Τα συν και τα πλην του νέου Ολυμπιακού και το... ρίσκο με Κοσμά

 Στήθηκε λοιπόν ο νέος Ολυμπιακός, η ομάδα βόλεϊ γυναικών, που έχασε τα πρωτεία έπειτα από 11 χρόνια και έγιναν προσπάθειες να διορθωθούν τα λάθη της περασμένης περιόδου, αλλά όλες και όλοι θα κριθούν στο τέλος της χρονιάς. Εκ του αποτελέσματος.

Τα συν και τα πλην του νέου Ολυμπιακού και το... ρίσκο με Κοσμά

Το πρώτο λάθος που διορθώθηκε ήταν η παρουσία μιας παίκτριας ηγέτιδας, που δεν υπήρχε πέρυσι, με το ντεφορμάρισμα της Χίπε και την έλλειψη αυτοπεποίθησης της Σάλας μετά τον τραυματισμό της. Έτσι έμεινε να παλεύει μόνη η Κονόμι, αλλά ένα λίμπερο δεν μπορεί να καθορίσει ένα αποτέλεσμα, δεν καρφώνει, δεν βγάζει μπλοκ, απλά κάνει άμυνα και πρέπει κάποια συμπαίκτριά της να πάρει τον πόντο.

Φρέγια Όλμπρεχτ και Καθ Μπελ: Δυο «θηρία» στον Ολυμπιακό

Η Βελγίδα Όλμπρεχτ ξεχειλίζει από πάθος, ξεσηκώνει τις συμπαίκτριές της και παρασύρει την ομάδα της, αλλά κι αυτή παίζει ως κεντρική τρεις θέσεις και κάθεται στον πάγκο, γι' αυτό αναμένεται να τη συμπληρώνουν οι δυο Αμερικανίδες, Γουίντερς και Μπελ, που δεν έχουν καμία σχέση με την Άγκοστ όσον αφορά τον ψυχισμό.

«Όχι» της Σάλας στην ΑΕΚ, υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Στον Πειραιά και η Τσιτσιγιάννη

Από εκεί και πέρα υπάρχει το ρίσκο της Σοφίας Κοσμά, που έχει όλα τα στοιχεία να πετύχει, να γίνει «νέος Κοκκινάκης», αν και δεν ξεκίνησε καθόλου καλά στον νέο ρόλο της. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δουλέψει σκληρά, να αναγεννηθεί, να πιστέψει στα νέα καθήκοντά της, να μπει στο πετσί του ρόλου και να «σκοτώσει» μέσα της την ακραία επιθετική. Μόνο έτσι θα πετύχει. Έχει πάνω από όλα το ύψος, αφού με το 1,80 και το άνοιγμα των χεριών της θα πιάνει περισσότερο χώρο, καθώς αυτό είναι το ζητούμενο στο μοντέρνο λίμπερο. Πέρασε η εποχή που τα λίμπερο βασιζόταν στην ταχυδύναμη και η θέση καλυπτόταν από κοντούλες «σβούρες». Χρειάζεται αντίληψη του χώρου, να πιάνει μεγάλο χώρο, καλή υποδοχή και, πάνω απ’ όλα, μυαλό για την πρόβλεψη της φάσης. Και ως πρώην επιθετικός ξέρει καλύτερα τις κατευθύνσεις και τις επιταχύνσεις της μπάλας.

Η Σοφία Κοσμά επιστρέφει στον Ολυμπιακό

Μας «χάλασε» το γεγονός ότι με παρότρυνση του Μιτσέλι μίλησε με τον ομοσπονδιακό προπονητή, Αμποντάτζα, και έκανε πίσω γιατί δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να προπονηθεί τον Αύγουστο. Έχασε την ευκαιρία να δουλέψει με έναν σπουδαίο προπονητή και να μάθει τη θέση, πριν βουτήξει στα βαθιά με τον Ολυμπιακό.

Και από την Εθνική αναδεικνύεται ένα πρόβλημα του νέου Ολυμπιακού, αφού η μοναδική διεθνής του είναι η Μαρία Γενιτσαρίδη (κακώς δεν κλήθηκε η Νεφέλη Χατζηγρηγορίου), μπορεί και η Μαρία Τσιτσιγιάννη, κάτι που φανερώνει ότι έχει Ελληνίδες αθλήτριες στη δύση τους. Έμπειρες μεν, αλλά χωρίς καλοκαιρινή εκγύμναση και προπόνηση στη βελτίωση των αδυναμιών τους. Και θα κουραστούμε να λέμε ότι οι μη διεθνείς αθλήτριες πρέπει να μπουν στην προετοιμασία του Αυγούστου σαν να μη σταμάτησαν ούτε ώρα και να μη χάσουν χρόνο για το χάσιμο περιττών κιλών. Απαράβατη προϋπόθεση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως θα είναι ο κόσμος. Αν απουσιάζει και τη φετινή χρονιά, δεν θα βοηθήσει την ομάδα, τις παίκτριες που ο ψυχισμός τους είναι σε συνάρτηση με την παρουσία θεατών. Ας το δουν διοίκηση και οπαδοί ως στοίχημα με τον εαυτό τους, γιατί από την άλλη ο Παναθηναϊκός κάνει δυο παιχνίδια στο ΟΑΚΑ και με την παρουσία χιλιάδων βγάζει μια-δυο καλές μεταγραφές.

Αν εξάλλου υπάρχουν προβλήματα, ας τα λύσουν ή ας απευθυνθούν στους φιλάθλους του Ολυμπιακού, στα σχολεία της περιοχής και όχι στους οργανωμένους που λάμπουν διά της απουσίας τους.