Νίκος Κωστακόπουλος: «Είχα πει στην Κακουράτου ότι θα ντυθεί στα κόκκινα»

Ο προπονητής του Πανναξιακού, Νίκος Κωστακόπουλος, μιλά στο «ΦΩΣ» για τη μεταγραφή τής Ξένιας Κακουράτου στον Ολυμπιακό. 

Νίκος Κωστακόπουλος: «Είχα πει στην Κακουράτου ότι θα ντυθεί στα κόκκινα»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Ολυμπιακός έκλεισε τη λίμπερο του Πανναξιακού, Ξένια Κακουράτου. Κοντούλα είναι, αλλά στη θέση του λίμπερο το ύψος δεν παίζει ρόλο. Είναι Κορυδαλλιώτισα και «γαυρίνα», και πολύ καλή αμυντικός. Θα πλαισιώσει καλά την Κονόμι. Πήρα τηλέφωνο τον προπονητή της στον Πανναξιακό, Νίκο Κωστακόπουλο. Μιλάμε για τον προπονητή που έφερε τον Πανναξιακό στη 2η θέση στο πρωτάθλημα, πίσω από τον Ολυμπιακό!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 2/6/2019

Πείτε μου για την Ξένια Κακουράτου.

Η Ξένια ήταν φέτος μία από τις σταθερότερες αθλήτριες του Πανναξιακού! Δούλεψε πολύ. Στην αρχή είχε αρκετό άγχος, διότι ήθελε να επανέλθει στο ανώτερο επίπεδο, και τη διαβεβαίωσα ότι «θα βγάλει μάτια» φέτος.

Το ατού της;

Η άμυνα. Στην υποδοχή είχε άγχος στην αρχή της σεζόν, αλλά βελτιώθηκε φέτος και ήταν σταθερή σε όλα τα ματς. Κάναμε αρκετή δουλειά στο κομμάτι «σερβίς–υποδοχή». Στα θετικά, ότι δίπλα της είχε δύο πολύ καλές υποδοχείς, οπότε δεν χρειαζόταν να καλύψει κάποια συμπαίκτριά της.

Μπορεί να σταθεί στο ρόστερ του Ολυμπιακού;

Ναι. Έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο και στο παρελθόν και φέτος, έχει φτάσει στη δεύτερη θέση, τώρα της δίνεται η ευκαιρία να ανεβεί στο πρώτο σκαλί στην καριέρα της. Μπορεί να τα καταφέρει, αν και υπάρχει πίεση στη θέση του λίμπερο, αλλά έχει την ψυχολογία. Φέτος ήταν δυνατή ψυχολογικά. Δεν πρέπει να την τρομάξει το όνομα και η φανέλα του Ολυμπιακού. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Να σου πω μάλιστα ένα περιστατικό;

Τέτοια θέλω.

Τον Σεπτέμβριο κάναμε λίγες προπονήσεις στο κλειστό του Ολυμπιακού στον Ρέντη και της είπα «του χρόνου εδώ θα παίζεις»!

Τι απάντησε;

Γέλασε. Δεν ξέρω αν το πίστεψε ιδιαίτερα.

Το χαμηλό ύψος της πόσο ντεσαβαντάζ είναι;

Δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη θέση του λίμπερο. Το χαμηλό κέντρο βάρους δίνει και μεγαλύτερη ταχύτητα. Βέβαια, από την άλλη, όσο πιο μεγάλα άκρα έχεις τόσο πιο μεγάλο χώρο πιάνεις. Η Ξένια πάντως τη δουλειά της την κάνει καλά.

Το ότι πήρατε τη δεύτερη θέση πόσο δύσκολο ήταν;

Είναι τεράστια επιτυχία. Χάσαμε στον τελικό από τον Ολυμπιακό, που είναι ο αδιαφιλονίκητος πρωταθλητής και κυπελλούχος τα τελευταία χρόνια. Το ότι σπάσαμε την έδρα της Σαντορίνης και φτάσαμε στον τελικό, είναι τεράστια επιτυχία. Και το να μπούμε στην τετράδα λίγοι το πίστευαν. Και με χαμηλότερο μπάτζετ από άλλες ομάδες.

Ποιο είναι το όνειρό σας ως προπονητή;

Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που θέλω είναι να προπονώ με συγκεκριμένες αρχές, με πολλή δουλειά, να φύγουμε από το μότο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Θέλω οι αθλητές να είναι απελευθερωμένοι, να εκτιμούν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν ως επάγγελμα αυτό που αγαπάνε, δηλαδή να κάνουν το χόμπι τους.

Και ειδικά αυτό για τις αθλήτριες έχει σημασία. Είναι ιδιαίτερη η γυναικεία ψυχολογία, έτσι δεν είναι;

Ναι, η γυναικεία ψυχολογία έχει διαφορές. Πρέπει να μην έχεις αρνητική σκέψη στο ματς, και αυτό είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι στις αθλήτριες που πέφτουν λίγο πιο εύκολα από τους άντρες στις αρνητικές σκέψεις.

Πείτε μου για τον Κοβάτσεβιτς του Ολυμπιακού.

Η παρουσία του τα τελευταία χρόνια είναι απόλυτα θετική, έχει φέρει πράγματα στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι άνθρωπος πολύ ήρεμος, χωρίς ξεσπάσματα, έχει δείξει έργο και φυσικά έχει κατακτήσει τίτλους.

Ποια παίκτρια στον Ολυμπιακό θεωρείτε ότι κάνει τη διαφορά;

Η Στέλλα Χριστοδούλου.

Τι έχει;

Ποιότητα και πολύ καλή τακτική σκέψη μέσα στο ματς. Πλέον έχει και πολλή εμπειρία, τα ευρωπαϊκά ματς την έκαναν να βλέπει τους δύσκολους αγώνες σαν προπόνηση! Επίσης παίζει ρόλο ότι πλαισιώνεται από έναν κορμό αθλητριών στον Ολυμπιακό και στην Εθνική που είναι σχεδόν ο ίδιος, παίζουν δηλαδή μεταξύ τους με κλειστά μάτια. Αυτό είναι και το μεγάλο ατού του Ολυμπιακού.

Η ομοιογένεια...

Βλέπουμε τώρα, που τελείωσε το πρωτάθλημα, και αμέσως ο Ολυμπιακός έκλεισε Ελληνίδα λίμπερο καλή, και του απομένουν μόνο να πάρει τις ξένες. Έχει ήδη σε μεγάλο ποσοστό έτοιμη την ομάδα του για του χρόνου! Αντίθετα π.χ. ο Πανναξιακός, που δεν έχει αθλήτριες με διετή η μεγαλύτερα συμβόλαια, πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Εσείς θα μείνετε;

Θα πάω αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Νάξο και θα μιλήσω με τη διοίκηση.

Μετά τη Χριστοδούλου, ποια άλλη ξεχωρίζετε στον Ολυμπιακό;

Ο βασικός κορμός στις ψηλές του Ολυμπιακού είναι μεγάλη δύναμη. Όχι μόνο η Γιώτα και η Λαμπρούση, αλλά είδαμε και τη Ζακχαίου, τη μικρή, πόσο καλά πήγε όταν χρειάστηκε να αντικαταστήσει την Κατερίνα που τραυματίστηκε. Ήταν πάρα πολύ καλή! Ουσιαστικά δεν φάνηκε το κενό της Κατερίνας! Σίγουρα βέβαια δεν έχει την πείρα της.

Και πέρασε και η Ζακχαίου σοβαρό τραυματισμό πέρσι.

Είναι μεγάλο ταλέντο.