έχεις φοβία στο γήπεδο;

Όχι. Σίγουρα υπάρχει μέσα μου κάποια ανασφάλεια, αλλά θεωρώ ότι καθημερινά αυτό θα ξεπερνιέται. Και δεν είμαι άνθρωπος που αφήνει τον εαυτό του γενικώς στο γήπεδο να φοβάται.

Πώς βλέπεις την επάνοδο Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα; Θα είναι πιο δυνατό από ποτέ; Και πώς είναι ο Ολυμπιακός φέτος; Μήπως και ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από ποτέ;

Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, αλλά και οι ξένες που έχουν έρθει στο πρωτάθλημα, το κάνουν το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων χρόνων. Αυτή είναι η γνώμη μου. Το 3-2 που νίκησε ο Παναθηναϊκός τον ΠΑΟΚ δείχνει ότι οι δύο ομάδες θα είναι κοντά μεταξύ τους. Όμως την ομάδα του Ολυμπιακού και τις παίκτριες που έχει ο Ολυμπιακός δεν τις έχει κανένας!

Υποδοχή Λαζάρεβιτς, Χουντ, Κονόμι. Διαγώνια Χίπε. Πασαδόρος Χριστοδούλου. Οι τρεις κεντρικές, η Λαμπρούση, η Ζακχαίου κι εσύ, που θα γυρίσεις. Ο προπονητής που είναι χρόνια στην ομάδα, ο Κοβάσεβιτς. Πού να τα βρουν αυτά οι άλλοι;

Αυτά όλα είναι η δύναμη του Ολυμπιακού, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι όλο το ρόστερ. Ο Ολυμπιακός έχει πολλούς αγώνες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και Ευρώπη. Θέλουμε να ξαναπάρουμε ευρωπαϊκό τίτλο. Το βάθος στο ρόστερ του Ολυμπιακού δεν το έχει κανείς. Πιστεύω ότι η ομάδα φέτος είναι πιο δυνατή από ποτέ. Ήταν μεγάλη κίνηση από τη διοίκηση η επιστροφή της Λαζάρεβιτς, που την ξέρουμε και μας ξέρει. Την αγαπάμε πάρα πολύ. Έχουμε παίκτριες πολλά χρόνια στην ομάδα. Έχουμε Ελληνίδες που τις ξέρουμε από τις εθνικές ομάδες. Έχουμε τον ίδιο προπονητή. Ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο ομάδα, είναι οικογένεια. Θεωρώ ότι η ομάδα είναι καλύτερη από ποτέ! Πρέπει να το αποδείξει βέβαια στο γήπεδο.

Κλείσε τα μάτια για λίγα δευτερόλεπτα και πες μου τι σου έχει μείνει χαραγμένο από την περιπέτεια που πέρασες.

Για εμένα ήταν συγκλονιστικός ο τελευταίος πόντος στον μοιραίο τελικό. Όταν πήραμε το ματς, δεν χρειαζόταν να συγκρατιέμαι άλλο και να υποκρίνομαι ότι ήμουν εντάξει. Κατά τη στιγμή που τρέχει η Στέλλα και με αγκαλιάζει, κατέρρευσα (σ.σ. συγκινείται). Θέλω να ευχαριστήσω τις συμπαίκτριές μου, καθημερινά με βοηθάνε σε αυτά τα μικρά βήματα προόδου που κάνω. Κάποιες φορές χαίρονται περισσότερο κι από εμένα όταν κάνω κάτι καινούργιο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο του Ολυμπιακού για την αγάπη που μου έχει δείξει. Και τη μητέρα μου, γιατί περάσαμε πολύ χρόνο μαζί, όμορφες και δύσκολες στιγμές. Δεν θα μπορούσα να είμαι μόνη σπίτι μετά το χειρουργείο.