Γιάννης Νικολάκης: Από τα 7 πρωταθλήματα στην Ελλάδα, ανοίγει λογαριασμό και στην Κύπρο!

Ο Γιάννης Νικολάκης έφυγε ως ρέκορντμαν από την Ελλάδα με 7 πρωταθλήματα και στην Ολυμπιάδα Νεάπολης οδηγεί την κούρσα του Κυπριακού πρωταθλήματος βόλεϊ με 11 νίκες σε ισάριθμα ματς.

Γιάννης Νικολάκης: Από τα 7 πρωταθλήματα στην Ελλάδα, ανοίγει λογαριασμό και στην Κύπρο!

Ο Γιάννης Νικολάκης είναι ρέκορντμαν στο βόλεϊ γυναικών στην Ελλάδα με την κατάκτηση επτά πρωταθλημάτων βόλεϊ γυναικών, μαζί με τον Σούλη Τουρσούγκα, και ετοιμάζεται να προσθέσει ακόμη ένα με το εθνόσημο της Κύπρου όπου μετακόμισε εδώ και δύο χρόνια και ανέλαβε την Ολυμπιάδα Νεαπόλεως. Μια προσφυγική ομάδα που έχει έντεκα νίκες σε ισάριθμα ματς, με πρόεδρο τον Άνδρο Μιχαηλίδη και βασικό χορηγό τον Αλέξη Χαραλαμπίδη τα τελευταία χρόνια, που το 2020 αναδείχθηκε επιχειρηματίας της χρονιάς.

Πώς πήρες την απόφαση να ξενιτευτείς;

Ήμουν παρτ τάιμ για δύο χρόνια στην Εθνική Κύπρου από το 2017 και ταυτόχρονα δούλευα στη Θέτιδα Βούλας, με την οποία πήραμε την τέταρτη θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στην Κύπρο δούλευα Απρίλιο με Ιούλιο στην Εθνική γυναικών. Συναντήθηκα με τον Αλέξη Χαραλαμπίδη, είχα την κόρη του στο καμπ μου στην Πορταριά και έγινε η συνεργασία μας από πέρσι, λάτρης του βόλεϊ αλλά και φίλος του αθλητισμού γενικότερα.

Ο προπονητής του Φίλιππου Βέροιας Τάκης Χριστοφορίδης ζήτησε γεμάτο γήπεδο με τον Ολυμπιακό!

Σε ποιο επίπεδο βρισκόταν η Ολυμπιάδα;

Ήταν στην πρώτη κατηγορία και πάλευε για τη σωτηρία της. Όταν την ανέλαβα ήταν στην πέμπτη θέση. Οι γονείς του ήρθαν από τη Νεάπολη και η Ολυμπιάδα μεταφέρθηκε στη Λευκωσία.

Ποιες είναι οι μεγάλες ομάδες βόλεϊ γυναικών στην Κύπρο;

Ο Απόλλων Λεμεσού, η ΑΕ Λεμεσού και η Ανόρθωση Αμμοχώστου που μονοπωλούν τους τίτλους. Πέρυσι τερματίσαμε τρίτοι και φέτος έχουμε μόνο νίκες, με διαφορά τεσσάρων βαθμών από τον δεύτερο Απόλλωνα, αλλά το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμη και φυσικά να δούμε και τι μας ξημερώνει με την πανδημία. Με τη λήξη της κανονικής περιόδου οι τέσσερις πρώτοι μεταφέρουν τη βαθμολογία τους και παίζουν ένα μίνι πρωτάθλημα ​για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή και οι ομάδες 5-8 παίζουν για τη διαβάθμιση και την παραμονή τους στην Α’ κατηγορία (πέφτει μία ομάδα).

Φίλιππος Βέροιας-Ολυμπιακός 0-3: Έστειλε μηνύματα ο Τζουλιάνι!

Αλλάξατε το ρόστερ;

Όχι δραματικά. Η ομάδα είναι σχεδόν ίδια με πέρσι, αλλά με τη δουλειά απέκτησε αυτοματισμούς, φιλοσοφία και πολύ καλή χημεία. Προσθέσαμε μόνο μια κεντρική από την Ντροτζ από την Ουκρανία και τη Θέλμα Χριστοφόρου λίμπερο.

Πόσες ξένες επιτρέπονται στο πρωτάθλημα;

Όσες θέλεις, αλλά παίζουν μόνο τρεις.

Πώς πάτε στην Κύπρο με τον κορονοϊό;

Έχουμε αυτήν την περίοδο πολλά κρούσματα, αλλά και μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων. Οι προπονήσεις γίνονται κανονικά βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων κι αν μια ομάδα έχει τέσσερα κρούσματα αναβάλλεται το ματς. Ως τώρα δεν είχαμε πολλές αναβολές. Αν την ημέρα του αγώνα έχεις έστω και ένα κρούσμα, έχουμε αναβολή.

Αποτελέσματα και βαθμολογίες Volley League ανδρών, γυναικών - Pre League ανδρών(15/1/2022)

Πώς είναι το πρωτάθλημα;

Δύο ταχυτήτων, τέσσερις καλές ομάδες βάσει ρόστερ που διεκδικούν τον τίτλο και οι υπόλοιπες τέσσερις παλεύουν για να μην υποβιβαστούν. Έχει ανέβει το επίπεδο φέτος με την προσθήκη τρίτης ξένης.

Ελληνίδες παίκτριες υπάρχουν;

Όχι, γιατί λογίζονται ως ξένες. Πριν από δύο χρόνια ήταν η Νικολογιάννη που ήρθε από τον Ολυμπιακό στην Ολυμπιάδα για τον δεύτερο γύρο, η Χίτζιου η οποία αγωνίζεται στη Σαλαμίνα Λεμεσού, παλαιότερα η Κουντουρά και άλλες.

Και στην Ελλάδα οι Κύπριες λογίζονται ως ξένες, αλλά υπάρχει το... παράθυρο με την εγγραφή τους σε μια σχολή και δεν προστίθενται στις αλλοδαπές. Έτσι παίζει η Κωνσταντίνου και πιο παλιά η Ζακχαίου, η ​Λεωνίδου, η Χατζηκωσταντά.

Στην Κύπρο δεν ισχύει κάτι ανάλογο.

Υπάρχουν σπουδαίες Κύπριες παίκτριες;

Υπάρχουν αρκετές που μπορούν να παίξουν και στην Ελλάδα. Αυτές που αναφέραμε, η Κωνσταντίνου και η Ζακχαίου που αγωνίζονται στην Ελλάδα και την Ιταλία αντίστοιχα, αλλά και η Γεωργία Σταυρινίδου που είναι στην Αμερική. Παλιά ήταν η Αλεξία Ροτσίδου, μητέρα του Θανάση Πρωτοψάλτη.

Έλληνες προπονητές στην Κύπρο;

Στο ανδρικό είναι ο Κώστας Χριστοφιδέλης στην Ανόρθωση και ο Κυριάκος Καμπερίδης στον Παφιακό. Ήταν και ο Μαρκάτης στο Παραλίμνι. Πολλά χρόνια είναι στην Κύπρο ο Γιάννης Μέλκας, στην Αναγέννηση. Στο παρελθόν δούλεψαν εδώ ο Γιάννης Λάιος, ο Κώστας Χαριτωνίδης, ο Νίκος Ρουμελιώτης.

Στην Ελλάδα σταμάτησες στα επτά πρωταθλήματα, μαζί με τον Σούλη Τουρσούγκα, και στα τέσσερα Κύπελλα. Δεν θέλεις να τα αυξήσεις;

Θέλω να πάρω και όγδοο και ένατο. Έχω πολλή δίψα και όρεξη. Με τον Ολυμπιακό πήρα το πρώτο Κύπελλο της Ιστορίας του στη Σάμο αλλά και δύο πρωταθλήματα το 2014 και το 2015. Ένα πήρα με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας το 1994, δύο με τον Παναθηναϊκό και δύο με τον Πανελλήνιο. Είμαι ο μόνος προπονητής που πήρε πρωτάθλημα με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Ο Σούλης , τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα, πήρε έξι με τον Παναθηναϊκό και ένα με τα Βριλήσσια.

Κόσμος έρχεται στα γήπεδα;

Τώρα με τον κορονοϊό είχαμε το 30% της χωρητικότητας των γηπέδων, αλλά μάλλον πάμε για κεκλεισμένων, διότι τα κρούσματα αυξάνονται δυστυχώς καθημερινά.

Οπαδούς;

Οι σύλλογοι που έχουν και ποδοσφαιρικές ομάδες. Στα ντέρμπι γέμιζαν τα γήπεδα. Η Ολυμπιάδα δεν είχε κόσμο, αλλά έρχονται πλέον και παρακολουθούν τα παιχνίδια μας φίλοι του βόλεϊ.

Πες μου δύο λόγια για τον χορηγό σας…

Δεν είναι του φαίνεσθαι. Έχει πλάνο να πηγαίνουμε βήμα βήμα, βάζουμε στόχους και αυτό είναι το πιο σημαντικό, να μπούμε σφήνα στους τρεις μεγάλους και να πάρουμε το πρωτάθλημα. Είναι πρόεδρος της Χαραλαµπίδης Κρίστης, η οποία δημιουργήθηκε µε τη συνένωση των δύο µεγαλυτέρων γαλακτοβιομηχανιών της Κύπρου, των Γαλακτοκομείων Χαραλαµπίδης και της Κρίστης Dairies ΛΤΔ. Σήμερα είναι µία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Κύπρο. Η εξαγορά είναι µία από τις σημαντικότερες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Η Χαραλαμπίδης Κρίστης, εκτός από μία από τις ισχυρές βιομηχανίες της Κύπρου, διακρίνεται και για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της. Με το πρόγραμμα έμπρακτης προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης της εταιρείας «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» ανταποκρίνεται παγκύπρια και αποτελεσματικά σε κοινωνικές ανάγκες ολόκληρης της χώρας. Είναι άνθρωπος του αθλητισμού, βοηθάει τις εθνικές ομάδες σε όλα τα σπορ, στον στίβο, στις ολυμπιακές προετοιμασίες.

Πώς βλέπεις το ελληνικό πρωτάθλημα;

Είναι το καλύτερο των τελευταίων χρόνων. Θα γίνουν μεγάλες μάχες στα πλέι οφ. Ενισχύθηκαν Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και απειλούν τον Ολυμπιακό, ​αλλά και οι ομάδες του Άρη, της Σαντορίνης, της Θέτιδας είναι πολύ ανταγωνιστικές Στο τέλος ξυρίζουν όμως τον γαμπρό.

Η έλευση δύο Ιταλών προπονητών αλλά και πολύ καλών ξένων που ήρθαν φέτος;

Είμαι υπέρ της έλευσης ξένων προπονητών, αρκεί να είναι εγνωσμένης αξίας, όπως ο Παρίζι και ο Φενόλιο. Θα κάνει καλό σε όλους μας. Σάλας, Μαριάνα Κόστα, οι αδελφές Λι, Γκροθούες, Στεπανένκο, Ακτάς Άμποτ, Τερέλ, Μπράουν, Κογιάρ, Μίτροβιτς. Με τις προϋπάρχουσες Χίπε και άλλες, μαζί με τις Ελληνίδες, έχουν ανεβάσει πολύ το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος.

Στην Κύπρο είσαι οικογενειακώς;

Ναι, όλη η οικογένεια είμαστε μαζί στη Λευκωσία από φέτος και η κόρη μου, η Μαρία, παίζει μίνι βόλεϊ στην Ολυμπιάδα.

Σε περιμένουμε πίσω στην Ελλάδα.

Ο χρόνος θα το δείξει.

*** Στο ρόστερ της Ολυμπιάδας είναι η αρχηγός Χουντίμα Βερόνικα (πέρασε από τον Άρη Θεσσαλονίκης) και οι Άλι Κάντγουορθ, Τατιάνα Γεωργίου Mουντρίτσκαγια, Ιωάννα Λεωνίδου (πέρασε από Βριλήσσια ,Ιωνικό ΝΦ, Θέτιδα), Σοφία Μανίταρου, Έφη Πέτρου, Δήμητρα Κούτα, Πολίνα Ντόντσουκ, Νίκολα Χαραλαμπίδου, Θέλμα Χριστοφόρου, Παναγιώτα Νικολάου, καθώς και δύο νεότερες παίκτριες, η Μπάτσιεβα Κωνσταντινίδου και η Χριστίνα Παταρίδου.

Στο προπονητικό τιμ είναι και οι Κώστας Παναγίδης και Κύπρος Μιχαήλ ως γυμναστής, με τιμ μάνατζερ τον Μάριο Παντελίδη, φυσικοθεραπευτή τον Σεραφείμ Κυριακίδη και γιατρό την Τζωρτζίνα Παντελίδου. Στατιστικολόγος ο Ελλαδίτης Αντώνιος Τάρλας.